Saturday, December 31, 2011

Sewa Barang Baby

Assalamualaikum w.b.t,

Last time I promise nak wat satu entry where i nk bg sewa barang baby I which is no longer used by us. Sila rujuk gambar2 di bawah. Reason why i want to rent this out is like i mention before...Nazhan dh x bape nak gune barang2 ni and Nazhan xde adik lg nk reuse barang2 ni. So I sewa kan pd org yg ade budget constraint. Tp akan di sewa kan secara berperingkat.

1. My Dear Walker (Orange)
Walker ni Nazhan x nek dah. Tp die wat tolak, x pun die akan belek konon2 cam repair la..

2. Snow Bear Home & Car Warmer
Yg ni I selalu pakai time travelling jauh2. Bleh warm dalam kete.

3. Sweet Cherry Infant Carrier/Carseat

4. Sweet Cherry Stroller 8

5. Mother Car Baby Walking Wing/Assistant (Blue)
I gune ni masa die baru mula berdiri and keen to walk but kaki lembik tak balance lg

For Item No 3 & 4 will be rent out next year 2012. Reason: Baby still using it.

Term & Condition:

1. Pay the deposit base on the item price (will be return back the deposit after client return back the item in good condition)
2. Plus you need to pay rental monthly.
3. Self pick up at our place or maybe check point.
4. If the Item that you return has a bit damage then it will be deducted from your deposit.

Any enquiries can email me here pu3cleopatra[a]gmail[dot]com or zihan.zamberi[a]gmail[dot]com.

Tuesday, December 20, 2011

Ramai pasangan muda bercerai di Perlis

Assalamualaikum w.b.t,

Owwhhh Nooooo....


KANGAR – Sebanyak 450 kes penceraian telah direkodkan di Perlis sepanjang
sepuluh bulan pertama tahun ini.



Pengerusi Jawatankuasa Agama Islam, Jawatankuasa Hadhari dan Pembangunan As-Sunnah Negeri, Jafperi Othman berkata, lebih merisaukan kebanyakan kes berkenaan melibatkan pasangan yang usia perkahwinannya di bawah 10 tahun.

Menurutnya, kelompok umur yang paling banyak dalam kes penceraian iaitu
di bawah 40 tahun.



Katanya, tujuh punca utama menyebabkan berlaku penceraian
telah dikenalpasti pihaknya.

“Antaranya, kurang pengetahuan ilmu agama dan rumah tangga, perkahwinan
pada usia muda dan suami mengabaikan tanggungjawab.

“Selain itu, campur tangan pihak ketiga, suami berpoligami, masalah
komunikasi dan ekonomi juga menjadi faktor,” katanya ketika menjawab soalan Mat
Hassan (BN-Kuala Perlis) pada Sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Perlis ke-12 di
sini semalam.

Menurut Jafperi, bilangan kes penceraian yang berlaku pada tahun lalu
iaitu sebanyak 522 kes dengan kaum Melayu adalah yang paling banyak.

Bagi menangani kes penceraian daripada terus meningkat, pihaknya
bersama Jabatan Agama Islam Negeri serta agensi lain sentiasa melakukan pelbagai
program.

“Contoh program berkaitan kekeluargaan yang tetap dan berjadual, kelas
pengajian agama, seminar, ceramah umum dan banyak lagi,” ujarnya.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.


Sumber : Kosmo! Online - Negara


Thursday, December 1, 2011

Fakta Tentang Baby

 Assalamualaikum w.b.t,

Just nak share this facts about baby.

‎16 FAKTA MENAKJUBKAN TENTANG BAYI BARU LAHIR YANG ANDA MUNGKIN TIDAK TAHU

# Bayi tiada kepala lutut. Ia tidak membentuk sehinggalah bayi berusia 6 bulan.
# Bayi tiada air mata. Mereka menangis dan menjerit tetapi air mata sebenar tidak wujud sehinggalah bayi berusia 5 minggu.
# Mereka mempunyai lebih tulang. Orang dewasa mempunyai 206 dan bayi pula 300 tulang. Kebanyakan dari tulang tersebut bercantum semasa bayi membesar.
# 4 dari 10 bayi mempunyai tanda lahir. Nazhan ade kat bontot.
# Bayi mempunyai deria bau yang kuat. Boleh mengenali bau badan ibu sebaik dilahirkan.
# Penglihatan bayi kabur sebaik sahaja dilahirkan.
# Rambut bayi yang tumbuh semasa dalam rahim ibu akan gugur beransur ansur dan digantikan sepenuhnya
oleh rambut baru apabila berusia 6 bulan.
# Bayi baru lahir secara genetiknya mempunyai deria bunyi yang kuat. Boleh membezakan bunyi-buyian dan boleh mengenali suara ibu serta merta semasa dilahirkan
# Deria rasa bayi masih tidak berbentuknya sepenuhnya semasa lahir. Tidak boleh membezakan rasa seperti manis atau masin dengan baik. Patut la selambe Nazhan belasah 2-3 ulas droyan
# Jantung bayi baru lahir berdenyut diantara 120-160 degupan seminit berbanding dengan degupan jantung orang dewasa iaitu 60-80 seminit.
# Bayi bernafas lebih cepat iaitu 30-50 nafas seminit berbanding dengan orang dewasa 16-20 nafas seminit.
# Berat bayi bertambah 2 kali ganda dari berat semasa lahir pada usia 6 bulan.
# Mendengarkan music klasikal menambah kepintaran bayi. Daddy Nazhan selalu dengarkan waktu malam since dr dalam perut.
# Bayi baru lahir tidur 15-20 jam sehari.
# Bayi cuma mempunyai satu lapisan kulit sebab itulah ia akan alah dan kemerahan dengan senang kepada losyen wangi, sentuhan kasar, gigitan serangga dan sebagainya.
# Bayi mempunyai kebolehan menyelam sebaik dilahirkan tetapi kebolehan tersebut akan hilang dengan cepatnya. Better ajar Nazhan sekarang.

Resource from Persatuan Ibu-Ibu Mengandung

Wednesday, November 30, 2011

RNW4: Nazhan New Hobby

Assalamualaikum w.b.t,


RM 29 (neck float)  + RM6 (postage) =  RM 35, the cheapest so far.


Monday, November 21, 2011

Teknik Power Pumping..

Assalamualaikum w.b.t,

Jom saya nak share satu info atau pun tips untuk memperbanyakkan susu.

Selain pemakanan yang berkhasiat, doa dan bantuan yang lain. Teknik ini pun sangat sesuai dipraktikkan bagi ibu-ibu yang nak menyusukan anak mereka sehingga 2 tahun. Sepanjang penyusuan anak ni macam-macam dugaan berlaku, susu kurang la itu la ini la. And teknik ini juga boleh membantu untuk mempertingkatkan kuantiti susu.

Apa itu Power Pumping?
Merupakan teknik mengepam yg boleh membantu meningkatkan penghasilan susu. Ia melibatkan teknik dan setup mengepam yg biasa tapi dlm cara yg lebih unik. Ideanya adalah utk meniru bayi menyusu secara x langsung meningkatkan bekalan susu ibu.

Siapa yang perlukan Power Pumping?
1. Ibu yang ingin menyusukan anak angkat – teknik ini digunakan untuk rangsang penghasilan susu
2. Ibu yg ingin relaktasi/ menyusukan semula si anak setelah berhenti menyusukan
3. Ibu yg kekurangan susu, berusaha untuk memperbanyakan semula susu – akibat drpd perubahan hormon, period, kurang mengepam etc.

Macam mana nak buat Power Pumping?
Untuk Single pump – pam kanan dulu 10 minit, kendian pam kiri plak 10 minit, tukar plak ke kanan 10 minit dan seterusnya, bertukar2 setiap 10 minit berterusan selama sejam.

Untuk Double Pump – Pam kedua2 belah serentak selama 10 minit, rehat/ stop pam 10 minit, sambung lagi pam 10 minit, rehat 10 minit dan seterusnya selama 1 jam.
Disarankan buat power pumping ni sekali sehari, seelok2 nya waktu mlm ke subuh, sbb hormon susu sgt tinggi waktu ni.

Berapa lama masa diambil untuk dapat hasilnya?
Kalian jgn igt sekali buat terus susu jadi banyak yer. Power pumping perlukan masa sekurang2nya 1 minggu! Walaupun pada hari pertama hasil pam setitik dua atau ‘pam angin’ semata2, teruskan misi sehingga dpt hasil yg dikehendaki. Jangan putus asa, usaha, doa dan tawakal, insyallah dipermudahkan olehNYA…amin.

source : hanis amin

Thursday, November 17, 2011

Recycle Old Crib

Assalamualaikum w.b.t,

Hi everyone,..
Ok entry kali ni nak share about recycle old crib. Owwwhh sgt menarik yerr...

Sila view gambar2 di bawah ni....

crib01 10 Clever Uses for an Old Crib
1. Kid's Craft Table
crib02 10 Clever Uses for an Old Crib
2. Office Organizer
crib03 10 Clever Uses for an Old Crib
3. Crib Bench
crib04 10 Clever Uses for an Old Crib
4. Crib Easel
crib05 10 Clever Uses for an Old Crib
5. Craft Organizer
crib06 10 Clever Uses for an Old Crib
6. Jewelary Organizer
crib07 10 Clever Uses for an Old Crib
7. Quilt/Towel/ Rack
crib08 10 Clever Uses for an Old Crib
8. Magazine Rack
crib09 10 Clever Uses for an Old Crib
9. Drying Rack
crib10 10 Clever Uses for an Old Crib
10. Queen size Headboard

I loiiikkkeee no 1, 5,7,8,& 10. Tp xkn la aku nk godek crib nazhan tu walau pun skru die hilang kan. Dah email Sweet Cherry tp still x dpt reply lg wether i can get a replacement skru or not. Lemmm sunggoh!

Maybe one day i can ask my hubby to try DIY crib nazhan....tahun biler ntah!

So base on the picture above yang mane satu pilihan korunk.


Wednesday, November 16, 2011

RNW3: Giler Stereng

Assalamualaikum w.b.t,




 Nazhan excited with Stereng....GP F1 Driver in training!


Sunday, November 13, 2011

Baby Stuff that you dont really need

Assalamualaikum w.b.t,

When you are preparing for a baby, especially a first baby, the urge to buy everything everyone says you’ll need is almost too much to resist. But for your sake — resist. Many baby products have an extremely limited lifespan or are completely unnecessary.

A bassinet Yes, you will probably want something smaller than a crib near your bed for the first three months or so of your baby’s life for easy night feeding, but skip the expensive, bulky bassinet — especially if you’re short on space or cash. A Moses basket on a rocking stand has a much smaller footprint, and the basket easily travels from room to room. Keep in mind that neither a bassinet nor Moses basket should be used past its weight limit or once the baby can push up or roll over — three months is a general guideline.

Shoes for newborns This one is hard to resist. There’s possibly nothing cuter in newborn fashion than the world’s tiniest baby shoes. There’s also nothing more pointless. Newborns are barely even aware they have feet, let alone concerned with what they’ll eventually use them for. To keep toes toasty, opt for warm baby booties or socks, depending on the season. Even the most ambitious baby won’t start to walk until 9 months old.

Baby bucket or tummy tub When babies are very small, they don’t need baths — a simple warm washrag will do just fine. And by the time you really do need to dunk them, most won’t enjoy being stuffed into an expensive bucket. One caveat: If reviewers are to be believed, babies with colic do like the tub — but then, do you really want to bet that you’re going to be birthing a colic-y baby? Get a simple, inexpensive bath seat (one that works in the sink does double-duty), and pass it to a friend when your baby graduates to the tub.

Bottle warmers Going without this item saves you time, money, and effort. Room temperature milk (breast or formula) is the way to go from the beginning. If your darling son or daughter insists on warm liquids, put your cold bottle in a bowl of warm water for a few minutes and then do a quick liquid-on-the-wrist test to check temperature. Take the money you saved and put it toward BPA-free bottles and, for picky eaters, a variety of different nipple flow types.

Bukan nak kate, kadang2 kite terlalu eksited sampai kite x tahu mane yg practical. Janji bende tu kite beli.
Like Nazhan case, ade gak a few stuff yg jarang kiteorg pakai.

1. Mothercare Baby Walking Assistant (baby blue) - my bro hadiah
2. My Dear Walker (orange) - my FIL hadiah
3.Sweet Cherry R8 Stroller (grey) - beli sendiri
4. Snow Bear Home/Car Bottler/Food Warmer (white) - beli sendiri

Sib bek barang nazhan byk yang org hadiahkan.
For more info >> Tips: Beli Barang Baby

Dear Reader,

Soon I will make a post of Baby Stuff for Rental. Since Nazhan dont have any siblings to use his stuff so i was thinking to rent out to people who would like to save some money. If you interesting you can come back here at this blog. Of course there will be deposit + price renting every month. The term and condition you can read it when I up the entry.

Thank you.


Saturday, November 12, 2011

Tunggangan Nazhan..

Assalamualaikum w.b.t,

Seronok pg ni dapat breakfast kat CB bersama hubby n baby. Tu la hikmah kene kejar bos utk complete sign tender form. Dpt minum CB Coffee Latte oowwhhh heaven rsnye..

And ari ni ade kenduri plak kat umah. Anak Mak Nazhan Kawen. Weken ni ramai kot org capel, nikah, beranak, putus tunang, accident, fail exam n mcm2 lg la...ye la kan. Takkan sumenye manis2 belaka, sure there will variety of occasions kan....that's life!

Ini cerita pasal raya Gurban minggu lepas. Minggu ni baru ade mood nak story mory. Meh sini rapat2....

Masa Nazhan 30 hari kami dah buat Majlis Akikah n Cukur Jambul. Ari tu kami kurban kan Kambing sumbangan Tok Papa die utk cucu kesayangan. Majlis yg serba ringkas je kami buat kat umah atok kat Balai Baru. Buat untuk memenuhi syariat semata2.

And alhamdulillah pd hari Qurban minggu lepas kami akikahkan setompok lembu utk Nazhan. Selamat sudah ibadah akikah nazhan. Cukup syaratnya...

Ini adalah bahagian yang perlu utk ibadah akikah:
Anak Lelaki - 2 tompok lembu @ 2 ekor kambing @ 1 tompok lembu + 1 ekor kambing.
Anak Perempuan - 1 tompok lembu @ 1 ekor kambing

Tompok tu bukan name kucing yee...maksud tompok adelah bahagian. Kalo lembu, ikut la berat n besar mane lembu tu untuk ditetapkan berapa bahagian bg 1 ekor lembu. Contohnya, boleh jadi 1 ekor lembu = 7 bahagian.

Ini antara bingkisan di hari kejadian...

Daddy & Nazhan at the crime scene

His 4th animal after cat, bebird, & hen...

Inilah die tunggangan Nazhan di akhirat kelak

Menyerah diri utk upacara korban...

Aku Redha Ya Allah....Mooooo!

Us

Tuan Haji Kemetot..

Semoga dipertemukan lagi pada Qurban yang akan datang...


Tuesday, November 8, 2011

Nazhan 1st Pole Dance..

Assalamualaikum w.b.t,

Haaa ini bukan entry lucah ye...hehehe..

Ini hanyalah entry gelagat Nazhan bersama tiang....tiang ape???

Saksikaaaaannnnn....

Balik dr umah Mak die...terus berjalan ke arah tiang ni....

pose sambil memegang tiang...

dan kemudiannya membuat pusingan...

melambai2 ke arah mummy dan cube mengimbangi badan....

and lastly upload gambar pole dance td gune laptop mummy....


Yea I know...This is salah satu aksi pole dance yg x menghairahkan tp mendebarkan hati mummy. Setiap kali mummy cube menariknya ke tempat lain die tetap memegang tiang tersebut. Takut terlepas jeeee nazhan ooiiii......haiihhh anak kuuuu! -_-!



Friday, November 4, 2011

Unhealthy, Punctured & Renew Roadtax

Assalamualaikum w.b.t,

Yesterday and today I'm not working due to my unhealthy conditions. I got Fever, Flu, Cough, Sore Throat & Headache. Complete! It started with sneezing because of dust. And suddenly it turn to Bad Flu which cause me Headache as well...ooouugghhh! Maybe because cold condition/aircond in the office make my flu worst.

While walking to my car I saw my tyre so badly punctured. Danmmeedd!!. How could this happened to me? At noon I went out for lunch everything was fine. Urrrghhhh....It's happen when I'm so badly sick and my tyre so badly punctured. Dengan sakit kepala lg,..dengan hingus lg...then i nak kene tukar tayar?? Imagine sambil pulas nat tayar yg x terpulas tu,..sambil lap hingus..then picit2 kepala...then ulang langkah tersebut sampai siap...hohoho. No way! Sangat x vogue. Sib bek masa tu ade staff kat ofis yg gagah perkasa nih tolong gantikan tayar. Sekejap je setle...ade staff sorang tu baru je masuk, tp kesian dh kene buli ngan aku. Issh ish ish...x bagus x bagus...2nd day induction dh kene tukar tayar.

Pas tu "Ahh xpe Zihan,..x mahal pun,..RM300 je tukar tayar nih...nanti bank in!!"...

Waaahhh ko buat lawak ngan hakuu yeee... Tp xpe, atas pertolongan diorg aku ckp McD je la for lunch. Settle..Actually b4 that aku dh call hubby bukan pe sediy dooh...Time aku sakit2 ni tayar plak pancit. Kalo bleh nak die la yg tolong aku, tp x baloi plak kn nk suh die rush from ofis..lg pun jln dh start jem. Pukul bape plak nak sampai kat aku...then kul bape plak nak sampai umah..nak g kedai tayar lg.

Dengan sakit kepala, hidung beringus lg tersumbat aku pun drv sambil mata melilau mencari kedai tayar. Oowwhh my god...how i desperately need him at this moment (to drv me!). Dengan semangat yg makin menjunam ku gagahi jua mencari kedai tayar. At first aku terjumpa satu kat balakong tp cam jauh plak. Then decide cr kat umah je la. Drv dgn kelajuan 60km/h,..oowwhh lembab! So not me...aku mane bese drv slow2 nih. Ofismate aku pesan dah...jgn bawak laju2 dgn tayar lebar tapak tangan ni. Aku pun follow je la coz xnk nanti bala len plak datang. Luckily la masa tu x sibuk lg...ffeeuuhhh!

Sampai kedai tayar kat area rumah,..aku pun buat muka kesian kat uncle tu cakap tayar kete aku pancit. Then die pun lakukan pemeriksaan ke atas tayar aku n check puncture tu kat mane...then jeng jeng jeng (x cukup kalo 2 kali jeng je) dah siap. Legaaaaa....

Die charge pun x mahal dalam rm5 je. Sebab bukan tukar tayar pun...just tampal. Aku igtkn tadi nak kene beli tayar baru dah...jenuh! Nak bayar roadtax lg bulan nih...

Balik umah terus amik Nazhan. Main2 ngan die jap...Pas hubby balik terus aku pas kat die. After dinner aku amik meds sume coz at night I feel cold. So hopefuly dgn meds ni can make me feel better the next day. But when I wake up my throat become so itchy n in pain. My body weak. I cant go to the office like this.

Doc give me 2 days MC to make sure I feel better before go to work. Then I mintak doc for Depo Injection. Later will tell u but the injection is all about.

And today, my papa called me.

PaPa:  "Along,..roadtax kamu mati semalam. Kamu tau x?"...

eekkk aku mcm blur2. Dgn confident aku jawab...

Me: "Eh x pa,..roadtax along mati bulan 11 ni"

Well,..hellloooo now dah bulan baper cik kak!!(dlm hati)....then baru tersedar now la bulan 11.

Me: "Ujung bulan ni!!" dengan confident lg sambil berjalan ke arah kereta...

Me: "Eh papa,..silap! RoadTax dah mati semalam!"...Gulp! Td dgn selambernye aku drv g pekan Kajang.

PaPa: "Haaa tu la..berangan la tu,.." 

Me: "Owhh papa please tolong renew kan untuk Along. Nanti balik raya ni Along bayar balik."

Papa: "Ok dear. Papa tgh renewkan nih utk kamu".

Me: "Thank you so much papa"

PaPa: "Nanti msg papa utk insurance 2nd driver."...sape lg kalo bukan Hubby guwey!

Phhewww lucky ade papa macam ni. Tahun ke 2 papa tolong renew kan. Korang hade? (waahh bongkak takabur plak die...hehe!).

Ingat nak mintak tolong en. Hubby je...tp jgn harap lah. Alasan die nk suh saya berdikari.
Hoocaayy...masak la sendiri ye,..awak kene berdikari!...huhu. Basuh n gosok la baju tu sendiri,..sbb awak perlu berdikari...amacam?? bleh??

Actually lucky tul mama dpt hubby mcm papa..Papa lah tukang masak when mama penat balik dr ofis (a.star). Papa lah tukang sidai baju bile mama kuar awal2 pagi. Kadang2 tu offer tolong gosok baju mama. Papa lah tukang kemas umah bile anak2 die nak balik. Papa lah yg check kete2 yg ade kat umah, renew rodtax, hantar workshop for repair n services...

Owwhh mama sgt lucky...papa sanggup wat keje rumah sume tolong mama. Nanti bile mama free mama akan masak best2 kat papa base on request.

Soon Mama will retire. She said after this she will focus more to papa. Mean here siap complete buat sume utk papa..acecece ceewahhh! And hopefully she will find a hobby that suit her as well. Nak bg die jaga cucu mcm kesian plak. Sebab selama ni pun die dh berpenat lelah jg kiteorg 4 bradik. I want her to enjoy her life. And later baru bg jg cucu if she insist and I can let go my baby to her. Takut nanti aku plak yg nangis tiap2 malam x jumpe ngan anak aku...Anak aku relax ngan tok mama n tok papa die.

Cant wait nak balik kampung malam ni....Indera Kayangan wait for me!!

Selamat Hari Raya Haji semuaaanyyeee...Selamat Berkorban!

Wednesday, November 2, 2011

RNW2: Masculine Baby...

Assalamualaikum w.b.t,



Hero for Masculine Baby Magazine


Tuesday, November 1, 2011

Nazhan Test Drive...

Assalamualaikum w.b.t,

Seharian di ofis byk mende nak kene wat. So upload entry di rumah sajerkk. Last weken activity mummy, daddy and Nazhan. And also wan n pakjang. 1st plan nak bawak Nazhan g main air kat KLCC Park. But forgot that every saturday hubby ade meeting with his insurance club. And he said die akan balik lambat.

Ooowwhhh Noooo! Rosak lg rancangan mummy nak bawak nazhan g jimba2.

"Nazhan, kite duk umah layan cartoon sudeyy". Sedih...

Suddenly at almost 3pm hubby sampai umah. Aiikkss kate td balik lewat la..balik kul 6 lebiy laa. Sekali awal plak. Yayyy mission posibble to cont. Siap2 kan Nazhan then terpk if hujan cam ne ek. Sure Nazhan xleh buat pepe. Nak ronda2 KLCC bukan bleh shopping pun.(Bulan ni kene jimat sebab roadtax)

Since Nazhan dah pandai berjalan ni ade tempat yg aku nak bawak die g explore. Nak bawak die g playground mcm xbleh lg. So teringat masa beday Qistina (Anak Wanie) kat Kiz Sports & Gym. Bawak Nazhan g sini best gak. It's indoor. Hubby pun stuju utk dedahkan nazhan ngan baby sport n gym kat sini. Zaaasssss berdesup kiteorg ke Bangsar Village. Die ade a few branches, like Great Eastern Mall, Desa Park City and Empire Gallery. But Bangsar is nice, peaceful place for me n my MIL & BIL can walk around here.

As a parent of course I'm very overwhelm dgn kebolehan Nazhan nih. Sangat excited nak dedahkan die pada sume mende. Mummy n Daddy proud of u lil pumpkin.

This is a few pikces taken masa die main2 kat situ...







Ok..nak masuk tempat ni RM10 dr pagi sampai petang untuk budak main n parent pun bleh men same. Kalo x main masuk free n bleh lepak kat dalam sambil berkelah (potluck outside food are allowed). And dont forget to wear sock or else u kene beli kat counter mcm nak men bowling tu. Tempat die very babyfriendly. Sangat santai...and that's why I plan to do a Baby Social Activity where we expose our kid to be friendly and mix with people. While mummies are discussing or socializing kids can play with their dad.

Plan after this bawak nazhan 2 times a month. For him to play and explore he body movement. The more he play the more he will learn.

So any mummies nak join me to be part of Baby Social Club?

Ps: Last night Nazhan truly can walk more than 10 steps...He can walk. Everytime mumy sing or he listen to music he will clap2,..Die punggah all his stuff from baby's bag and kicks like a football...he does watch football.


 

Friday, October 28, 2011

Soon He's 10

Assalamualaikum w.b.t,
Happy Friday sume. Kejap je rasa. Tau-tau je dah jumaat. Esok Lusa Isnin menjelma balik. Since masa berlalu dengan pantas tau tau je anak teruna aku dah nak masuk 10 bulan. Next week Jumaat he’s 10.

Hadif (Yang Mempunyai Matlamat) Nazhan (Yang Jauh dari Yang di Keji) seperti namanya sangat determine, sangat bersungguh, suka mencuba, suka mengexplore, suke wat jantung mummy n daddy berdegup kencang melihat lagak ngeri die.

Sepanjang die umur 9 bulan banyak sungguh achievement die.
  • At 9 months mostly ape yg kiteorg makan die makan gak.
  • At 9 months die dah bleh berjalan. This week die dah bleh jalan more than 10 steps. Last week jalan je ckit jatuh, jalan ckit lg jatuh. Now not anymore.
  • At 9 months walau pun dh bleh berjalan, speed merangkak die semakin laju. Even memanjat tangga sangat cepat. Aiiiyooo anak ku…
  • At 9 months die dah membebel bahasa dia,..and latihan vocal x kira masa. Kejap kang aaaaaaaa,..kejap kang bubbly….jadi Qari ye dear.
  • At 9 months dah pandai babye org…n dah pandai give me 5 or high 5. Flying kiss masih dlm practice.
  • At 9 months dah gune training mug. Lepas ni by 1 year daddy nk potty train nazhan. (motif nak jimat pampers)

Alhamdulillah! Sepanjang 9 bulan nak masuk 10 bulan nix de la susah mane pun nak jaga nazhan. Die x jaga malam nak main. Die jugak jarang sakit (Alhamdulillah!). Die sentiasa nk melakukan sesuatu yang baru. Die x jemu2 mengexplore semua mende.