Wednesday, January 27, 2010

Half way to work..

Assalamualaikum,

I'm sicked today,..eerrghhh!!

*Cont on 2nd Feb 2010*

Actually pada ketika itu, aku sebenarnye berada on couch di rumah.
After meeting ngan client aku terus ke klinik.

Migraine datang menyerang balik. Sehari sebelum tu aku dh start sakit kepala. Igtkan after mkn ubat bleh lega...Leeegaaa!! tp cume sementara. X sangka masa meeting aku rasa balik kesakitan tu...

So this is 2 medicine given by the doc.

1. Ubat Migraine
2. Ubat Alergic
3. Ubat Relax




.

WDP: DIY Candle Deco

Assalamualaikum,

I just finished deco this stuff with my maid of honor, MISS EILA PINKY

If you remember entry WDP: SSF Barang Deco. So this is the result...



Bekas Lilin




Lilin Gemuk

Thank you darling!


Actually ni x siap sepenuhnya lagi. Nak touch up lg nih! So nanti kene g beli lg brg2 die. haaaiiihhhh....duit lg!!



.

Sunday, January 24, 2010

Making Tiramisu..

Assalamualaikum,

Last night after coming back from shopping Jalan T.A.R. I've baked myself a Tiramisu. Basically we didnt baked tiramisu, just chill it in the refrigerator.

And this is my 1st time trying to make TIRAMISU....


The Ingredient:
Lady Finggers
4/5 Egg Yolks
Sugar
Coffee Expresso
Mascorpone Cheese
Heavy Cream


Mix Coffee Expresso with 4 tablespoons of Sugar for 1 1/2 cup.


Beat the egg yolks with sugar till fluffy in a bowl of a double boiler.
It's called Zabaglione..


In the other bowl, beat the heavy cream till fluffy


Get ready mascarpone cheese in other bowl...And last put the zabaglione and heavy cream inside this bowl.

Dip the lady fingger in the expresso coffee and arrange in a case like below. Then pour 1/2 on top of the dip lady finger. Can repeat until 2 layers. Lastly sifter coco powder on the top layer. Keep it in the refrigerator for 4 hours.


The result:




Sorry for the picture's quality..Just using phonecam!! =)

.

Saturday, January 23, 2010

WDP: SSF Barang Deco

Assalamualaikum,

Dah 5000KM lebiy ghupenye My KaCiP KiCaP tu merayap! So harus lah membawanya ke klinik Pro2 utk pemeriksaan biase. Alhamdulillah...terbelanja dalam RM100 je. Kalo x mau la terlebiy budget sudeyy..

After setle je terus gerak g amik Eila. Ape lagi, merayap area Jln. T.A.R la. Ekspidisi kali ni adelah untuk mencari barang2 deco macam lilin, bekas lilin, bunga, riben, n mcm2 la. Lokasi nye adelah SSF.

Tp sempat lagi melantak Twisted Potato, sseeedaaappp!

Kat SSF tu berejam gak la kiteorg kat situ. Tp very limited time sebab kiteorg g situ pun dah lewat. SSF tutup kul 7.30pm. haaaaiiihhhh sib bek 7.30,..kalo x mau la kul 10 baru nk kuar dr kedai tu. Siyes la berbaloi2 shopping kat situ. Cume x sempat nak carik vase and bunga je.

Dah kuar dr situ, g merayap jap kat pasar malam. Beli lg twisted potato tu.

Giler hape...gemuk laa wei!! << sound diri senirik. Tp dh abish melantak pun!

So this is the stuff that I've bought for DIY Wedding Deco.


DIY: Bekas Lilin

DIY: Lilin

DIY: Card

Cantek kan deco cm gini..



Result will coming out soon...
.

Friday, January 22, 2010

WDP: Bola-bola api

Assalamualaikum,

On my last in penang, our team sume gerak g Batu Feringghi.

Since my otak always thinking about wedding preparation, so i figure out this might be useful to deco my bride+groom room.

Total of spending on this "Bola-bola Api" is around RM70. But i think it will be a practical use as it will be in our (rasaksa's) room later.

Taaaadaaaaaa.... ^_^!!



Bola-bola api saya...




.

Penang Biz Trip

Assalamualaikum,

Just coming back from Penang ekceli. Ade IT conference kat sane. My comp and partners are organizer for the event. 1 whole day kat TRADERS Hotel(Shangri-La). But we stayed at VISTANA!




ORGANIZER

SArawak INformation System (SAINS)

Silicon Intranet & Networking (KL, JB & Penang Branches)
(A member of Silicon Group & SAINS)

Tech Innovasi Sdn Bhd
(Biz partner with SAINS)






Upon arival at Traders





IT Conference






Food that night


Before & After




On the way going back to KL...bad huh!




This year will be lots of event to be participated by us...
Hopefully can bring more business this year...
.

Wednesday, January 20, 2010

A Message from Geneva..

Assalamualaikum,

Yesterday, I recieved sms from Mr Rasaksa;

Mr Rasaksa:
" Chynk, org da sampai hotel.
Rest 30 min, then nak jln2..
Cr sovenir+tkp gambar.
How's Malaysia? =p
miss me x?^^ "..


I replied,

Me:
" Hi bby,.muahs. Ic, njoy urself dear.
Msia hot! "


Saje x msg pepe pasal miss him or not...(",)



sape x rindu fianceee oiii?? *nada filem p.ramlee*

i'm not gona update blog for few days...out station to Penang!
mamak,..Ns Kandar saattuu! =D



.

WDP: Pre-Wed Fotoshut..

Assalamualaikum,

Another story bout fotoshut. I've done my outdoor fotoshut with Iela. Eventho she's not like other freelance out there. But i think she's done her job well. And I like it.

Well this fotoshut at 1st, plan nak ride Hop on Bus. But the weather is not so gud. X nak la nanti nek bus tu but then ujan...ape kes kan!

So untuk lebiy selamat, kami just lingering around taman tasek perdana.
Had so much fun that day. Me and Mr Rasaksa xleh siyes langsung, sure nak gelak je!

I'm not gona show u all everything. Kalo nak tgk output die cam ner...dun forget to attend my wedding k...=D

Ssshhhhhh.....


NANTIKAN KEMUNCULAN KAMI...




.

Tuesday, January 19, 2010

Mr Rasaksa away..-_-!

Assalamualaikum,

I'm just coming back from KLIA. Sent Mr Rasaksa away to Geneva for a week. His flight at 11.59pm. This is his 1st Business Trip to Europe asigned by his new workplace. Not new laa..it's already 1 year plus with current workplace. Adekah next time die out station aku bleh ikutt same??!! *kelekuk* kene saykeyh!

Mama and Afif pun ikut sama g antar die td. So xde la die risau kalo aku drv sorang balik from KLIA. Along the way pegi dan balik asyik je sembang2 ngan mama. He like usual senyap,..cume kadang2 tu bersuara.

Before he's away, he kiss me on my forehead and hugs me. Rs sebak ckit tp x nangis. Melampau laa kalo nangis. Bukan pegi setahun pun...sebulan ke...just a week!

Agaknye kalo die terima tawaran pegi Jepun wat master dulu, sure aku nangis giler antar die kat airport. But die x jd pegi, wana work this rel-ship...
I lap u so strong la Mr Rasaksa.


check-in


pose dulu..


the event..


the places


flight schedule..


see u after 7 days dear...*jgn kuyus tau!!* =p



Before enter departure gate,
"Dun u mishh me ok?",..I said.
He reply, "Yea,.I wont"...*reverse psychology* =D

2 days before Geneva's Trip,
"Jaga diri tau nanti", Mr Rasaksa pesan.
"Nape?..Selame ni org x jg diri ke??",aku query balik.
"Mane la tau",...=p




I'm gona mish u Mr Rasaksa...

.

Sunday, January 17, 2010

Aku & part time...

Assalamualaikum,

Now..aku tgh lepak2 update blog. Xde keje?? kehkehkeh..ade tp xde mud nak ngadap! X kuar dating?..err Mr Rasaksa kate nanti die call. Sibuk siap kan kroje before ke Geneva selama seminggu start Isnin nih.

Huuurrmmm ape nak buek yek bile Inchik Baby saye xde?? mau merayap kah? mau lepak2 dgn kawan2 kah? hohoho

26th ni dah ade kawe den dah booking..Azlin! Nak lepak2 ngan die and also nak amik barang Mary Kay utk my hantaran. Mr Rasaksa dh kasi duit...hehehe
Mesti lah melepak lagi di DELIcious. I loike!

Orait...cite dah terbabas. Kembali ke pangkal jalan...

Pg tadi aku kuar g babysit. Kali ni client name Kak Muni & baby name ADY. Sooo sweet baby Ady. Suke keletah die,..and sore die sekkksssiii wooo! ahhh tergoda! hehehe

Mcm client aku yg lepas, hubby & wife suke kuar dating. This time mummy hangout ngan GF. Td kuar jaga ady kat The Garden, OU. Bukan sebelah MidValley tuh...ni cafe! Nice dooh..tp aku rasa mcm ade kat KLCC.

X sempat plak pk nak amik gambar. Ye lee..aku kan keje!! =D

So sesaper yg nak aku babysit bleh je...but only weken! bayaran bleh runding..most fix by hour.

This only 1st step before i open my own baby daycare. Like i always dream. Alhamdulillah Inchik Baby x menghalang....cyg awak! You are still my no 1 baby in my heart! (bodek2...takut nanti x dpt izin..) =D

Tadi tibe-tibe ade soklan terjah,
"Alaa u dah nk kawen ker??...Pas ni dh x wat la baby sit nih??!!."
"Eh x la kak,..insyallah business go on! Bakal Suami Fiancee x halang.."
menjawab dgn penuh kegembiraan sambil terbayang muke Mr Rasaksa.




.

Saturday, January 16, 2010

WDP: Shopping Nilai

Assalamualaikum,

Ari ni merayap sakan dgn F-MIL (future mother in law). Skali la dgn mr rasaksa and adiknya. Kami merayap kat Nilai 3 mencari barang2 kawen. Bukan ape sgt pun just bunga pahar (bunga telur), gift bag and barang deco.



yg ni beli utk DIY hand bouquet


bunga pahar di dalam kotak


Sempat lg F-MIL banjer lunch and dinner. Nyumm Nyumm...thanx auntie!! (belum bleh panggil mak lg...tunggu oficial nikah =D)

Barang2 ni sume akan di bawa balik pada ujung bulan ni ke rumah beta di kota kayangan. I know,..ayahanda n bonda dah x sabar nak tunggu kepulangan anakanda bersama bakal menantu nyee...


erkkk...tiket bus x belik lg baby!!! =S



.

Friday, January 15, 2010

Mr Rasaksa Beday part II

Assalamualaikum,

Haaa ade part II, jgn jeles...hehehe!

Ni Mr rasaksa invite me on Thursday (14/01/10).
Bulan JAN ade 3 beday boy ghupenye...total now is 5 beday boy in JAN. huuuu pas ni kopak laaa..

Baby 7 Jan
Afif 13 Jan
Akil 5 Jan
JJ 20 Jan
My Angah 27 Jan

So ini yg sempat di capture ari tu.


JAN Baby's Cake


3 Beday Boys : Afif, Akil and Along (Mr Rasaksa) = 3As'


Fire on the cake..


Makan time...



Thanx Mr Rasaksa for inviting me that day...really had fun that night!



.

Thursday, January 14, 2010

WDP: Kitab Feqah & Al-Quran

Assalamualaikum,

Alhamdulillah, barang hantaran sume dah almost complete. Tinggal 3 mende je lagi nak kene beli.

* Hantaran Rahsia ^_^
* Tepak Sirih
* Sirih Junjung

Ari sabtu tu kiteorg meredah Maju Junction utk mengambil barang yang telah di order iaitu Kitab Feqah & Al-Quran (yg ni biase je!!). Aku memang dah niat utk letak Kitab Feqah as salah satu barang hantaran. Ade lah dalam 6 Jilid dalam 1 set. But 2 jilid je la akan letak atas dulang..Kalo letak 6 skali gus. Uish..mau berpeluh nak carry tym berlarak nanti..

Kitab Feqah ni elok untuk bacaan seisi rumah. As for me, man should be ready with basic feqah..but yg len2 tu bleh explore same2, togader2. Insyallah aku nak jadikan amalan, after semayang maghrib die yang akan bagi tazkirah dgn membaca kitab feqah tu. Ini langkah pertama kami utk wujudkan keluarga sakinah, mawaddah, warahmah. AMIN~

Untuk barang hantaran sume aku dah sub kan kepada kawan baik adik aku di Alor Setar. Huhuhu sonang cerita. Ujung bulan ni kami nak pulang ke utara utk selesai kan isu deco hantaran dan issue pelamin, bilik tido aku. So kat die nanti nak bincang deco yg macam mane kiteorg nak, so die lah yg akan wat sirih jungjung and tepak sirih tu. ERmm tgh pikir gk ni...nak pakai fresh flower or nak pakai bunga len...hoho. FEENIINKKK!

After setle maju junction, me & Mr Rasaksa gerak to IKEA. Well aku nak cari candle gemuks..and also other stuff for deco. Tp sayang x bape nak sempat sangat. And sempat aku rembat cataloge die je. Nanti senang nak bincang ngan mama dulu..

Just bought this stuff 1st...



Pas ni nak cari barang utk deco bilik kat IKEA.

Nanti nak kene g NILAI cari barang2...time to buy stuff!
Then pegi SSF Shah Alam plak..hoho


.

Tuesday, January 12, 2010

Mr Rasaksa Beday

Assalamualaikum,

Tanggal 7 Januari 198? maka lahir lah se-ekor rasaksa....aaaauuuummmm! Tibe-tibe datang se-ekor Ultraman untuk menyelamatkan bandar KL dr musnah...tp xpe kL time tu banyak lg tanah kosong...

Ehhh apeeeedaaaa...ini supose to be cite seorg mamat nih menyambut Hari Kelahirannye..Jgn marah ek Inchik Baby!! =p

On that day kebetulan plak papa datang KL ade meeting. So malam tu aku berlibur bersama 2 jejaka kesayangan! =D

Selepas dinner kat satu kedai siam kat the garden nih, kami bertiga mengadap muvi AVATAR! waaaaaaa beshhhh nyeee muvi tu. Tp malang nye kami berada di barisan kedua dr hadapan. So kami bertiga rasa bagai nak juling tgk AVATAR. Sempat lagi aku berangan,..alangkah superbnyee kalo wedding aku bleh wat ala2 PANDORA di waktu malam. Gerenti gempak wedding of the year! hehehe

But like i said....a dream left a dream je la. Ade ke org hollywood nak sponsor wedding aku cm gitu....praaasaaaannnnnyyyeee! Org plywood pun belum tentu lg k..

After muvi, i gave mr rasaksa cupcakes and a present. Sure my dad jeles sbb beday die ari tu xde kek...hehe! Next year ye papa...was thinking a golf treat for u!

Antara kenangan yg sempat di rakam...


Mr Rasaksa...Beday Boy!


F-FIL Mr Rasaksa...Ayahanda sayee! =)


Lauk-pauk malam tu...


Mr Raksasa & Me!!..


The Avatar Movie Ticket for 3..



.