Wednesday, December 29, 2010

I cuak..or baby yg cuak?

Assalamualaikum,

Now dah 39w and 2d. Hurrmm is it baby nak kuar awal or lambat?

Me sememangnye sangat cuak. What ever pain yg trigger wat kan I rasa resah. Even sakit perut nk terkentut pun dh panic, ape tah lg sakit nak yak! Sbb org kate nk bersalin ni mcm sakit nk yak gak. Yak sakit ke?..huhu wokess x lawak!

Even ari tu punye la sengal kan sebab still culdnt imagine sakit contraction tu cam ne I p tanye ofismate. And die terangkan lah yg contraction tu cam sakit piyet. Oowwhh ok!..Well it's been 9 months I x piyet so I dh lupe sakit piyet tu cam ne...bleh x? hohoho..And ade la other sign yg die share ngan I. Thanx akak.

Dulu ade org ckp ngan I culd be i bersalin awal pasal tgk perut i besar n dh jatuh. And ade gak ckp kdg2 tu mungkin lambat. Tp penantian adelah satu penyiksaan bila tido malam sudah tidak nyenyak lg. Badan lenguh2 x hingat punye. Kemengahan yg melanda apabila hanya berjalan from 1 point to another point. Huhuhu...Nape la anak mummy ni xmo kuar2 lg?? Berat dh 3 lebiy..risau nih!

Maybe pasal I penah cakap cam ni ngan die kot...

Everytime bile I baring or being alone with him I always talk to him.
Kalo dulu I selalu ckp..
"Baby, grow healthy in mumy's tummy yaa!"
"Baby..make sure ur head kat bawah tau..nanti susah mumy nk push u out!"
"Baby jangan kuar awal2 sangat k. Only coming out when u heard a firework (means New Year!)"

Ayat ni yg I selalu ckp ngan die sbb I neves nk giving birth.

And ari tu I tanye die..(at 37/38 weeks)
" Baby, bile baby nk kuar ni tgk mummy and daddy? Baby jgn kuar awal2 sangat ek. Mummy x ready lg (pdhal mumy neves nk giving birth). Mummy nak baby grow elok2 dlm perut mummy betul2 then baru kuar..Baby tunggu New Year tau!."

Since now rasa cam heavy and senak bile die gerak2..I pun ckp lg ngan die..
"Baby dh nak kuar ke ni? Dasyat sungguh anak mumy move-it2 dlm perut mummy ni. Baby dah ready nak jumpe mummy and daddy? Baby dah ready nak tempuh suka, duka, sakit, kecewa and dugaan dalam dunia ni? If yes you can come out anytime soon ok. Mummy'll be ready."

I guess he's cuak bile dengar ape yg menanti die bila die menghadapi dunia ni kelak. Since not everything is gona be a bed of roses.

Walhal dalam keadaan cam ni pun aku sebenarnye masih lg cuak. Cuak untuk menyambut little pumpkin nih. Which he's gona be sweet adorable notty child yang keletahnya sentiasa menghiburkan hati mummy, daddy and to the rest of other people that he'll know.



Soo actually sape yg cuak lebiy2 ni...aku or little pumpkin?

Tuesday, December 28, 2010

39w and waiting for D-Day...

Assalamualaikum,

Today dah masuk 39th weeks ye kawan-kawan. Which mean it can be anytime soon, either late or earlier. But I wish him to pop out on time.


And this could be the best present for next year hubby's beday present!



As final phase routine, everyweek kene g check up. Jom tgk progress baby and mummy cam mane...

•Berat Mummy : 71 kg (sblm 69.4 kg) rasa cm dh terbabas!
•Berat Baby : 3.193 kg (sblm 3.011 kg) husss semangat!
•Urine : -ve (bersih)
•BP : Normal
•Baby's Position : Doc kate dah engage.
•Air Ketuban : Not to worry coz banyak.
•Tumbesaran Baby : Normal
•Next Check Up : 3rd Jan 2011 (if baby xmo kuar lg!)
•Birth Plan : Natural Labour (no drugs!)
•Others : Baby bergerak2 dgn jayanya!

I concerned bout my weight and baby's weight. Huuu bleh kah aku kuyuss seperti dulu. Hubby dh hint2 nih!...Jgn cabar dear! I wana work out hard after this to have Gisele Bunchen's shape or at least Jessica Alba's k. Pppfftt!..And baby plak huuusss semangat, 3.2 kg k! Kalo kuar esok2 cam mane la agaknye. Harap die gebu, sihat dan sempurna sudah laa..

So now I'm waiting for the tanda-tanda bersalin saja. Tp duno why lately I makan sangat banyak ok. I suke makan roti, ice-cream and candy. Kejap-kejap nak menyumbat..kejap-kejap sumbat. huhuhu scary u know! Tu pasal berat nek almost 2kg. haiihhh...But siyesly I dah x larat. Kejap2 je penat. Nak rest..nak tido. Dah cepat mengah skrg ni.

So before I end up my writting for tonite, let me share baby's 39 week progress from BabyGaga.

Whether you give birth tomorrow or next week, it's pretty much all the same for your baby, who is now truly R-E-A-D-Y to face the big bright world outside of your womb. Speaking of wombs, your body is priming up for the big moment and hopefully, you're as prepared mentally as you can be.

Your baby is well stocked up on fat, all their organs have put on the finishing touches. Here's hoping your child is already in the birthing position and basically just "hanging out" waiting for that elusive moment when all systems synchronize in your body to trigger the labor process



pregnancy cartoon
source from babygaga.com


I'm not sure bout pic..but most pepel said it's TRUE!...hehe


Wednesday, December 22, 2010

38w anytime soon..

Assalamualaikum,

 
Meh cini duk rapat2..nak cite pasai mai 38 weeks check up. Mcm biase 38 weeks check up kat An-Nur, Bangi. Around 9 dh berada di An-Nur and kul 3.30 baru settle check up k!..Amacam sabar x mummy ni?

 
This is the longest check up time ever took in my life. Tp bile memikirkan nak tau gak condition baby so sabar je la menanti. Dh xtau bape round aku tetido kat situ. Bukan pe, smlm tido kul almost kul 4 pg. Sebabnye g amik Mak Abah yang pulang dari Mekah kat KLIA.

 
Progress Antenatal Check-Up 38 weeks
  • Berat Mummy : 69.4 kg (sblm 69.5 kg)
  • Berat Baby : 3.011 kg (sblm 2.6 kg) ok, definitely bby besar!
  • Urine : -ve (bersih)
  • BP : Normal
  • Baby's Position : Kepala di bawah.
  • Air Ketuban : Doc said banyak, Gud condition!
  • Tumbesaran Baby : Normal
  • Next Check Up : 27th December 2010 (kalo x bersalin lg!)
  • Birth Plan : Natural Labour (no drugs!)
  • Ultrasound : saiz kepala, perut, jantung, and paha normal. Alhamdulillah ikut progress baby's growth
  • Others : Baby hanya boleh mengeliat2 sbb ruang dh sempit.

 
Lalalala...now sume org suh melantak ape2 je yang nak melantak. So far kebanyakkan ape yang aku nak dh masuk perut n dh kuar balik pun.

 
But still got few list to go...hehe

 

Tuesday, December 21, 2010

Becuming 27 on 17...

Assalamualaikum...

Alhamdulillah! Syukur ke hadrat Illahi kerana sehingga hari ini masih lagi bernafas menghirup oxygen bersama lil pumpkin kat dalam nih. I'm just becuming sweet 27. Yep, org len dh nak abis 27 tp aku baru nak masuk. Xpe, awet muda! Stay young at heart and appearance! =)

On 17th Dec at night, hubby bawak me and his siblings out to celebrate my beday. It's just a simple dinner at Sushi King. Yeaa cant resist it anyway. Ate 2 raw sushi. And I do ate other sushi too but cooked one. Ye la kan nanti x kenyang plak. Kalo ikut selera nak je bantai raw banyak2, tp memikirkan bby dlm ni so kene tahan je la. Tunggu after pantang nanti, akan ku lanyak sashimi dengan rakusnye...

Since I duno what I want for my beday hubby postponed dulu pemberian hadiah till i confirm what I want. Nak mintak mixer Kenwood RM3k cam melampau plak kan..err nak ape ek?

Nak Kasih Sayang Peluk Cium setiap saat!...bleh?



Ni berlakon je..padahal ade lg..


adik order mee soba..my fav!


hubby kusyuk dgn meal die..


Beday Mummy to be with Daddy to be


On 18th Dec plak is my cousin punye wedding kat terataknya di Shah Alam. Upacara akad nikah die berlangsung di malam hari. But sebelah siang tu hubby ajak g KGPA attend his ofis fren's wedding. Nice and simple garden style party. But sorry la I x snap pun picture kat situ. Makanan die not bad..sedap! Balik umah rehat2 jap then wat Ns. Goreng utk adik2 Mr Rasaksa makan. Around 6pm++ off to my aunt's house for her doter solemization ceremony plak. Feel so happy dapat jumpe my kazens, aunts and uncles. Imagine la kan org sume sibuk2 utk majlis akad nikah and batal air semayang, another grup of us buzy ngan nak tgk pelawanan Malaysia-Vietnam. hehehe...cian pengantin! =p

On 19th Dec, around 10am ++ my dad and my bro arrived and fetch me at MIL house. They both went to PD a night before for my dad's AFATS reunion. Sib bek dah kawen, kalo x sure I ikutnyee. Then kiteorg singgah umah my aunt kat Sg. Ramal dulu, bawak my dad jln2 jumpe sedara. Pas tu off to Ateh's house and get ready for my cazen's reception plak kat Dewan TTDI. Once again I lupe nak snap wedding pictures. Even my pic wit sesape pun x amik. Aduhai! X duk lame pun kat situ sebab need to send Mr Rasaksa back to his campus. Yes, he got class on that day. And later me, my dad n bro check in kat Cititel coz the next day tu my dad ade meeting kat KL Sentral. He treat us that night at Tony Roma's, celebrating my beday again and selera mak buyong nih.


Happy Face Sauces


Half Loaf of Onion Ring


Caesar Salad with Salmon

Most Tempting..TR Ribs...nyum nyum

Me with Mr Rasaksa

With 2 great guys...heart u both!


Huurmmm agak2 baby ikut muke sape ek di antara kami bertiga nih?? =p


Friday, December 17, 2010

Xtau nak kate ape..

Assalamualaikum,

It's Friday!! And besok weekend...yay!!!

Lagi 3 hari Mama and Abah akan tiba dari Tanah Haram. Terasa mcm lamenyee diorg kat sane...but soon they'll coming home. Harap2 baby kuar on due date as said by doc 3rd Jan 2011...if 1st Jan 2011 (010111) lagi cun! Not before mama n abah balik. Cuak gak nih! Tp xpe..x lame dah.

Semalam maternity check up with KK. Everything is ok except for my urine kotor ckit & Hb la (kene g check up lg nextweek)! From what the nurse said kepala baby dah start masuk (x lame lg full engage..and ready to deliver!). No wonder I dh start rasa sakit kat bawah. Rasa cam susah ckit nak move. Baby still active mcm biase. But I know it getting lesser since the space is getting smaller. Almaklumlah, baby ni sure membesar bagai kan juara dalam perut mummy. Berat mummy 69.5 kg x berubah dr berat lepas. Gullpp!!..different almost 20kgs my weight before pregnant. Huhuhu bleh kuyuss balik ke ni haa?? *need to plan*

Nextweek on Monday ade appointment ngan AnNur and ade check up ngan KK on Thursday.

Esok my papa dtg PD, ade gathering AFATS katenye. Tp now die dh 50/50 sbb hotel kat seremban dh penuh. Maklumla kan cuti sekolah. Sume org nk g PD. But hopefully he's not cancelling his plan to come here. Ahad he'll stay at Cititel like usual. So hopefully sempat lagi jumpe papa and hangout with him.

Weken ni bleh dikatekan occupied gak ngan event2 tertentu. Sabtu got hubby's fren wedding kat KGPA. Then my casen solemization kat Shah Alam. Plan nak celebrate birthday skali with my cazen nanti, tu pun kalo sempat. Banyak mende nk gossip2 nih. Ahad plak my cazen punye reception kat TTDI, nak hangout ngan papa skjap and last but not least merewang ngan hubby. Pg Monday tu around 1 am nak g Airport amik Mama & Abah. Siang tu plak g check-up. Giler penuh jadual ku...haiihhh!

My condition now...I dh penat, dh mengah2. Dh x kuat mcm dulu2. Asyik mengantuk je keje. I xtau sama ada I'm going to deliver earlier or on the day itself..but I x sbr nak wat new resolution for next year.

New Year gonna change everything. New me, new baby, new life..everything new except for husband..still old husband!..ehehe


Thursday, December 9, 2010

Antenatal Class by An-Nur

Assalamualaikum,

Dh bape malam x dpt tido dgn nyenyak. Si kenit nih asyik kaco mummy je. Bukan mummy je, daddy pun kene kacau. Ye la, kene urut mummy. Cian daddy...bile mummy mengeluh sakit je daddy usap2 perut mummy and belakang mummy. Si kenit..si kenit...dah mcm nocturnal plak. Berjaga malam. Tp si kenit ni lain ckit. Siang pun active and malam pun active. adoiii! Bile anak mummy ni rest? Ke die ni hyper sbb mummy die suka makan sugary stuff. Hohoho ayoobbb..x taau-uu!

Huuu malam ni daddy dh nak kene g Melaka plak. Ganti kawan die for meeting. Cediyy nyee mummy. Kene tido sowang2. Kalo sakit2 kene tahan je la..hopefuli baby x notty2 sangat bile daddy xde..

Ok ini cerita pasal Ahad lepas. I dah attend Antenatal Class by An-Nur for Free. Siap dapat goodie bag lg.
Dpt lagi baby's bag..hubby pun nag, "see..you get another bag!"..how would i know! =p

Ni dia..



Antara Tentatif Antenatal Class.

Morning Session
  • Islamic Practices In Welcoming Newborn
  • Normal Labour & Instrumental Delivery (Vacuum/Forceps)
  • Delivery Without Pain
  • Care of Newborn Baby
  • Importance of Early Feeding, Common Challenges to Breastfeeding & Steps to Successful Feeding
  • The Miracles of Stem Cell
Afternoon Session
  • Preparation for Labour, Husband's Role in Labour & Delivery, What to Expect on Admission
  • Preparation For Labour, What To Expect & Pain Management
  • Exercise During Pregnancy: Pelvic Floor Exercise, Breathing Exercise, Relaxation Exercise, Massage During Labour.
  • Care of Mother Post Delivery
Afternoon session is fun. Sebab die punye speaker tu suke wat lawak and byk interact ngan parents to be. And kebetulan plak kawan hubby pun join dis class, so xde la rs borink sgt. Bleh borak2 and wat lawak lg.
Opppss...i forgot to snap again!

Tp tu la, after that class suddenly I feel like xde guts nak deliver this baby. Tibe2 takut seram sejuk. Bile baca blogs len mcm xde pepe je. But the real things/feeling diorg je yg tau. Ooowwhhh where does it go my spirit? I x ready nk push this baby...Just hoping baby x kuar awal before my casen's wedding (my parent will be here!) and before mama & abah balik from Mecca. Wait till 3rd Jan 2011 ya baby..or after christmas! =p



Monday, December 6, 2010

36 weeks = 9 months Progress

Assalamualaikum,

Huuu..borink rasanya duk kat ofis ari ni sebab ade 2 org je. Aku and finance staff. Orang ofis len ade yg g trip Pulau Pangkor, ade yang cuti and ade yg pegi meeting ngan client. Aku x pegi trip pulau pangkor tu, as pepel know la kan my tummy dh masuk 36 weeks. Kang terberanak kat Pangkor tu dah satu hal. Terberanak plak dalam bot, lg teruk! Nak declare mane tu? Laut China Selatan? =p ..hahaha Neehiii..

Ari ni dah masuk 36 weeks. Huhuhuhu...seram k! So g check up kat An-Nur td and jumpe PM staff as die pun check up gak today but she took leave. Cm aku ni dh taram cuti abis sume, so amik time slip je la..kalo x sure time ni aku dh berpoya-poya kat luar sinun. Dah ler hubby MC ni (bad flu!).

Progress Antenatal Check Up.
  • Berat Mummy : 69.5 kg (sblm 67.5 kg)
  • Berat Baby : 2.6 kg
  • Urine : -ve (bersih)
  • BP : Normal
  • Baby's Position : Kepala di bawah dan mengiring ke kiri (hopefuly facing down soon!). Kepala dah turun ke bawah sedikit.
  • Air Ketuban : Mencukupi
  • Tumbesaran Baby : Normal
  • Next Check Up : 20th December 2010
  • Birth Plan : Natural Labour
  • Ultrasound : saiz kepala, perut, jantung, and paha normal. Alhamdulillah ikut progress baby's growth
  • Others : Baby tgh practise utk grading Taekwondo Black Belt Dan 1.
I talk to baby, ask him to face down. So easy for me and for him while in giving birth process.

At the end of my check-up Doc Khamsiah dah kasi I Yellow Form. So I need to fill up and put in my hospital bag and submit upon giving birth submission.

<< pictures update soon>>

On 8th ni plak check-up dengan doc KK. Mesti korunk pelik kan apesal aku check up byk sgt. KK ni sbb aku x decide lg mane nak deliver masa awal2 dulu, was thinking nk g gomen hospital. But then change my mind g An-Nur at the last minute. KK ni check up die terperinci ckit and free, sume ubat2 aku amik kat KK. Annur ni just for ultrasound and rawatan. Tu pun dh charge RM 113. Bleh di katakan everytime check up amount die memang byk tu, imagine if plus medication. huhuhu

Now I'm in a nervous mode. Takut pun ade gak. Rasa cam x ready nk give birth. But just pray Allah will give strength to finish the process.

Pray for me too ya!

will be update bout Antenatal Class that I've attended last Sunday. =D


I Miss My BoyFren Part II

Assalamualaikum,

OMG! Sape kate aku curang plak nih??

Aku setia lagi jujur apeee...Aku ngaku terang-terangan yang aku sangat merindui boyfren ku...Abih tu kenape??  << ayat drama! >>

Acececece...jgn terpengaruh dengan tajuk entry ye kawan2. Even to pengkomen di sini dan juga FB, thank you! Hehehehe....I likkeee! Mane mungkin aku curang dengan hubby merangkap boyfren aku sowang nih!
I Miss My Boyfren adelah entry emo aku actually. Aku dengan sengaja browse balik social web lame, Friendster. Tgk la balik gambar2 kenangan aku ngan Mr Rasaksa sewaktu kapel2 dulu. Indah sungguh time itu...

Now X indah kerr??...

Now bukan x indah, terlebiy indah dr biasa dengan kehadiran cahaya mata sulong kami x lame lg! Indah itu subjektif ye...

Kadang2 rindu perangai Mr Rasaksa as a boyfren dulu. Attitude die lain ckit. Now mungkin sebab die dh jd suami (carries responsibility) and bakal daddy (carries more responsibility), so some of the attitude is gone! Or be replace by other suitable attitude fit the current status and time now.

Is it mean I have to say gud bye to my boyfren's attitude??

Huurrmm...And that's the reason why I miss my boyfren so badly.

Me also got little creature in my tummy which limits me from doing certain stuff or hangout till late hours wit my hubby/boyfren. Cian die, I know kadang2 die pun rasa cam nk kuar berpoya2 cm zmn mude mudi dulu!

Hopefully after we got the baby, still we can back to bf and gf life again! One sweet day....



Friday, December 3, 2010

I Miss My Boyfren!

Assalamualaikum,

Hhhuuurrmmmmmm...I dun know why..
But currently I really..really miss him! Miss Him so much...MY BOYFREN!

Yes this is my truthful confession. I know I dah kahwen and soon becuming a mummy. I have a famili but I cant avoid this, suddenly mende ni datang...

Petik lagu Alia jap...
"X mungkin kerana sayang...hanya kadang kala aku terkenang"
Yep..aku terkenang kan die sebab aku sayang kan die. Sangat sayangkan die...Memory lalu x mungkin terpadam.

Macam mane nak buek nih? Aku memang sengaja...Sengaja rindukan die, sengaja cinta kan die...

My husband? Die memang selalu ade kat sebelah aku all the time so x bape nak rindu sgt laa (acecece..skali kwn tu ckp kene outstation, ko dh nanges2..padahal KL je pun!). But boyfren ni, die xde kat sebelah aku dah. Huhuhu...

I miss dating2 ngan die..
I miss hangout ngan die sampai tgh malam even sampai subuh..
I miss coffee time ngan die..
I miss landing my head on his shoulder..
I miss gaduh2 ngan die..
I miss sharing food with him..
I miss makan esken ngan die..
I miss adhoc plan ngan die..
I miss berkelah ngan die..

Looking at our pikces together rasa macam nak balik ke zaman tu...
What Shall I Do Now?? I want him to be around me too...like my hubby!





If I ask to have him back..agak2 my hubby kasi x?


AWAK..
SAYA RINDU SANGAT KAT AWAK!
SAYA RINDU MASA-MASA KITA BERSAMA DULU...
SAYA NAK MASA-MASA TU SENTIASA BERSAMA KITA...PLEASE AWAK!


more entry to be cont...

Wednesday, December 1, 2010

Baby Expo & Dessert Fren..

Assalamualaikum,

Cite ni agak basi sikit. Tp still bleh enjoy reading it ok.

Weken lepas ade Baby Expo kat Mid Valley. At 1st I thought can go with Mr Rasaksa. Ye la membeli belah barang baby ni adelah harus keputusan bersama. But too bad Mr Rasaksa got brainstorming workshop plak. So the plan is totally change. Without wasting any further time, I asked Pn. Eila Pinky to join me. Phheeww luckily she wana join  me there.

Sorry no pictures masa explore the expo.

But I have another pictures to show...*read more*

     Masa dalam baby expo macam2 barang ade. Ade barang feeding, barang mandian, clothes, pampers, stroller/carrier/carseat, insurance, education and many more. I cume interest nak tau Stem Cell Bank, tp I x amik pun sebab..huhu bleh tahan price die! Insyallah for 2nd baby baru wat. Time tu myb dah murah ckit. Ye la kan, awal2 ni sure mahal lg..Our budget pun dh di kire so tight...so have to put on hold on this part. From this expo I just got myself a nursing bra and cloth diapers.
     Then tgk gak la bahagian Education. Part ni I rasa cam, " kesian nye budak2 kecik ni. Awal2 dah kene preasure suh belajar ". Well I ade personal opinion regarding on this issue, baby, toddler and kid education. Scary bile tgk parents tersangat eager nak anak cepat bljr, cpt bijak. For me let them grow naturally & accordingly, parent just guide them. Ade 1 part tu, salesgirl tu cakap start umur 4 bulan baby bljr and bila umur 1 tahun she/he can read or even knows almost 200 words. Huuhuhuhu....I prefer them to play hard, let them be a baby.
     Masa jalan2 tgk barang ni, harap sangat dapat jumpe 1 of mummy to be blogger. She is EderQ. Tp x jumpe pun die. Cume msg2 je la. She needs to rush for a wedding. Maybe some other time jumpe for breakfast or lunch or girl's hangout.

Lunch @ Alexis, The Garden.



~ Chocolate Mousse Cake ~


~ CantRememberName's Cake ~


~ Shrimp Pizza ~


~ Pn Eila Pinky peneman saya ~


Dessert yang sangat mengujakan..so soft, creamy and paling best not too sweet. Siyesly I still rasa lapar lg masa tu, kalo ikutkan hati memang nk order lg satu pizza.

Next dessert visit...??

More Entry by Miss Eila Pinky: Hangout with Friend (oiitt tolong tukar ek!! =p )