Sunday, April 24, 2011

Check Up Ur V

Assalamualaikum,

Tengok pada tajuk mesti yang tanye2 ape tu V?..Vee Vanida Imran kah?..

Ok bukan. V here stand for V..A..G..I..N..A. Tp nak cerita kali bukan check V dlm dalam V. Dalam V ade pe?...hohoho

Dalam vagina kite ade serviks. Dan pada masa kini jumlah pesakit cancer servik meningkat dr tahun ke tahun. So ape yang perlu kita lakukan??

Bagi yang telah melakukan hubungan seks sama ada secara sah atau tidak sah orang ini perlu melakukan pemeriksaan servik. Selalunya tidak digalakkan bg yang belum melakukan seks sbb x pecah dara lg...ok dah! Aku dah mule melalut.

Let's straight to the point....Pap Smear Test ye kawan-kawan!

Once nurse / doc / mo panggil untuk menjalani pemeriksaan you must be ready to be naked!..Not Fully naked. But half naked. Bukak all the garment sebelah pinggang ke bawah. Kalo kate lelaki, mintak la permission pasangan anda terlebiy dahulu. Kalo pompuan??..Alhamdulillah. =)

Ni alat yang digunakan untuk pap smear test.



Aku panggil alat bawah ni mulut itik..



Imagin alat ini akan dimasukkan ke dalam F anda. Bukan fucker ya...faraj! =p. So di sini anda perlu relax, kangkang luas2 and breathing. After alat ni dah bukak...

Then die gune brush cervical sampling ni untuk ambik sample pada pintu servix...



Die wipe a few time and sapu pada pallette sampling. Done!

Sekejap je ok....

Pemeriksaan die seperti rajah di bawah




Ok ape ko nampak tu simple. Tp experience orang x same. B4 aku wat check up tu, aku kecoh2 jap kat group dalam FB tanye pasal check up ni. And bleh di katekan sume ckp X SAKITTTTT! Aku pun cam..hokey la kalo cm tu.

Masa kejadian, sesudah aku menyerahkan diri untuk pemeriksaan aku rasa cam...uuuwaaaaa...
Sakit nakkk MMMAAAMMMMPPPPSSSSS......sakit F aku k!

Die gune mulut itik plastic..fine! what do u expect for KK, Gov. Tp die x letak lubricant ok!...Men tojah sumbat2 cam tu je..aku dah mcm nak tendang die sbb sakit. Eventho aku try to relax tp sakitt siot! Aku rasa nurse ni x pandai buat. Rasa cam kene sulah! hohoho (cm la penah kene)..Bile aku cakap " aduh aduh..sakit sakit...sakit la nurse!"...die suh aku sabar or else alat ni kuar balik and jadi lagi susah. Hadoiii...serik k. After this xmo dah g KK wat check up. Aku bukan xmo g private but I was thinking to save some budget and think gov klinik x teruk sgt kot. But after experience it...nooo waayyy! private after this..

But to share with you all...sepatutnya test ni tidak menyakitkan langsung. Tp ye la kan, nasib!

Masa nak branak dulu kene seluk cam ni


xde lah rasa sakit sangat. Still like..owwhh ookaay!


So to all the women out there bagi sesaper yg dah melakukan hubungan intim tu bawak2 la pegi check up Pap Smear k untuk mengetahui tentang kesihatan servix u. Barang nak pakai lame ni cik Kiah oiii...=p



12 baby's note!:

Daleela said...

aku xsakit ponk...serius xsakit..

NahiZ (chynk) said...

..huhu
tu la..sume org cakap mende yg same..tp aku kene siyesly sakit. Aku branak ari tu kene epi pun x sakit cm ni tau..huhu..
mencikk nurse tu..

cheQmOomOo said...

hurm takot plk tgk alat dia

^^mrs.deana^^ said...

dear..,dh rse bnda 2 cmne..sbnrnya x sakit cma rse ngilu2 je sbb dh seluk dlm 2.i dh rse mse miscarriage ritu..

Khalisa Ridzuan said...

oh my god! gile ngeri baca.seluk sana seluk sini.dlu masa mak i gugur pun dia kata kene mulut itik tu mmg sakit nk mampos rs mcm nk maki2 je doctor n nurses kt situ.hahaha.tak nk buat bole x?ngahha.i hate this parttt :(

Reen Tart Nenas said...

hukhukhuk sakit. erm... hermmm nnti la buat...hermmm

.:Mrs. Engineer:. said...

alamak...cuak nye..esok sy kne wt...waaa...

Anonymous said...

ape pakaian pakai mase buat pap smear

NahiZ (chynk) said...

Cheqmoomoo: dun be scared..x sakit put sbnrnye...cume nasib i je kene nurse yg x pndai nk wat...

mrs deana: sorry to hear that..bape bln ms tu?...

khalisa: kene wat utk kesihatan dalaman...cannot avoid this. bleh kalo xnk wat pun tp kite xtau la kalo kite ade prob kat situ kn..

Reen: x sakit sepatutnye reen. g wat kt private la...=)

Yani: share ur experience nnti ek

anony: pakai pe pun xpe..saya pakai suar so kene bukak la..kene kangkang luas2...nk senang pakai baju kurund just selak je....

Anonymous said...

buka suar mcm tu je.takde ape2 cover ke?.malunye camni.

NahiZ (chynk) said...

hehehe...xde la...die akan bagi kain cover...then die akan selak! =)...

Anonymous said...

pagi tadi baru lps buat p/s.malu sgt2 kene kangkang atas kerusi.awak buat p/s atas kerusi @ katil?

Post a Comment