Thursday, December 31, 2009

WDP : Theme Color at last...

Assalamualaikum,

After this will be lots..lots..lots...i mean lotssss of wedding day preparation (WDP) entry.

Only 58 days left from this date...i'm totally crampppp to think all of thingss..uurrghhh! Like i said, it takes 6 months to prepare for 3 days event.

Ok,..for the theme color at 1st i wana use Green + White/Cream colour. It's a lime green more to olive green but must be satin material so it reflect gud color in the picture.

After awhile, since i want an english wedding style. Then i choose Dark Brown + Baby Pink colour. And maybe on Mr Rasaksa side would be, Dark Brown + Baby Blue colour.

Finally,..These gona be our theme colour. YYAAAAYYYY!!




.

Wednesday, December 30, 2009

Selingan..

Assalamualaikum,..

hhuurrmmm,..kali ni sesi luahan hati dan prasaan aku yg prasan.

What ever la kan..

Aku xtau nape,.. aku memang pissed off ckit (bleh jd byk kalo x kene gaya) la ngan org suke cakap "UP TO YOU" nih & "SUKE HATI YOU LA!". Bagi aku memang dah jadi satu kepantangan..Pedih telinga n hati aku kalo aku dengar ayat cam gini.

But geng, please bare in ur mind la ckit. If ur fren asked for an opinion x bleh ke kasi jawapan yg sedap untuk di dengari or di lihat rather than give that kind of answer, "UP TO U LAA!" (siyes aku rs cm nk lempang..n aku mls nk lyn org bg jawapan cm gini)..sangat tidak membantu!

Anyway, it's better for me not to ask when the answer gona be like that RIGHT??. Bek aku duk senyap2...wat decision senirik! Wat ape nak susah payah tanye opinion org when balik2 the answer "up to u la"...memang la decision aku yg wat! Ba wau dal wau kha...

And korunk pun, kalo rasa nak jawap kat aku dengan jawapan yg seangkatan dengan nya.. Bek x payah!! Simpan je tenaga mulut korunk or jari menaip korunk tu utk mende2 len..

If u really wana help me,...please give a gud reasonable,..bleh pakai opinion. If ade ckit2 kat mane2 yg x relevant and x bleh di terima pakai tu, it's ok. I appreciate it with thanx. But to a person who say "UP TO YOU LAA", dah!! Ko x ckp ape2 lg bagus...

And this one also applicable to Mr Rasaksa...hehehe!
Jgn mara k sayang,..ini lah perangai bakal isteri awak.




.
note: pelik kan! Bile sume "up to me laa" ade gak manusia yg sebuk2 nak busy body! adieh...SENGAL!
.

Bride's WARS..

Assalamualaikum,

Ade sape2 penah tgk muvi ni tak?...It was released this year.


BRIDE WARS 2009


Synopsis:
In Manhattan, the lawyer Liv and the school teacher Emma have been best friends since their childhood. They both are proposed to by their boyfriends on the same day and they plan their wedding parties in Plaza Hotel, using the services of the famous Marion St. Claire. However, due to Marion's secretary's mistake, their weddings are scheduled for the same day. None of them agrees to change the date and they become enemies, trying to sabotage the wedding party of the rival.


Well,...based on that movie that is what happened in my reality life! Only a different kind of story..

And this is my version...



Synopsis:
In Kuala Lumpur, the BDE Zihan and the TM IT Exec Roy have been best friends since their studying time in UNITEN. They both are proposed to by their boyfriends on the same year and they plan their wedding parties at their own places, using their own wedding services. However, due to a few uncertainty they are not sure when is their big day until Zihan inform to Roy. None of them agrees to change the date and they cant attend each other wedding especially Zihan, on Roy & Aszram side. But Roy can attend on Fakhrul side....

Ini adalah muvi terhebat tahun ni....Wajib x tayang! (tiru ayat Que!! =D)

Our Solemization (Zihan & Roy) date is on 26th February 2010
Roy Reception = 27th February 2010
Aszram Reception = 28th February 2010
Zihan Reception = 27th February 2010
Fakhrul Reception = 14th March 2010





Hopefully,...kiteorg x pregnant skali!! =D

.

Hukum Cincin Lelaki

Assalamualaikum,

These is something that i would like to share with bride/groom to be...

Hukum Lelaki Memakai Emas Putih dan Platinum.

Adakah dibenarkan seseorang lelaki memakai emas putih seperti yang terdapat di pasaran sekarang?

Seseorang telah memberitahu saya bahawa emas putih tidak dikenakan zakat, jadi ianya dibenarkan bagi seseorang lelaki memakainya. Adakah ianya benar?

Sekian Terima Kasih.

Jawapan.


Hukum lelaki memakai emas amat jelas hukumnya, iaitu haram berdasarakn begitu banyak dalil-dalil hadith, antaranya :-

Ali bin Abu Talib r.a. berkata:
"Rasulullah s.a.w. mengambil sutera, ia letakkan di sebelah kanannya, dan ia mengambil emas kemudian diletakkan di sebelah kirinya, lantas ia berkata: Kedua ini haram buat orang laki-laki dari umatku." (Riwayat Ahmad, Abu Daud, Nasa'i, Ibnu Hibban dan Ibnu Majah)
Tetapi Ibnu Majah menambah: "halal buat orang-orang perempuan."

Nabi s.a.w. juga pernah melihat seorang laki-laki memakai cincin emas di tangannya, kemudian oleh Nabi dicabutnya cincin itu dan dibuang ke tanah.

Kemudian beliau bersabda:

"Salah seorang diantara kamu ini sengaja mengambil bara api kemudian ia letakkan di tangannya. Setelah Rasulullah pergi, kepada si laki-laki tersebut dikatakan: 'Ambillah cincinmu itu dan manfaatkanlah.' Maka jawabnya: 'Tidak! Demi Allah, saya tidak mengambil cincin yang telah dibuang oleh Rasulullah.'" (Riwayat Muslim)

Dan seperti cincin, menurut apa yang kita saksikan di kalangan orang-orang kaya, yaitu mereka memakai pena emas, jam emas, gelang emas, bekas penghidup rokok emas, gigi emas dan seterusnya adalah haram hukumnya.

Bagaimanapun, bagaimana pula hukum emas putih? Adakah hukumnya sama seperti emas biasa yang berwarna kuning?

Untuk menjawab soalan ini, kita perlu memahami apakah itu emas secara umum.

Emas adalah unsur kimia dalam tabel periodik yang memiliki simbol Au (bahasa Latin: 'aurum') dan nomor atom 79. Sebuah logam transisi (trivalen dan univalen) yang lembek, mengkilap, kuning, berat, "malleable", dan "ductile". Emas tidak bereaksi dengan zat kimia lainnya tapi terserang oleh klorin, fluorin dan aqua regia. Logam ini banyak terdapat di nugget emas atau serbuk di bebatuan dan di deposit alluvial dan salah satu logam coinage. Kode ISOnya adalah XAU. Emas melebur dalam bentuk cair pada suhu sekitar 1000 derajat celcius.

Inilah namanya emas. Sekarang, jika terbukti emas putih adalah dari jenis yang sama logamnya maka hukumnya adalah sama dengan emas kuning. Jikalau kita melihat takrif emas putih di bawah :-

White Golds: What are they?
What are 'white golds'? Are they a special form of gold? Do they contain gold? These are typical questions often asked of us. Well, they are not a special form of gold (which is why you cannot get 24 carat white gold). Actually, they are true carat golds, just like yellow or red carat gold jewellery. They are gold alloys that look white rather than yellow. The white colour is achieved by careful choice of the alloying metals, which bleach the deep yellow of pure gold.

Juga disebut bahawa :-

"White gold is an alloy of gold and at least one white metal, such as silver or palladium. Like yellow gold, white gold is measured in Karats."

Berdasarkan keterangan dari sumber-sumber yang berwibawa ini, saya kira adalah jelas bahawa emas putih adalah jenis logam yang sama dengan emas kuning cuma ia terdapat campuran logam berwarna putih samada dari perak atau palladium. Justeru, hukumnya adalah sama iaitu HARAM buat orang lelaki dan halal bagi kaum wanita memakainya.

Adapun Platinum, ia adalah jenis logam yang berlainan,

Dalam takrifannya Platinum adalah : "Platina adalah suatu unsur kimia dalam tabel periodik yang memiliki lambang Pt dan nomor atom 78. Sebuah logam transisi yang berat, "malleable", "ductile", berharga, berwarna putih-keabuan. Platinum tahan karat dan terdapa dalam beberapa bijih nikel dan copper. Platinum digunakan dalam perhiasan, peralatan laboratorium, gigi, dan peralatan kontrol emisi mobil."

Jelas dari penjelasan ini, bahwa emas putih bukanlah platinum sebagaimana yang didakwa beberapa pihak sehingga membawa kepada fatwa halal orang lelaki memakai emas putih kerana ia adalah platinum.

Kesimpulannya : Halal bagi lelaki memakai platinum dan haram baginya untuk memakai emas putih.
Bagaimanapun yang terpilih tetap perak bagi orang lelaki, kerana ia adalah sunnah Nabi SAW jua.

credit: Jabatan Agama Islam Selangor.


Alhamdulillah,..aku dah pun beli cincin kawen untuk Mr Rasaksa. Susah tau nak beli cincin die...cerewet tul pakcik nih!

Tuesday, December 29, 2009

Pre Hunymoon??..

Assalamualaikum,

Last weekend on Sunday, after my kasen wedding i went to IPOH fetch my rasaksa. I punye speed x hengat dalam 140KM/H je. hohoho (sampai saman harus la di beri pd rasaksa)

Dah lame x masuk pekan IPOH. Rasa sedikit kepelikan. Selalu masuk singgah JJ Ipoh je but this time merayap sampai Ipoh Parade. Waaaahhh nuthing's there. huhu

Before amik rasaksa, aku sempat merayap kat Taman Rekreasi Sultan Azlan Shah. Besssttnnyyeee pagi tu. Dengan gerimisnye, udara segar, sejuk...waaaaa nak balik duk Ipoh la cm ni. hehehe..

Masa kecik2 dulu, aku penah duk kat Kem area TAMBUN. X hengat name quarters tentera tu. And selalu la parents aku bawak jenjalan kat Taman D. R. Seenivasagam. OOwwwhh remind me my kiddo time.

So alang2 dh smpai Ipoh, aku bawak ler die jenjalan sekitar Ipoh town. Hakikatnye aku pun x baper nk ingat jalan town die. Thanx to Google Map Mobile. Which at last sampai gak tempat yg hendak kami tuju, Gunung Lang.

1st time aku jejak Gunung Lang was in 2001. Masa tu join Majlis Belia, ade event Malaysian International Youth Festival 2001. Sangat seronok. And kat Gunung Lang tu la, terlakarnya beberapa sejarah and tersimpan 1001 cerita...nice~! Aku di lamar 2 org jejaka di sini...Gilos, i'm only 17 at that time.

Kali ni, aku jejak bersama org yang akan aku kahwini. He's my MR RASAKSA! Nuthing much inside Gunung Lang. U've got to ride a boat untuk sampai ke kawasan rekreasi die. And actually ade laluan gua di situ, tp hanya untuk pekerja.

My thought is,..
" WHAT A PERFECT PLACE FOR GARDEN WEDDING TO BE HELD HERE!! "


That's went our day...balik kl semuleeee!

suatu masa dulu,..di sini...

ala2 model x?

pose gitew!

Mr & Mrs Rasaksa to be...





.

Sejarah 19 Dec

Assalamualaikum,

On 19th December 2009, berlangsungnya majlis perkahwinan sepupu ku Aza (Shida) & Aziz bertempat di kediaman beliau Shah Alam.

Majlis yang agak simple. Nice theme colour. Sangat lembut.

Here is some pikcess..



Selamat Sudah....me next!! =S


amik berkat katel pengantin..=)


Hantaran pihak perempuan & lelaki


Bekas Cincin Lelaki...I touch up,..cantek x?





.

Tuesday, December 22, 2009

Sagit Girl Wana Have Fun..

Assalamualaikum,

Last friday me & my cousin Aina went out to celebrate our Beday.

She was born on 15th December and me on 17th December. And on 17th December is where Aina's mother (achik & ayahchik) getting married...so we also celebrate Aina's parents Anniversary.

Well there's a story on that date....never mind! Some other time.

These is what we did to celebrate our 25th & 26th Beday,..


| Me'rayau'ing | Gift hunting | Lunch'ing & Cake'ing | Movie'ing |



KLCC : Candy House


Aina, my kasen..my bride's maid


Me...bride wana be!


We watch this together...hapily ever after!



Then we heading to Shah Alam. Need to help our kasen with her wedding!


Ignore all the bad terms ya..*wink..wink*




.

Friday, December 18, 2009

My Hepy Day...

Assalamualaikum,

Semalam dh penat sangat nak wat entry,..so kite cont ari ni k.

YES! Yesterday was my beday. I'm becuming 26th...What an age! Tp perangai still kanak-kanak ribena.

Aku amik EL semalam, sbb nk kene g klinik untuk blood test. Ingat nak pegi pagi, skali sume klinik wat tghari. Kalo tau baik masuk opis dulu awal2 pg tu.

After call a few clinic, we decided to do the test at Klinik Kesihatan Bangi. Walk in blood test. Klinik len yg aku call, dh penuh!

Perkara yang x dijangka berlaku. Aku bertemu roy dan kami sama-sama nak wat blood test. Aku heppy sangat dapat jumpe die. Maklumlah, die kawan pertama aku kat Uniten dan insyallah mudah-mudahan sampai ke akhirnya kami akan berkawan.

Lepas blood test, Mr Rasaksa ajak balik rumah dulu untuk solat. Ghupenye die dh plan utk surprisekan aku. aaaaahhhhh soooo nice! mmuuaaxxx sayang Mr Rasaksa.

After that we plan to hang out. Maklumlaa weken ni Mr rasaksa xde. Kene attend famili day kat Tambun, Ipoh. So adelah lebiy baik meng'qodo'kan dahulu masa dating kami. hehehe...

Masa heading to Midval, aku yg sememang nye lapar mengajak Mr Rasaksa makan hawker. Tp malang skali, nafsu makan ku berubah..

"B,..B,..org tingin la plak nak makan seafuuuddd.." dengan ungkapan suara lunak manja.
"Seafud??...Nak g kat mane??" tanya Mr Rasaksa.(tgh ade mood nk melayan)
"Jom kite g Klang nak??..makan seafud kat sane" beria-ria aku suggest.
"Ermm ok gak!..Jom!" memberi feedback yg sangat terangsang. wuwuwuwu
"Jom,..kite g tengok Sunset skali kat sane!.." another added value suggestion.

Yaaayyyyy! ssssuuukkeeee...hati berbunga riang! =)

Tp bile aku tengok jem yg agak...huuurrmmm tteegghuukkknnyyeee!

"B, sempat ke ni nak tgk sunset??"
"Alaa sempat punye. Skrg baru nak dekat kul 6" terus memecut ke Klang.

Malangnya, jem ini membuat kami terlewat untuk menyaksi kan sunset tu.

"B,..mane sunset??...Dah gelap benau nih!!"...dalam hati x tahan nak ketawa. Sempat aku cuit pinggang die. Then we end up laughing at each other.

Then terus g makan seafud kat Muara. Tp sayang seribu kali sayang,..seafud die x fresh...Huh! Bek aku g makan kat Kuala Perlis lagi pueh ati. huhu


Our Day Pikces..


roy n me....gud fren!


Pasangan serasi sehati berdansa...


kami -ve HIV...yay! bleh kawen...=D


On my beday...


Sweet dessert from Mr Rasaksa...siyess sedap!

Night Pikces

inilah pemandangan port klang

aku yg mengidam...

lauk-lauk yg kami habeshkan..

beday girl with her Mr Rasaksa..



Thank you Mr Rasaksa. You've made my day...

.

Too much..

Assalamualaikum,

Huuuu~ penat nih!!. Kuar dr tgh-hari sampai tgh-malam.

Nak cover baaaaaaannnyyyaaakkkkkk story. Tp....









Kite dah penat laa...kite mengantuk sangat...Kite heppy ari ni.


Thanx to Mr. Rasaksa for treating me nice today.
I do made a wish...a kind of prayer. For a sinful girl like me, i dunno if my prayer will be answered. But i believed in HIM.





Cont esok k....night! ZZZZzzzzzz
.

Wednesday, December 16, 2009

A'Famosa Ofis Trip - 2nd Day

Assalamualaikum,

Ok,..let me cont our 2nd day at A'Famosa, Melaka.

Wake up early as we need to check out the bungalow at 9am. Errrghhhh sgt x best bgun awal2 pg di tempat best! Dh la mlm tu x bape nk boleh lelap....lg laa aarrghhhhh!

Before kuar from the bungalow compound sempat candid2 dulu depan umah tu, tepi pool.

Then we heading to the club house for breakfast. The place full of people and we need to move at the other side of dining. Breakfast quite nice. I took heavy one so i can skip lunch...like usual it doesnt work when you on vacation ok.

Then to make sure all the fat is burning, the next place to explore is A'famosa Safari. Ape lg, jenjalan dalam zoo lerr...jumpe sahabat karib! =p

Eerrr perlu ke aku cite ape yg ade dlm zoo?..hahaha senirik mau ingat!

After melihat sume menatey2 tuh...kite org pun kuar menuju ke pekan Melake. Tp x masuk pun area town betul..Singgah kt Kim Huat tu je. Aku beli asam die..sedap plak! Dh lame x mkn asam. Tp asam ni bagus. Limau kasturi yg diperap dengan madu. SEEEDAAAPP!!

Tp sayang, time ni migraine melanda kepala otak aku. And aku tersangat la tidak ade mood. Incik Mahmood telah ku tinggaikan di A'Famosa,..balik senirik la ek!

Sampai umah,..aku mandi, cek FB jap. Terus bungkang dalam kebengangan. eerrrrghhh..
Kul 2.30 pagi terjaga...mata aku bengkak cm kene tumbuk...tp x gatai. Xpe,..cont tido balik..Pg esok result nye still same..Bengkak!

Is it because of my migraine meds?? My synflex? ke aku salah amik dos? huhuhu Now synflex dh kasi kesan x bek kt tubuh aku...but i need it..the only things i depend on...

So itu la die ceritera saya di melake.

Saksikan lah selingan pikces di bawah....

My Heavy Bfast, tambah 2 3 kali k..


with Mr & Mrs Birdy..


Baa baa White sheep..


Kanak-Kanak Riang Ria Ribena


for more pikces please visit Zihan FB.

Final update on : 22 December 2009



.

Monday, December 14, 2009

A'Famosa Ofis Trip - 1st Day

Assalamualaikum,

Penat ari ni masuk ofis. Mata siap bengkak lagi. Ini mungkin kesan ubt migraine aku amik semalam. Terasa mcm mata ini ditumbuk..adieh!

Walau pun aku xde la seactive kawan2 ofis mate yg len. Tp letih woo..tp aku xleh imagine budak2 ofis yg men air ari tu..sure sengal2 badan giler punye. Sedangkan aku yg sunbath bawah pokok kelapa je pun bleh lenguh,.ini kan pulak budak2 yg berendam and men satneka game kat dalam water park tu..

Let cover story from our 1st day.

Sabtu, 12 Disember 2009

Around 9am we make a move to Melaka. But drop by at KFC Tol Sg Besi for Bfast. Sebelum bertolak tu, aku dh bantai nasi lemak sebungkus...huhu

Sampai A'Famosa Water Park around 12pm. Aku x join budak2 ni men air, pasai aku x bawak swimsuit. And aku dalam edah! wakaka...ini hal dalam ken x bleh cite =p


So aku melepak sambil berjemur ala-ala dugong and baca surat kabar. Tetiba deraian air mata ku mengalir, baca kisah pengantin 3 jam. X bleh imagine kalo aku yg berada dalam situasi pompuan tu. Mau sewel kejap. huhu

Sebelum gi lunch, one of our staff(nizam, si katak TechI) join pertandingan karok A'Famosa Star Search. wawawa,...system audio nye sangat ampes. And lunch kt dalam water park sangat tidak sedap...everything tasteless except bihun.

My tasteless lunch!


After lunch, this is what i'm doing. Walk around A'Famosa Water World.
(If only my brazaass were here!!)


Finished in the park, we check-in our bungalow with pool outside. Actually this is my second time stay in the bungalow. Quite nice and simple. Myb one day i should bring my famili and raksasa famili stay in the bungalow. The more, the merier right??!! =)

After rest awhile, we planned for cycling around A'Famosa session. But there's not enuf bike,..so we go boating. So funny with each of us have different style of bulying people...hehehe

Some shot of boating session.



Dinner at the club house before entering The Cowboy Town.


Every weken got a carnival night. When i was 1st entering this place, it's feel like entering a theme park in Aussie.

The Carnival Parade!


Ade parade binatang, 1Malaysia, dragqueen, and ending with glorious fireworks..

Around 11pm, kiteorg pun cha alif BUT! =p
Badan memasing sumenye sengal2..letih sgt! Balik titun...zzzzz

to be cont 2nd day.



.

Friday, December 11, 2009

Survey Bridal House

Assalamualaikum,

Now kiteorg tgh hunting baju pengantin.

Semalam pun dah pegi kedai ni, kat Bandar Tasik Selatan.
Baju sume cantek. Tp x melekat di mata,..cume Silver/Grey and Creme/Off White menawan di hati.

Malam ini,...JENG,,,..JENG,,,...
Visit butik yg kiteorg dh pegi sebelum ni,..smpai tersesat-sesat.

This promo is only opened for 20 customers only..
And Alhamdulillah i'm one of it.


Rumah Kebaya



After ofis hour, gona make a move to this place...

What's the outcome??!! Tunggggguuuuuuuuu.....




.

WDP : Part I - Wedding Venue

Assalamualaikum,

Hari ni, hari x brape ade mood nak wat keje. Eventho keje bersepah2, and due date nye adelah nextweek tp masih curik2 masa untuk berpoya2. Ini kak sara punye penyakit, dah berjangkit kat aku...(salahkan org plak!! =p)

Orait, sambil2 tu come..let me share some story-mory about my wedding preparation.

Wedding Day Preparation (WDP): Part I

It should started with a place right??...Venue for my solemization and also reception. This part actually is my dad to handle. His job to decide which venue wether house, hall, field or any empty spaces. In Perlis, there is a few places which is okay for wedding reception (kenduri kawen). Tp xde la banyak choices sangat macam kat centre (KL & Selangor).

Tempat untuk Majlis Akad Nikah.
1. Masjid kawasan pemastautin.
2. Masjid dalam Perlis.
3. Ruang Tamu Rumah Sendiri! =p

Tempat untuk Majlis Resepsi di Perlis.
1. Dewan Wawasan.
2. Laman/Dewan Warisan.
3. Dewan Sivik Arau.
4. Dewan Sek. Khoon Aik.
5. Kawasan Parkir, Stadium Dato' Sheikh Ahmad.
6. Kawasan Parkir/Padang Taman Burung, Batu Pahat.
7. Batu Pahat Golf Club.
8. Taman Tasik Melati Fasa 1 & 2
9. Tasoh Lake Resort & Retreat
10. Ocean Glow Kuala Perlis
11. Kawasan Muzium Kota Kayang
12. Hotel Putra Palace
13. Rumah Sendiri.

Until this hour, my dad x finalize lg tempat kenduri kat mane. But our last choice is Our Home Sweet Home.

And di sebabkan kelewatan ini, maka kad pun lambat la kami print untuk edaran.

This is my top 5 venue,
1st - No. 9
2nd - No. 6
3rd - No. 11
4th - No. 2
5th - No. 13

As far as i know, no 9 would not applicable. Die punye catering per head RM30..huhu
The rest, not sure. Anything could happen. But result will come out by Januari. Coz that month is the month where we need to prepare our card.

Untuk sebelah lelaki plak, it's either hall or home...undecided gak!!

Wait and See...what's printed on the card??!! ^_^



.

Thursday, December 10, 2009

Bahang Mula Terasa...

Assalamualaikum,

Now dah bulan Disember kengkawan..Ape yg spesel di bulan Disember ini?? Haaa mengikut perkiraan, tinggal lg 78 days till our WD.

Banyak sangat mende yang nak di buat kan. Everything in the list, just a matter of time to buy the stuff. Luckily dah wat survey awal2, so xde la macam kelam kabut yang teramat sangat. ffeeeuhh!

Cume 1 je,..mende yang paling penting me and my rasaksa x setle2 lg. Which this is most important part than anything else,..Our Borang Nikah! huhu. Borang dah ade, cume now nak g wat blood test je. Haiihh nak kawen pun susah! (No wonder kawen kt Siam murah!! =p). Kiteorg plan this coming week nak g wat test. Aku dah reserved 1 day off which actually my ganti AL. Then aku kene balik Ps afterward, setle kat pejabat agama sane plak. Banyak tul process die. Kalo x siap on time mende nih, abih la xleh kawin on time.

Importan Document.
Borang Nikah Luar Daerah - Mr Rasaksa org Kajang.
Borang HIV Test (can get from the hospital or gov clinic)

Bahang Persiapan Perkahwinan (Wedding Day Preparation) dah pun bermula.

Package Pelamin, Baju Pengantin untuk sebelah lelaki dah settle.
My side masih lagi tercari2. Ade ape2 cadangan?

Bunga Pahar, kami dah pun survey kat Nilai. Beli yg dh siap je. Xde masa nak design and wat senirik.

Barang2 hantaran, sesetengah mende dah pun di beli. Ade sesetengah lagi yg masih dalam pemerhatian.

Untuk perkara-perkara di rumah, ayahanda and bonda handle.

Gift masih lg tgh survey, a few in the list. Nak kene diskus ngan parents untuk finalize.

Kad??..Plan to make my own creativity DIY card.. See la how the budget. =)

Warna baju untuk pengapit, dah pun decide. Tunggu nk shopping je. I will sponsor my cousin for her dress.

Am i missing anything else...so many things aaaa...



.

Sunday, December 6, 2009

I wish...part II

Assalamualaikum,

Who said wish didnt come true??!!

My wish have been granted yesterday...Thanx Mr Baby. Muaahhhss!! Lap ya!! hehehe ^_^!

If you all read previous entry I Wish... there is a few things that i've listed as my wish. And Allah telah murahkan rezeki dgn memberi salah satu dari item tersebut. Nak tau ape die??....Jeng Jeng Jeng!

Why dont u pepel guess...And the price is RM10!! Siyes i'll bank in the money..Only the 1st right answer from my comment box will receive this price...(Promise!!)

Yesterday is the day we hunting for our "barang hantaran". I've got mine! =)
His stuffs, only few things already bought tp banyak lg x sempat nak beli sebab x cukup masa. And today we gona cont hunting again. Settle awal2 then after this bleh concetrate mende len plak.

Our life becum more interesting recently,..tp bertekak tu tetap ade! Makan kalo xde spice, sure x sedap kan. Mcm tu jugak lah relationship kami. Syukur...we're learning everything together. He kinda close to be a MAN that i adore.

This morning, Rasaksa bawak g jogging. Maklumla our date pun dah semakin dekat..so kene la jaga kesihatan, bentuk badan, stamina..n etc. Agak lame la jugak x buat activity ni since Rasaksa eksiden moto dulu. Even swimming x boleh, jogging pun x, nak men bowling pun x lepas..n many more. Walau pun kecederaan Rasaksa x la terlalu parah, namun tetap memberi kesan urat sarafnye...huhu.

Insyallah activity ini akan tetap berterusan selagi terdaya. Ye la kan,..untuk menyemarakan perhubungan harus la wat actibiti mcm ni. Baru la SPARK! =). Mcm one of ofismate, kak sara. Sometime on weken she goes play babdminton wit her hubby. Cute isnt it! But i heard her hubby got backbone problem, has to stop for awhile. Hopefully is a temporary condition for her and her hubby.

Ekceli banyak gak activity bersama yg me & my Rasaksa wat. And we had so much fun and quarell..hehe

After kawin, sure many xtvt yg kiteorg nak wat bersama...Cant wait til tht moment!



OO yess,...dun forget the competition frens. Dun mis ur chance to win the price. Last date will be on Christmas. =D
HEPPY GUESSING!!

.

Thursday, December 3, 2009

I Wish...

Assalamualaikum,

How i wish i can have this item below,..all in once! Tamakkkknnyyeee doter Incik Zamberi nih!! (Ko ingt bapak ko milenair?? =p)

Kepada sesape yg sudi nak sedekah brand new item seperti di bawah ini amat lah dialu-alukan..^_^!


1. Sony Slim CyberShot (for my blogging)


2. Handphone - LG/Samsung/Nokia/HTC
(HP lame dh crash,..so harus la cari HP baru)


3. Ladies Golf Set
(future nak kene men,..layan rasaksa & client men!)




Ps: Agak2nye ade org nak kasi x?? =(
.

Wednesday, December 2, 2009

Soon...

Assalamualaikum,

Kinda boring tonight. Raksasa got to work til 10pm. Nothing much i can do except thinking of him...Miss him!



I don't want somebody,
Who's loving everybody,
I need a shy guy,
He's the kinda guy who'll only be mine..


Heard this song in the afternoon...remind me of him!


From: Shania Twain - You're Still The One.

(When I first saw you, I saw love
And the first time you touched me, I felt love
And after all this time, you're still the one I love)

Looks like we made it
Look how far we've come my baby
We might've took the long way
We knew we'd get there some day

They said "I'll bet they'll never make it"
But just look at us holding on
We're still together, still going strong

(You're still the one)
You're still the one I run to
The one that I belong to
You're still the one I want for life
(You're still the one)
You're still the one that I love
The only one I dream of
You're still the one I kiss goodnight

Ain't nothing better
We beat the odds together
I'm glad we didn't listen
Look at what we would be missing

You're still the one

I'm so glad we made it
Look how far we've come my baby




well..that's all! Good Nyt Pumpkin...mmuuaahhss!

.

It's Nemo Time..

Assalamualaikum,..

Semalam masa tgh duk cari souvenir utk Dato' 3A men golf, aku ternampak satu mende yg aku cari2 sebelum nih...Kalo tgk kat stadium cam mahal. Tp kat sini murah je..

RM 19.90...dan-dan aku rembat! Murahh doo..

So after this start balik routine Nemo bersama raksasa,...ari tu raksasa ade tanye xnak g Nemo ke...of course la nak! Tp masa tu getah goggle putus...lame giler aku gune goggle tu..since form 2 ok..

Actually aku dah lame start Nemo. Since umur aku 7/8 tahun bonda dah hantar klas Nemo. This is due to my asthma. A doc advices mama to send me Nemo Class. Nemo/Dive is good for asthma person like me.. Nak kuat kan paru-paru.

Banyak kenangan aku dengan Nemo nih..sonok!

Cume ade few teknik aku xleh nk catch up..never mind, later i'll put some entry about Nemo...


I need to inform my fren eila, if she want to join me Nemo every friday nite at UNITEN Pool. Sometime pool ni lengang...but sometime penuh ngan arabian guy.

Kalo ade sape2 nak join,..come la! Provide free basic training! =)


NEMO = Swimming!


.

Tuesday, December 1, 2009

Golfing for Business??

Assalamualaikum,

Bersiaran dari StarHut Cafe, Nilai..

At this moment tgh tunggu boss men golf ngan client. I bet x lame lagi pun i kene start men gak..But my target is next year. Yep, after married!

Now xleh la nak start,..xde budget! And seru tu x sampai lagi. Event raksasa pun dah ajak g driving range bljr swing dulu...Well, kalo i ni nk men,..dh lame i men. Sebab pe, ms tu kesian papa cam xde geng...acecece (padahal member ade jee!!) Tp ntah, tgk golf pun boring..myb la kn sbb x cube lg, x kenal maka x cinta..Tp aku ni,,.nak kenal pun xmo...cam ne??

X lame lg client aku akan bertambah2..and most are male client..and for sure ramai yg akan ajak golfing...well better than g clubbing, minum..and etc.. Sure raksasa mengamuk kalo tau aku wat keje cam gini...x restu nanti! Jgn kate die, mau bapak aku ketuk aku ngan kapak...hoho

Kul 6 ni kene balik semula ke NSGC...nak arrange dinner plak!

Errmm ari tu ade tgk Nike punye ladies set...ssaaannntteekkk! Beday Present bleh?? =p


Next time you gona see me swing...huhuhu



.

Monday, November 30, 2009

Sloww Mlooww..

Assalamualaikum,

Hari ni kite dh keje,..keje kite cont ngan proposal untuk client.

Semalam baru sampai dari Perlis. Alhamdulillah seronok gak raya korban kali ni.

Tp perjalanan pegi dan balik amatlah memenatkan...penat giloss!!

pesal ayat cam skematik plak ni...adieh! kene tuning len nih..

Nak dijadikan cerita, after ofis hour hari khamis sebelum bertolak balik ke perlis sambil menanti ketibaan adik ku dari Nilai...aku telah pun mengambil kesempatan berpoya-poya dgn raksasa. hehehe,..Jenuh gak la nak pujuk die ptg tu..THANK YOU En. MONSTER! =p

Maklum laa weken ni kat kampung, nak khodo dating cm x best,..kalo terlebiy xpe!! =D so I make it in advanced laa!! Sebelum tinggai die..layan cukup2 dulu,..huhuhu
X pegi mane pun, just jenjalan kat KLCC n dinner je. Sambil2 tu, terbeli plak tiket wayang Twilight Saga: New Moon untuk tontonan bersama di malam Ahad nanti. Ni pun plan in advanced gk ocayy!! Haruss..

Malam tu around 10 dh bertolak ke Kangar...guess at what time i arrived??
Almost at 6 in the morning ok..fuh letih gilerr! Sib bek la pg tu aku peot. So x payah la g semayang raya.

Tghari tu pegi umah atok..umah tok ndak...then bertolak ke Taiping plak! Giler aaa aku raya on journey je...sebelum ke Taiping singgah sebentar di Sik Kedah. My acikros wat kenduri korban untuk anak die...huuu superb laa dpt mkn sup gear box! nyumm nyummm...

Kat taiping ade kenduri korban gak. Sponsor by my uncle Aziz. Kenduri korban ni merangkap gathering To' Senik Clan laa..best! Ade sesi memperkenalkan ahli keluarga and amik kesempatan skali utk jemputan Majlis Perkahwinan Shida (my kazen) and Me. Penuh umah arwah wan hari tu..gamat-gamat! Riuh rendah...

Insyallah nanti ade gath lagi,..dgr2 cite Langkawi kot. Sebab keturunan To' Senik ni byk lg kat Langkawi...

Ahad pagi after bfast, bertolak balik semula ke KL. And jalan sememangnyee JAMMM! Teringat tiket wayang New Moon kul 8. maka aku pun memecut,..cilok kiri dan kanan.. sempat men ngan BMW (nenek dgr sure nangis =p) k...sib bek x barai je! huhu.. Even lorong kecemasan pun aku sapu gak....oopppsss! Mintak halal la ekk..=p

And bleh plak, bile dh sampai KL...Kunci kete adik aku tertinggal kat Perlis. Adieh!! Hangin aku dengar...padahal malam sebelum tu aku dh sorok dalam kete... And kunci umah die plak kat dalam kete...huhu Kim Salam aaa bleh balik Nilai. At last decide angah dtg hantar kunci kete and JJ stay kat motel in nilai dulu...huhu ampagas betui laa...

Tragedi...ke Tragedik??...adieh!! (kelepap kat dahi!!)



.

Wednesday, November 25, 2009

upsNdowns

Assalamualaikum,

hari ni aku cube nk menyetelkan proposal aku,..tp x gk setel2. After raya weken ni terus aku kene mengadap muke client untuk application requirement die. Kire ni projeck mukadimah untuk ujung tahun ni. Tp kalo x sempat maybe early next year. Tp bape lame sangat pun kan..

Esok dah khamis..siyesly aku dh xde mud nak kroje. Tp aku nak call for appointment next week. Next year is the year to make moooooorreeee moneyyyy! Now aku pun dh ade KPI k...kalo x achieve next year, abis laaaa!! Naseb aku mungkin akan same mcm nasib Dr Dolittle...kene fired!...sebabnye he made too little! huhuhu

Ooohh Tuhan, Kau murahkan la reseki ambe mu ini...AMIIINNN!! (amin ramai2 wei!!)

Esok plak ade partner-reseller event kt Kiara. Siap wat bowling tuuu...alahai nak entertainment client...kalo ade masa nak gak baling...tp kene tgk keadaan gk la. Malam esok aku dh nk bertolak balik kampung.

Ikut plan dulu2, parents aku nak lepak kl. But after mama kene operate n uncle aku plak nak wat kenduri so x jadi la nak lepak kt kl. Aku plan bertolak ngan adik aku around 9 or 10 cm tu la...myb around 2 or 3 sampai la kat umah. Tp raya2 ni x tau nak ckp la kan...sure ade jem ckit2. Mama call td pun dh siap pesan memesan, suh aku n adik aku drv carefulli...katernyee kete banyak...n jalan licin coz ujan...n make sure condition kete ok....YES MUM! I will! =D

Balik ni sure banyak mende nak kene bincang kan...My wedding preparation!
Banyak mende lg ni x wat. Aku pun pening. Alhamdulillah raksasa dah amik pun borang2 dari pejabat agama. After setle sebelah die, sebelah aku plak nak kene wat...booking tok kadi. Nak tgk catering, pelamin, bilik beradu, gift,...n etc.

Sure aku bertekak2 punye nih...huuuu kene praktis vokal dulu nih!!


Ntah mengape aku tetibe ingin berjalan2 di kedai buku kat JJ Keramat AU malam ni. Ade banyak buku ilmiah kat situ...salah satunyee jeng..jeng..jeng!! =p

Actually aku ade terlihat iklan pasal buku ni dalam majalah. So gatai la pegi mencari malam ni...macam xde besok dah! Bukan pe, aku nak buat buku ni sebagai hadiah.

Eheemm..ehemm..

Hadiah ni aku pilih untuk seorg jejaka ni...Aku kenal die almost 4 tahun dulu. X lame lg die ni akan berkahwin dengan seorg pompuan..(memang la kan...xkn ngan nyah plak!...x kuase maakkkk!! =p) So for his beday soon, i was thinking nak beli kan die buku ni..

Buku ni untuk mendidik suami untuk mengenali isteri lahiriah dan batiniah..Supaya nanti senang la die nak mendidik si isteri kelak..And mungkin ilmu dari buku ni mampu membimbing kedua2 mempelai untuk membina keluarga harmoni dan sentiasa di bawah lembayung keberkatan.

Bagus x ade kawan cam aku...wakakaka (puji diri senirik!!)

Sape jejaka tu??...Ensem ke x??...Aaaaa ini...SSSSHhhhhhh

BIARLAH RAHSIA.....but nanti bile kite dah bagi hadiah ni baru kite cite k..
SAPE DIE JEJAKA INI....kasi suspen ckit!

agak-agak raksasa jeles x?? =p



.

Tuesday, November 24, 2009

Close...Alhamdulillah!

Assalamualaikum,

Perrrgghh lame wei x bercerita ape2 kat sini...cian blog aku nih! And cian gak la kepada peminat yg beberapa kerat ni yang menanti akan kemunculan crite baru aku..

** bunyi cam bikin album je....buuwekkk!!

Banyak cite...sampai xtau nak cite ape...

Tp ni entry cerita hari ni punye...

Today after 1 year plus been working on this account. I manage to close the deal! Alhamdulillah...with the help from my boss, PM team...n emotion support from raksasa.

Now waiting the job to be completed and payment from the agency...
Cant wait to smelll it!! $$$$$...

Maybe tu rezeki aku nak kawen kot...syukur sangat!

Untuk this account, aku dh prospect for few product to propose. Now dah dalam list..just waiting the right time and the right person to start the project.
I've targeted myself next year, at least to bring 500K to 1M. Not even sure if i can reach that. It's gonna be a tough year for me, got to work harder. Need to improve my life too. Next year gona b BIG!...

Rasa sangat bersemangat to close more deal. My boss said next year gona be a gud year for us to grow further and diversify our business...

Till then....CHAIYOK!!..CHAIYOKK!! for better life....for the two of us...
For me and Mr Raksasa...=D


.

Friday, November 20, 2009

Pudarnya Cinta...

Assalamualaikum,


“Bagaimana andai selepas bertunang setelah sekian lama, dia tidak suka lagi pada kita? Suka pada orang lain”, soal Kak Raiha tiba-tiba.

“Jangankan semasa bertunang kak. Orang berkahwin pun boleh pudar cintanya”.

“Betul juga”.

Persoalan tergantung. Tidak berjawab.

Masing-masing diam. Mata memandang ke tingkap merenung titisan hujan yang lebat.


Aksesori Cinta

“Sememangnya rasa suka yang memutikkan cinta itu perlu. Namun, cinta sahaja tidak menjamin”, Kak Raiha memecahkan kesunyian.

“Maksud akak?”.

“Cinta perlukan aksesori sampingan. Rasa cinta perlu hadir dengan rasa tanggungjawab”.

“Aksesori lain ialah kepercayaan”, tambah Kak Raiha lagi.

Saya semakin mengerti apa yang Kak Raiha cuba sampaikan.

“Rasa tanggungjawab dan kepercayaan ini tidak akan wujud andai tidak rasa diri berTuhan. Cinta jadi tidak berperaturan. Cinta yang jauh dari berpaksikan Tuhan”, saya cuba membuat kesimpulan.

“Benar. Andai cinta berpaksikan Tuhan, barulah lahir cinta sejati yang menyembuhkan, bukan menyakitkan. Bukan cinta buta buatan manusia”.


Cinta Tanpa Tanggunjawab

“Remaja kini terdedah dengan cinta, namun cetek ilmu menguruskannya. Tanpa ilmu, sukar melahirkan rasa tanggungjawab”, Kak Raiha cuba menghuraikan aksesori pertama.

“Tanpa rasa tanggungjawab, si teruna tidak bersifat melindungi kaum wanita. Kaum wanita pula sewenang-wenangnya menyerahkan jiwa dan raga”.

Saya diam mendengarkannya. Realiti yang harus diterima. Realiti bahawa ramai remaja yang terlibat dengan cinta di awal usia, terjebak dengan maksiat dan zina. Realiti yang bimbang lagi meresahkan.

Dengan rasa tanggungjawab yang tinggi, si lelaki akan menghormati wanita dengan tidak merosakkannya. Kesuciannya dipelihara sehinggalah dihalalkan melalui lafaz janji `aku terima nikahnya`. Rasa tanggungjawab yang tinggi juga membentengi diri seorang wanita untuk memelihara kehormatan diri dan rahimnya. Wanita bertanggungjawab untuk mempertahankan dirinya untuk suami yang halal buatnya. Memelihara kesucian rahimnya untuk zuriat yang bakal dilahirkannya.

“Cinta yang Allah gariskan bukanlah untuk menyekat. Cinta berperaturan untuk meningkatkan darjat. Cinta ekslusif!”, pesanan berharga buat remaja mabuk bercinta.

“Cinta tanpa tanggungjawab juga boleh menyebabkan rumah tangga porak peranda”, Kak Raiha mengubah konteks, daripada isu remaja kepada keluarga.

“Dengan mudah, si ayah mahupun ibu boleh `mencintai` orang lain. Bayangkan, andai ibu ataupun bapa sibuk menunaikan tanggungjawab yang tidak pernah selesai terhadap pasangan dan anak-anaknya, soal `terjatuh cinta` dengan orang ketiga pasti dapat dielakkan. Memanglah cabarannya sentiasa ada. Namun, boleh dielakkan!” Kak Raiha sedikit emosi. Tidak adil, tetapi ingin bercinta lagi.

“Setuju kak. Sekalipun suami dan isteri saling mencintai. Tanpa tanggungjawab, selama manakah cinta dapat bertahan agaknya. Cinta dan sayang terhadap anak-anak juga perlu dinilai dengan tanggungjawab”.

“Benar. Anak-anak juga harus punya cinta yang penuh tanggungjawab terhadap ibu bapa”. Peranan anak-anak pula disentuh.

“Bagaimana pula tu?”.

“Anak-anak zaman kini kadangkala sibuk bekerja. Tiada masa untuk bersama ibu bapa”.

“Sekalipun ibu dan bapa pernah melakukan kesilapan ataupun mempunyai kekurangan dalam mendidik kita, jangan menyimpan dendam. Biarlah kekurangan itu dinilai Allah. Lihat perkara positif pada ibu bapa kita. Selain kuasa Allah, jika bukan jasa mereka, masakan kita hidup sehingga kini. Dibesarkan dan dijaga”.

“Andai semua pihak melihat cinta disertai tanggungjawab, insyaAllah tidak timbul masalah. Masing-masing akan fokus pada memberi. Bukan menuntut hak”, saya cuba membuat kesimpulan mengakhiri perbualan.

“Benar, cinta pada Allah juga menuntut kita untuk menzahirkannya. Laksanakan tanggungjawab sebagai hambaNya yang bertaqwa”.


Dicintai Dan Dipercayai

Selain cinta dengan rasa tanggungjawab, cinta juga perlu lengkap dengan mempercayai.

Boleh anda bayangkan hidup tanpa wujud rasa percaya pada orang lain. Tidak percaya orang lain boleh melaksanakan tanggungjawabnya. Tidak percaya orang lain boleh menyimpan rahsia. Bermacam-macam lagi. Tanpa rasa percaya, sukar untuk hidup bahagia. Asyik resah tidak menentu hala.

Justeru, mempercayai itu amat penting dalam memelihara hubungan. Mempercayai seseorang bukan sahaja membuatkan diri kita tenang, bahkan membuatkan diri orang yang dipercayai itu lebih yakin.

Soalnya ialah bagaimana untuk membuatkan diri ini dipercayai sekaligus membina kepercayaan. Kemudian, bagaimana untuk memelihara kepercayaan itu sepanjang perhubungan?

Saya kira, membina kepercayaan mengambil masa. Memulihkan kepercayaan lebih banyak mengambil masa!

Sebelum menjalin hubungan, kepercayaan boleh mula dipupuk. Syaratnya ialah dengan tidak bermuka-muka ataupun berlakon. Lihatlah pada akhlak dan ibadahnya. Andai si dia menjaga hubungannya dengan Allah dan manusia, insyaAllah, apabila bersama kelak, kepercayaan itu sudah terbina.

Bayangkan seorang lelaki yang matanya liar memandang wanita lain. Apakah kita percaya selepas berkahwin kelak, dia akan menundukkan pandangnya?

Bayangkan seorang wanita yang tidak segan silu bertepuk tampar dengan lelaki yang haram buatnya. Apakah selepas bernikah kelak, dia akan menjadi wanita pemalu yang memelihara kelakuannya?

Bayangkan seorang teman yang suka mengumpat orang di sana-sini. Apakah kita yakin, kita tidak akan diumpatnya selepas menceritakan masalah kepadanya?

Ya, benar, manusia boleh berubah dengan izin Allah. Namun, kepercayaan sudah tercalar. Sukar!

Binalah kepercayaan sebelum menjalin hubungan. Kemudian peliharalah kepercayaan itu. Sekali tercalar, mengambil masa untuk memulihkannya.


Cinta Perlu Disuburkan

Cinta perlu ada rasa tanggungjawab dan mempercayai. Semacam kering sahaja bunyinya. Serius dan tidak berwarna-warni. Disebabkan itulah, cinta sesama manusia ini perlu disuburkan dengan kata-kata dan sentuhan. Sentuhan fizikal mahupun jiwa.

Memuji sahabat tentang kelebihan dan sifat positif dirinya.

Membelai anak yang sudah remaja dengan kasih dan mesra.

Menghadiahkan bunga buat isteri tercinta.

Menggantikan bebelan dengan kata-kata semangat buat suami tatkala perkahwinan bertambah usia.

Mengusap wajah ibu dan ayah yang sudah tua dan tidak berdaya.

Bermacam-macam perkara yang boleh dilakukan untuk menyuburkan hubungan sesama manusia melalui sentuhan dan kata-kata. Kadangkala, kita yang tidak amalkannya. Lama-kelamaan, bertukar menjadi kekok. Kemudian, dilabel buang tabiat. Parah!

Mari kita hayati kembali sirah. Kisah cinta manusia paling agung. Cinta Rasulullah terhadap isterinya. Cinta bukan dalam bentuk `segera`. Cinta Rasulullah disertai usaha yang dibajai sentuhan dan kata-kata. Dengan izin Allah, mencairkan hati, menyentuh jiwa.

Tatkala isteri tidur nyenyak kepenatan, Rasulullah memilih untuk tidur diluar, kerana kasihan.

Rasulullah juga tidak kekok meringankan beban isteri dalam menguruskan rumah tangga.

Pernah satu ketika, hidung Saidatina Aisyah dipicit. “Sabar dahulu ya Humaira”, kata nabi seraya memicit hidung Aisyah. Sentuhan mesra untuk menyabarkan dan meredakan.

Rasulullah dan isterinya saling menasihati, bersama-sama memperbaiki diri.

Biji benih gred A, andai tidak dibaja dan dijaga, masakan dapat menghasilkan buah yang sedap. Samalah halnya dengan cinta, andai tidak dibaja, masakan dapat terus kekal bahagia.

Cinta itu perlu, namun cinta semata-mata tidak membawa ke mana. Permulaan yang baik itu tidak menjamin kesudahan yang baik, tanpa baja dan dijaga.

Semoga kita sama-sama dapat amalkan tatkala diri menjalin cinta sesama makhluk menuju cinta kepadaNya.


from : ILUVISLAM

.

Thursday, November 19, 2009

Used VS Loved...

Assalamualaikum,

The content of this entry taken from my colig's email.

Things are to be used, People are to be loved.

It's a good lesson to learn..

USED vs LOVED

While a man was polishing his new car,
his 4 yr old son picked up a stone
and scratched lines on the side of the car.
In anger, the man took the child's hand
and hit it many times not realizing
he was using a wrench.

At the hospital, the child lost all his fingers
due to multiple fractures.

When the child saw his father.....
with painful eyes he asked, 'Dad when will my fingers grow back?'
The man was so hurt and speechless;
he went back to his car and kicked it a lot of times.

Devastated by his own actions......
sitting in front of that car he looked at the scratches;
the child had written 'LOVE YOU DAD'.
The next day that man committed suicide. . .

Anger and Love have no limits;
choose the latter to have a beautiful, lovely
life & remember this:
Things are to be used and people are to be loved.
The problem in today's world is
that people are used while things are loved.

Let's try always to keep this thought in mind:
Things are to be used,
People are to be loved.

Watch your thoughts; they become words.
Watch your words; they become actions.
Watch your actions; they become habits.
Watch your habits; they become character;
Watch your character; it becomes your destiny.

I'm glad a friend forwarded this to me as a reminder..
I hope you have a good day no matter what problems you may face
it's the only day you'll have before it's over.



Sometime we didnt realize this is hapening...until one day...
It's too late to realize....how a wonderful person you had standing beside you!

Dun be the last person to know....


.

Wednesday, November 18, 2009

Die boleh...aku x bleh...dosa besar!

Assalamualaikum,

Siyes laa...aku pelik ngan manusia cm gini...mungkin jugak die ala2 species mulut longkang atau pun mulut empangan kitar najis tu..(eeeyyaarrksss...jijikss!). Ni jenis cakap yg xde filter....sib bek la aku ni bek hati..kalo aku ni jenis x sabar.. huh!! dah lame aku rodok ngan berus jamban, kasi bersih sikit anak tekak ko ngan hati ko skali...

Kenape ek...kalo aku lupe atau pun terrrrrrr lupe la,..mesti ade manusia yg nak marah2 kat aku,..nak jerkah2 aku,..nak lepas emo2 kat aku,..nak perli2 aku,..nak pandang slack kat aku....y hah?? (Otak die RAM 10.0GHz kah?? die x penah lupe kahh??....hakkk tuih!)

Kalo senirik terlupe,..bleh plak ko senyum2 kambing, konon2 nye x bersalah la sbb "tterrr"....and bleh plak ko bg alasan "ba wau dal wau kha" ko tuh,..bleh plak wat ala2 mende x berlaku...pas tu ade hati plak nak pintas khutbah kat aku..(wah wah...keeeeeeemain lg..lempang nak??)

Tolong la explain kat aku,..nape insan macam gini wujud kt muka bumi nih??!!

Kenape kalo diri senirik tu mcm gitu,..x reti2 nk give n take ngan orang lain. Seolah-olah,..ko nak org len sume faham ko,..keadaan ko,..situasi ko,..

And bile hapen kt aku,..ckp aku cm gitu,..cm gini...mcm diri tu PPUURRRFFEECTTT sgt!
Alahai....sediy siot aku ngan manusia mcm gini...
Sediy sampai aku rasa mcm....giv up doohh nk berkata2..

Dah la...cukup kot wat malam ni..

Soddakallahu'azim...


.

Monday, November 16, 2009

Sharing is Caring??

Assalamualaikum,

" I dun mind sharing anything,..everything in this world with everyone but only one thing i choose not to share...MY MAN!! MY HUBBY!! "

or else...he only has 2 choices, leaves the girl...or i'll leave him alone with the girl...

I think it's enuf sharing him with Mother-In-Law...this one also can give enuf trouble...what if another girl come along??!!

Nak berlaku adil antara isteri ngan mak senirik pun susah...ini kan pulak nak tambah cawangan..

Elok2 nak wujudkan keluarga aman bahagia...tercipta plak keluarga huru-hara...
Eloks nak dapat pahala...silap2...create dosa je!

Everyone believes sharing is caring...but not everything!

Some people choose not to share.


Ooo yee...sebelum terlupe!!

Sila ke Blog Kawen saye:
Fakhrul & Zihan Wed's Blog
Eksklusif hanya cerita kawen kami!!



this one...mean CARING k! =D



.

Saturday, November 14, 2009

Rasa X Best..

Assalammualaikum,..

Entah mengapa diriku ini,..
Halaman orang nampak berseri,..
Halaman sendiri berwarna-warni x bererti...kosong!

Sape yg tahu kan...tp adelah lebiy baik pendam kan saja!
Sape yg kesah nak tahu kan...bertanya pun tidak.

Nasib...I have to carry this wit me..
Sejarah mungkin berulang...walaupun pada hakikatnya aku memang x suke subjek sejarah.

Aku pasrah...ini bukan kehendak aku.
Cube utk menciptakan satu keadaan yg x mungkin ade yg faham...even org yg dekat dgn hati belum tentu lg mengerti...ape tah lg, org2 len.

Life,..should be more realistic kan...

Some people said, i should stop dreaming...coz it bring me nowhere and hurt me even more. But i believe what i dream,..it's just need a passion that came from my heart. Even sumtime i feel give up,..i think i dun need any person to make my dream come true...

My dream just one...which needs so many supporting tools and of course....My dream need 2 persons to be accomplished.

I read this article sumwhere,..
"Perempuan diciptakan dengan perasaan, dan lelaki diciptakan dengan akal. Maka cari lah kekuatan di situ."

Kadang2 aku tertanya, kenape ape yg kite hajatkan x dpt? and ape yg kite x pernah minta, datang?...Y fulfil sumthing that i think it's not important when i think something else is more important...



How long does it take to build a mutual understanding??


Urrmmm i need to figure out myself..

Nyt folks...wana have some dream,...it myb not reality but at least heppy for a moment..


.

Wednesday, November 11, 2009

Tender Time...

Assalamualaikum,

Sekejap masa berlalu...& lame jugak aku x update sini.
Cerita2 dulu tu pun dah basi..
ermm nak perangat balik ka??
nanti2 naa kami update...

At this moment, badan dh terketar2 letih. Penat!..Rasa nk berlabuh ke alam mimpi je nih...

Esok nk kene submit tender...errgghhh esok pg sure cramp punye laa!
So malam ni is to prepare all the info..nak tunggu info from vendor je ni..
LEMBAB!...

Our wedding days lg 107 hari...huhu.
Giler dh dekat...tp persiapan x nampak ape2 lg. Still tunggang langgang. Insyallah, mudah-mudahan ok! ;)

Wokeh laa...ngantuk la! Nak p tidoq sat, pas tu nak kena mangket balik nih. Kalo x esok berangin plak dalam ofis..

Selamat Malam...jumpe esok ya!



.

Sunday, November 8, 2009

Perempuan itu..

Assalamualaikum...

I like this writing from one of my frens...read it!

Perempuan, semakin tua semakin susut nilai; begitulah kata orang. Sementara, lelaki semakin tua semakin naik nilai; begitu jugalah kata orang.

Perempuan seorang isteri, banyaknya boleh setia pada seorang lelaki dalam hidupnya. Sementelahan, lelaki seorang suami, jarang-jarang boleh setia pada seorang perempuan dalam hidupnya.

Perempuan, meningkat usia tidak mencari; cuba mengambil hati suami kerana takut kalah dengan banyaknya saingan di luar sana. Namun lelaki, meningkat usia dan masih, terus mencari; cuba mengambil peluang kerana yang paling pandai berkata-kata pasti menang bertrofikan banyaknya yang baru di luar sana.

Perempuan, ada yang sanggup menewaskan perempuan lain demi bertrofikan seorang lelaki di atas kelukaan perempuan yang lain. Lelaki, sentiasa menyanggupi untuk direbut menjadi piala kemenangan di antara perempuan.

Perempuan, sering tertewas kerana perhatian yang diberi lelaki hingga sanggup menjadi kedua ketiga dan keempat. Lelaki, sering termenang merangkul piala sehingga 4 di atas tiket belas kasihan.

.

Ok. Saya sangat sarkastik. Cuma saya sangat sakit hati dengan perangai sesetengah jantina berlawanan jenis dengan saya, terutamanya yang sudah beristeri; terkecuali Rasulullah dan Sahabat dari ke-anti-an saya ini. Sebab saya tahu, lelaki zaman sekarang, walau berlatar belakang agama yang tinggi sekali pun, belum tentu menjadi adil dan mengangkat maruah perempuan kemartabat yang sepatutnya. Manusia ini, sebelum dapat semuanya akan berjanji yang macam-macam seperti juga kita membuat loan untuk membeli kereta yang baru di Bank, belum dapat beria-ia berjanji untuk membayar ansuran bulanan dengan adil dan saksama juga ikhlas. Tapi apabila sudah dapat loan, apakah hati anda ikhlas membayar ansuran bulan ataupun anda akan bersungut-sungut 'alaaaa kena bayar loan keretalah, tak cukup duitlah bulan ni.' Nah! Kalau sudah tahu tidak cukup duit mengapa harus membuat loan yang tidak berkepentingan, bukankah sudah jadi liabiliti? Guna sahajalah kereta lama kan?

Zaman sekarang, apa yang membezakan manusia cumalah iman dan takwa, kan? Dan, susah nak cari lelaki yang baek. :)


NotaMerepek:
It does not mean that because of a few words I have written here, a person may come to the conclusion that I am anti-men. Though a part of me is on the Internet, it is not the whole of me. It is wrong for a person to think they can judge the whole of me through things I choose to say and things I choose to omit.


So ape agaknye yg ter"cross" di kepale korunk??

Aku bakal isteri...bakal ibu...kene betul2 didik anak lelaki.


.

Friday, October 30, 2009

Saya & Migrain..

Assalamualaikum,..

Adekah kalian berisiko??...huuuu~ saya berisiko, sbb saya mengalami MIGRAIN..


WANITA MIGRAIN RISIKO HIDAP STROK


ANDA wanita yang berusia 45 tahun ke bawah dan mengalami migrain? Jika ya, anda sebenarnya tidak berada dalam situasi yang menyenangkan. Sebabnya, kecenderungan kumpulan wanita muda yang menghidap migrain berserta kehadiran aura adalah dua kali ganda lebih tinggi untuk mendapat serangan strok.

Aura merujuk kepada gangguan visual atau deria yang berlaku sebelum atau semasa kehadiran migrain.

Berdasarkan bukti sedia ada, risiko mendapat strok lebih tinggi jika seseorang wanita muda mengambil pil pencegah kehamilan dan merokok.

Sekitar 10 hingga 20 peratus populasi penduduk di dunia mengalami masalah migrain. Kadar kelaziman migrain juga didapati lebih tinggi dalam kalangan wanita berbanding lelaki.

Menurut para penyelidik, sembilan kajian terbaru tentang kaitan antara migrain dan masalah kardiovaskular telah diteliti semula.

Kajian pada tahun 2004 mendapati pesakit migrain mempunyai dua kali ganda risiko untuk mendapat strok. Hasil kajian terbaru sebaliknya mendapati pesakit yang menderita migrain berserta aura lebih tinggi risikonya.

Risiko mendapat kesakitan jantung meningkat sebanyak 30 peratus, biarpun kajian tersebut tidak menemui hubungan antara migrain dan serangan jantung atau kematian akibat penyakit kardiovaskular.

Ketua penyelidik dari Sekolah Perubatan Harvard, Markus Schurks berkata: "Kajian mengenai kependudukan menunjukkan satu pertiga daripada pesakit mengalami aura bersama masalah sakit kepala.

"Apabila terdapat 40 peratus wanita muda yang mengalami migrain, maka anda akan sedar impaknya ke atas kesihatan sesuatu populasi," katanya.

Wanita-wanita muda yang mengalami migrain berserta kehadiran aura dinasihati menghentikan tabiat merokok dan kaedah pencegah kehamilan. Tetapi pengambilan ubat pencegah kehamilan yang mengandungi estrogen boleh dipertimbangkan.

Dalam pada itu, Yayasan Jantung Britain mengesyorkan golongan wanita agar mengurangkan seberapa banyak risiko mungkin.

Misalnya bertukar kepada kaedah pencegah kehamilan berasaskan bukan estrogen, berhenti merokok atau mendapatkan nasihat pakar.

Pengarah pertubuhan amal, Migraine Action, Lee Tomkins berkata, hasil kajian itu signifikan dalam membantu wanita memahami kepentingan memiliki pelan pengurusan migrain. Ini bagi mengurangkan kadar kekerapan serangan strok.

Dr. Tony Rudd dari Persatuan Strok pula memberitahu, pengamalan gaya hidup yang sihat dan pemeriksaan tekanan darah secara kerap adalah cara mudah untuk mengurangkan risiko serangan strok.


petikan: Kosmo!



.

Wednesday, October 28, 2009

Dah Pindah..

Assalamualaikum,..

Geng, cite pasal kawen2 dah pindah ke SINI

So kalo nak tau ape2 pasal wedding kiteorg just visit that website k.
Most invitation pun through that website. Zaman teknologi la kater kan...
Make a full utilize from it.

Few days ni asyik teringat nak coffee je ngan my friends/kazen. Tp xde la plak yg nak luang kn masa. Bile ek...nak girls hangout lg..

Last nyt g event partnership IBM at One World. Best gak dinner kt poolside die, cantek! Tp aku xleh lame2, by 730 aku dh cabut. On the d way balik tu, lalu ikut TTDI back to KL..teringat zaman cintan cintun ngan raksasa dulu...x hengat donniiaa bile hangout..cam esok2 x jumpe dah...huhuhu

Skrg ni dh xde, raksasa pun sibuk. Pegi keje awal n balik keje lambat, plus his class on wekens. Mane nak siapkan asgmnt yg berlambak2 tu...Ciann kat die. Tp xpe, as a man he needs to do that. Since die akan jd ketua keluarga nanti adelah patut utk berada di barisan hadapan, nak lead la kate kn...

Sekurang2nye xde la terbeban sgt bile dah kawin nanti,..mane nak handle famili, keje, study..bla..bla..All the best to you k pumpkin!! =)

Wooraitt..dh x larat nak bebel. Til next time....


.

Tuesday, October 27, 2009

Semalam yg pelik..

Assalamualaikum,..

Pelik..

Suddenly raksasa ask for movie lastnite...

Baru ckp2 ngan Eila smlm teringin nak tgk Papadom,...

Cam tetau je hati meronta2...hehe

Thanx raksasa...

Tag line paling best from Papadom "Jangan beremosi dgn tanah ye bang!!"
***** for papadom. Congrats Afdlin.


Dh schedule ngan raksasa...starting 29 Oct ni, ade 3 movie best!

Which one dulu ek??....Marathon nak?? =D

Raksasa cakap, "Nanti kite beli projector kat umah. Then donlod from internet je."

Gulp!...(rs suke tp...huhuhu)

I said, "OK gak tu. It's ur job to donlod k." *big grin*



So ape kesudahannya??...adekah kami akan marathon ke 3-3 muvi ini??

Oppss i need to read the book 1st then only watch the muvi...huhuhu



.

Monday, October 26, 2009

Cite kawin je ke...huuu

Assalamualaikum,

Ade kawan aku ckp, since aku nk kawin nih...asyik load cite2 nak kawen je..abis tu nk load cite ape?? huhuhu

Untuk pengetahuan korunk, since HP aku crash langsung xde pikces..korunk sedar x?..kalo ade pun aku cilok kat mane2..x pun from sumone else nye camera. huuuuu sadis kan,..sayang duit dowh nk spend beli hp n camera nih...bukan pe, tgh sibuk prep kawin. Duit banyak nk pakai kat situ...

So totally it effect my presentation here...huhuhu (byk la aku punye presentation..lekuk dahi senirik!). Tp insyallah, aku akan load cite dr gambar zaman jahiliah aku dulu...orait?? (ni yg nk kene godek2 box lame2 nih...adieh!)

This week another wedding preparation story. On Saturday tu aku dating ngan my fren Eila tgk few butik kt ampang park. Mission nak cari baju sanding and tailor utk akad nikah. Well jumpe gak la kedai tudung, kedai aksesori, butik and ect...tp ade 1 butik ni mahal (mean over my budget laa...kalo org len xtau la if they can afford kn..) and ade 1 butik ni aku plan nak wat baju ngan die and sewa few things la. But we'll see what my fiance gona comment about it.

Our plan that day not going so smooth, Eila kene balik awal. Mak die call suh balik. So kiteorg tangguh la our merayap time till the next day which will be arrange later (so ade sape2 nak ikut?? =p) Plan nk merayap tgk butik area Ampang pun x sempat. Some other time perhaps...

On Saturday plak aku hangout ngan raksasa. After semalam tu aku moody ckit,..huhu. Tu la sape suh wat hal..kn tone aku dh len! hehehe =p

Semalam kiteorg merayap Nilai 3. B4 that stop g jumpe Rienz kejap and had lunch with my lil bro, Zaid. We are looking for Bunga Pahar actually for our pelamin and also for our guest. Selalu org bg mende pelik2 kn,..so this time we would like to bring back the old skul style. Bunga telur is perfect for any malay kenduri events. Even kiteorg jumpe plastic balut telur. (haaa see no HP/Cam how to show??...kn rs pns ati nih...wakaka senirik emo!! =p )..Nanti kiteorg tunjuk k.

After merayap few shops we decide to come again some other day. Next time will be shopping mode!.

Semalam dinner kt umah raksasa, makan lauk kenduri rumah jiran die. And sambil2 tgk tv, practis suap2 pengantin gitew...wakakaka. Saje guuuuwwwddikkss..sbb dis weken n next weken, raksasa sibuk. Tingat masa zaman die outstation dulu....tp time tu x siyes lg. Tu pun dh rindu-rinduan...now??...x payah ckp la kn.

Errmm nxt week papa nk dtg kl lg. Ade kursus kt UEM Tower from 2 - 5 Oktober. Waaaa beshhh nyee...lavish dinner for 3 nites. =D I'll stay with papa...hv a great father n doter time!

Now tgh tunggu my raksasa...mane die ni??

.

Friday, October 23, 2009

Dunia Suami Isteri...

Assalamualaikum,

I got this reading material inside one of my folder while i'm cleaning up. But i cant remember where do i get this info from. Maybe from sumone's blog!

Since my raksasa proposed me to marry him, i've started to prepare myself with knowledge as a wife and a mother. Most i did read since long time ago, now just a refresh moment for me. You can get most of material from any related website or blog.

So let me share this information with all of you. May Allah guide us to becum a wonderful soleh/solehah wife/hubby/person.



Petua Membelai Cinta - Ustaz Ismail Kamus

PETUA MEMBELAI CINTA

INDAHNYA cinta jika bersulam keikhlasan. Moleknya cinta andai setia yang dipertaruhkan dan untungnya bercinta jika berkekalan sampai bila-bila.

Namun panas yang diharapkan sampai ke petang, siapa sangka hujan turun ditengah hari. Puas sudah membajai cinta, dibumbui dengan kasih dan sayang, membelai dan memupuknya dengan penuh tanggungjawab namun pasangan yang bertakhta di sanubari tetap berubah hati. Terlalu sukarkah mencintai isteri atau sememangnya si suami tidak pernah mensyukuri?

Datuk Ustaz Ismail Kamus membincangkan:
"Perempuan umpama cermin, mesti cermat dan halus bila berhadapan dengan mereka. Lebih-lebih yang bergelar isteri. Sensitif, cepat kecil hati, merajuk dan minta dipujuk memang sifat wanita. Sebenarnya bukan susah melayan isteri.

Seorang suami yang pandai mengambil hati, memujuk rayu jika diperlukan, bercakap lemah lembut dan rajin bergurau senda, ia sudah cukup dan memadai. Perhatikan hasilnya, si isteri akan sanggup bersusah payah menyediakan makan dan minum di samping menguruskan rumah tangga, malah sanggup pula ke hulu ke hilir menambah pendapatan suami. Walaupun hidup dalam serba kekurangan, insya-Allah hidup pasangan begini akan rukun damai sampai bila-bila.

Bagaimanapun hal ini merujuk kepada wanita yang melimpah ruah dengan kasih dan sayang. Mengutamakan rumah tangga dan berusaha menceriakannya walaupun si suami bukan berpangkat besar atau mempunyai wang yang banyak. Apabila ditujukan kepada wanita yang memegang prinsip, ada wang abang sayang, tak ada duit abang melayang lain pula penyudahnya. Jika yang dicintai itu adalah wang, yang disayang itu adalah kemewahan, memang rumah tangga tidak bahagia dan aman. Kerana yang diburu adalah wang dan harta, maka bila ada kedua-duanya di depan mata, si isteri akan berasa nikmat kebahagiaan namun bila semuanya melayang, wanita begini akan berasa terlalu kecewa dan bersusah hati"
, ujarnya.

Beliau menambah, " Bagaimanapun kalau dikatakan, peranan wang membeli kasih dan sayang, ia memang berkait antara satu dengan yang lain. Namun wang itu sekadar dijadikan sebagai alat dan bukan matlamat. Wang berperanan menyenangkan pasangan membina rumah tangga. Mendapatkan sebuah rumah untuk keluarga, memiliki kenderaan dan apabila berlaku sebarang bencana, wang dapat merungkai masalah yang melingkari. Jika mengandaikan wang untuk membeli cinta dan mengeratkan kasih dan sayang, tandanya kita sudah tersilap menafsir. Sepatutnya utamakan nilai kasih dan sayang yang diberikan oleh suami atau isteri, justeru andai suatu hari kita ditimpa musibah dan hidup dalam serba kekurangan, tidaklah cepat melatah.

Cuba perhatikan mereka yang tinggal di kampung. Ada pasangan yang hidup melarat dan menderita kerana tidak mempunyai wang yang banyak, namun ikatan kekeluargaan erat dan sendat dengan kasih dan sayang,"
jelasnya.

Beliau tidak menafikan, wanita sekarang lebih ramai yang celik mata dan sedar tentang perlunya membelai cinta sampai ke tua, sedangkan lelaki asal ada orang yang menguruskan rumah tangga sudah memadai. Golongan begini, malas hendak memupuk atau membajainya walaupun mereka mampu melakukan.

Wanita ketara sudah celik mata. Ini dapat diperhatikan dalam ceramah atau syarahan. Mereka lebih banyak jika dibandingkan dengan kaum Adam. Sekiranya intipati ceramah mengenai pasangan, pihak si isteri akan mudah terima dan berusaha berubah apatah lagi jika kena dengan cara dan pendekatan yang betul. Sebaliknya si lelaki yang turut mendengar tetapi kurang menghayati. Jika terima pun dengan perasaan sombong dan egonya dan memang sukar mengubah kesilapan.


WANITA - TULANG RUSUK YANG BENGKOK

Walaupun hakikatnya bahtera rumah tangga itu sepatutnya dikemudikan oleh si suami namun era kini menyaksikan lebih banyak wanita yang lebih sensitif mengekalkan kerukunan. Maknanya wanitalah yang lebih banyak bersabar, menelan pahit maung kekurangan pendapatan atau menghadapi kerenah suami yang kadang kala membosankan. Wanita sepatutnya berbangga dengan kejayaan ini walaupun asalnya daripada tulang rusuk kiri lelaki yang bengkok.

Nabi bersabda, " Wanita itu dicipta daripada tulang rusuk kiri lelaki yang bengkok, maknanya jika dibiarkan sikapnya yang tidak elok, maka begitulah ia kekal selama-lamanya".

Lantaran itu andai si suami ingin memberi nasihat, hendaklah secara psikologi dan lemah lembut sehingga yang bengkok itu akan lurus. Sebaliknya jika menggunakan kekerasan, maka tulang yang bengkok itu akan mudah patah atau pecah. Misalnya jika isteri pemarah, membebel dan cakap banyak, si suami anggap sahaja ia cubaan yang amat kecil.

Allah berfirman, "Apa yang kamu tidak suka, itu adalah yang terbaik untuk kamu."

Namun dengan perkembangan hari ini, nampaknya dunia sudah terbalik, si lelaki pula nampak gayanya banyak yang bengkok, selarnya.


CINTA DAHULU SEBELUM KAHWIN?

Memang ramai yang membincangkan dua perkara ini sama ada cinta dahulu sebelum berkahwin atau berkahwin dahulu baru bercinta. Ada orang bercinta lama, selepas kahwin berasa jemu pula. Mulanya pasangan masing-masing buat perangai. Ada pula sarankan, lepas kahwin baru bercinta, mereka dakwa pula lepas kahwin baru pecah tembelang pasangan masing-masing. Maknanya, tidak ada kaedah khusus, ia bergantung kepada jodoh masing-masing, dedahnya.

Beliau menambah, "Contohnya pasangan orang tua dahulu. Masing-masing tidak kenal tetapi keluarga aturkan perkahwinan. Lepas kahwin kita lihat mereka kekal sampai berpuluh-puluh tahun dan orang tua-tua dakwa cara begitu lebih baik. Sebenarnya itu bukan formula tetapi kebetulan. Maklumlah tinggal di kampung, pergaulan bukanlah seluas atau semoden golongan yang tinggal di bandar. Jika berlaku pergaduhan, si suami tidak sampai hati menceraikan isteri, begitu juga si isteri jika minta cerai pun ke mana diri hendak dibawa?" soalnya.

Sambungnya lagi, kedamaian hidup berumah tangga mesti dicatur sejak diawal perkenalan. "Mesti diselidik latar belakang pasanga kala peringka pemilihan pasangan. Sekiranya pihak lelaki atau wanita mengikut kriteria yang dianjurkan oleh Islam, insya-Allah akan ada kerukunan dalam perkahwinan. Namun jangan tersilap memilih, konon berkenan pasangan yang kuat agamanya. Kita hendaklah memandang dengan pandangan yang luas, bukan setakat sembahyang, puasa atau berzakat sahaja yang patut diambil kira. Antaranya hendaklah menjurus kepada nilai peribadi seseorang.

Misalnya kesanggupan penerimaan kita kepada kerenah, gelagat atau tingkah laku pasangan. Kadang kala perangai lelaki membosankan dan tidak kurang ada yang menyejukkan, jika kita terima daripada awal maka redhalah sehingga akhirnya, kerana itulah suami atau isteri kita yang sebenar-benarnya.

LEPAS KAHWIN TERBONGKAR RAHSIA

Ditanya bagaimana mahu membelai cinta seandainya selepas berkahwin baru terbongkar rahsia keburukan pasangan, beliau mengulas. Memang sukar menelah kebaikan individu meskipun seseorang itu taat kepada ibadatnya.

Pernah suatu ketika seorang lelaki menemui Saidina Omar dan berkata, bahawa dia telah memilih seorang lelaki untuk menjadi saksi.

Lantas Saidina Omar bertanya, "Apakah engkau kenal lelaki itu?"
Pemuda itu menjawab, "Tidak ya amirul mukmimin."
Saidina Omar bertanya lagi. "Apakah engkau pernah bermusafir dengannya?"
Orang itu jawab, "Tidak pernah,"
Bertanya lagi Saidina Omar, "Apakah engkau pernah berjiran dengannya?"
Orang itu menjawab,"Tidak pernah."
Lantas ditanya Omar lagi, "Macam mana engkau kenal dia?"
Dijawab si pemuda. "Saya selalu tengok dia sembahyang maka yakinlah dia memang baik."
Omar berkata, "Engkau pergi dan selidiki lagi kerana engkau sebenarnya belum betul kenal kepadanya."

Daripada kisah yang diriwayatkan maknanya, sekadar tengok seseorang sembahyang, berulang alik ke masjid atau membaca al-Quran belum bererti kita tahu perangai yang sebenar.

"Seeloknya ajak dia bermusafir, baru tahu kedekut atau tidak. Berjiran dengannya, baru tahu perangai peribadi, dan jika berniaga bersama-samanya baru tahu amanah atau sebaliknya diri seseorang. Jika sudah kenal hati budinya barulah boleh dia dijadikan kawan atau saksi. Begitu juga apabila mencari pasangan, selidik dahulu latar belakang dan nilai peribadinya. Caranya dengan menghantar wakil atau orang tengah yang boleh diharapkan," sarannya.

Namun tidak dinafikan, apabila suami berubah sikap misalnya tidak lagi mesra seperti dahulu, tidak mahu bergurau senda apatah lagi memupuk kasih dan sayang si isteri akan makan hati dan menderita. Namun jangan sesekali dibiarkan sehingga meresap ke dalam hati dan perasaan yang akhirnya menjadi kebiasaan. Apabila suami buat perangai, cepat-cepat ditegur. Supaya dia segera sedar yang perbuatannya itu salah.

Jika isteri terlalu sabar dan redha dibimbangi akan meresap ke dalam hati dan menjadi kesedapan kepadanya. Memang kenyataannya apabila menegur atau melembutkan hati suami, mereka akan lebih keras dan kasar. Gelagat perubahan ini lebih ketara apabila si suami sudah mula senang sedikit. Balik lewat malam, bersenang-senang dan makan-makan dengan teman-teman atau pergi berpoya-poya. Sebab itu dikatakan orang, wang sahaja membawa kebahagiaan tetapi mengheret kepada kecelakaan.

" Cara untuk mengatasi masalah suami yang berubah hati, si isteri tidak boleh membentak. Kerana lelaki yang berperangai begini, hatinya sudah keras. Si isteri mesti menggunakan pendekatan dengan cara yang paling lembut sehingga mereka sedar.

Tidak dinafikan apabila si isteri berlembut, perangai suami semakin menjadi-jadi. Bagaimanapun cuba kita fikirkan, kalau membentak akan timbul pula permusuhan yang berpanjangan. Silap hari bulan, sisuami memukul atau mendera si isteri. Diam isteri bukan bererti redha dan bersetuju dengan perangainya cuma sekasar mana pun lelaki, namun jauh disudut hati pasti mempunyai belas. Kasihan dengan si isteri yang cukup tenang, sabar dengan perangainya yang buruk,"
ujarnya.

Tambahnya lagi, "Ada masanya suami mesti disentak dengan perkara-perkara yang tidak dijangka. Misalnya seorang isteri yang sebelum ini banyak cakap tiba-tiba mogok. Lepas masak diam, lepas makan diam, hendak tidur pun diam, maknanya perangainya berubah menjadi pendiam. Mungkin dengan cara itu dia mampu meluahkan perasaannya daripada marah tidak tentu pasal kemudian dicop suami, dia derhaka."

Seperti kisah seorang pemuda yang menyatakan hasrat mahu berkahwin tetapi dihalang oleh emaknya. Jadi dia mogok, kalau melawan, bimbang menderhaka kepada orang tua dan dia takut masuk ke dalam api neraka. Lantas dia diam sahaja sepanjang masa. Tidak makan, tidak minum, tidak tidur, sembahyang sahaja yang dilakukan.

Lama-kelamaan ibunya bertanya, "Engkau sakit ke, asyik diam aja. Si anak menggelengkan kepala.Oleh sebab emak sayangkan anak, lantas disuruhnya si anak berkahwin. Barulah si anak bersemangat dan bahagia. Dalam kes ini si anak terselamat, tidak menderhaka kepada ibunya dan dapat pula berkahwin," ceritanya.


TEGUR CARA BERHIKMAH

Ismail Kamus menambah, jika sukar atau tidak sampai hati menegur suami yang buat perangai, gunakan orang tengah. "Memang susah mencari yang boleh dipercayai tetapi itulah cabaran yang mesti dihadapi. Bagaimanapun cara penyampaian orang tengah itu biar betul dan kena caranya sehingga suami tidak menyalahkan si isteri."

Selain memberi nasihat, isteri hendaklah mohon kepada Allah dan bermunajat kepada-Nya tanpa jemu. Di samping itu bacalah surah Ali-Imran, ayat 83 yang maksudnya:

"Apakah selain daripada agama Allah mereka cari, dan baginya, menyerahlah
sesiapa yang di langit dan yang di bumi, secara sukarela dan terpaksa dan
kepada-Nya jua mereka dikembalikan."

"Ayat ini hendaklah dibaca sebanyak 1,000 kali sehari. Apabila
hendak digunakan baca tiga kali dan tiup kepada orang yang berkenaan atau
ditiupkan ke dalam air untuk diminum oleh orang tersebut. Mudah-mudahan,
berkat doa dan air itu akan lembut hatinya."

Menjawab persoalan, bagaimana membelai cinta jika si suami asyik panas baran beliau menjelaskan. Apabila suami baran, isteri kena sabar dan redha kerana itulah suami kita. Orang yang baran sebenarnya ada masalah. Jiwanya sakit tenat dan perlu diubati. Perhatikan di mana kelemahan suami dan cari punca kenapa dia marah. Kemudian kita cari jalan supaya dia tidak marah. Umpamanya kalau isteri lambat masak, suami akan marah, jadi si isteri hendaklah menyegerakan memasak. Ataupun setiap kali balik kerumah, suami mesti hendak minum, jadi cari jalan cepat-cepat sediakan minuman. Ertinya kita hendaklah menutup segala punca kemarahan suami dan lama-kelamaan penyakitnya akan reda.

Kalau dia yang menyalakan api kemarahan, isteri hendaklah mendiam diri. Jangan sesekali marah kerana marah itu bukan milik kita tetapi haknya. Jika kita tentang kemarahannya, ia akan lebih cepat terbakar atau merebak. Lagipun api bukan lawannya api sebaliknya hendaklah disimbah dengan air supaya padam.

"Untuk meredakan, amalkan surah Toha ayat satu hingga enam dan baca sebanyak 1,000 kali. Tiup kepada ubun-ubun atau mukanya sehingga kepusat sebanyak tiga kali. Insya-Allah akan lembut hatinya."

Antara maksudnya,

"Tha, Ha, (Hai manusia), tiada Kami turunkan al-Quran ini supaya engkau
mendapat celaka. Melainkan peringatan bagi or! ang yang takut (kepada
Tuhan). Wahyu yang diturunkan dari Tuhan yang menciptakan bumi dan langit
yang tinggi. Tuhan yang Pemurah berkuasa di atas singgahsana. Kepunyaan-Nya
apa yang ada dilangit, apa yang ada di bumi, apa yang ada di antara
kedua-duanya dan apa yang ada di bawah tanah."



Sebelum mengakhiri perbualan, beliau sempat menegur sesiapa sahaja yang masih mengabaikan rumah tangga sebaliknya hanya mahu berseronok dan berserakah, hendaklah segera bertaubat.

Nabi bersabda, Barang siapa yang telah melampaui 40 tahun namun kebaikannya tidak mengatasi kejahatan hendaklah dia bersiap sedia untuk masuk api neraka."


Dedahan Ustaz penuh bermakna

Bagaimana mengekalkan perhubungan bahagia? Apakah petuanya bagi suami untuk menambat hati isteri?

• Sentiasa berdoa agar disayangi.
• Apabila balik rumah, tegur dan sentuh isteri sebelum buat kerja lain.
• Tunjukkan keprihatinan dengan bertanya secara khusus mengenai kegiatan isteri
sepanjang hari.
• Jadikan seorang pendengar yang baik kepada isteri .Jangan tergesa-gesa untuk
menyelesai masalah isteri. Apa yang lebih penting adalah simpati.
• Berikan masa sekurang-kurangnya 30 minit perhatian yang berkualiti terhadap
isteri.
• Berikan bunga, minyak wangi atau seumpamanya sebagai hadiah atau untuk
memujuk ketika isteri sedang marah.
• Tolong masak atau ajak makan di luar sekali sekala.
• Beri pujian mengenai penampilan isteri (rambut, wajah, pakaian dan
sebagainya).
• Pujuk apabila isteri marah atau kecil hati.
• Beri bantuan atau kerjasama setakat yang mampu.
• Luangkan masa yang lebih agar tidak mendesak isteri untuk lebih cepat
bergerak atau bertindak.
• Jika lambat pulang, beritahu lebih awal atau telefon rumah.
• Sekiranya isteri minta bantuan, nyatakan boleh atau tidak dengan tidak
mengungkit atau banyak komen.
• Jika anda perlu bersendirian untuk berfikir, beritahu bila anda akan pulang.
• Apabila sudah sejuk, beritahu isteri apa yang mengganggu fikiran secara
sopan. Jangan menyalahkan isteri.
• Bila isteri bercakap, beri perhatian sepenuhnya.
• Apabila keluar, tanya isteri kalau ada sesuatu yang ingin dipesan.
• Beritahu bila kita ingin berehat atau tidur.
• Peluk isteri dengan penuh kasih sayang sekurang-kurangnya empat kali sehari.
• Telefon isteri dari tempat kerja untuk bertanya khabar, sekadar ingin
memberitahu "AKU CINTA PADAMU ".
• Ucapkan kata-kata sayang sekurang-kurangnya dua kali sehari.
• Tolong kemaskan katil atau bilik tidur.
• Ajak isteri berjalan-jalan tanpa anak-anak.
• Cuba tunaikan apa yang isteri hajati.
• Nyatakan anda merinduinya bila berjauhan.
• Bawa pulang buah tangan, kuih kegemaran isteri sekali sekala.
• Sentiasa lakukan ibadah bersama.
• Jika keluar daerah,telefon isteri memberitahu nombor telefon tempat
penginapan dan memberitahu anda sudah selamat sampai.
• Sentiasa kemas dan wangi sebelum tidur bersama.
• Urut belakang isteri sekali sekala.
• Peluk dan belai isteri sekali sekala tanpa implikasi seksual.
• Sabar dan tenang apabila mendengar cerita dan masalah isteri.
• Pamerkan kasih sayang di khalayak ramai. Jangan abaikan isteri atau
tinggalkannya jauh ketika berjalan.
• Apabila keluar berjalan, elok berpegangan tangan untuk menunjukkan kemesraan.
• Buatkan air minuman untuk isteri sekali sekala.
• Ketika makan di luar, jangan harapkan isteri memilih tempat makan setiap
masa.
• Beri perhatian lebih kepada isteri daripada orang lain ketika di kalayak
ramai.
• Lebihkan isteri daripada anak-anak.
• Bila isteri kurang sihat, beri perhatian sewajarnya. Manjakan isteri
sepertimana dia memanjakan anda.
• Seeloknya masuk tidur serentak.
• Belai isteri sebelum pergi kerja.
• Ucapkan terima kasih setiap khidmat yang isteri berikan.
• Cari masa untuk berdua-duaan sekali sekala.
• Lakukan riadah bersama isteri.
• Pergi berkelah sekali sekala.
• Tolong cuci atau jemur pakaian sekali sekala.