Sunday, February 27, 2011

1st Wedding Anniversary!

Assalamualaikum,



26 February 2010 to 26 February 2011 = 1 YEAR


Terasa macam baru je lepas majlis..padahal dh ade anak pun! huhu

Semalam me n my hubby g celebrate kat Tenji Japanese Restaurant. This time my treat.


Dalam resto ni it's not only Japs food. Ade western, ade chinese, ade dessert and etc. But my most fav is salmon sashimi, oyster, soba, takoyaki, and dessert. Actually byk gak try tp x igt nama, main bedal je. Tp puas la dpt mkn sashimi and oyster. Nyum nyum...

Before this penah gak g Jogoya kat Star Hill, pun best gak! Maybe after this nak g try Kikyo plak kat Puchong.

To Mr Rasaksa aka Daddy,
Mummy loves daddy so much.
Pray to Allah that our marriage will lasting till the end of our time.
And we both have a strength to face all the challenges together,
be supportive to each other and always be loving forever...
Amin~


Monday, February 21, 2011

Dah kurus?? Tips..

Assalammualaikum,

Dah kurus keeeww??

Hehehehe....YEP, DAH KUYUUUSSS!

Kuyuusss JARI je... =p

Masa pregnant cincin tunang dan cincin nikah terpaksa aku tanggalkan sebab jari semakin domok. Badan mengembang la katakan.

But now jari ku dah kembali kuyus...so cincin pernikahan ku tersemat cantik di jari manis ku.

Sebelum ni cincin ni agak longgar and now just nice!

So to Bride To Be (B2B), beli la cincin tunang and cincin nikah besar cikit kalo rasa nak pakai lame. Especially bile dah lepas bersalin. Ade sesetengah tu dh x muat langsung. Think before you buy ok!


Wednesday, February 16, 2011

Oowwhh Dem!

Assalamualaikum,

I feel so sad. Wuwuwuwuwu

I've tried my jeans yesterday. Everything was fine until the last part...


My Tummy!!


Errghhh....stresssed!

I need to BF more and work out too. But bile nak kuar work out nih. Some people said x bleh lg. Kene tunggu lg sebulan 2. Aduhai....Sadisnyee!

Ni yg rasa nak wat Tummy Tuck nih! huhuhuhu (berangan je la!)

And tension gak bile setiap kali nak update blog xleh nak upload gambar. I want my cable..."Dad, can u post my cable here?" **panggggg**

But YAY! Thousand YAY...

Tomorrow is my last day of confinement.

Hello World!!




Monday, February 14, 2011

Anak Dara!..Dara kew?

Assalamualaikum,

Terasa bagaikan anak dara semula setelah selesai sesi 3B(berurut,bertungku n bengkung) semalam. Time kasih kat Makcik Baiti ni, sangat pro die mengurut, bertungku n bengkung.

Urutan die best, terasa sedap dan ringan je badan ni. Kuar sume angin2 and air dalam badan ni. Maklumlaa masa pregnant GEMMUUKK! Org kate bengkak air tu pasal nampak gemuk. Imagin la berat saya masa pegnen 72 kg(pecah rekod!) and now lepas bersalin dah turun 58kg. Tp mission saya adalah untuk turun ke 48kg. 10kg more to dump. But how to loose weight 10kg ni? I still need to eat a lot..I mean A LOTTTT! Because BF really makes me hungry and by eating a lot of healthy food can produce gud quality and quantity of milk(anything for u lil pumpkin!). But people said BF can reduce weight. So nampak gaya nya saya akan ber'BF' dengan jayanya and workout at the same time yg mampu menolong saya untuk kuyus macam dulu balik. Bukan setakat kuyus k, yang penting...paling penting,...ni penting ye kawan-kawan, is to have a FIGURE cam anak dara. Kuyus tp flat x gune k! =p

After bertungku, die bengkung kan I. Ni bengkung style lame2 tu. Yang kain 12 meter pastu lilit2 dr pangkal bontot sampai paras dada. Function die to uplifting bontot tu and kempis kan perut. Phhewww! Paling berkesan kalo perut di sapu dengan ramuan limau nipis, asam jawa n kapur sirih tu. Pakai sampai pagi besok, nak mandi baru bukak. And anda akan lihat,..jeng jeng jeng,..perut anda kempis dr sebelumnya (selepas bersalin perut mengelebeh). Now dah ok ckit la but still need to go through a few painful process to get slim. Biasa lahh nak cantek kene sakitkan. Tp jangan lah sampai menyeksa diri plak.


            From this - - - - - - - - > To this

This is not my pix, taken from Google. Tp kalo nak cepat kempiss wat Tummy tuck... =p.
But wait, I realized something about myself after giving birth. Ok, masa pegnen badan saya sangat teruk. Badan yang slim(slim ke?? =p ) tibe2 kembang (of course la kan, dh name pun pegnen!). Badan yang dulu putih dh berkarat(daki), jadi hitam, tompok2..uurrghhh name it. Memang sangat x cantek. Muke ni kembang je, and sembap ckit. Tp setelah selamat melahirkan baby and start berpantang a few days, saya rasa ada perubahan pada diri saya. Saya rasa saya makin cantek dr dulu. Saya rasa lebiy berseri2. Ini tidak bermakna saya tidak perlu melalui process utk mencantek kan diri ok. Itu sangat penting untuk suami saya. Acecece...But siyes, never feel this preety before.

So do you think that Mr Rasaksa can compete with me to becoming The Kajang's Next Hot Mummy/Daddy?? Coz he's trying to do soo..hahaha.

or we should change to who gona be Kajang's Biggest Loser?

Wakakakaka....

Ooppsss ok,..Lil Pumkin dah bangun. Susu Time! =p


Friday, February 11, 2011

No Pix Entry

Assalammualaikum,

Phhewww! Lega bile lil pumpkin ni dah tido. Actually dh lame gak la die tido and aku baru le bleh blogging. A few days without entry sure u all borink kan (aceh cm ade reader!).

Pas nih entry mungkin kosong unless dpt transfer gambar from my phone tu my hubby lappy then into my lappy. See byk process kn!! Camne la I ni lengai sangat bleh ttinggal cable kat umah my parent. Aduhai. Ingatkan dh masukkan dlm beg lappy but check td xde pun cable. Errrgghh hammpaa-nyee!

Ok, since the last entry date memang ade byk cite pun sampai x sempat nak cite. Dah basi tahap berkulat berulat dh pun. Tp xpe la kn, as a record cite pi laahh.

On Saturday 5th, kepala Nazhan selamat didogolkan. Nampak len sangat muke dogolnye itu. Tp lil pumpkin tetap cute! Majlis kecil-kecilan je, jemput teman rapat, sedara mara, kawan opis pama and org2 kampung. Jemput ramai gak la tp yg dtg ade kot separuh. Maklum je la musim cuti and kenduri. Boleh dikatakan that day bersepah2 kenduri. Makanan was great! Kambing doo! And sememangnye kenduri ni buatkan nazhan terima byk cash and hadiah. Thank u so much!. Malam ni Tok Papa men puas2 ngan cucu die, besok takut x sempat jumpa sebab papa ade golf tournament.

Sunday, aku dah gerak balik Kajang. At first hubby plan nak kuar umah around 6am nak avoid jam. But unfortunately kiteorg xleh nak bangun awal sbb menjaga nazhan nih. So end up around 10.30++ kuar dr rumah. And the bestworst part is highway utara-selatan memang dah start jem. Horror k! Kiteorg on the road dalam 13 hours. Cian hubby jd driver, nk exchange die xnk. Tp memang susah gak la if baby nak susu cam ne kan??!! =p..Hubby siap gune alternatif road(jln lama) lagi. Resultnye same je, JAMMED! Kalo kate dh 13 jam from perlis to Kajang, same macam gi balik ps tau. huhuhu

And YES! Officially I'm in Kajang now. Abiskan pantang kat umah MIL.

Since balik kajang, I try to make a routine for me and baby. Actually I'm still trying to adapt with this new phase of life. Yes to admit, it's not an easy task to take care of a baby. Want it, it's very easy to say. While pregnant you kinda enjoy it. But after having it, ur life is no longer at ease. Siyesly I'm not regret, just shocked! Couldnt believe it that I am now a MOTHER! Being one, there is thousand of sacrifices is waiting for u! But Allah is GREAT, He's testing you within mean.

Well I wana stop here and play with baby nazhan. Later I'll share with you my routine with my baby. And like I said, if ade rezeki I'll share some pix with all of u.



Friday, February 4, 2011

1..2..3..Change!

Assalamualaikum,

I'm just coming back from Umah Pak Chaq in Alor Staq, attended his kenduri for umrah. A few famili members also there. Kiteorg sampai pun dh time lunch, mean majlis tahlil baca yasin terlepas. But this one male event, sebelah petang tu untuk pompuan. So amik kesempatan ni join dengan Nazhan. Biar Nazhan dengar all type of doa's, zikir and bacaan yasin. He is being good boy the whole event.

And today Nazhan is 1 month. Equal to 30 days of my confinement. Esok ade kenduri akikah untuk nazhan and husnizah kat umah my granny. Esok jugak rambut nazhan akan didogolkan. Anak mummy/daddy bakal BOTAK! But not for long. Nanti tumbuh la rambut baru nazhan.

Actually, I was thinking about CHANGE!

Aku ingat nak tukar design blog nih. Blog ni wujud on 26 Feb 2009, which is after that kebetulan plak jadi tarikh of our wedding! So sempena nak masuk 2nd Ann for blog, ingat nak tukar la design die. Kasi cun melecun ckit.

Ade lagi 14 hari nak abiskan pantang nih. Pas pantang plan nak work out but ramai advice jgn lagi sebab badan baru nak recover. So hold sekejap plan nak slim tp nak focus on beautify parts. First I wana cut my hair! Second pasang badan especially on kulit muka, badan and etc. Mean nak kene wat body treatment like scrub, sauna, lotion and so on. Dh lame x berjaga ni. Last scrub a week before deliver, tu pun sib bek hubby tolong. Kalo x berdaki je la badan nih.

Pastu nak change _____. For better future.

This year banyak gak resolution which I x sempat nak share kat sini. And these resolutions will change my life. A lotsss....


Ahad ni dah nak balik Kajang..tiba2 rasa sayu plak nak tinggalkan rumah parent. Sure Tok Papa and Tok Mama will miss Nazhan so much...

Thursday, February 3, 2011

Nazhan's Prezie!

Assalamualaikum,

Sepantas berakhirnya bulan Januari, sepantas itu lah jugak Nazhan membesar. Tomorrow is Nazhan's 1 month old. Dan Sabtu ni akan berlangsungnya Majlis Akikah dan cukur rambut Nazhan. Kenduri yang serba simple ni ditaja sepenuhnya oleh Tok Papa. Murahkan rezeki Nazhan! Even Mak sedara Nazhan pun turut di sponsor Tok Papa. YEP, kenduri Akikah Mak Sedara(Husnizah, borned 25th Dec) and Anak Sedara(Nazhan,borned 4th Jan) dijalankan serentak. I x sempat nak plan pepe sangat pun. Sebab buat kat kampung kan, so sume nye simple2 je. Pepe pun, doa saya agar Allah sentiasa murahkan rezeki Papa.

Majlis akikah ni merupakan hadiah besar Tok Papa untuk cucu die ni, while Tok Mama plak belikan die crib. Tp kiteorg x bawak balik kot crib ni coz xde tempat nak letak dalam bilik and kete pun myvi je. Mane muat kan...

So here saya and hubby annnddd baby nak ucapkan Terima Kasih for those who gave a present for Nazhan and also cash. Daddy siap bukak akaun AHB utk die, but under daddy's name dulu la. Later baru tukar.

A HUGE Thank You to:
1)Mama (MIL), dr awal lg beli brg utk mummy and baby.
2)Wanie, Hubby & Doter
3)Nurul & Hubby
4)Kak Mona
5)Ateh
6)Maklang Mama
7)Paktam & Maktam Famili
8)Paklang & Maklang Abah
9)Mimie
10)and more...

Thank you so much for being part of Nazhan life.

Crib from Tok Mama

Hadiah lain: Set baju, rompers, kasut, cash, and etc.
Sorry no pikcass...

Wednesday, February 2, 2011

Greatest Daddy & Tok Papa..

Assalamualaikum,


Ahad lepas My Dad (Tok Papa Nazhan) x pegi mana2. Not even play golf. Since mama plak keje kat alor star so sunday is her working day.

Tok Papa is soooo great. Y I said that?? Ye la, he's taking care of me and baby nazhan if mama and hubby not around. Masa pantang kat umah atok, he even sleep with Nazhan sebab time subuh tu Nazhan cam cranky ckit.

So ahad tu early in the morning, he boiled air daun for my bath. He do a laundry, my baju2, my baby's baju, and his baju. Then he do cooking, washing dishes, clean the house, clean the backyard, repair rumah kayu, and taking care of my baby when ever he get cranky or when I need to pump.

Basically he will do everything like a housewife. Isnt he great??

Mama penah cite, masa kiteorg baby sume nye papa yang handle kan. Mandikan kiteorg, get dress up, tuam badan kiteorg, serba serbinya papa yang handle. Tolong my mum yg dalam proses berpantang.


Luckily my hubby one of a kind! (thumbs up!)..hehe
I dont expect he does everything for me, but I'm really admired him taking care of our baby, bath, change diapers and etc. He also cooks for me, healthy meal! I wont forget the 1st time he cooked me Vege soup. He's accidentally burn the garlic and shallot...hehe..

1st time I'm away from him for my confinement period, I've cried a lot that 1st night at home. I should be happy to be at my parent's house. But instead of being happy, I feel so sad coz my hubby wasnt with me. I couldnt do this thing alone, taking care of my baby without him. I feel so difficult, doing things all by myself. At that time I realized, I cant live without him. It became worse when my baby's crying, I cant handle it. When baby crying the one who is consoling the baby is him. He gave me a call that night, and I burst to tears. Couldnt hold it crying like a child lost her mother. huhuhu...aku yg cengeng!

Thank Allah for these 2 persons in my life...

Aku x cite pasal mama kah yg banyak berkorban?? Nanti akan diceritakan ok. Die sah2 pompuan yg wat sume keje2 ni. Cume entry ni memuji daddy(Mr Rasaksa) and My Dad(Tok Papa Nazhan).

Ps: Papa suke gune Pak Tok...mcm patok plak! hehehe