Tuesday, March 31, 2009

Cinta?? Ada apa dengannya...

Assalamualaikum,

Tiba-tiba soalan ini menerjah minda...Apa itu cinta??...ermm nk jd doctor love jp! Adakah cinta memerlukan syarat? perlukah cinta kerana darjat?,..paras rupa?,..harta?,..pangkat?,..kenapa bercinta?..rasa menyintai dan di cintai?? diam. cuba bertanya pada hati....


" Kepada yang masih SINGLE…

Cinta ibarat kupu-kupu. Makin kau kejar, makin ia menghindar. Tapi, bila kau biarkan ia terbang, ia akan menghampirimu di saat kau tak menduga. Cinta mampu membahagiakanmu tapi sering pula ia menyakiti, tapi cinta itu hanya istimewa apabila kau berikan cinta kepada seseorang yang layak menerima.

Kepada yang ragu-ragu dengan PERNIKAHAN.. .

Cinta bukannya mencari seseorang yang “SEMPURNA”, tetapi menemukan seseorang yang mampu menjadikan dirimu sempurna. Kepada PLAYBOY / PLAYGIRL… Jangan katakan “AKU CINTA PADAMU!” bila kau tidak benar-benar peduli. Jangan bicarakan soal perasaan bila itu tidak benar-benar ada. Jangan kau sentuh hidup seseorang bila kau hanya berniat main-main dengannya. Jangan menatap ke dalam mata seseorang bila apa yang kau lakukan hanya pembohongan. Hal paling kejam yg dilakukan ialah membuat seseorang jatuh cinta, sedangkan kau tidak berniat langsung “UNTUK MENERIMANYA” saat ia terjatuh.



Kepada yang PATAH HATI…

Sakit… luka, hancur.. patah hati… bertahan selama kau menginginkannya dan akan menghiris luka sedalam kau membiarkannya. Persoalannya, bukan bagaimana mengatasi rasa sakit itu, tetapi adalah apa yang boleh diambil dan dihayati sebagai pengajaran dan hikmahnya.

Kepada yang BELUM PERNAH JATUH CINTA…

Bagaimana kalau jatuh cinta? Mahu jatuh, jatuhlah! Tetapi, jangan sampai terjerumus. Biar selamba tapi stabil. Berkongsilah tetapi jangan tak adil. Cubalah untuk memahami tetapi bukan bermakna tidak boleh meminta apa-apa. Bersedialah untuk terluka dan menderita, tetapi jangan simpan semua rasa sakit jika itu yang benar-benar dialami.

Kepada yang ingin MENGUASAI…

Hatimu patah melihat orang yang kau cintai berbahagia dgn org lain, tetapi akan lebih sakit lagi apabila mengetahui bahawa orang yang kau cintai ternyata tidak bahagia dengan mu.

Kepada yang takut MENGAKUI…

Cinta menyakitkan bila anda putuskan hubungan dengan seseorang. Tetapi, lebih sakit lagi bila seseorang memutuskan hubungan denganmu. Tetapi, cinta paling menyakitkan apabila orang yang kau cintai langsung tidak mengetahui perasaanmu terhadapnya.

Kepada yang masih bertahan MENCINTAI SESEORANG YANG TELAH PERGI…

Hal menyedihkan dalam hidup ialah bila kau bertemu seseorang lalu jatuh cinta. Kemudian akhirnya menyedari bahawa dia bukanlah jodohmu dan kau telah mensia-siakan masa bertahun-tahun untuk seseorang yang tidak layak. Kalau sekarang dia sudah tidak layak, 10 tahun dari sekarang pun dia tetap tak akan layak. Biarkan dia pergi dan lupakan.. "
I love you. It's not a weight you must carry around.
I love you. It's not a box that holds you in.
I love you. It's not a standard you have to bear.
I love you. It's not a sacrifice I make.
I love you. It's not a pedestal you are frozen upon.
I love you. It's not an expectation of perfection.
I love you. It's not my life's whole purpose (or your's).
I love you. It's not to make you change.
I love you. It's not even to make you love me.
I love you. It's as pure and simple as that...


Aku??..masih lg belajar mengenai C.I.N.T.A..sehingga menutup mata!

Surabaya Trip in May

Assalamualaikum,

MAS KL - Surabaya - KL


Bulan 5 ni aku g merayap lagi!...Kali ni makteh aku dgn murah hati banje tiket MAS ke Surabaya! Pada mula nya aku malas nk ikut, pasal tiket g Aussie ari tu pun x setle lg...Tp die cakap xpe ateh banje!...huuuaaaa best gk tu!!...but eerrmm let me think 1st!!

Aku pun dengan suke ati meng'inform' mama aku..."Jom la mama kite g Mommy n Doter trip to Surabaya..." dgn nada ala2 manje gitew!!..
"Orait2,..mama g!..book la tiket tu"...aku pun sonok giler la!...

Tp malangnyee masa nak book tu passport mama dh expired! and bleh plak die delay2 nk wat passport tu...nk tunggu wat skali ngan angah...aaadddeessss, hangin aku satu badan! N bile check price tiket, dh jadi almost 1K..huuuu,..in the end mama cancel join trip ni!...sediy sangat mama x join trip nih!..n aku bantai nangis cukup2 malam tu! Geeerammmm sangat!!!,..hancur plan aku nk Mommy-Doter Trip ngan mama! (mmg perangai aku cm gitu,..kalo aku plan tp x jd,..mmg haku haannggiinn!!...aku senyap je..n burst!!)

So this trip will be only me, makteh and wan chik (my atok sedara, married to wan's abg)..

ape ade kt surabaya tu pun aku xtau...tp org kate kalo nk shopping better g bandung! especially kalo nk prepare brg kawin nih!...xpe la, gi surabaya nnti aku reke puas2.. Maid mkcik aku ckp bawak RM300 lebiy pun dh cukup bersamaan ngan 1 juta!..waaa jutawan gue sekelip mata!! hehehehe ...tp aku rasa trip ni merupekn trip smekin aku...pasal aku x bleh suke suki nk shoping..pasal aku ade priority len!..huhu

pada sape2 nk pesan pepe tu...pls list ya!...n kasi duit skali!!=p

Monday, March 30, 2009

Bridal Fair 2009 Pikces..

Assalamualaikum,

Ini adalah diantara pikces2 yg den amik ms part time ari tu...
Best kn tgk mende2 nih...terasa gedik plak nk kawin!





Kite suke kebaya pendek nih..nice~!!














simple n nice





Sunday, March 29, 2009

PICC Bridal Fair - Part II

Assalamualaikum,

Bersambung berbloging dari PICC, putrajaya. 2nd Day Bridal Fair!

Hari ni org x berapa ramai sangat tp sambutan quite ok la. Semalam crowd sgt best, maybe becoz semalam MAHSA Convo and ade event Talsys..so bersepah2 la org datang!

Syok gak duk kat bridal fair ni,..kejap2 ko bleh mkn choc free,..test lauk kenduri, test cupcake..x pepasal bleh kenyang free! =D

Kat sini ko bleh tgk mcm2 perangai org,..n bg aku yg paling best bile tgk capels yg tgh mencari/memilih pakej perkahwinan ni.

Bukan pe la,..kalo ko peratikan betul2 la kan..pompuan ni muka die excited je tgk mende2 ni sume...tp kalo ko tgk muke bf/tunang/bakal suami die,...huuu alamak aii ciann tul! Muke ketat je masing2..sure kepala memikirkan budget yg nk di spenkn kelak! While lady, memasang angan2,..pilih make up, baju, pelamin, catering, khemah, ermm sume nye according to the theme color..
Cume ade sebilangan la, very easy layan GF/Tunang/Bakal Isteri memilih pakej2 tu...sweet je! Sabar je la kalo cm gini...kalo aku, if bf/bakal suami aku tarik muke 14 bile aku bawak/ajak die gi survey2 ni, siap die!..cubit-cubitan aku nnti! Time ni la nk bincang, nk have fun pilih mende2 ni...pas ni xde dh! once in a life time!

Tak sangka plak td tgh sebuk2 ckp pasal wawa, alih2 td die dtg...ngan panjang lak tu! huuuu~ panjang umur die,..speak of a devil!..huahuahua,..N jumpe plak Iza..Die ni kawan IKBN latihan kepimpinan kat PD...geng ngan tom, EJ n Teh..sungguh x di sangka2,..dh ade anak 2 pun!..aku??..kawen pun blum!!=(

Dh nk dekat kul 4, aku rs cm dh nk smpai kemuncak je event ni,..nek pekak dengar diorg ni punye performance!..x beshh nyeee soree!! Balik mlm ni nk kene siap kn company profile and esok nk kene tunjuk kat Bos plak..huuu borink weekdays routine!!

But before that, jumpe my baby dulu!..nk have dinner dulu ngan die then baru balik!
Dpt hilang stress (kunun2) weken2 nih hangout ngan die even just for a short time.

There's goes my weken,..dh abisshh!..tunggu nextweken plak!

Wedding cakes

Wedding Cupcakes

Wedding cakes lagi

Wedding Cakes bertingkat


The end of Bridal Fair Putrajaya 2009...maybe to be cont next week at Ampang Point!

Saturday, March 28, 2009

PICC Bridal Fair - Part I

Assalamualaikum,

Berblog ku di PICC Putrajaya sempena Bridal Fair 2009.
Now take a break jap from my task, lepak kat belakang booth!

Letih??..ermm x sangat pun,..tp lenguh ckit la kat pinggang!
Maybe pasal aku berdiri lame2 sangat kot sambil melayangkan flyers..
There will be another Bridal Fair nextweek kat Ampang Point!
This one tak decide nk join ke x...pasal takut ade appointment ngan client,.
And kalo bleh priority is to baby sit anak kak elena je..

So pagi tadi aku sampai kat PICC ni around 9++am...
and nampak a guy tgh setup booth...ghupenye2 die la hubby kak elena...JASNI!
orait this is the guy who dun have trust on me!..hopfully after this die ok! =D

Actually aku x sabar2 nk baby sit,..tp di sebabkan xde ofer len tangkap je la ofer wedding nih! janji aku x duk saje2...

And at almost 12, my baby datang! Since i asked him to come...bukan pe at least he knows what i'm doing...and die g merayap kejap kat sekitar tu..but aku x dpt nk teman die coz i need to do my task...so he asked me to have the brouchers later..

In this event jumpe a few budak uniten, x sangka yg aku x kenal but kenal aku...and ade gk la frens too...and Iela datang bawak bf (bakal suami!) die...so this is the guy ghupenyee...chinese lookss....yea we both go for chinese lookss...huhuhu

Now dh 5pm...and i'm going back at 6 today,...my time upsss!!!

I can say i had a great time today...meeting people with various style of attitude..
Nice to know Elena's Family!...cant wait to meet the baby...

tomorrow will be 2nd day at PICC...will be continued..

Some pikces from the booth:

Make Up Artist Eleena Lamat

Booth 14 : Eleena Lamat

Farmasi Free Self-Service Make-Up Trial

Made to Measure Dress Sample


Rasa mcm nk kawen plak bile duk kat sini....tp ntah la,..wat masa skrg ni better senyap je dulu...

Part Time Nanny to Part Time Sales

Assalamualaikum,

I'm soo sleepy just now,..but now got some energy to write something!
I'm supposed to be at my aunt(MakChor) house in Kajang.
But too pain n too tired to drive,..
Tomorrow i've got an event at PICC, it's a bridal fair!
It's my part time job, doing sales again! Born to do it i guess!!;P

I met kak elena for lunch to day, and she brief me my task for this 2 days expo.
Weell, at 1st i've been asked to baby sit her son...But since her hubby having some trust issues...so it will take sometime to gain it! but i'm fined with any one of it!

Talked to my baby, and he said ok too,..and remind to take of myself tomorrow!
wish he could come,..but see how coz he got meeting with his MBA's frens.

Ok la...wana go to bed now...i'll cont again tomorrow..

WISH ME LUCK!!....nyt~

Friday, March 27, 2009

For Sakinah

Assalamualaikum,

These are the phrase that i got from For Sakinah. It's a book which i wish to have last year. Maybe later i would like MPH to get this book for me! I wana prepared myself with knowledge before getting married, setidak2nya aku menjadi antara org2 yang terdidik hatinya...dan bile terbaca kisah di bawah ni, tersentuh hati kecil ku...



" SOUL MATES "

"My daughter once asked me if her father and I were “soul mates”. I responded quickly that, unfortunately, we were not. I told her that, as I understood the concept of soul-mates, these were heavenly matches that are exceedingly rare. I said that soul mates are perfectly matched in every respect; having the same thoughts, enjoying the same things and cooperating with such synchronicity that their lives seem to be joined as if in a single stream of easily guided energy that flows peacefully from one soul to the other without interruption.

My marriage, though blessed abundantly, certainly did not fit this description. While in most areas my love and I are well matched, in other ways we are utterly incompatible. Although we love to spend time sharing ideas and dreams with one another, at other times there are barriers to communication that are so severe that we withdraw inwardly—as if having concluded a silent agreement to conserve precious energy rather than waste time trying to convey any thought or idea to the other. While energy levels do flow smoothly at times between my spirit and his, connecting us as if in one mind; there are times when severe electrical storms cloud and corrupt the trust that is needed to restore our universe to its precious calm. “No”, I repeated to my daughter, “your dad and I are not soul mates because that kind of relationship and state of relatedness is very, very rare.”

Some days later, I recalled our conversation and began to think that I might have been wrong. Perhaps soul-mates were not perfectly compatible in all ways. Could soul-mates also be so when two souls are brought together by GOD to assist and inspire the other towards achieving their own highest personal destiny? Perhaps soul-mates are best designated as such, when they are challenging one another to forgive, grow, repent and change. When I explained this to my daughter, she smiled in her special way—a smile that informed me that she agreed with me completely, and that she’d known this already...."


Hard to define the words soulmate....but i think we can be our partner soulmate if we understand why are we married to our partner at the first place! So betul kan lah niat tu before menghenjut tangan tok Kadi tanda menerima sebuah tanggungjawab!

Jodoh itu adalah rahsia Allah,..dan setiap ketentuan pasti ada hikmah dari-Nya...
Aku yang berdoa,..biarlah jodoh ku di dunia adalah jodoh ku di akhirat juga..AMIN~

Thursday, March 26, 2009

Always be my dreams

Assalamualaikum,...

I just wake up from big things today!..Wake up from a NightMare!
There might be some changes here,..
I dunno if people can adapt with it or not...let just see!

Now i'm at the bottom, down...
Lots of things in my mind that make me wana scream out loud!
But when i try to open my mouth, the words stuck at my throat! Cant phrase it at all
Later end up.....i cried myself to bed!
That the only best way i can ever do at the moment!

Why simple things can become so complicated?? Are we supposed to simplify our life?? or make it more miserable?

What i want is something simple,..short term mission! simple target,..If this thing accomplish, insyallah we going to get the vision right..

The things that i want is something that i dreamed long time ago!..A few did try to crash it,..but i believed that i'm strong,..and i would achieve this dreams...but there is a few things need to be done to make my dreams become a reality!

Pray hard to Allah,...only HE knew what inside my heart and my mind! And me, i wont give up to make sure it will be mine and i would like to share it with U! But please dunt mess up with sumthing else,..lets LOVE be just LOVE, dun ruin it with unnecessary stuff....like we are in the politics but dun ruin it with money!

The more we think (over think!),..the more we worried about it (we become freak),..we know there is a possibility,..doesnt really matter it is gud or bad...at least we try! we r human, n we r not perfect but we learnt!

At this moment, i'll do what i've got to do,..Hopefully Allah will help me through this journey..

Thursday, March 19, 2009

Berfikir sejenak...


Assalamualaikum,

Ape ek aku nk cite kat sini??...eerrrmmm!! fikir jap!

Kalo nk diikutkan akal dan hati..memang banyak je nk diceritakan...
Almaklumlaa...dh 25 tahun aku hidup kat atas BUMI TUHAN ni! Macam-macam benda yang terjadi...yang sangat2 meninggalkan kesan dalam hidup aku...well i believed orang len pun ade kisah yang sama...i mean each one of us has different story, different kind of hardship...mungkin kesusahan pada orang len, adalah mende yang senang bagi aku...dan kesusahan aku mungkin juga...nampak senang di mata orang len.

And banyak yang aku belajar sepanjang 25 tahun tu,..like,..look at half empty glass or half full glass...mean it's depend on what you see through out ur life! Am I regret of things that happened to me??..Do you think that i should regret??...or do you think i shouldn't regret...but realized that what i'm doing is wrong and make a change??...or what? regret and whimp?? or regret and make a change? or shouldn't feel regret, and just make a change??...

To make a change is one thing...if you give up,..then that's it! You don't have passion...eventho it's feel tired of waiting,...coz what i believed most is...

" HUMAN ARE CREATED BY HABIT "

Agree?? ermmm just think about it!


KataMindaSuaraHati: apa ek kunci untuk menghadapi semua dugaan???..errmmm tp kite sibuk nak kan "nikmat"...Nikmat tu hanya untuk orang yang bersabar...kn?? kn??