Friday, January 21, 2011

Pantang & Saya...

Assalamualaikum,

Org kate berpantang selama 44 hari. Ade gak yg cakap 60 hari. Tp jarang2 kite dengar org wat 100 hari.Aku berpantang kew??..huhuhu

Amalan Pantang selepas bersalin ni sebenarnya adalah untuk mengembalikan tenaga yang hilang semasa 9 bulan mengandung dan melahirkan serta untuk mencantikkan semula diri, luar dan dalaman. Kalo org dolu2 memang strict giler, cume skrg dh kureng ckit. But still mengamalkan pantang larang tersebut.

Ni kira cerita pengalaman aku sendiri la berpantang sekarang ni which is dah masuk hari yg ke 17...pheww~ ade lagi 27 hari yg perlu dihabiskan. haiihhh *sigh* ...Kalo rasa x betul tu jangan la ikut ek sbb masing2 punye badan masing2 ade alahan die sendiri, x sama!

Makanan.
Masa kat spital aku bantai je ape yg org spital tu bagi except buah limau. Len sume aku bedal sambil di bantu oleh Mr Rasaksa. Sbbnye MIL pun tolong bekalkan lauk dr rumah. Masa seminggu awal ni makan x taruk halia n lada hitam lg takut efect kat budak. Jadi Mak Mertua saya masak kicap, masak cili (x pedas!), sup dan sayur. Lauk yg di gunekan, ikan haruan, ikan merah, ayam, daging, ubi kentang, carrot, ikan bilis goreng, dan sawi. Amount adelah sangat x berkire sebab aku ni nyusu baby. Takut nanti kalo catu makan baby x cukup susu. Tp ade org ckp makan kene catu sbb xnk kasi perut buncit. Tp aku x peduli sbb kesian kat baby, nak kuyus peyut pas ni aku akan work out! hehehe

Berurut, Bertungku, Bengkung (3B).
Yang ni aku start masa Nazhan dah 4 hari. Mak Mertuaku yang baik hati telah mem'booking' makcik Baiti utk amalan 3B nih. Rasa best sangat bile makcik ni mengurut. Rasa segar and ringan je badan selepas di urut. Urut ni utk membetulkan urat2 yg dah kembang tu, sambil buang angin dan air dalam badan serta melancarkan peredaran darah. Urut ini pun di lakukan utk naikkan tempat peranakan kita. Pas tu bertungku, untuk keluarkan angin dan darah kotor dalam badan. Last skali bengkung untuk menaikkan bontot supaya x jatuh, slimkan perut yg gelebeh tu dan nak kasi slim semula.

Mandi Air Serai Wangi.
Yang ni makcik baiti wat gak. Tp aku x request. Pagi2 mandi air panas sendiri.

Seelok-eloknya org ckp wat 3 hari berturut2. Aku sempat bengkung 1 hari je, yang len tu urut and tungku. Balik perlis aku cont lagi 3 hari.

Kat perlis plak aku di jaga oleh atok. Kebetulan plak makcik aku pun tgh berpantang, kire join sekaki la.

Mandi Air Daun.
Kat umah atok, pagi2 aku bangun terus mandi air daun2. Aku pun xtau daun2 ape yang pakcik(suami makcik) rebuskan masa tu. Tp yg kat umah aku ni nampak cam ade daun serai wangi, daun pandan and daun pe ntah (aku x kenai daun tu). Bau die ok la, x busuk. Function die maybe nak kasi fresh badan kot.

Set Bersalin HPA (made in Perlis)



Minum Air Akar Kayu.(Set Bersalin HPA)

Yang ni mak aku masak gune product HPA. Function die nak kecut kan rahim. and kasi badan ni sihat2 semula. Almaklumlaa..nak pakai lame lg ni!

Minyak Barut.(Set Bersalin HPA)

Minyak ni ade dalam set HPA. After mandi aku kene apply minyak ni kat perut. Urut cam nak naik kan peranakan. Then urut kat bahagian pelipat and sendi2. Ni mak aku suruh laa.


Bengkung/Barut.(Produk HPA)

Bengkung ni utk mengempiskan perut. And dalam bengkung ni ade rempah ratus herba2 di mana function die utk mengecutkan rahim juga. Tp aku x bape gemar sgt bengkung ni. Suke lg bengkung lilit yg 9/12 meter tu. Baru mantap body!

Multi-Vits
Yang ni mak aku amik kat Klinik Maha. Sume org puji ubat die bagus. Tp tgk cam multi-vits je. Penting ok multi-vits ni untuk tenaga.

Ubat Angin Darah.(Ubat akar kayu)
Yang ni plak aku beli kat tok ndak(tukang urut kat perlis). Die ni pengamal pantang dr zaman dolu2. Kire dr umur 15 tahun la die dh start berpantang nih (org dulu2 kn kawin awal!). So masa time die ngurut2 aku tu mcm2 la die advice aku bab2 penjagaan luaran dan dalaman nih. Kata die, sume ni kene jaga kalo x jantan lari!(kalo jantan mmg la die lari..tp kalo lelaki,...xkot! =p)

Rutin aku berpantang ngan mak aku ni len macam ckit. Kul 6.30 tu dah kene bangun bertungku. Kdg2 tu aku sampai tetido bertungku. Around ni slalu anak aku dh nyusu and mama jaga die tido smpai kul 10 lebiy. Time 10 lebiy ni kene mandikan baby and feed him. Pastu aku plak mandi air daun2 tu. Then berurut sendiri dgn minyak barut tu and balut dengan barut. Pakai stokin sgala then baru bleh bfast. Finish with medicine given!...

Seriknnyyeee la berpantang nih!...huuuu =(


2 baby's note!:

sweetlavender86 said...

kak ann ur mom ade pape petua tak nk hilang kn perut buncit n geleber.aghhhh mencik tegk perut niee.huuhuuh.sobsobsob

NahiZ (chynk) said...

err...ade, die suh kak zihan berbengkung 44 ari..xde maknenyee. Tp kan b4 bengkung sapu mix kapur, limau nipis and asam jawa then sapu kat perut. Pas tu baru bengkung...mujarab! Sbb ari tu dh try bengkung 24 jam, kempis perut. Tp kak zihan choose to work out after this, nk kasi kempis and slim cm anak dara! hehehe

Post a Comment