Monday, March 29, 2010

I want this!!

Assalamualaikum,

Hi peeppss,..
See the pictures below,..Do you know what is that?
Haaa this is what I'm craving currently...I wish I culd have the whole complete set of baking stuff or maybe a complete of kitchen set..(huhuhu kopak la Mr Rasaksa cm gini..hehehe)


I WANT ALL THIS STUFFS


Now I dh mula nk start collect all the baking stuffs. Dulu I gune mama punye barang and I have to be very extra careful using her stuff. Sekarang ni I'm gona have my own collections. X sabar nak beli macam2 lagi. And when I got my complete set I'm gona bake lots lots of cakes and cookies,..mostly dessert. So Mr Rasaksa get ready to be my guinea pig yeaaa! hehe


Kenwood Food Mixer / Kenwood Hand Food Mixer

Everytime kalo pegi supermarket harus lah ke dept kitchen. And barang yang I reke of course la this Kenwood Mixer and Oven. But on our wedding day, we got present from Hubby's Office Fren which is Microwave Oven, not sure can bake cake or not. Or it just for the purpose of heating food. Nanti weken nak try! And if it's confirm heat saje, maka insyallah lah oven utk bake harus di beli. gghhheeee *BIG GRIN*


Baking Oven
Oohhhh saya sangat suka akan mende alah ini. Since mama dh x bape nak baking dulu, I took over and I was in form 1. Start wat simple cookies je..Until now oven mama tu still ade, cume hiasan dalam store. Mama dah beli set stove with oven skali, which I godam betul2. hehehe...macam2 I wat with that oven. Buat kuih raya, buat kek,..siap terima tempahan lg. =D


Round Convectional Oven


This one plak bagi I tersangat laaaaa PRACTICAL. My famili do have this at home. What the purpose? Haaaaaa purpose die sama seperti membakar! Kalo dulu kiteorg terpaksa men'set-up' bara api utk bakar ikan, bakar daging and seafud,..with this oven dah x payah susah. Kalo kater ujan skali pun U ol still dpt makan bakar-bakar nih...siyesly bleh diet u. No oil at all...Dengan ade nye mende ni kat umah sure sesi menyantap akan jd lebiy meriah..So ade anyone nk kasi hadiah wedding extra kat I?? =p



Built-In Oven


Last but not least...
My dream will do come true if I got this...



Beday Present kah??
.

New Hair Cut..

Assalamualaikum,..

Ingat nak hupdate malam after 'KORBAN' session..tp saya dh penat. Kul 10.15pm baru settle korban. Adieh! X sempat nak poya2 jap ngan Mr Rasaksa. Cume sempat banjer Mr Rasaksa StarBucks je kerana kesudian beliau untuk menemani saya. Sambil2 menunggu masa korban saya tu die cube khatam bahan bacaannye...

So nak tau mane 1 pilihan haircut style I pada 2010 nih?..
Lets Check It Out...

*



*



*



*



*


Sophia Bush - One Tree Hill Actress


I suke die sangat die ni ms tgk One Tree Hill dulu. And I'm one of big fan of OTH. But after session 3 or 4, I dah byk miss. Sbb dah kuar from UNITEN kan. Kalo ms kat UNITEN dulu, bleh donlod je. Now dh x dapek laa!

She is beautiful with her dimples and also husky voice. Sayang sekali her marriage with Micheal Chad Murray (main actor OTH) x tahan lame.

I ade session 1 & 2 inside my HDD. Hopefully ade readers yang nak share ngan saya OTH Series. Miss OTH so much..


ONE TREE HILL - Season 7




.

Saturday, March 27, 2010

Wedding Blogger Gath

Assalamualaikum,

Phhheeewwww!! Baru lepas balik from jogging(jalan2 je) ngan Mr Rasaksa kat Tasek Cempaka aka Tasek Celake (ni my kasen yg kasi nick ni sebab byk caple2 kene tgkap kt sini). Now tasek ni dh improve banyak. Kawasan jogging die dh besar..So geng sume jom turun sini beriadhah bersama org tersayang. hehe

Back to topic...

Tgh hari tadi Mr Rasaksa & Me telah pun menghadirkan diri dalam acara ini, B2B Wedding Blogger Gathering. Bertempat di The Zone, KL. Best gak event ni. N sangat meriah. Ramai pengantin dan ex-pengantin datang sini. And best gak bile ur bestie dtg skali who else if not Miss Eila n her Bf Mr Zack.

So ramai lah ex-bride yg jual their wedding stuff and also renting their stuff too. Sumenye cantek2. For me, I dpt jumpe bloggers secara life. Selalu just baca diorg punye blog je. And I'm only a silent reader. Maybe after this put them in my SWEETPEA BRIDE BLOG.

To all wedding bloggers, nice to meet all of you...
Do keep in touch...
As we will always follow each other blog...


hurrmmm next entry to all the ex-bride is marriage life. There will be up and down, worst than a roller coaster ride! =D

Then there will be a mummy to be entry and baby's blog

Orait,...need to get ready. My Mr Rasaksa dh ready,,,
Gona off to hair salloon....It's the time for 'Korban'..=p



Cant wait to revamp my look...
.

Friday, March 26, 2010

A BIG 10Q to..

Assalamualaikum,

Buat kalian yang terlibat di sebalik tabir dalam menjayakan serta memeriahkan Majlis Perkahwinan FASZ, jutaan terima kasih yang tidak terhingga. Semoga kalian sentiasa dirahmati dan diberkati..Mudah-mudahan perniagaan kalian turut berkembang dan berjaya. InsyaAllah..




PHOTOGRAPHER

Pre-Wedding PhotoShoot
EILA PINKY

Solemization & Wedding Photoshoot
The Clique - AZZAHARRY

Post-Wedding Photoshoot
MU Photography / CST Production - SHAHFARIZ

BUSANA

Akad Nikah & Resepsi Perempuan
SURI BOUTIQUE

Resepsi Lelaki
RUMAH KEBAYA

MAKE-UP

Resepsi Perempuan
Syed Hafizal

Resepsi Lelaki
Tiara (by SURI BOUTIQUE)

PELAMIN & BILIK TIDUR

Resepsi Perempuan
REDFRAME BRIDAL - SABRINA

Resepsi Lelaki
SURI BOUTIQUE

KATERING & KHEMAH

Resepsi Perempuan
AL-HAYYU KATERING

KOMPANG

Resepsi Perempuan
Sek. Men. Keb Tengku Sulaiman, Beseri, Perlis

Resepsi Lelaki
JALAL KOMPANG

BAHAN DEKORASI

SSF
EILA PINKY

BUNGA TANGAN

Resepsi Perempuan
EILA PINKY

Resepsi Lelaki
SURI BOUTIQUE


.

Wednesday, March 24, 2010

Kasi Potong Sama Dia...

Assalamualaikum,

Semenjak dh kawen ni xtau nak letak entry pe,..terlampau byk smpai rasa cm 'aaarrggghh lantak laa'..uhuhu

Tgh geram ni with a few things. 1st is my hp cable hilangggg uwwaaaa..cam ne nak transfer gambar for blog entry. adieh! 2nd is...eeeerrrrrgghhhhh dh start menyampah sangat. Xleh nak ckp mcm mane punye menyampah skrg ni. Org tu skrg dh bias. Well can see that. Ke aku dah bikin org menyampah gak?? (haruslah sedar diri kerana kesalahan bukan hanya dr sebelah pihak)...peedduullikkk!

But the issue now is my look....
Currently having long brazilian sexy wavy hair...<< haruslah prasan di blog senirik And I'm seeking for a new look...

Which haircut is suitable for me??

A)


B)


C)



think..think...??
.

Monday, March 22, 2010

Cerita biasa..

Assalamualaikum,..

hi u ollss. Sorry for no entry lately. Almaklum la kn...

Kalo nak ikutkan, I would like to upload here somea pics from my hp. But realized I've lost my cable..adieh! mane ek saye letak??..bile ek last time saye gune utk transfer gambar2 ni?..adieh adieh...rs sengal kejap sbb xleh recall langsung!

Almost a month now bergelar isteri kepada Mr Rasaksa (which currently sleeping..). Dan sepanjang masa ini lah banyak mende yang saya belajar, yg saye discover pasal mr Rasaksa. Tetibe teringat kate2 cikgu hamran ms sekolah dulu

"Zihan, ni cikgu nak nasihat...,"
"You hanya akan tahu true colour of a man bile you dah kawen dgn die..."

Ternyata kata-kata cikgu itu benar. Banyak yang I discover about perangai Mr rasaksa ni. Memang sejibik Mr Rasaksa Shrek...hehehe.

Now saya tinggal bersama keluarga rasaksa. Yeesssss! I'm living with famili in law. It's wonderful ok. Mungkin sbb famili in law saya sume baik2 belake.

Mother in law, Mama sangat baik terhadap saya. I treat her exactly like my own mom. Lucky k! Everyweekday morning bfast dah tersedia. Cume weken je mama & famili bfast kat luar. But I think, next weken I'll prepare a bfast. I dah start masak last week,..masak simple je like lala msk cili, tempe goreng, sup tauhu telur, sayur asparagus n ikan goreng. Terasa kekok ckit sbb gune dapur org len kn. Kalo dapur senirik mau bersilat2 aku siapkan makanan..huhu.

Since we both keje kat KL. 1 kete tinggal kat ofis Mr Rasaksa. This is to save fuel. So isnin pagi ni, we go separate tp balik same. Then 3 hari berikutnya gi keje same2 & balik keje pun same2. Til Friday ptg balik separate sbb kene bawak balik kete. My work required me to go out & see client, so do Mr Rasaksa. Tp at the same time kene save gk certain part. Esok pegi keje haruslah 6.45 pg...hhhheeeerrrrhhhh! Tp xpe Mr Rasaksa yg drive. Saya??? Tiiittttuunnnnn zzzzzzzz...

Ooo yee,...since dh kawen ni. Terasa plak nak membebel jeeee. Tp bukan pasal MR Rasaksa k. But anything around me...waaaa bengkak luuu! huhu << yo lah tu!

So pas ni...byk entry membebel kot dr entry bergambar.
And ape2 pasal cite kawen nanti la ek...banyak pics kat org. kat saye?? xdoo apo2 pungg...


k..adios! Nak __?__ ngan Mr Rasaksa! =p



.

Thursday, March 18, 2010

Has been AWARDED !

Assalamualaikum,..

What??!! Beautiful Blogger??

Blog yang beautiful ke? or tukang blog yang beautiful??...aaaa


Before that meh nak tag 15 orang len yang cantek2:
1. Akak Leeds >> http://leedssecrets.com/
2. Akak Rina >> http://rayyandarwisy.blogspot.com/
3. xkypm Intan Soohana >> http://intan2uhana.blogspot.com/
4. xuniten J Mastot >> http://manjamas17.blogspot.com/
5. xuniten J Zura >> http://sweetlavender86.blogspot.com/
6. xuniten Ain >> http://theconfessionofainlicious.blogspot.com/
7. blogger >> http://bmwwithlove-nenekpenne.blogspot.com/
8. blogger >> http://notaharianmama.blogspot.com/
9. xkypm Fezi >> http://fullofloveandhappyness.blogspot.com/
10. xkypm Yani >> http://mumuyani.blogspot.com/
11. xkypm Irna >> http://blog.ctirna.com/
12. xkypm Hidayu >> http://hidayuaziz.blogspot.com/
13. xkypm zati >> http://z4ti.blogspot.com/
14. xkypm salwa >> http://cik-puteri-9.blogspot.com/
15. Vac fren >> http://najwa-anastasia.blogspot.com/

7 Things About Meeeeeee,...

1. Like baking and cooking (mostly dessert..)
2. Doing part time nanny on wekens (can call me!)
3. Choose island, beach, mountain, national park for sweet escape (eco tourism)
4. Just becuming Mr Rasaksa's Wife.
5. Food tester (inform me best place to dine)
6. The only doter in the famili
7. Soon becuming golfer or tennis player << blame Mr Rasaksa..hehehe =D

So to blogger yang dapat award ni, sila la penuhi syarat di bawah ini:

1. Thank & link the person that gave you the award. (already done!)
2. Pass this award onto 15 bloggers you’ve recently discovered and think are fantastic.
3. Contact said Blogs and let them know they’ve won the award. (mls nak contact, bc la ek!)
4. State 7 things about yourself.



So u gals better start doing it,.......now!
.

Said & Done...

Assalamualaikum,

Sorry for not update anything in this blog. Bz ckit ngan preparation on hubby side punye reception. huuu,..penat! Tp alhamdulillah sumenye dah selamat.

Majlis berlangsung pada 14 March 2010 bersamaan 28 Rabiul Awal 1431H akhirnya menjadi sejarah dalam diari kehidupan kami berdua. Sangat meriah dengan kehadiran sahabat handai, sedara mara, dan etc. Thanx for cuming to our wedding reception.


Gambar ini adalah sebagai halwa mata kalian yang tidak dapat menghadiri majlis kami.


.

Thursday, March 11, 2010

Nice Photo Ya'll

Assalamualaikum,

Yang dinanti-nantikan telah tibe...


Tp sekeping je ler..yg len tu belum dapat lg.

Pepepun would like to say Thanx to Azzahary for a nice foto session with him. I'm flattered. Cant wait to see his work.

Please visit here to see his artwork : AZZAHARRY: TheCLIQUEPictures. Amazing!

Al-Kisah.
Pada mulanye aku pening gak nak pk kat mane nak wat sesi outdoor nanti. Xnak la wat kat tempat tipikal je kan. So that day wat la sesi kat Ladang Kebun Getah Sempadan Kedah Perlis. And heret la skali WindChair mama for our prop. Turn out to be great outdoor fotoshut session. Plus my frens also joined us that day. Too bad my cousins dun wan to follow as they all packed going back home.

Alhamdulillah,..everything turn out to be nice!

Kalo wat post-mortem sure byk part yg hancussss..no turning back!



.

Wednesday, March 10, 2010

Mudahnye Nikah..

Assalamualaikum,

hahahaha,..ntah ape2 kan tajuk entry kali ni.

Tp ini lah statement yang dikeluarkan secara selamber yaya oleh Mr Rasaksa.
"Mudahnyee Nikah..", memang nikah di perlis sangat mudah. Apetah lg terkenal dgn jolokan nikah lebiy dr satu lebiy mudah di perlis. Tp adelah di igt kan pd Mr Rasaksa bahawasanya statement tersebut tidak applicable untuk anda..=p

Pada hari akad nikah tu, aku hanya berkurung dalam bilik dgn Eila. Malas dh nak pk ape nak jadi kat luar. What I know I must get ready, be pretty and fffeeeuuhhh! (nebes).

At 1st siap macam ni,



ntah macam mane tukar plak cam ni.



Tp sempat jap la berposing. So sape2 nak sewa mende alah ni sila email k.

Apa yang berlaku pada masa akad nikah adelah sukar saya gambar kan. Yes I cried! Masa papa nak bagi aku tandatangan borang tu, langsung x bleh tgk muke die. And muke papa sangat lain masa tu. And rasa sebak dah meresap ke dalam hati...sayu!



Alhamdulillah!...Sekali lafaz oleh Mr Rasaksa, officially aku dah nek pangkat. I'm his wife.



Kami langsungkan majlis batal air sembahyang di rumah.



Kami bertukar cincin tanda pernikahan dan juga penyerahan Mas Kahwin dalam bentuk Buku Simpanan ASB serta Wang Hantaran dalam bentuk cek.

Selamatlah sudah...


.

Tuesday, March 9, 2010

After Wedding Mode...

Assalamualaikum,

Ni saje2 je entry selingan. This happened a day after our wedding.

Suke sungguh Mr. Rasaksa ber posing...

Comeeeee let me humiliate his rasaksaness...huhu

Sengal..


Tgk la tu,..suke suki die je baring atas kusi pelamin...


huurrmmm mcm2 gaya,..tp bile suh posing for photoshut hampehh..=p


lagak seorg Mr Rasaksa



oo ye,.gambar terakhir tu mr Rasaksa posing kat arch saya..


orait,..tata!
.

Perihal Kawen Saya

Assalamualaikum,

Kerja kawen memang memenatkan,..lagi memenatkan bila persiapan perlu di buat secara jarak jauh. Ye la, I di KL and rumah plak di Kayangan. Susah kan..!

Ni serba sedikit persiapan yg sempat di rakamkan..
Almaklumla..pengantin bz, mane de masa nak candid2 nih.

Most of the pictures adelah selepas wedding saya only some before the wedding.

♣ Perihal Pelamin Saya ♣



Ini adelah element yg digunakan utk pelamin..Simple je k!


♣ Perihal Hantaran Saya ♣



Hantaran sume telah di ambil yg tinggal hanya ini. X banyak pun 9 berbalas 7 je.
Theme Wife: Spice (kulit kayu manis, bunga lawang), pink & brown color.
Theme Hubby: Flower, Blue + Silver.

♣ Perihal Guestbook Saya ♣


Credit to Eila kerana banyak membantu utk siapkan my Guestbook Corner

♣ Perihal Tanda Arah Saya ♣


Ini menggunakan elemen kanak-kanak ribena...lukis by cranyon then laminate. Use bunga manggar to creat arrow.

♣ Perihal Bilik Tido Saya ♣


Last but not least, Theme Bedroom Garden. I looiikkeee...


So that's all fellas,...x grand pun. Simple & sweet...



.

Monday, March 8, 2010

Cerita basiiiii

Assalamualaikum,..

Hi everyone,..do u miss me? << ayat mukadimah yg prasantan.

Nak start kat mane ek?..huurmm

Oki doki,..kite start sebelum balik kampung. If you see ade entry kan after 21st of Feb tu..I xde online kat mane2 pun. X sempat langsung nak blogging! But all the entries is auto updated! Dun get yannggrrryyy yaa! If i didnt do like that,..alamatnyee berabuk laa tempat typo makcik nih..

Sorry la ek,..cerita ni dh agak basi ckit! Tp still nak share... =)

Weken sebelum saya bertolak pulang, sempat menghabiskan masa bersama bestie2 saya. Ape lagi girls thingy la, kiteorg pegi bermanicure/padicure kat BB. Planning nak ke spa yang Eila ckp tu hancur punah berkecai. Sebabnya die punye staff dh kene culik by Raja Permaisuri..aduuiihh!

Saksikanlah aksi2 gedix santai kami...


With ma girls...


Eila after pedicure..


doing ma pedicure...


After that gerak g Shah Alam plak, amik tempat pahar cucuk bunga telur kat makyang. Sempat lg Eila beramas mesra ngan baby girl my cousin. I plak melayan ping-pong ngan my cazen, shida.


My niece Baby Balkis Qistina wit aunt Eila

Then gerak plak g umah my frens kat Padang Jawa, amik barang2 hantaran die. Ooo my fren fazarieyyah ni bakal mendirikan rumah tangga pada minggu akan datang ni 13 & 14 mac. Sorry my dear fren cant attend urs coz i'm still having mine. Insyallah kalo xde pepe, I'll sampai at ur Hubby side nanti.

Sebelum pulang cik Eila telah menyerahkan 1 bungkusan indah. Waaa aku sangat teruja masa tu utk tau apekah hadiah dari Cik Eila. Org pertama bg wedding gift kat aku. huhu.


Present from Miss Eila

Saya balik pg tu rushing. My phone plak kene bar pagi tu. I x bleh call sape2 pun even my fiancee ms tu. Tawakal je la.

Sampai je rumah, belum ape2 dah kene wat keje rumah. Arrrghhh Tensen! Kalo tau memang xmau balik awal. Pengantin supposed to rest what. Ni x, I kene wat keje bagai..huhuhu. PEEEENNNAAATTT!

Baru la I tau betapa penatnyee wat wedding kat rumah. Nxt time, I advice my bro wat kat dewan je..ppeeennnattt!

Untuk entry selanjutnya,..tungguuuu!



.

Wednesday, March 3, 2010

Back to KL...

Assalamualaikum,

Guess where am I now?..HUNYMOON?...ISLAND?,..OVERSEA?,..LOCAL??

Naaa,..I'm in the ofis and working! Yeaaahh workinggg! No hunymoon?? Not yet. We decided after his side reception then only think bout HunyMoon. Maybe we go for local 1st. After that plan oversea,..tu pun kalo ade pitih! =p

Today dah masuk 6 hari jadi Mrs Rasaksa. Unbelievable to wake up every morning beside someone. And most beautiful part is, to watch him sleeping. Mr Rasaksa looks so sweet. So peaceful!

Now I dah ade BIG BOLSTER wit hands & legs!! =p & It's my only bolster. And I can do anything to my bolster. And best part is this bolster is not for sharing! =p =p *ppzzttt*

One of my fren Yani asked me tru her blog, why I called him Mr Rasaksa??..Actually our luvnickname is baby/chynk. But Mr Rasaksa is only in this blog.

The story begin like this...."Have u ever watched cartoon Shrek??". What do u think of him?? That is how i match him wit the nickname MR RASAKSA.
Dulu die sangat kurus sampai I sangka kan somebody else menyamar as him on our 1st meet. Muke die sangat budak2, look very innocent, sopan, pendiam, sweet, semuanye tergambar melalui perbuatan *or shuld i call it 'lakonan',..oohh sy sgt jahat! =D *.

Now die dah berisi, my dad cakap die dah tembam! hehe and dah banyak acting macam rasaksa. Byk makan, malas nak excercise dah, suke geletek2 org lanyak2 cm rasaksa,..=p. Oppss Mr Rasaksa, sorry! Adinda terlebiy kutuk2 sayang pada kanda! *BigGrin*

So di pendek kan cite,..just imagine Shrek! So itu la my MR RASAKSA. =D

Well banyak mende nak cite nih,..tp tunggu nanti la yek! Saya sangat Bz x menang tangan at this moment...


Till next entry,...


.