Saturday, November 12, 2011

Tunggangan Nazhan..

Assalamualaikum w.b.t,

Seronok pg ni dapat breakfast kat CB bersama hubby n baby. Tu la hikmah kene kejar bos utk complete sign tender form. Dpt minum CB Coffee Latte oowwhhh heaven rsnye..

And ari ni ade kenduri plak kat umah. Anak Mak Nazhan Kawen. Weken ni ramai kot org capel, nikah, beranak, putus tunang, accident, fail exam n mcm2 lg la...ye la kan. Takkan sumenye manis2 belaka, sure there will variety of occasions kan....that's life!

Ini cerita pasal raya Gurban minggu lepas. Minggu ni baru ade mood nak story mory. Meh sini rapat2....

Masa Nazhan 30 hari kami dah buat Majlis Akikah n Cukur Jambul. Ari tu kami kurban kan Kambing sumbangan Tok Papa die utk cucu kesayangan. Majlis yg serba ringkas je kami buat kat umah atok kat Balai Baru. Buat untuk memenuhi syariat semata2.

And alhamdulillah pd hari Qurban minggu lepas kami akikahkan setompok lembu utk Nazhan. Selamat sudah ibadah akikah nazhan. Cukup syaratnya...

Ini adalah bahagian yang perlu utk ibadah akikah:
Anak Lelaki - 2 tompok lembu @ 2 ekor kambing @ 1 tompok lembu + 1 ekor kambing.
Anak Perempuan - 1 tompok lembu @ 1 ekor kambing

Tompok tu bukan name kucing yee...maksud tompok adelah bahagian. Kalo lembu, ikut la berat n besar mane lembu tu untuk ditetapkan berapa bahagian bg 1 ekor lembu. Contohnya, boleh jadi 1 ekor lembu = 7 bahagian.

Ini antara bingkisan di hari kejadian...

Daddy & Nazhan at the crime scene

His 4th animal after cat, bebird, & hen...

Inilah die tunggangan Nazhan di akhirat kelak

Menyerah diri utk upacara korban...

Aku Redha Ya Allah....Mooooo!

Us

Tuan Haji Kemetot..

Semoga dipertemukan lagi pada Qurban yang akan datang...


0 baby's note!:

Post a Comment