Thursday, April 28, 2011

Suami Kawen 2...

Assalamualaikum,

One sweet dinner time...

Sewaktu tengah melayan suami makan tetibe je soklan ni menerjah ke kotak fikiran ku...

Maka tanpa berlengah aku bertanya pada suami yang pada ketika itu tengah bersantap..

"Daddy,..mommy ade satu soklan nak tanye ngan daddy nih..Tp daddy kene jawab dengan sejujur-jujurnya..okaayy??!!"

"Ok....apedia??" jawab daddy.

"Eerrmm ni kalau ok..K..A..L..A..U!...Bukan betul!."

"Kalau mummy izinkan daddy kawen lg 1,..daddy nk kawen len x?" tanya ku.

Pelikkan soklan aku nih?...Giloss ape!..Orang kalau bleh xmo madu, aku siap bleh offer plak!! (Ade aku ckp aku offer??...=p)

"Ermm X kot!" jawab daddy selamber sambil menyuap nasi ke mulut.

"Biar pun mummy yang paksa suh daddy kawen??!!" pintas ku.

"Errmm x la. Daddy xkn kawen len punye!...Kalo kawen pun daddy xkn wat pepe. Jgn harap ape2 dah la...boleh kawen je la!"

Erkkk...kesian plak kt pompuan yg jd madu aku nih nnti! =p

Pada firasat aku la kan..dia xkn kawen len sebab die x mampu! hahaha...
X mampu kat sini is die malas sebenarnye. He has seen it and learnt very close. Jadi suami bukan mudah ok. Once Sah 1 tanggungjawab di atas batu jemala dia.(betul ke eja tu??) The rest aku xleh share kt sini...mane bleh cite barang dalam kain! =p

Ni bukan pe, aku terbaca a few kisah pasal madu2 ni. Which is positive!! Sebagai contoh my PIL. yess like i told you in my previous entry kalo x silap. I said I have 3 mothers and 2 dads...haaaa ko ade? =D

And siyesly to say..bukan nak tipu k...diorg ni hidup aman damai n no istilah TIRI, no gaduh2, no serang2, no perli2...just live as a happy famili. At 1st I was like...wow! I've never seen like this famili before. I just saw porak peranda famili when dad married 2nd wife....My Mama F is really strong to take this as part of her life. Which she is already entitled to get GOLDEN UMBRELLA. Even Ibu pun not like certain women out there yg mostly x sedar diri jd 2nd wife. They are living as a perfect famili.

Kisah yang len I baca which the hubby married 4 wifes is amazing too. Hubby is buzy with dakwah, even certain wife bz to support hubby do the dakwah. So diorg ni rotate tau jg anak2, masak, kemas umah, do laundry, and etc. I was like..hurrmm kalo cam ni xyah amik maid pun xpe. And kalo kate ikut turn ada masa bleh relax! kan kan??...Mesti korunk kate aku G.I.L.E.R kan?

hahaha...wat ever la! Tp kalo ikut kan perasaan aku skrg ni..X mungkin babe! X mungkin aku nak!...Sebab hati aku x cukup bersih lg kot, hati aku x cukup redha, hati aku masih lagi berselut dengan lumpur2 cemburu..So as for now aku x boleh terima...Tp esok2?? Nvr know..

Kalau...ni K.A.L.A.U ok..Kalau lg..bukan betul2..and aku pun xtau ketentuan Tuhan tu mcm mane.

Kalau la tuhan tu nak menguji aku dengan cabaran ni, aku just harap hati aku suci...tu je! =)

Insyallah it will lead to something GOOD for everyone.




Tp En. Suami aka Daddy, selagi mana anda tidak mampu dr apa jua segi (wanita ni kene jaga dr sudut keperluan fizikal dan emosi)..simpan je hasrat tu yerr...=P

Saya tidak menolak poligami tapi ianya harus dilaksanakan dengan cara yang betul. Agama membenarkan dengan berSYARAT.

Seorang isteri, si suami belum mampu melaksanakan tanggungjawab dengan sebaiknya (menjaga segala perihal isteri, anak dan rumah tangga), ape tah lg 2. Kerana tanggungjawab ini akan dipersoalkan kelak....




Sunday, April 24, 2011

Check Up Ur V

Assalamualaikum,

Tengok pada tajuk mesti yang tanye2 ape tu V?..Vee Vanida Imran kah?..

Ok bukan. V here stand for V..A..G..I..N..A. Tp nak cerita kali bukan check V dlm dalam V. Dalam V ade pe?...hohoho

Dalam vagina kite ade serviks. Dan pada masa kini jumlah pesakit cancer servik meningkat dr tahun ke tahun. So ape yang perlu kita lakukan??

Bagi yang telah melakukan hubungan seks sama ada secara sah atau tidak sah orang ini perlu melakukan pemeriksaan servik. Selalunya tidak digalakkan bg yang belum melakukan seks sbb x pecah dara lg...ok dah! Aku dah mule melalut.

Let's straight to the point....Pap Smear Test ye kawan-kawan!

Once nurse / doc / mo panggil untuk menjalani pemeriksaan you must be ready to be naked!..Not Fully naked. But half naked. Bukak all the garment sebelah pinggang ke bawah. Kalo kate lelaki, mintak la permission pasangan anda terlebiy dahulu. Kalo pompuan??..Alhamdulillah. =)

Ni alat yang digunakan untuk pap smear test.



Aku panggil alat bawah ni mulut itik..



Imagin alat ini akan dimasukkan ke dalam F anda. Bukan fucker ya...faraj! =p. So di sini anda perlu relax, kangkang luas2 and breathing. After alat ni dah bukak...

Then die gune brush cervical sampling ni untuk ambik sample pada pintu servix...



Die wipe a few time and sapu pada pallette sampling. Done!

Sekejap je ok....

Pemeriksaan die seperti rajah di bawah




Ok ape ko nampak tu simple. Tp experience orang x same. B4 aku wat check up tu, aku kecoh2 jap kat group dalam FB tanye pasal check up ni. And bleh di katekan sume ckp X SAKITTTTT! Aku pun cam..hokey la kalo cm tu.

Masa kejadian, sesudah aku menyerahkan diri untuk pemeriksaan aku rasa cam...uuuwaaaaa...
Sakit nakkk MMMAAAMMMMPPPPSSSSS......sakit F aku k!

Die gune mulut itik plastic..fine! what do u expect for KK, Gov. Tp die x letak lubricant ok!...Men tojah sumbat2 cam tu je..aku dah mcm nak tendang die sbb sakit. Eventho aku try to relax tp sakitt siot! Aku rasa nurse ni x pandai buat. Rasa cam kene sulah! hohoho (cm la penah kene)..Bile aku cakap " aduh aduh..sakit sakit...sakit la nurse!"...die suh aku sabar or else alat ni kuar balik and jadi lagi susah. Hadoiii...serik k. After this xmo dah g KK wat check up. Aku bukan xmo g private but I was thinking to save some budget and think gov klinik x teruk sgt kot. But after experience it...nooo waayyy! private after this..

But to share with you all...sepatutnya test ni tidak menyakitkan langsung. Tp ye la kan, nasib!

Masa nak branak dulu kene seluk cam ni


xde lah rasa sakit sangat. Still like..owwhh ookaay!


So to all the women out there bagi sesaper yg dah melakukan hubungan intim tu bawak2 la pegi check up Pap Smear k untuk mengetahui tentang kesihatan servix u. Barang nak pakai lame ni cik Kiah oiii...=p



Monday, April 18, 2011

Kene Tinggai...

Assalamualaikum,

Huuu wuwuwuwuwu T_T, td almost nak nanges antar daddy kat erl. Tp mummy tahan je. X suke bebenau kene tinggai cam ni.

Mummy and Nazhan kene tinggai for 4d/5n.

Daddy kene g otstesen sini



Harap Nazhan x buli mummy sepanjang daddy xde nih. And terpaksa la mumy wat keje tukor lampin plak. If daddy ade die lah yg tukor lampin sebab mummy dah susukan nazhan. Fair kan??!!

Kalo mummy penat sgt mummy suh daddy amik je botol dalam fridge!..hehehe

Sekian.

"Jumpe daddy on thursday ya! mmuuaahhsss"

kata hati: uurrrgghhh x bestnye tido xde warmer nih!

Sunday, April 17, 2011

Rindu Uniform...

Assalamualaikum,

Kalo di ingatkan, zaman sekolah n college la is the best time. Aku rindu nak pakai uniform ni sebenarnye. Teringat zaman tok kaduk dulu. Time ni lah byk cite kenangan di sekolah. Kene rotan la, kene kejar hanjing la, ponteng sekolah, histeria la, and macam2 lg. Paling best Puppy Love!

Jom kite layan picas di bawah dimana sumbernye adelah google. hehehe


Baju ni saya pakai semasa darjah 1-3 sahaja and the same time selang seli ngan baju di bawah ini.

Kenangan dengan baju ini adalah;
1) ade budak laki ni suke tunduk bawah meja tgk suar dalam bdk pompuan india ni.
2) masa main lompat getah, budak laki suke intai. Last2 setiap kali men lompat getah kiteorg pakai suar.

ada byk lg but enuf la kot..


Baju ni papa yang suh pakai, katenyee sopan ckit. Dah besar2 x elok pakai skirt.

Time pakai baju ni kain aku selalu tekoyak sebab aku suke panjat pagar. bukan setakat baju sekolah, baju kurung len pun koyak gak.


Uniform sekolah menengah aku dulu cekak musang n tudung kaler biru muda. Yep, aku budak sekolah agama yang bermasalah. Sengaja fail arab sebab nak kuar dr sekolah tu..huhuhu.


Aku join pakai uniform ni since aku form 1. Lepas grading smpai yellow 2, aku celam celum g training sebab fokus ngan bola tampar. Siap beli bola senirik practise. Pastu masuk college cont plak smpai green 2. Then giler pakai equipment bawah ni.


OK, ini equipment untuk sparring. Aku kenal mende alah ni since college and masa tu aku just yellow 2. Coach aku time tu is Mr Ayie. Die ni hensem n cute. And a few student memang berangan la nk jd GF die. Die ni convince aku no matter what belt colour still can fight. So aku pun join training utk sparing and x sangka for the 1st time aku dpt silver kalahkan belt pangkat tinggi dr aku...huhu vangga..vangga! =D


Since then aku x menoleh belakang lg. Masuk U terus aku register utk join menatang ni lg. Siyesly aku ketagih nak kick org..wakaka. Ye la kan..time study ko tension2..tension plak kes cintan cintun...haa aku lepas geram kat sini. Fighter2 len bleh jd punching bag ko..huhu. just imagine muke sape ko nak tumbuk n tendang...haiiiyaakkk!

Siyesly aku rindu sangat ngan sume ni. Now keje xdo uniform. Tp baju korporat ala2 uniform tu ade. Tp kan kalo pakai uniform g ofis untung tau. Cam papa, ade uniform n mama pun. Cam aku yilekk!..Nak kene beli 2 types of baju,..1 baju ofis n satu baju jalan2...and sometime aku bantai je memane pun...hohoho ade uniform senang ckit!

ok done...dh x larat nak bebel. Tengok Nazhan tido bestt la plak. Nak join die lahh...hubby plak..nan ado!



Friday, April 8, 2011

Mummy & Me...only RM68!

Assalamualaikum,




Mummy and Me
Studio Portrait Package


“The moment a child is born, the mother is also born”
Get a special Mother’s Day gift for your mother or wife (or yourself!) by celebrating an unforgettable fun in our studio.

Check out "Mummy & Me" studio portrait promo:

I just sign up yesterday evening...and guess what??

Got an email afterwards..


Dear Siti Zarihan Zamberi,

Thank you for the interest in signing up our Mummy & Me promotion. This is the confirmation email that your appointment has been scheduled as below:

Appointment date:  8 May 2011 (Sunday)
Appointment time:  3 p.m.

Should you have any enquiry, please do not hesitate to contact us with
Tel: 03 - 6142 6077
Address: 3-2, Jalan PJU 5/20E, The Strand, 47810 Kota Damansara (Opposite Giant)

We look forward seeing you @ Kiddie Fotolab!

Thank you.

Regards,
KIDDIE FOTOLAB SERVICES

Glad that I got it with that cost. Come on every mom n dad...join it. It's simple! =)



Wednesday, April 6, 2011

2 injection in 1 day

Assalamualaikum,

It's a quick update from me. So no gambar attach dis time. I pun lupe nak snap gambar die. Pas ni no more forget. It's a must.

Sorry Nazhan! Mummy lupe.

Last Monday mummy and daddy took a day off bring Nazhan for his 3rd month check up and injection.

Injection monthly ni kalo nak murah mesti lah pegi klinik kerajaan. Bukan kate murah but it's free. Alhamdulillah nazhan x nanges just merengek kejap je.

Then bawak die pegi jumpe Doc Khairul kat AnNur. Nazhan's Paed. He said Nazhan is a healthy boy and everything was perfect. Then asked the doc about pneumococal injection. It cost me around RM 245 for 4 times injection. Investment untuk kesihatan anak.

Lets us learn about what is Pneumococal Vaccination.

Vaccination is recommended for groups of people who have a higher risk of pneumococcal infection, such as young children and older people.

Vaccination is also recommended for people at high risk of pneumococcal infection because they have a serious or long-term medical condition. For example, if you have:

•had your spleen removed, or your spleen doesn't work properly,
•a serious breathing problem, such as severe asthma,
•a serious heart condition, such as congenital heart disease,
•a chronic lung condition,
•severe kidney disease,
•long-term liver disease,
•diabetes that needs medication, or
•a lowered immune system, for example due to cancer treatment or HIV.

Pneumococcal vaccines

There are two types of pneumococcal vaccine:

•pneumococcal conjugate vaccine (PCV), and
•pneumococcal polysaccharide vaccine (PPV).

PCV
As part of the childhood vaccination programme, PCV is offered to all children at two months, four months and 13 months.

PPV
All adults aged 65 and over are offered PPV. It’s also recommended for people at high risk of a pneumococcal infection (see above).

Although PPV can be given at any time of the year, many people find it convenient to have PPV at the same time as their seasonal flu jab. Studies have shown that it’s safe to give both vaccines at the same time.

Most adults need only one dose of PPV. However, some people may need booster doses, for example if their spleen doesn’t work properly or they have a chronic kidney condition. Booster doses are usually required every five years.

Masa inject pneumococal ni nazhan nanges agak kuat gak la tp sekejap. Sib bek la die tahan. Tapi kesian plak 1 hari kene 2 injection. Balik tu terus bagi ubat demam die. Alhamdulillah, Nanny die ckp x demam pun ari tu. Malah kecoh je nak borak2 and men2 ngan nanny.

Nazhan now is 6.6 kg and 59cm long. Progress die dah bleh baby talking, smiling, gigling, grab something, dah pandai pilih toys, dh pandai nak wat bubbly but most of the time fail, pandai tengok tv, tgk kartun. So far follow the progress of baby 2 months-3 months.

Mummy x sabar nak beli swimming tub and neck float. Soon baby we off to swimming.



Saturday, April 2, 2011

Wana Be Stylo Mummy?

Assalamualaikum,

I would like to share with you about baby stuff yang sangat2 menarik. Rugi I lambat tau pasal shop ni. Kalo nak shoping mende alah ni pun dah kire terlambat. The stuff kat dalam kedai ni sangat lah stylo utk mother to be and for mother. Siyesly rasa cam menyesal je nih. Tapi x terlambat kot for 2nd baby??...uhuhu


























They have varieties of product which is adorable and practical too! Siyesly kalo korunk masuk kedai die rasa cam nak beli sume mende yang cute mute itew. Sume barang nice, pretty and reasonable price. I'm going again there to get something for my baby.

Munchkin Product
MAM Product

So jangan lupa visit Camomile Spring at Bangsar Village II.

Friday, April 1, 2011

Hadiah Nazhan Lagi

Assalamualaikum,

Huuuu jeles sungguh kat budak kecik sowang ni. Dr awal kelahiran sampai la skrg ni x henti2 dapat hadiah. Jeles mummy tau! hehehehe

Murah sungguh rezeki nazhan. Boleh dikatakan complete lah keperluan die. Sape lagi kalo bukan atok nenek die yang belikan. Lepas tu pakcik makcik die plak tambah and x lupa juga kawan2 mummy and daddy die.

Ari tu on 16 Sept my PAMA datang KL for Angah punye convo kat PICC. So they bring Nazhan crib also to be used here. Tp until now daddy x assemble lg since byk mende nak kene kemas dulu dalam bilik tu.

"Daddy, cepat pasang katil nazhan ye!!"

And the latest is a GIFT from mummy Eira.

What a beautiful 2 pieces.

Show it to nazhan and he loves it. X sabar nak sarung baju ni kat die nanti.

To Mummy Eira, Thank you so much for the prezy. Bile nak jumpe nih??

And tadi recieved a call from my fren Nina informed that Mishah dah deliver baby girl and Maizatul got baby girl too name Kejora. Congratulationsssss....

And mummy nina said she will send nazhan prezy soon. Aauuww x payah la susah2 mummy nina. Wish to meet you.