Tuesday, January 25, 2011

Soon O.N.E Ann..

Assalamualaikum,


Siape cam gambar di atas?
Cube teka apekah jenis bunga yg digunakan?
Untuk Majlis apekah bunga itu digunakan?

X lame lg nak masuk bln 2. 3 Bln berturut2 we are celebrating something. Dec my birthday, Jan my hubby and soon my baby birthday, last but not least our BIG ANN.

Since ms birthday hubby x sempat nak celebrate kat mane2. Ingat nak ajak hubby gi somewhere to celebrate. Ye la kan, kire cam treat sbb jaga baby and me jugak la ms berpantang ni.

Smlm cakap pasal mende ni ngan hubby, and he agrees that we go somewhere to celebrate..yay! Mummy suke, nazhan pun suke gak pasal bleh ikut same!

Masa tu pun dah abis pantang...kami nak enjoy sakan weh! =D

Friday, January 21, 2011

Pantang & Saya...

Assalamualaikum,

Org kate berpantang selama 44 hari. Ade gak yg cakap 60 hari. Tp jarang2 kite dengar org wat 100 hari.Aku berpantang kew??..huhuhu

Amalan Pantang selepas bersalin ni sebenarnya adalah untuk mengembalikan tenaga yang hilang semasa 9 bulan mengandung dan melahirkan serta untuk mencantikkan semula diri, luar dan dalaman. Kalo org dolu2 memang strict giler, cume skrg dh kureng ckit. But still mengamalkan pantang larang tersebut.

Ni kira cerita pengalaman aku sendiri la berpantang sekarang ni which is dah masuk hari yg ke 17...pheww~ ade lagi 27 hari yg perlu dihabiskan. haiihhh *sigh* ...Kalo rasa x betul tu jangan la ikut ek sbb masing2 punye badan masing2 ade alahan die sendiri, x sama!

Makanan.
Masa kat spital aku bantai je ape yg org spital tu bagi except buah limau. Len sume aku bedal sambil di bantu oleh Mr Rasaksa. Sbbnye MIL pun tolong bekalkan lauk dr rumah. Masa seminggu awal ni makan x taruk halia n lada hitam lg takut efect kat budak. Jadi Mak Mertua saya masak kicap, masak cili (x pedas!), sup dan sayur. Lauk yg di gunekan, ikan haruan, ikan merah, ayam, daging, ubi kentang, carrot, ikan bilis goreng, dan sawi. Amount adelah sangat x berkire sebab aku ni nyusu baby. Takut nanti kalo catu makan baby x cukup susu. Tp ade org ckp makan kene catu sbb xnk kasi perut buncit. Tp aku x peduli sbb kesian kat baby, nak kuyus peyut pas ni aku akan work out! hehehe

Berurut, Bertungku, Bengkung (3B).
Yang ni aku start masa Nazhan dah 4 hari. Mak Mertuaku yang baik hati telah mem'booking' makcik Baiti utk amalan 3B nih. Rasa best sangat bile makcik ni mengurut. Rasa segar and ringan je badan selepas di urut. Urut ni utk membetulkan urat2 yg dah kembang tu, sambil buang angin dan air dalam badan serta melancarkan peredaran darah. Urut ini pun di lakukan utk naikkan tempat peranakan kita. Pas tu bertungku, untuk keluarkan angin dan darah kotor dalam badan. Last skali bengkung untuk menaikkan bontot supaya x jatuh, slimkan perut yg gelebeh tu dan nak kasi slim semula.

Mandi Air Serai Wangi.
Yang ni makcik baiti wat gak. Tp aku x request. Pagi2 mandi air panas sendiri.

Seelok-eloknya org ckp wat 3 hari berturut2. Aku sempat bengkung 1 hari je, yang len tu urut and tungku. Balik perlis aku cont lagi 3 hari.

Kat perlis plak aku di jaga oleh atok. Kebetulan plak makcik aku pun tgh berpantang, kire join sekaki la.

Mandi Air Daun.
Kat umah atok, pagi2 aku bangun terus mandi air daun2. Aku pun xtau daun2 ape yang pakcik(suami makcik) rebuskan masa tu. Tp yg kat umah aku ni nampak cam ade daun serai wangi, daun pandan and daun pe ntah (aku x kenai daun tu). Bau die ok la, x busuk. Function die maybe nak kasi fresh badan kot.

Set Bersalin HPA (made in Perlis)



Minum Air Akar Kayu.(Set Bersalin HPA)

Yang ni mak aku masak gune product HPA. Function die nak kecut kan rahim. and kasi badan ni sihat2 semula. Almaklumlaa..nak pakai lame lg ni!

Minyak Barut.(Set Bersalin HPA)

Minyak ni ade dalam set HPA. After mandi aku kene apply minyak ni kat perut. Urut cam nak naik kan peranakan. Then urut kat bahagian pelipat and sendi2. Ni mak aku suruh laa.


Bengkung/Barut.(Produk HPA)

Bengkung ni utk mengempiskan perut. And dalam bengkung ni ade rempah ratus herba2 di mana function die utk mengecutkan rahim juga. Tp aku x bape gemar sgt bengkung ni. Suke lg bengkung lilit yg 9/12 meter tu. Baru mantap body!

Multi-Vits
Yang ni mak aku amik kat Klinik Maha. Sume org puji ubat die bagus. Tp tgk cam multi-vits je. Penting ok multi-vits ni untuk tenaga.

Ubat Angin Darah.(Ubat akar kayu)
Yang ni plak aku beli kat tok ndak(tukang urut kat perlis). Die ni pengamal pantang dr zaman dolu2. Kire dr umur 15 tahun la die dh start berpantang nih (org dulu2 kn kawin awal!). So masa time die ngurut2 aku tu mcm2 la die advice aku bab2 penjagaan luaran dan dalaman nih. Kata die, sume ni kene jaga kalo x jantan lari!(kalo jantan mmg la die lari..tp kalo lelaki,...xkot! =p)

Rutin aku berpantang ngan mak aku ni len macam ckit. Kul 6.30 tu dah kene bangun bertungku. Kdg2 tu aku sampai tetido bertungku. Around ni slalu anak aku dh nyusu and mama jaga die tido smpai kul 10 lebiy. Time 10 lebiy ni kene mandikan baby and feed him. Pastu aku plak mandi air daun2 tu. Then berurut sendiri dgn minyak barut tu and balut dengan barut. Pakai stokin sgala then baru bleh bfast. Finish with medicine given!...

Seriknnyyeee la berpantang nih!...huuuu =(


Wednesday, January 19, 2011

My Lil Pumpkin..

Assalamualaikum,

Ok..semalam dah setle cite branak2 nih.

So pe kate kalo I introduce plak my lil pumpkin ni..
Yang telah menjadi buah hati ayahanda dan bonda serta tidak lupa tokwan, wan, tok papa, tok mama, adik2 dan org2 len.


Nama: Hadif Nazhan Bin Fakhrul Amzari
DOB: 4 Januari 2011
TOB: 9.35 pagi
POB: An-Nur Specialist, Bangi
Weight: 3.3 kg
Length: 51cm
Head: 34 cm
Made of Delivery: Spontaneous Vaginal Delivery (SVD)

After cleaning and feeding..

Nazhan 1 week old

Nazhan first ride balik kampung


Ingat masa awal2 dulu nak letak nama Nazhan Wafri tp atas alasan2 tertentu tukar name lain.



Kisah 4 Januari 2011, 9.35 pg

Assalamualaikum,

Now dah bleh relax ckit after menyusukan baby and tidur kan die. Aman je rasa bile tgk muke die and rasa jeles sgt coz die dpt lena dgn nyenyak biar pun hanya 2-3 jam. Tp mak die ni, kasi 7-8 jam pun x cukup2...huuu~

As promise jom I nak cite pasal kisah pada 4 Januari 2011. But I need to rewind a bit so we know how it is begin.

3rd January 2011
I thought I dh nk branak on this date. Malang skali xde pun sebarang tanda yang menunjukkan proses kelahiran akan berlaku. Like every other weeks I pegi ke AnNur for check up. Masa ni masih lg drive sendiri hocay! Hubby xde maknenyee nak temankan I, lg pun wat buang masa die je. And I pun x kisah sgt if Mr Rasaksa x temankan coz sure monyok punye la tunggu lame2. Bagi die xde produktiviti, huhuhu. Better he off to work je.

Setelah berejam-jam I tunggu untuk check up, dh nak dekat kul 4 baru dpt jumpe doc. Well org check up memang ramai and doc die pun sgt femes. Kdg2 masa tgh check-up org kat klinik die kene rush to labour room gak utk sambut baby. Imagine la kan die terkejar naik turun utk sambut baby and check patient. Jadi all the patient must be patient..hehehe.

Masa die check tu die ckp kepala baby in gud position tp x masuk canal lg, probably lg seminggu dua baru bersalin. Hahh sudah ko!..Aku dh penat carry perut ni coz bby dh 3kg lebiy, kalo bleh aku nak tgk baby on time tp apakan daya, Allah lebiy maha mengetahui.
Then doc cakap, "Tp xpe laa. Saya stimulate kasi bukak 2 cm ok. Insyallah esok lusa kite jumpa kat labour room ya!".

Jeng...Jeng...Jeng...Jeng...OOOOOUUUCCHHHH!

Terus aku neves ko. Die pun seluk la and wat bukaan 2 cm. Sakit dooh! T_T. Sib bek aku x ter'angkat' kaki..kalo x ade yg terkene flying kick aku. kes kes kes..tp siyes sakit. Terkengkang aku seketika. Nak drive balik time tu aku rs cm x mampu je. Baru la teringat kalo hubby ade kan ke bagus! Nyesal skrg tiada gunenyee....uuwaaa.

Namun ku gagahi jua drive balik umah. And guess what, balik umah tu aku x rasa sakit pepe sangat pun. Tp contraction dh start time tu. Ye la kan dah org sound aku sakit contraction tu cam sakit piyet je, padahal sakit piyet aku lg sakit. Tertonggeng2 aku tahan sakit piyet slalunyee. So relax2 je sudey! Malam tu ingat nk dinner kat Abdullah Chan, skali tutup! Hammpaa-nyeee..then gerak g Putrajaya. Pasainya adik hubby nk survey dewan for his wedding soon. Dh siap2 survey, g melantak plak kat presint bape ntah blkg Alamanda. Aku sental ns goreng krabu and tomyam cukup2. Then balik umah still ok lg and zzzzzzzzzzzz.

4th January 2011
Suddenly around 2.00am aku terjaga sbb rasa contraction yg kerap. Every 30 mins tp aku masih lg mampu utk tido (tido2 ayam je!). Pas tu every 15 mins...then every 5 mins. Jam dah menunjukkan 5.30am. Actually Mr Rasaksa pun dah tido time ni sebab asyik kene bangun urut belakang je kan. So aku gtau die yg aku x thn dah sakit contraction. Nak g hospital skrg. Mr Rasaksa pun suh aku bersiap2, mandi sume, makan ckit and mak bagi minum air akar fatimah. Tp aku siyesly x lalu nak bfast sebab rasa nak muntah. Mr Rasaksa pujuk gak suh makan at least kurma and air zam zam utk kasi ada tenaga ckit. Fine~

Sempat lg pagi tu call Papa and Mama minta ampun and maaf, halalkan susu segala...

Around 7 cam tu sampai AnNur terus ke labour room. Setelah CTG di pasang kedengaran jantung lil pumpkin and contraction saya pun di monitor. After menjalani sedikit pemeriksaan, alhamdulillah sume ok dan saya disahkan boleh melahirkan baby secara normal. Masa ni contraction selang 5 mins. I'm so nerves. Dalam hati ntah bape jam lg la aku nk kene tunggu untuk lahirkan anak sulong ni. Experience mak aku, ade kot dlm 12 jam untuk melahirkan aku. huuuwuwuwuwu...scary~

Masa tgh menunggu tu nurse pun suh salin baju sume pakai baju hospital. Hubby and mother in law plak x abis2 ingatkan suh baca surah2 tertentu untuk mudah bersalin. Then sapukan air zam zam dr muka ke perut bagi tujuan yang sama. Masa tu dah 7.30, nurse tanya sama ada aku nk epidural ke x? Ms tu contraction aku bleh tahan lg, so i told her that I refused to implement any drugs to my body. I would like to try my best for natural birth. For me, aku nak rasa kesakitan sebenar ketika melahirkan bayi.

After that, Midwife dtg nak seluk. huuuu...aku tersangat la neves, takut sakit mcm doc tu buat. Phheeww..x rasa sakit plak bile midwife ni seluk and die kata bukaan dah 9cm. Erk...GULP! cepatnyeee..Ingatkan nak kene tahan sakit lg beberapa jam. Midwife suh tunggu sampai bacaan CTG selang 2 mins. Midwife ckp doc 8.30 baru dtg. Alaahhaaiiii...apesal lambat sangat.

Around 8.00am lebiy midwif dtg lg skali bile bacaan dh selang 2 min. Die seluk lg skali and bukaan still 9cm, suddenly aku rasa len macam. Rasa cecair panas kuar dr V aku. Sah die dh pecahkan ketuban. Ade stgh org ckp sakit, aku xde plak rasa pepe.

Setelah menunggu a few mins, aku dah rasa nak meneran. Ok..memang betul ye kawan2 yg x pregnant lg. Time ni siyesly rasa nak terberak sangat. Tp memandangkan bukaan x penuh lg, nurse x bagi aku meneran. Ko imagin la nak kene tahan berak tahi keras cam ne kn...huuu seksa woo! Nurse cakap kalo aku teran gak nanti koyakan teruk akan berlaku. Time ni la my hubby, Mr Rasaksa tu mainkan peranan as a Birth Partner.

He remind me about breathing technique yang kiteorg bljr masa attend kelas antenatal sama2 dulu. Bile nak tahan rasa meneran ni kene lah bernafas melalui mulut to avoid rasa nak teran. You all can try especially time nak yak tu. Practise la dr skrg, x rugi pun. Bile contraction kene tarik nafas dalam2 lepas secara 3 kali melalui mulut. Sib bek la attend kelas tu. Kalo x, sah blur2 masa nk deliver...

But then this time memang aku rasa x tahan sangat dah. Aku ckp ngan nurse aku nak teran gak. And aku sempat tanya doc lambat lg ker...aduhai!
But nurse cakap lg xbleh teran sebab x nampak kepala baby lagi. Time ni setiap kali contraction aku nak meneran aku pulas tshirt hubby cam perah baju tu. Sebab memang x tahan nk teran, bukannye tahan sakit. Nak yak sangat2 weh! Pulas punye pulas tshirt hubby sampai nurse sound "Koyak la baju suami tu" and die suh pegang palang besi katil. Aku peduli hape dah time tu, dlm hati sempat lg berkata2. Kalo baju hubby koyak nanti I beli shirt baru kat die. huhuhu bleh x time tgh sibuk2 nk branak sempat pk nk beli shirt baru!

Doc sampai dalam 8.30am lebiy and die check bukaan lg and die ckp still 9cm. Lg sejam baru baru bleh teran. Dalam hati, wehhhh x tahan niiih! Ckp ngan doc nak teran gak. Doc pun cam ok la, die bagi asalkan jgn kuat2. Die suh push kepala baby utk sampai ke perineal. Sambil2 tu all the nurses dah siap kan peralatan sume untuk sambut baby.

And around 9.00am tu, agaknye kepala baby dh kat perineal, diorg gantung kaki I and siap sedia untuk berjuang. Kire berjuang untuk syahid kecil la ni. Time ni skali lagi hubby men pranan. Bile nak teran and push the baby out skali lagi kene implement technique pernafasan dan meneran dgn betul. Kalo salah baby akan tersangkut or masuk jauh ke dalam. Scary kn dengar! =p

Hubby tolong support my back supaya I bleh push my chin to my chest. Dalam erti kata len nye doc or nurse akan ckp "Tengok Perut!". So hubby akan tolak my head to my chest. Utk push(teran) plak doc/nurse suh ketap gigi cam sengih nampak gigi tu. Masa 2nd or 3rd contraction kot, I rasa cam kene siat kat bawah tp still confuse sama ada itu sakit contract or sakit kene Episiotomy. Still sempat I sound hubby,"Doc epi ke daddy?". "X, die x potong pun", hubby jawab. Confident je jwpn die, padahal die x nampak sebab doc cover ngan kain. Padahal dh kene potong pun.

Setelah beberapa kali contraction and push...

uurrghhh..errkk...huuuu hhhaaaaa.....






Pada 4 Januari 2011, jam 9.35 pagi....
Lahirlah lil pumpkin ke dunia yg fana ini.

Nurse2 yg ada ms tu sgt lah cheerful cam cheerleader memberi semangat kat aku utk melahirkan bby ni. Thank u to all the nurses.

Hubby x sempat snap masa die kuar tu and masa doc put him on my tummy.
Ni ade beberapa yg sempat hubby snap as cenderahati kiteorg..



Baby's Cleaning

Masa diorg cuci lil pumpkin ni I dah tetido coz dah di suntik oleh nurse. So sebarang proses mengeluarkan uri dan juga jahit epi adalah tidak di rasai sama skali. Tau2 je aku terjaga sakit kat bawah. And terus kene nyusukan baby. But MIL ckp masa aku tgh tido tu Mr Rasaksa ade suapkan kurma and air zam zam sbb baby terlampau lapar...

Kirenye ni Beday Present untuk Hubby in advanced yang menyambut ulang tahun kelahirannya pada 7 Januari. Next year celebrate same2.

The End.


ps: aku mengarang dr pagi td...huhu xleh nk publish until now.

Monday, January 17, 2011

Cant sleep...

Assalamualaikum,

Errr...uurrmmm..

I would love to update but my mom told me to sleep earlier as tomorrow I'll start bertungku at 6.30am...

WHHAATTTTT???

Uuurrgghhhh....still can't have my good sleep

Friday, January 7, 2011

Branak Sudahh!

Assalamualaikum,

Ya warga2 reader sekalian..mintak maaf for kesekian kalinya kerana tiada sebarang entry few days ago.

Alhamdulillah, tanggal 4 Jan 2011 @ 9.35am lahir lah my lil pumpkin mengadap kedua parent nya ini...

Nak detail story tentang pengalaman terbaik dalam hidup saya...wait ya!

Ok current status, baby kene kuning ckit. And I'm fully BF him. So masa agak tight untuk update blog ni. But insyallah pas ni akan cerita the story of giving birth to my lil pumpkin...

Got to go now....sooo hungry after BF. Proses pantang pun berterabur lg..

Daaa

Sunday, January 2, 2011

Not a new year baby..

Assalamualaikum,

Malam ni saya wat entry mengejut!Bukan sebab saya nak beranak tp sebab saya tak branak lg. Bleh kene hypertension cam ni tunggu lame2..sebab cuak dengan sakit nak bersalin. Kalo zaman sekolah dulu time kene cucuk, bab menunggu ni yang x suka sebab rasa kecut perut tu soo anoying.

And ramai gak yg message2 saya tanye,
"dah kat hospital ke ni?"
"dah branak ke?"


Ooowwhh yee saya agak tertekan dengan soklan2 tersebut kerana ianya membuatkan saya bertambah neves. huhu

Besok is 3rd January 2011, baby masuk 40 minggu. And based on EDD is tomorrow. Until now I feel ok, x rasa pepe langsung. Contraction keras perut tu adelah biasa tp tanda2 len belum ade lg.

Kalo esok xde pepe gak, kene g Annur lg utk weekly check-up.

"Baby please jgn men acah2 ngan mummy k..sume org nak jumpe ngan baby tau!
And one more thing baby, please help mummy to deliver you out ok. When mummy push make sure you slowly move. You make thing easy for me then I'll make thing easy for you. Will serve you with delicious MILK ever!
" hehehe