Thursday, April 28, 2011

Suami Kawen 2...

Assalamualaikum,

One sweet dinner time...

Sewaktu tengah melayan suami makan tetibe je soklan ni menerjah ke kotak fikiran ku...

Maka tanpa berlengah aku bertanya pada suami yang pada ketika itu tengah bersantap..

"Daddy,..mommy ade satu soklan nak tanye ngan daddy nih..Tp daddy kene jawab dengan sejujur-jujurnya..okaayy??!!"

"Ok....apedia??" jawab daddy.

"Eerrmm ni kalau ok..K..A..L..A..U!...Bukan betul!."

"Kalau mummy izinkan daddy kawen lg 1,..daddy nk kawen len x?" tanya ku.

Pelikkan soklan aku nih?...Giloss ape!..Orang kalau bleh xmo madu, aku siap bleh offer plak!! (Ade aku ckp aku offer??...=p)

"Ermm X kot!" jawab daddy selamber sambil menyuap nasi ke mulut.

"Biar pun mummy yang paksa suh daddy kawen??!!" pintas ku.

"Errmm x la. Daddy xkn kawen len punye!...Kalo kawen pun daddy xkn wat pepe. Jgn harap ape2 dah la...boleh kawen je la!"

Erkkk...kesian plak kt pompuan yg jd madu aku nih nnti! =p

Pada firasat aku la kan..dia xkn kawen len sebab die x mampu! hahaha...
X mampu kat sini is die malas sebenarnye. He has seen it and learnt very close. Jadi suami bukan mudah ok. Once Sah 1 tanggungjawab di atas batu jemala dia.(betul ke eja tu??) The rest aku xleh share kt sini...mane bleh cite barang dalam kain! =p

Ni bukan pe, aku terbaca a few kisah pasal madu2 ni. Which is positive!! Sebagai contoh my PIL. yess like i told you in my previous entry kalo x silap. I said I have 3 mothers and 2 dads...haaaa ko ade? =D

And siyesly to say..bukan nak tipu k...diorg ni hidup aman damai n no istilah TIRI, no gaduh2, no serang2, no perli2...just live as a happy famili. At 1st I was like...wow! I've never seen like this famili before. I just saw porak peranda famili when dad married 2nd wife....My Mama F is really strong to take this as part of her life. Which she is already entitled to get GOLDEN UMBRELLA. Even Ibu pun not like certain women out there yg mostly x sedar diri jd 2nd wife. They are living as a perfect famili.

Kisah yang len I baca which the hubby married 4 wifes is amazing too. Hubby is buzy with dakwah, even certain wife bz to support hubby do the dakwah. So diorg ni rotate tau jg anak2, masak, kemas umah, do laundry, and etc. I was like..hurrmm kalo cam ni xyah amik maid pun xpe. And kalo kate ikut turn ada masa bleh relax! kan kan??...Mesti korunk kate aku G.I.L.E.R kan?

hahaha...wat ever la! Tp kalo ikut kan perasaan aku skrg ni..X mungkin babe! X mungkin aku nak!...Sebab hati aku x cukup bersih lg kot, hati aku x cukup redha, hati aku masih lagi berselut dengan lumpur2 cemburu..So as for now aku x boleh terima...Tp esok2?? Nvr know..

Kalau...ni K.A.L.A.U ok..Kalau lg..bukan betul2..and aku pun xtau ketentuan Tuhan tu mcm mane.

Kalau la tuhan tu nak menguji aku dengan cabaran ni, aku just harap hati aku suci...tu je! =)

Insyallah it will lead to something GOOD for everyone.




Tp En. Suami aka Daddy, selagi mana anda tidak mampu dr apa jua segi (wanita ni kene jaga dr sudut keperluan fizikal dan emosi)..simpan je hasrat tu yerr...=P

Saya tidak menolak poligami tapi ianya harus dilaksanakan dengan cara yang betul. Agama membenarkan dengan berSYARAT.

Seorang isteri, si suami belum mampu melaksanakan tanggungjawab dengan sebaiknya (menjaga segala perihal isteri, anak dan rumah tangga), ape tah lg 2. Kerana tanggungjawab ini akan dipersoalkan kelak....




2 baby's note!:

mommie yuyu said...

wahhh, mcm mana boleh terfikir tny soalan mcm tu..yuyu x sanggup..

NahiZ (chynk) said...

hehe..kalo ikutkan hati memang x sanggup yuyu...tp ini soklan menguji..n zihan nak tau sangat jauh dilubuk hati die...just pondered y certain women accept polygamy n y some dont!...

Post a Comment