Saturday, May 7, 2011

Akar Siti Fatimah bila mengembang macam Placenta??

Assalamualaikum,

Baru ari ni dapat berbloging semula. Few days ni hidup agak x ter-urus. Bukan setakat diri sendiri malah suami pun agak terabai. Kesiannnn...

Ade banyak kisah nak share tp 1 per 1 ya. Now ade barang yang saya nak let go.

Tau x mende ni ape???...Sape tau??...Sape penah tengok?


Apppeee??? Kacip Fatimahh??....Bunga Fatimah???


Actually panggilan betul die Akar Siti Fatimah. Mende ni banyak terdapat dekat mekah/madinah/kalimantan/thailand. Selalunya org yg balik dr mekah/madinah mesti beli akar ni sekiranya ada sedara mara, kawan2 n who ever they are yang nak mende ni...

Ni plak gambar akar ni sudah kembang selepas di rendam dalam air.




pic from (cicira.blogspot.com)


Tp ini adalah usaha ye...the rest is bergantung atas kehendak-Nya.

Cara nak guna just rendam je dalam air bila dah almost due date...or kalo dah start rasa contraction nak branak tu dh bleh rendam laa..then minum bila dah nak dekat bersalin. Same gak kalo wat air selusuh(bacaan ayat2 alQuran terpilih) or air yasin, diminum atau di sapu dr ujung rambut lurut sampai ke perut. Yang ni MIL wat kn sbb masa tu hubby pegang tanggan I...hehe..

So now ade 3, 2, 1 je lagi!

1 - Mrs Zetty dah booking
2 - Adzlin dah booking
3- _____________

Tp mende ni kene pick up je ok. Nak pos takut nanti hancur.



Tp kan u oll,...Prasan x bentuk akar siti fatimah apabila die mengembang shape die same mcm uri/placenta/tembuni ni. haaaaa terkejut x?...I selalu duk belek2...harap2 sape yg blajar medic in Islam bleh explain coz kite tahu setiap satu nya ade rahsia.

Kite sume tahu rahim kite asalnya nama di ambil dr Ar-Rahim (Maha Penyayang) kn. Sebab tu lah ibu lebiy menyayangi anaknya dari bapa. Tp I'm still curious about Medic in Islam! =)




3 baby's note!:

^^mrs.deana^^ said...

dear..,my mom pn de beli akar ni kirim kt org blk dr mekah,mmg org dlu2 wat bnda ni,dat y my mom suh mnum bnda ni mse nk brsalin,tp 2la..dh abort plak..tgu next baby je ni..

Cik Puan Fara said...

oh baru tau.. thanks for sharing..
aah la kan, bentuk sama.. wuuu tatau punnnn

♥ balkidz_hunny ♥ said...

mak mertua ade bgtau hari tue, tapi lupa nak tanye ade tak. eh, nanti i nak tanye my mom, kalau die xde, i nak yg tinggal 1 tue :)

Post a Comment