Wednesday, December 29, 2010

I cuak..or baby yg cuak?

Assalamualaikum,

Now dah 39w and 2d. Hurrmm is it baby nak kuar awal or lambat?

Me sememangnye sangat cuak. What ever pain yg trigger wat kan I rasa resah. Even sakit perut nk terkentut pun dh panic, ape tah lg sakit nak yak! Sbb org kate nk bersalin ni mcm sakit nk yak gak. Yak sakit ke?..huhu wokess x lawak!

Even ari tu punye la sengal kan sebab still culdnt imagine sakit contraction tu cam ne I p tanye ofismate. And die terangkan lah yg contraction tu cam sakit piyet. Oowwhh ok!..Well it's been 9 months I x piyet so I dh lupe sakit piyet tu cam ne...bleh x? hohoho..And ade la other sign yg die share ngan I. Thanx akak.

Dulu ade org ckp ngan I culd be i bersalin awal pasal tgk perut i besar n dh jatuh. And ade gak ckp kdg2 tu mungkin lambat. Tp penantian adelah satu penyiksaan bila tido malam sudah tidak nyenyak lg. Badan lenguh2 x hingat punye. Kemengahan yg melanda apabila hanya berjalan from 1 point to another point. Huhuhu...Nape la anak mummy ni xmo kuar2 lg?? Berat dh 3 lebiy..risau nih!

Maybe pasal I penah cakap cam ni ngan die kot...

Everytime bile I baring or being alone with him I always talk to him.
Kalo dulu I selalu ckp..
"Baby, grow healthy in mumy's tummy yaa!"
"Baby..make sure ur head kat bawah tau..nanti susah mumy nk push u out!"
"Baby jangan kuar awal2 sangat k. Only coming out when u heard a firework (means New Year!)"

Ayat ni yg I selalu ckp ngan die sbb I neves nk giving birth.

And ari tu I tanye die..(at 37/38 weeks)
" Baby, bile baby nk kuar ni tgk mummy and daddy? Baby jgn kuar awal2 sangat ek. Mummy x ready lg (pdhal mumy neves nk giving birth). Mummy nak baby grow elok2 dlm perut mummy betul2 then baru kuar..Baby tunggu New Year tau!."

Since now rasa cam heavy and senak bile die gerak2..I pun ckp lg ngan die..
"Baby dh nak kuar ke ni? Dasyat sungguh anak mumy move-it2 dlm perut mummy ni. Baby dah ready nak jumpe mummy and daddy? Baby dah ready nak tempuh suka, duka, sakit, kecewa and dugaan dalam dunia ni? If yes you can come out anytime soon ok. Mummy'll be ready."

I guess he's cuak bile dengar ape yg menanti die bila die menghadapi dunia ni kelak. Since not everything is gona be a bed of roses.

Walhal dalam keadaan cam ni pun aku sebenarnye masih lg cuak. Cuak untuk menyambut little pumpkin nih. Which he's gona be sweet adorable notty child yang keletahnya sentiasa menghiburkan hati mummy, daddy and to the rest of other people that he'll know.



Soo actually sape yg cuak lebiy2 ni...aku or little pumpkin?

Tuesday, December 28, 2010

39w and waiting for D-Day...

Assalamualaikum,

Today dah masuk 39th weeks ye kawan-kawan. Which mean it can be anytime soon, either late or earlier. But I wish him to pop out on time.


And this could be the best present for next year hubby's beday present!



As final phase routine, everyweek kene g check up. Jom tgk progress baby and mummy cam mane...

•Berat Mummy : 71 kg (sblm 69.4 kg) rasa cm dh terbabas!
•Berat Baby : 3.193 kg (sblm 3.011 kg) husss semangat!
•Urine : -ve (bersih)
•BP : Normal
•Baby's Position : Doc kate dah engage.
•Air Ketuban : Not to worry coz banyak.
•Tumbesaran Baby : Normal
•Next Check Up : 3rd Jan 2011 (if baby xmo kuar lg!)
•Birth Plan : Natural Labour (no drugs!)
•Others : Baby bergerak2 dgn jayanya!

I concerned bout my weight and baby's weight. Huuu bleh kah aku kuyuss seperti dulu. Hubby dh hint2 nih!...Jgn cabar dear! I wana work out hard after this to have Gisele Bunchen's shape or at least Jessica Alba's k. Pppfftt!..And baby plak huuusss semangat, 3.2 kg k! Kalo kuar esok2 cam mane la agaknye. Harap die gebu, sihat dan sempurna sudah laa..

So now I'm waiting for the tanda-tanda bersalin saja. Tp duno why lately I makan sangat banyak ok. I suke makan roti, ice-cream and candy. Kejap-kejap nak menyumbat..kejap-kejap sumbat. huhuhu scary u know! Tu pasal berat nek almost 2kg. haiihhh...But siyesly I dah x larat. Kejap2 je penat. Nak rest..nak tido. Dah cepat mengah skrg ni.

So before I end up my writting for tonite, let me share baby's 39 week progress from BabyGaga.

Whether you give birth tomorrow or next week, it's pretty much all the same for your baby, who is now truly R-E-A-D-Y to face the big bright world outside of your womb. Speaking of wombs, your body is priming up for the big moment and hopefully, you're as prepared mentally as you can be.

Your baby is well stocked up on fat, all their organs have put on the finishing touches. Here's hoping your child is already in the birthing position and basically just "hanging out" waiting for that elusive moment when all systems synchronize in your body to trigger the labor process



pregnancy cartoon
source from babygaga.com


I'm not sure bout pic..but most pepel said it's TRUE!...hehe


Wednesday, December 22, 2010

38w anytime soon..

Assalamualaikum,

 
Meh cini duk rapat2..nak cite pasai mai 38 weeks check up. Mcm biase 38 weeks check up kat An-Nur, Bangi. Around 9 dh berada di An-Nur and kul 3.30 baru settle check up k!..Amacam sabar x mummy ni?

 
This is the longest check up time ever took in my life. Tp bile memikirkan nak tau gak condition baby so sabar je la menanti. Dh xtau bape round aku tetido kat situ. Bukan pe, smlm tido kul almost kul 4 pg. Sebabnye g amik Mak Abah yang pulang dari Mekah kat KLIA.

 
Progress Antenatal Check-Up 38 weeks
  • Berat Mummy : 69.4 kg (sblm 69.5 kg)
  • Berat Baby : 3.011 kg (sblm 2.6 kg) ok, definitely bby besar!
  • Urine : -ve (bersih)
  • BP : Normal
  • Baby's Position : Kepala di bawah.
  • Air Ketuban : Doc said banyak, Gud condition!
  • Tumbesaran Baby : Normal
  • Next Check Up : 27th December 2010 (kalo x bersalin lg!)
  • Birth Plan : Natural Labour (no drugs!)
  • Ultrasound : saiz kepala, perut, jantung, and paha normal. Alhamdulillah ikut progress baby's growth
  • Others : Baby hanya boleh mengeliat2 sbb ruang dh sempit.

 
Lalalala...now sume org suh melantak ape2 je yang nak melantak. So far kebanyakkan ape yang aku nak dh masuk perut n dh kuar balik pun.

 
But still got few list to go...hehe

 

Tuesday, December 21, 2010

Becuming 27 on 17...

Assalamualaikum...

Alhamdulillah! Syukur ke hadrat Illahi kerana sehingga hari ini masih lagi bernafas menghirup oxygen bersama lil pumpkin kat dalam nih. I'm just becuming sweet 27. Yep, org len dh nak abis 27 tp aku baru nak masuk. Xpe, awet muda! Stay young at heart and appearance! =)

On 17th Dec at night, hubby bawak me and his siblings out to celebrate my beday. It's just a simple dinner at Sushi King. Yeaa cant resist it anyway. Ate 2 raw sushi. And I do ate other sushi too but cooked one. Ye la kan nanti x kenyang plak. Kalo ikut selera nak je bantai raw banyak2, tp memikirkan bby dlm ni so kene tahan je la. Tunggu after pantang nanti, akan ku lanyak sashimi dengan rakusnye...

Since I duno what I want for my beday hubby postponed dulu pemberian hadiah till i confirm what I want. Nak mintak mixer Kenwood RM3k cam melampau plak kan..err nak ape ek?

Nak Kasih Sayang Peluk Cium setiap saat!...bleh?



Ni berlakon je..padahal ade lg..


adik order mee soba..my fav!


hubby kusyuk dgn meal die..


Beday Mummy to be with Daddy to be


On 18th Dec plak is my cousin punye wedding kat terataknya di Shah Alam. Upacara akad nikah die berlangsung di malam hari. But sebelah siang tu hubby ajak g KGPA attend his ofis fren's wedding. Nice and simple garden style party. But sorry la I x snap pun picture kat situ. Makanan die not bad..sedap! Balik umah rehat2 jap then wat Ns. Goreng utk adik2 Mr Rasaksa makan. Around 6pm++ off to my aunt's house for her doter solemization ceremony plak. Feel so happy dapat jumpe my kazens, aunts and uncles. Imagine la kan org sume sibuk2 utk majlis akad nikah and batal air semayang, another grup of us buzy ngan nak tgk pelawanan Malaysia-Vietnam. hehehe...cian pengantin! =p

On 19th Dec, around 10am ++ my dad and my bro arrived and fetch me at MIL house. They both went to PD a night before for my dad's AFATS reunion. Sib bek dah kawen, kalo x sure I ikutnyee. Then kiteorg singgah umah my aunt kat Sg. Ramal dulu, bawak my dad jln2 jumpe sedara. Pas tu off to Ateh's house and get ready for my cazen's reception plak kat Dewan TTDI. Once again I lupe nak snap wedding pictures. Even my pic wit sesape pun x amik. Aduhai! X duk lame pun kat situ sebab need to send Mr Rasaksa back to his campus. Yes, he got class on that day. And later me, my dad n bro check in kat Cititel coz the next day tu my dad ade meeting kat KL Sentral. He treat us that night at Tony Roma's, celebrating my beday again and selera mak buyong nih.


Happy Face Sauces


Half Loaf of Onion Ring


Caesar Salad with Salmon

Most Tempting..TR Ribs...nyum nyum

Me with Mr Rasaksa

With 2 great guys...heart u both!


Huurmmm agak2 baby ikut muke sape ek di antara kami bertiga nih?? =p


Friday, December 17, 2010

Xtau nak kate ape..

Assalamualaikum,

It's Friday!! And besok weekend...yay!!!

Lagi 3 hari Mama and Abah akan tiba dari Tanah Haram. Terasa mcm lamenyee diorg kat sane...but soon they'll coming home. Harap2 baby kuar on due date as said by doc 3rd Jan 2011...if 1st Jan 2011 (010111) lagi cun! Not before mama n abah balik. Cuak gak nih! Tp xpe..x lame dah.

Semalam maternity check up with KK. Everything is ok except for my urine kotor ckit & Hb la (kene g check up lg nextweek)! From what the nurse said kepala baby dah start masuk (x lame lg full engage..and ready to deliver!). No wonder I dh start rasa sakit kat bawah. Rasa cam susah ckit nak move. Baby still active mcm biase. But I know it getting lesser since the space is getting smaller. Almaklumlah, baby ni sure membesar bagai kan juara dalam perut mummy. Berat mummy 69.5 kg x berubah dr berat lepas. Gullpp!!..different almost 20kgs my weight before pregnant. Huhuhu bleh kuyuss balik ke ni haa?? *need to plan*

Nextweek on Monday ade appointment ngan AnNur and ade check up ngan KK on Thursday.

Esok my papa dtg PD, ade gathering AFATS katenye. Tp now die dh 50/50 sbb hotel kat seremban dh penuh. Maklumla kan cuti sekolah. Sume org nk g PD. But hopefully he's not cancelling his plan to come here. Ahad he'll stay at Cititel like usual. So hopefully sempat lagi jumpe papa and hangout with him.

Weken ni bleh dikatekan occupied gak ngan event2 tertentu. Sabtu got hubby's fren wedding kat KGPA. Then my casen solemization kat Shah Alam. Plan nak celebrate birthday skali with my cazen nanti, tu pun kalo sempat. Banyak mende nk gossip2 nih. Ahad plak my cazen punye reception kat TTDI, nak hangout ngan papa skjap and last but not least merewang ngan hubby. Pg Monday tu around 1 am nak g Airport amik Mama & Abah. Siang tu plak g check-up. Giler penuh jadual ku...haiihhh!

My condition now...I dh penat, dh mengah2. Dh x kuat mcm dulu2. Asyik mengantuk je keje. I xtau sama ada I'm going to deliver earlier or on the day itself..but I x sbr nak wat new resolution for next year.

New Year gonna change everything. New me, new baby, new life..everything new except for husband..still old husband!..ehehe


Thursday, December 9, 2010

Antenatal Class by An-Nur

Assalamualaikum,

Dh bape malam x dpt tido dgn nyenyak. Si kenit nih asyik kaco mummy je. Bukan mummy je, daddy pun kene kacau. Ye la, kene urut mummy. Cian daddy...bile mummy mengeluh sakit je daddy usap2 perut mummy and belakang mummy. Si kenit..si kenit...dah mcm nocturnal plak. Berjaga malam. Tp si kenit ni lain ckit. Siang pun active and malam pun active. adoiii! Bile anak mummy ni rest? Ke die ni hyper sbb mummy die suka makan sugary stuff. Hohoho ayoobbb..x taau-uu!

Huuu malam ni daddy dh nak kene g Melaka plak. Ganti kawan die for meeting. Cediyy nyee mummy. Kene tido sowang2. Kalo sakit2 kene tahan je la..hopefuli baby x notty2 sangat bile daddy xde..

Ok ini cerita pasal Ahad lepas. I dah attend Antenatal Class by An-Nur for Free. Siap dapat goodie bag lg.
Dpt lagi baby's bag..hubby pun nag, "see..you get another bag!"..how would i know! =p

Ni dia..



Antara Tentatif Antenatal Class.

Morning Session
  • Islamic Practices In Welcoming Newborn
  • Normal Labour & Instrumental Delivery (Vacuum/Forceps)
  • Delivery Without Pain
  • Care of Newborn Baby
  • Importance of Early Feeding, Common Challenges to Breastfeeding & Steps to Successful Feeding
  • The Miracles of Stem Cell
Afternoon Session
  • Preparation for Labour, Husband's Role in Labour & Delivery, What to Expect on Admission
  • Preparation For Labour, What To Expect & Pain Management
  • Exercise During Pregnancy: Pelvic Floor Exercise, Breathing Exercise, Relaxation Exercise, Massage During Labour.
  • Care of Mother Post Delivery
Afternoon session is fun. Sebab die punye speaker tu suke wat lawak and byk interact ngan parents to be. And kebetulan plak kawan hubby pun join dis class, so xde la rs borink sgt. Bleh borak2 and wat lawak lg.
Opppss...i forgot to snap again!

Tp tu la, after that class suddenly I feel like xde guts nak deliver this baby. Tibe2 takut seram sejuk. Bile baca blogs len mcm xde pepe je. But the real things/feeling diorg je yg tau. Ooowwhhh where does it go my spirit? I x ready nk push this baby...Just hoping baby x kuar awal before my casen's wedding (my parent will be here!) and before mama & abah balik from Mecca. Wait till 3rd Jan 2011 ya baby..or after christmas! =p



Monday, December 6, 2010

36 weeks = 9 months Progress

Assalamualaikum,

Huuu..borink rasanya duk kat ofis ari ni sebab ade 2 org je. Aku and finance staff. Orang ofis len ade yg g trip Pulau Pangkor, ade yang cuti and ade yg pegi meeting ngan client. Aku x pegi trip pulau pangkor tu, as pepel know la kan my tummy dh masuk 36 weeks. Kang terberanak kat Pangkor tu dah satu hal. Terberanak plak dalam bot, lg teruk! Nak declare mane tu? Laut China Selatan? =p ..hahaha Neehiii..

Ari ni dah masuk 36 weeks. Huhuhuhu...seram k! So g check up kat An-Nur td and jumpe PM staff as die pun check up gak today but she took leave. Cm aku ni dh taram cuti abis sume, so amik time slip je la..kalo x sure time ni aku dh berpoya-poya kat luar sinun. Dah ler hubby MC ni (bad flu!).

Progress Antenatal Check Up.
  • Berat Mummy : 69.5 kg (sblm 67.5 kg)
  • Berat Baby : 2.6 kg
  • Urine : -ve (bersih)
  • BP : Normal
  • Baby's Position : Kepala di bawah dan mengiring ke kiri (hopefuly facing down soon!). Kepala dah turun ke bawah sedikit.
  • Air Ketuban : Mencukupi
  • Tumbesaran Baby : Normal
  • Next Check Up : 20th December 2010
  • Birth Plan : Natural Labour
  • Ultrasound : saiz kepala, perut, jantung, and paha normal. Alhamdulillah ikut progress baby's growth
  • Others : Baby tgh practise utk grading Taekwondo Black Belt Dan 1.
I talk to baby, ask him to face down. So easy for me and for him while in giving birth process.

At the end of my check-up Doc Khamsiah dah kasi I Yellow Form. So I need to fill up and put in my hospital bag and submit upon giving birth submission.

<< pictures update soon>>

On 8th ni plak check-up dengan doc KK. Mesti korunk pelik kan apesal aku check up byk sgt. KK ni sbb aku x decide lg mane nak deliver masa awal2 dulu, was thinking nk g gomen hospital. But then change my mind g An-Nur at the last minute. KK ni check up die terperinci ckit and free, sume ubat2 aku amik kat KK. Annur ni just for ultrasound and rawatan. Tu pun dh charge RM 113. Bleh di katakan everytime check up amount die memang byk tu, imagine if plus medication. huhuhu

Now I'm in a nervous mode. Takut pun ade gak. Rasa cam x ready nk give birth. But just pray Allah will give strength to finish the process.

Pray for me too ya!

will be update bout Antenatal Class that I've attended last Sunday. =D


I Miss My BoyFren Part II

Assalamualaikum,

OMG! Sape kate aku curang plak nih??

Aku setia lagi jujur apeee...Aku ngaku terang-terangan yang aku sangat merindui boyfren ku...Abih tu kenape??  << ayat drama! >>

Acececece...jgn terpengaruh dengan tajuk entry ye kawan2. Even to pengkomen di sini dan juga FB, thank you! Hehehehe....I likkeee! Mane mungkin aku curang dengan hubby merangkap boyfren aku sowang nih!
I Miss My Boyfren adelah entry emo aku actually. Aku dengan sengaja browse balik social web lame, Friendster. Tgk la balik gambar2 kenangan aku ngan Mr Rasaksa sewaktu kapel2 dulu. Indah sungguh time itu...

Now X indah kerr??...

Now bukan x indah, terlebiy indah dr biasa dengan kehadiran cahaya mata sulong kami x lame lg! Indah itu subjektif ye...

Kadang2 rindu perangai Mr Rasaksa as a boyfren dulu. Attitude die lain ckit. Now mungkin sebab die dh jd suami (carries responsibility) and bakal daddy (carries more responsibility), so some of the attitude is gone! Or be replace by other suitable attitude fit the current status and time now.

Is it mean I have to say gud bye to my boyfren's attitude??

Huurrmm...And that's the reason why I miss my boyfren so badly.

Me also got little creature in my tummy which limits me from doing certain stuff or hangout till late hours wit my hubby/boyfren. Cian die, I know kadang2 die pun rasa cam nk kuar berpoya2 cm zmn mude mudi dulu!

Hopefully after we got the baby, still we can back to bf and gf life again! One sweet day....



Friday, December 3, 2010

I Miss My Boyfren!

Assalamualaikum,

Hhhuuurrmmmmmm...I dun know why..
But currently I really..really miss him! Miss Him so much...MY BOYFREN!

Yes this is my truthful confession. I know I dah kahwen and soon becuming a mummy. I have a famili but I cant avoid this, suddenly mende ni datang...

Petik lagu Alia jap...
"X mungkin kerana sayang...hanya kadang kala aku terkenang"
Yep..aku terkenang kan die sebab aku sayang kan die. Sangat sayangkan die...Memory lalu x mungkin terpadam.

Macam mane nak buek nih? Aku memang sengaja...Sengaja rindukan die, sengaja cinta kan die...

My husband? Die memang selalu ade kat sebelah aku all the time so x bape nak rindu sgt laa (acecece..skali kwn tu ckp kene outstation, ko dh nanges2..padahal KL je pun!). But boyfren ni, die xde kat sebelah aku dah. Huhuhu...

I miss dating2 ngan die..
I miss hangout ngan die sampai tgh malam even sampai subuh..
I miss coffee time ngan die..
I miss landing my head on his shoulder..
I miss gaduh2 ngan die..
I miss sharing food with him..
I miss makan esken ngan die..
I miss adhoc plan ngan die..
I miss berkelah ngan die..

Looking at our pikces together rasa macam nak balik ke zaman tu...
What Shall I Do Now?? I want him to be around me too...like my hubby!





If I ask to have him back..agak2 my hubby kasi x?


AWAK..
SAYA RINDU SANGAT KAT AWAK!
SAYA RINDU MASA-MASA KITA BERSAMA DULU...
SAYA NAK MASA-MASA TU SENTIASA BERSAMA KITA...PLEASE AWAK!


more entry to be cont...

Wednesday, December 1, 2010

Baby Expo & Dessert Fren..

Assalamualaikum,

Cite ni agak basi sikit. Tp still bleh enjoy reading it ok.

Weken lepas ade Baby Expo kat Mid Valley. At 1st I thought can go with Mr Rasaksa. Ye la membeli belah barang baby ni adelah harus keputusan bersama. But too bad Mr Rasaksa got brainstorming workshop plak. So the plan is totally change. Without wasting any further time, I asked Pn. Eila Pinky to join me. Phheeww luckily she wana join  me there.

Sorry no pictures masa explore the expo.

But I have another pictures to show...*read more*

     Masa dalam baby expo macam2 barang ade. Ade barang feeding, barang mandian, clothes, pampers, stroller/carrier/carseat, insurance, education and many more. I cume interest nak tau Stem Cell Bank, tp I x amik pun sebab..huhu bleh tahan price die! Insyallah for 2nd baby baru wat. Time tu myb dah murah ckit. Ye la kan, awal2 ni sure mahal lg..Our budget pun dh di kire so tight...so have to put on hold on this part. From this expo I just got myself a nursing bra and cloth diapers.
     Then tgk gak la bahagian Education. Part ni I rasa cam, " kesian nye budak2 kecik ni. Awal2 dah kene preasure suh belajar ". Well I ade personal opinion regarding on this issue, baby, toddler and kid education. Scary bile tgk parents tersangat eager nak anak cepat bljr, cpt bijak. For me let them grow naturally & accordingly, parent just guide them. Ade 1 part tu, salesgirl tu cakap start umur 4 bulan baby bljr and bila umur 1 tahun she/he can read or even knows almost 200 words. Huuhuhuhu....I prefer them to play hard, let them be a baby.
     Masa jalan2 tgk barang ni, harap sangat dapat jumpe 1 of mummy to be blogger. She is EderQ. Tp x jumpe pun die. Cume msg2 je la. She needs to rush for a wedding. Maybe some other time jumpe for breakfast or lunch or girl's hangout.

Lunch @ Alexis, The Garden.



~ Chocolate Mousse Cake ~


~ CantRememberName's Cake ~


~ Shrimp Pizza ~


~ Pn Eila Pinky peneman saya ~


Dessert yang sangat mengujakan..so soft, creamy and paling best not too sweet. Siyesly I still rasa lapar lg masa tu, kalo ikutkan hati memang nk order lg satu pizza.

Next dessert visit...??

More Entry by Miss Eila Pinky: Hangout with Friend (oiitt tolong tukar ek!! =p )

Tuesday, November 30, 2010

Amalan Ketika Hamil..

Assalamualaikum,

Ni ade buah tangan ckit nak share with you all especially pepel who plan to get pregnant or currently pregnant and also to hubby, future dad and daddy out there...

AMALAN-AMALAN YANG DAPAT DIAMALKAN KETIKA HAMIL

Memperbanyakkan mengingati Allah s.w.t dengan memohon ampun dan taubat. Ibu yang hamil digalakkan banyak mengingati Allah supaya hatinya tenang dan mendekatkan diri kepada Allah s.w.t. Dengan ini diharapkan agar anak yang lahir nanti bersih hatinya dan ibu dapat melahirkan dengan tenang dan baik. Bapa juga digalakkan melakukan perkara yang sama ketika isterinya mengandung.Perempuan yang hamil juga digalakkan supaya banyak bermunajat ke hadrat Allah s.w.t dan memohon doa kepada-Nya semoga anak dalam kandungan sentiasa sihat dan agar dipermudahkan Tuhan bagi ibu tersebut.

Doanya:

"Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani. Ya Allah, peliharalah anakku selama di dalam kandungan dan sembuhkanlah ia, Engkau Maha Penyembuh, tiada sembuhan melainkan penawar-mu, sembuh yang tidak meninggalkan kesan buruk. Ya Allah, lahirkan ia daripada kandunganku dengan kelahiran yang mudah dan sejahtera. Ya Allah, jadikanlah ia sihat sempurna, Ya Allah, elokkanlah perangai (akhlak), fasihkanlah lidahnya dan perelokkanlah suaranya untuk membaca hadis dan al-quran dengan berkat Nabi Muhammad s.a.w".

Banyak melakukan ibadat, membuat kebajikan dan meninggalkan segala larangannya. Perempuan yang sedang hamil digalakkan memperbanyak mendirikan solat malam, solat sunnat, sentiasa menutup aurat.Manakala suami juga dituntut memperbanyakkan ibadat, berpuasa sunat terutamanya pada hari hari yang disunnatkan iaitu Isnin dan Khamis. Ibu yang hamil juga adalah digalakkan untuk sentiasa membaca makthurat terutamanya setiap kali selepas solat.

Memperbanyakkan membaca Al-Quran, ibu-ibu yang mengandung perlu memperbanyakkan membaca Al-Quran dan memahami makna bacaanya. Antara ayat-ayat Al-Quran yang elok dibaca ialah : surah Al-Fatihah, surah at-Taubah, surah Yusuf, surah Luqman, surah an-nahl ayat ke 78 dan surah al-A'raf ayat 189. Selain ibadah ia juga dapat memudahkan bersalin, mendapat anak yang sihat dan sempurna, anak yang patuh dan taat pada Allah dan Rasul-nya.

Sentiasa berakhlak yang baik. Bagi ibu-ibu yang hamil hendaklah sentias menjaga akhlaknya dan bersikap baik kepad jiran tetangga, tidak suka berborak- borak kosong dengan jiran kerana sikap yang tidak elok ini boleh mempergaruhi anak yang akan dilahirkan kelak. Perbanyakkan membaca Al-Quran daripada berborak-borak kosong. Demekianlah amalan yang dituntut bagi ibu yang hamil untuk mengamalkannya semoga Allah akan memberi ganjaran pahala kepadanya dan diharapkan anak yang akan lahir nanti anak yang betul-betul taat kepada Allah, Rasul dan ibu bapanya.

Akhlak Suami kepada Isteri yang hamil
Sebagai suami pula, kita mestilah mempunyai akhlak yang baik dan memperlakukan isteri dengan baik tambahan pula di sedang hamil. Suami tidak boleh mengambil sikap sambil lewa dan tidak bertanggungjawab. Di antara perkara-perkara yang perlu dipenuhi oleh suami ialah:
  • Sentiasa bersikap kasih sayang terhadap isteri.
  • Sentiasa bersikap jujur dan tidak berlaku kejam terhadapnya.
  • Jauhilah daripada kata-kata yang boleh menyinggung perasaanya walaupun dalam keadaan marah, banyak beristighfar, berselawat dan ambil wuduk dan cuba mengingati keadaan manis dan jasa isteri.
  • Janganlah kerap mengeluarkan perkataan Talaq kerana ini dapat mengganggu perasaanya dan juga kandunganya.
  • Jauhilah daripada merendahkan isteri di depan orang ramai.
  • Hargailah dan berikanlah pujian dia atas segala pemberian dan perbuatan isteri.
  • Bantulah isteri dalam kerja-kerja rumah.
  • Cuba fahami keadaan dan masalah isteri dengan mengambil berat tentang perasaan dan kesihatannya.
  • Berilah semangat dan perangsang kepada si isteri dalam melakukan sesuatu agar beliau bertambah semangat.
  • Tenagkan hatinya selalu jika dia mengalami kesusahan atau kesulitan.
  • Bantulah isteri dalam melakukan kebaikan dan Ibadah.

Akhlak Isteri terhadap suami ketika hamil menunjukkan sifat kasih sayang terhadap suami.

  • Menjaga lidahnya dari menyebut perkataan kesat dan keji.
  • Taat kepada segala perintah suami selagi ia tidak melanggar hokum Allah.
  • Jangan cerewet dan menimbulkan masalah dalam rumahtangga.
  • Hormatilah hak dan kelebihan suami juga keluarganya.
  • Apabila suami dalam keadaan marah maka diamkanlah diri semoga ini dapat melembutkan hati suami.
  • Berterus teranglah pada suami apabila timbul sesuatu masalah dan jangan was-was terhadap suami.
  • Jangan merendah-rendahkan suami d hadapan orang lain.
  • Jangan berlebihan dalam berbelanja dan hendaklah selalu bersyukur dengan apa yang ada.
  • Jauhilah dari mencungkil rahsia-rahsia suami yang tidak dia sukai dan janganlah sengaja mencari-cari kesilapan suami.
  • Jauhilah dari perasaan mencintai orang lain lebih dari suami sendiri.

Entry without picture...

Wednesday, November 24, 2010

Aku Hanya Wanita Biasa..

Assalamualaikum,

Terbaca coretan ni kat FB and terpanggil untuk letak share ngan sume org..
(dengan harapan hubby I n laki2 kat luar sane pun baca as pedoman)

Kepadamu yang akan menjadi pendampingku kelak..
     Terima kasih kerana telah memilihku di antara ribuan bidadari di luar sana yang siap untuk kamu pilih.. Padahal kamu begitu tahu, aku hanya wanita biasa, yang sangat jauh dari sempurna.Kerananya ku ingin kamu tahu, aku bukan wanita yang sempurna, aku begitu banyak kekurangan. Maka ketahuilah..

Kepadamu yang akan memilihku kelak..
     Aku tak sebijak Siti Khadijah, kerananya ku ingin kamu tahu, aku akan saja berbuat salah dan begitu menyedihkan. Maka ku mohon padamu, bijaklah dalam menghadapiku, jangan marah padaku, nasihati aku dengan hikmah, kerana bagiku kamulah pemimpinku, tak akan berani ku membangkang padamu..

Duhai kau yang telah memilihku kelak..
     Ingatlah, tak selamanya aku akan cantik di matamu, ada kalanya aku akan begitu kusam dan hodoh. Mungkin kerana aku begitu sibuk di dapur, menyiapkan makan untuk kamu dan anak-anak kita nanti –Insya’Allah-. Maka aku akan tampak kotor dan berbau asap. Atau kerana seharian ku harus meguruskan istana kecil kita, agar kamu dan anak kita dapat tinggal dengan nyaman dan damai. Maka mungkin aku tak sempat berdandan untuk menyambutmu sepulang bekerja.. Ataukah kamu akan menemukanku tersengguk-sengguk saat mendengar keluhan dan ceritamu, bukan kerana aku tak suka menjadi tempatmu menumpahkan segala rasamu, tapi kerana semalam saat kau tertidur dengan nyenyak, aku tak sedetikpun tertidur karena harus menjaga anak kecil kita yang sedang sakit, dan ku tau kamu letih mencari rezeki untuk kami maka tak ingin ku mengusik sedikit pun lelapmu.. Jadi jika esok pagi kau mendapatiku begitu letih dan ada lingkaran hitam di mataku, maka tetaplah tersenyum padaku, kerana kau adalah kekuatanku..

Padamu yang menjadi nahkoda dalam hidupku kelak..
     Ketahuilah, aku tak sesabar Fatimah, ada kalanya kau akan menemukanku begitu marah, menangis , bukan kerana ku membangkang padamu, tapi aku hanya wanita biasa, aku juga perlu tempat untuk menumpahkan beban di hatiku, tempat untuk melepaskan penatku, dan mungkin saat itu aku tak menemukanmu, atau kau begitu sibuk dengan pekerjaanmu, maka bersabarlah, yang ku perlukan hanya pelukan dan belaianmu.. Kerana bagiku kau adalah titisan embun yang mampu memadamkan segala resahku..

Ataukah ada kalanya tanganku akan mencubit dan memukul penuh kasih sayang si kecil kerana lelah dan penatku di tambh rengekannya yang tak habis-habisnya. Sungguh bukan kerana ku ingin menyakitinya, tapi kadang aku kehabisan cara untuk menenangkan hatinya. Maka jangan memarahiku kerana telah menyakiti buah hati kita, tapi cukup kau usap kepalaku, dan bisikkan kata sayang di telingaku, kerana dengan itu ku tau kamu selalu menghargai semua yang ku lakukan untuk kalian, dan kamu akan menemukanku menangis menyesali perlakuanku pada anak kita, dan aku akan merasakan ribuan kali rasa sakit dari cubitan yang ku berikan padanya, dan aku akan berjanji tak akan mengulanginya lagi..

Padamu yang menjadi imam dalam hidupku kelak..
     Ketahuilah, aku tak secerdas Aisyah.. Maka jangan pernah bosan mengajariku, membimbingku ke arah-Nya, walau kadang aku begitu bebal dan bodoh, tapi jangan pernah letih mengajariku..Jangan segan membangunkanku di sepertiga malam untuk bersamamu bermunajat pada Kekasih yang Maha Kasih..Jangan letih mengingatkanku untuk terus bersamamu mendulang pahala dalam amalan-amalan sunnah.. Bimbing tanganku ke JannahNya, agar kamu dan aku tetap bersatu di dalamnya.

Padamu yang menjadi kekasih hati dan teman dalam hidupku..
     Seiring berjalannya waktu, kamu akan menemukan rambutku yang dulu hitam legam dan indah, akan menipis dan memutih. Kulitku yang bersih akan mulai kereput. Tanganku yang halus akan menjadi kasar.. Dan kau tak akan menemukanku sebagai wanita cantik, yang kau khitbah puluhan tahun yang lalu.. Bukan wanita muda yang selalu menyenangkan matamu.. Maka jangan pernah berpaling dariku.. Karena satu yang tak pernah berubah, bahkan sejak dulu akan terus bertambah dan kian bertambah, iaitu rasa cintaku padamu..

Ketahuilah.. Tiap harinya, tiap jam, minit dan detiknya, telah aku lewati dengan selalu jatuh cinta padamu..Maka, cintailah aku, dengan apa adanya aku.. Jangan berharap aku menjadi wanita sempurna.. Maafkan aku kerana aku bukan puteri.. Aku hanya wanita biasa..


~ once upon a time as a bride/groom ~


Princess Fiona's Feet

Assalamualaikum,

Ooowhhhh Fiiooonnaaa! She's is cute right?? But....



Uuuwwaaaa...T_T see my leg! Now it's looks like hers.
This thing started to happen since masuk 6 to 7 month..



~ ni kejadian smlm ~


~ kakiku aka kaki Fiona ~


Aaarrgghhhh ngeri kann??

Lately kaki ni memang bengkak je selalu. Tak siang..malam!..Tak malam...siang!..Tak pun all the time. Sakit gak la bile di press-press. Especially masa sujud and duduk antara 2 sujud tu..huhuhu. Semalam rasa cam nak nangis je.

Dah wat macam2 untuk kurangkan bengkak. Dah google abis sume petua2 but this feet still gak bengkak. Tp org cakap pembawakan budak memang macam tu. My palm and fingers pun dh bengkak2 ni, and I dah tanggalkan cincin tunang n cincin kahwin I sebab jari dh start rasa sakit. Yang jadi tukang urut nya of course la Mr Rasaksa. Lepas semahyang je aku suh die urut. Sapu la die ngan minyak panas bagai...untuk kurang kan bengkak ni. Surut la sedikit...

Apepe pun aku kene la byk2 bersabar. Lg pun tinggal bape minggu je lagi si kenit ni nak kuar. Name baby pun dah di senaraikan, cume nak pilih yg mane 1 tu belum decide lg. Mungkin 2 patah perkataan...



__________ __________ bin Fakhrul Amzari



Ps: Agaknye aku call die Mr Rasaksa kot kene kat aku balik Mrs Rasaksa. Sib bek x ijau je lg! =p



Tuesday, November 23, 2010

Antenatal Class..

Assalamualaikum,

Pheeww!..Minggu lepas minggu check up je. With An-Nur & KK.

Ari tu check up kat KK dapat hadiah best punye from nurse. And this time die cakap untuk baby but mummy on behalf kene amik untuk baby. Guess what it is?....It's an injectiiooonnn! Ouch..stil feel numb on my left hand. Since it's for baby so tahan je la. =p

Anyway me now 34 weeks preggy. Rasanya x terlewat lg kan for me to join Antenatal Class?..Before this ade gak ngushar2, and mostly kene bayar RM100 and above. Kalo ade pun yang murah hospital kerajaan. But me syukur dapat wat free ngan An-Nur.

Here is some information.


Kalo nak tau mane2 lg tempat yang wat antenatal class ni bleh check kat dalam paper Utusan bahagian Kesihatan. The rest you can google..ngeh ngeh ngeh! =p

Ps: Tok Papa nak datang lawat mummy-daddy-baby! =)

Monday, November 22, 2010

Hensem like Tok Papa..

Assalamualaikum,

Amacam title?..hehehe
Actually ayat tu from my baby to his's tok papa.

Almaklumlah tgh2 preggy ni, giler tgk barang2 baby kat online shop. Rasa cam nak rembat je sume. For baby new born dh settle, now dah berangan for baby 6 month and above. Waaahhh x nyempat sungguh kan mummy nih. Si kenit ni belum lg kuar. ngeh ngeh...xpe! Biase la kan mummy s/excited!

Ok lets move to the main story here....

I like one set of rompers from Layla Citra Boutique. The person who sell this is my senior and my dad's staff. Kalo nak di ikutkan sama je rompers ni kat website len2 but I think the price is quite reasonable and I knew her so buying from her is worth it. Tolong die bisnes! =)



~ Aeroplane Romper


~ Set Romper ~


Since I want the rompers so bad as a gift so this is what I asked kak rina to do.

Put the item on my dad's table with the note below...

" Dear Grandpapa,
       your little grandson really want this clothes coz I'm gona look hensem like grandpapa if I wearing it. =)...I saw this tru mummy's eye...And it's so adorable...or else u can ask grandmama to buy it for me!..."

plus..

"And I asked mummy to ask sweet Auntie rina (kak sal) to send it to u...Dont let me down Grandpapa"

last but not least...

"...baby nak look hensem cm tok papa..so kene la beli baby rompers Auntie rina nih."

Kak rina: Capt cakap "pandai hang naa wat bisnes"...

hehehehe

And alhamdulillah, akhirnya Tok papa beli kan set rompers tu untuk baby. Bisnes kak rina berjalan seperti biasa.

Baby sayang tok papa!

~ gambar tok papa & mummy ~


ps: Capt is gelaran to my dad. most of his fren will call him by that nicks coz he's an ex army officer.

Tuesday, November 16, 2010

Done & Not Done!

Assalamualaikum,

Ingat nak hupdate blog semalam, tp I tersangat laa Mim-Alif-Lam-Sin. And xde mood sama!..
So pending la posting semalam. But this time I wat entry berganda cover cite weken skali.

Start ngan cite weken la ek..

= Sabtu =
I pegi Pureen warehouse sale kat PJ with Mr Rasaksa. Die siap ponteng lagi kelas pagi tu semata2 nak temankan I. Sebab I ckp, org ramai nanti kalo jd pepe kan susah. Ye laa kn, warehouse sure ramai org. Suasana yang panas, bau peluh, adoii. So ponteng la temankan minik mengada ni. Sampai sane tgk2 memang dah ramai orang. I terus je sambar Shopping Ikea tu and masukkan barang2 yg I memang dh target nak beli. Since bahagian toiletries kat depan so sambar je cepat2. Then rush to baby's garment. Masa tgh jalan nak ke bahagian garment tu tgk kat tepi2 koridor ramai org duduk pilih2 baju and letak dalam kotak. Waaahh bagus sungguhkan org2 ni berbisnes. Pas ni jual dable triple from ori price which is more than RM8..for me sound a lil bit selfish. Sian kat org yg under budget! (cam I ni!) Since nak beli basic je why we need to waste right? Sedikit frust la dtg warehouse nih...

=Ahad=
Sepatutnye Mr Rasaksa kene g klas 9am - 10pm. Lame giler k kelas die. Kalo die ade klas cam ni selalunye I cam toya je la kat umah xde mood. But die pegi langsung, sbbnya nk siapkan asignment selambak. Malam sebelumnya tu dh kelam klibut gak. Sambung balik pg ni. I pg2 lg dh kuar bawak adik2 die g swimming. Balik tu ingat die dh lesap la, skali baik punye duduk ngadap laptop. Tp kesian...file die asyik corrupt je. Kene redo a few time. Tu la dugaan belajar...Xpe dear, next year dh grad! Bleh bawak baby grad skali! =)

=Isnin=
I ade check up ngan An-Nur hari ni. Since plan nk deliver kat situ so syaratnya haruslah at least 2 kali check up kat situ. Dr Khamsiah memang best, rs cam mak2 je (tibe2 tingat kat mama, smlm x call2 balik pun). Aku rasa confident ngan doc ni. X rasa takut dah...or risau. Dr ckp masa check up semalam keadaan kepala baby dh kat bawah. Then die ukur kepala baby, ukur perut baby and paha die. Sume ok, normal! Then doc cakap air ketuban pun banyak and uri sihat. Alhamdulillah...lega~..And aku mintak tolong die fill up borang check up for me to apply insurance PruMyChild. So alhamdulillah dah setle, just tunggu kawan hubby process the form. Insurance ni bagus, bleh cont as his education plan. Me and Mr Rasaksa pun dh apply last 2 years kalo x silap. Skali aku teringat klas antenatal, ari tu nak g kat KJMC tp cam mahal. Refer kat SusuIbu xde plak ads die. Alang2 An-Nur offer for free so register skali. Last class for 2010 is Dec 5. Relief as everything is done!

PruMychild => done!
Antenatal Class => done!
Barang Baby & Me => half done!

Kat bawah ni barang yang I plan nak beli...



~ Medela Freestyle (booked) ~
Breastpump ni wat bayaran ansuran so di jangka by the time nak bersalin nanti baru dapat.



~ Diaper Bag with Changing Mat (done! walau pun x sama)~
Yg ni surf kat Mudah je, and berkenan ngan kaler die. But then masa Pureen Warehouse tu ade plak blu flower power. So amik je la yg tu. Yang ini tinggai dalam kenangan..=p



~ Moses Basket (dalam planning) ~
Ok for this want I nak my baby sleep dalam ni je. Since bilik kiteorg cramp (kecik!) nak letak baby crib adelah sangat tidak berbaloi. Yang dalam gambar ni hanyalah contoh. But the one yang I plan to buy is at Jusco. Senang ade roda bleh heret menatang tu keluar/masuk dr/ke bilik. Dah besar ckit plan nak ganti ngan play pen je. Since mende2 ni cam murah and nak beranak lg, I think xpe kot beli mende2 alah nih.


For stroller and car seat masih lg under survey. Tunggu die keluar dulu la then baru decide, let him choose hehe. Barang2 accesories len for baby we put on hold. X perlu nak abiskan sume ari ni..sebab ari2 esok pasti nak pakai lg banyak duit. (hubby punye advice)

My next check up with KK is on 18th Nov and with An-Nur on 29th Nov.

"Thanx baby for listen to mummy, you didnt turn ur head to upside. If not we gona be in Big Trable!" =)

Thursday, November 11, 2010

Life as we know it..

Assalamualaikum,

Last night wonderful dapat berpoya-poya ngan mr rasaksa.
Bukan pe, now I dah 8 bulan. Pas ni xtau larat ke idak nk berjalan2 lg. After deliver baby, wajib perintah berkurung 44 hari. And later sibuk plak nak jaga anak. Entah bile dapat date berdua kn.

Plan just nak tgk wayang kat JJ CS a day before. Since time die 7.15 so x jd la booking online. Bukan pe nanti burn plak tiket tu sbb kene amik 45 mins before show. I balik pun sampai 6.30. Then tunggu hubby lambat sangat. Bukan x pesan, bukan x msg suh balik awal ckit...tp sampai lambat gak..T_T. Terus termerajuk kat situ. Ye la kan..nk terkejar2 beli tiket lagi, nak semayang maghrib lg. Adoii..rasa cam xnk g je..

Rasa cam nak nanges je. Dh lame nk tgk cite ni tp because of certain things terpaksa delay. And kat JJ CS last night is the last show. Nak g cinema len cam jauh. Plus hubby ade class plak, so bile lg kn! Almost nak menitiskan air mata, then Mr Rasaksa said "Cepat siap!". Ape lg terkedek2 la mak buyong ni bersiap.

So semalam sempat la layan cite ni. Masuk hall dah start ckit intro die.
Amik plak couple seat, bleh landing2 kat kat Mr Rasaksa. Sambil2 tu die usap2 perut ni. A sign for baby to behave in mumy's tummy.


~ Life As We Know It ~


Cite die ssooooo swweeeettt! Sangat comel. Pandai betul baby Sophie tu berlakon dengan mimik muka.

After movie, kiteorg g shopping barang2 rumah. Almaklumlah, mak abah xde. So I have to take care everything.

Thanx for hubby...tahan sabar dgn kerenah minik die sowang ni! Walo pun smlm almost nk gaduh ckit.

If ade cite best pas ni, b4 bersalin nk g tgk...boleh ye dear?!!


Wednesday, November 10, 2010

Drooling for this...

Assalamualaikum,

Ntah la tibe2 rasa nak makan mende2 ni...tp xde la mengidam teruk2 sgt smpai "kalo x dpt adinda nak terjun lombong!!"..=p

Kalo dapat, memang heaven laa. Tp sepanjang pregnancy ni alhamdulillah hubby melayankan aje.


~ Cempedakkss ~

Buah ni memang feveret...sangat best sama ada di makan mentah mahu pun di goreng...nyum nyum


~ Harum Manis ~

Buah ni xleh wat pe sebab die ikut musim je. And hanya ada di Perlis, negeri Beta! Sib bek ari tu dh makan...


~ Lamb Chop Mint Sauce ~

Yang ni...sslluurrppp (hirup air liur senirik!) memang tempting abis. Kesedapannya bersama mint sauce yg masam2 itu...


~ Sashimi ~

Haaa ini lg satu...kalo g Japanese buffet memang aku akan mengadap mende alah nih je. Sodap! Tp sure sape yg x penah cube rasa nak muntah makan raw fish ni kan...


~ Oyster with Lemon ~

Haa sape suke ni angkat tangan? This exotic taste always stick in my mind. Kalo kene yg busuk memang x lalu..tp kene yg freshh fulaammaakk! Perah lemon ckit & tobasco sauce then sllluurrppp!...nyuummmyyy! =D


~ BBQ Ribs ~

Yang ni memang sedap x terkira. Kene plak panas2 and suace bbq die meleleh-leleh kat daging tu...it's more than finger licking good ok. Culd be plate licking gooodd...


Ermm kene tunggu gaji next month la baru bleh g enjoy mende2 alah nih... So tempting yet so irresistable...=D