Sunday, July 31, 2011

Fasting Moon!

Assalamualaikum,

Alhamdulillah syukur aku dipertemukan lagi dengan bulan mulia ini, Penghulu segala bulan...Ahlan Wasahlan ya Ramadhan!

Yayy Ramadhan Datang Lagi bersama Nazhan!! (cm iklan Tora)

1st time puasa tahun lepas aku preggy 5-6 bulan cam tu, Nazhan dalam perut. Kali ni puasa ke dua bersama suami, Nazhan kat luar perut. Last year sama2 dapat pose penuh ngan nazhan. Thank u to hubby sebab berikan GALAKkan..n Syukran to Allah kerana mengizinkan. Tp this year bukan rezeki nk pose penuh. aaahh Sadisssssnyeee....

Tetibe bulan puasa ni rindu sama mama papa n adik2. This time sumenye jauh2..angah kat sabah, adik kat kerteh n pama jj kat utagha...Sempat ke aku berpeluang berpuasa bersama n berbuka bersama diorang??..Dpt msg from angah wishing ramadhan n he miss me...I miss him so much too..Tetibe berderai air mata...

Harap2 Ramadhan kali ni aku dapat mengisi dengan activity ibadat dengan penuh khusyuk n tawadduk. Mungkin aku x dpt pegi terawih kat masjid selalu tp dapat melakukannye di rumah. Mungkin aku akan mintak suami utk berterawih dengan ku. Lebiy afdal kan!..

Cabaran aku tahun lepas, aku mengandung,,N tahun ni plak aku menyusukan nazhan. Semoga Allah sentiasa panjangkan rezeki nazhan sehingga dia 2 tahun.

Aku harap jugak untuk bulan ni Allah kurniakan rezeki yg aku inginkan. Rezeki yg aku nanti2 kan.

So before I ended July Entry,..Saya n suami serta anak ingin mengucapkan Salam Ramadhan. Semoga ibadat bulan ini mendapat keberkatan. Amin! =)


Thursday, July 28, 2011

Rindu Kerja

Assalamualaikum,

Sementara nak tunggu kek masak meh berjimba di blog dulu. Masak Kek? A'a since aku x keje ni ade la wat biz kecil-kecilan ckit. Most customer my pren n ade gak few FBians, n etc. Alhamdulillah boleh la rezeki ckit2. Tapi aku rindu nak keje, rindu nak bz2 kat ofis, rindu nak g meeting, rindu nak kelam kabut siapkan keje sume...rinddduuuu babe!. Dh terlebiy rehat aku kat umah ni. So far aku dh antar resume to most company, tunggu diorg call for interview je ni. Hopefuli dapat. Ari tu dh dpt call from IBM but had to decline.

Dah nak masuk bulan 8, n x lame lg puasa! Waaahhh sekejapnyee. Dulu time puasa aku ade baby dalam perut. Now puasa baby dh ade atas perut. huhu...Harap2 puasa kali ni dapat Full cam tahun lepas.

Skrg ni rs cam boring n xtau nk story pe kat blog. KAlao nk di ikutkan memang ade mcm2 cite..pasal aku la, pasal hubby la,,pasal baby laa..pasal korunk laa...eh!...hehe pasal mcm2 tp xtau mane nk begin last2 tersimpan terselit mcm tu je.

Ari ni aku kene siap 2 Red Velvet Cake n 2 Apple Cakes. Dari pagi td aku start baking. 1 RVC nk kene antar mlm ni, 2 apple cake anytime siap antar ke kat kedai die...1 lg aku tgh pk nk wat ari ni or esok..since aku nk wat fresh bake kalo bleh!...Xpe2 tawakal bg boleh. X lame lg aku akan anounce kat korunk new biz blog aku...tp xde surprise dah la..sbb korunk sume dh budget kan blog hape...cume len ckit la.

Nazhan plak duk kat umah nany. Bukan aku xmo jg, tp nnti jenuh aku nk jg die n at the same time baking..Die bukan nk duk diam. X lame lg 7 bulan...huhu dh lasak ok die ni. Nanti la bebile aku cite pasal die. Kemain die skrg ni nak lepas2 tangan bile berdiri. Xmo org pegang2 tangan die dah. Dr awal smpai skrg x abis2 paksa diri utk lakukan sesuatu, to prove that he can do it..he is a big boy...Alaa cayang mummy, jgn la cepat sgt besar. Mummy x puas lg gomol2 ok. Dont leave mummy too soon.

Ok la, stop sampai sini dulu bebelan aku. Nanti aku update cite best.


Monday, July 11, 2011

Lelaki tiada pengecualian...

Assalamualaikum,

Phhheeewwww *lap peluh di dahi*...baru lepas settle cook for lunch!..eh x,.for dinner! Saje lewat masak sebabnye kat umah skrg no body, only me n my BIL. So makan ala kadar je for tghari..But dinner i dh masak best mlm ni,..Ayam masak lemak, sayur campur kacang buncis and sayur kailan ikan masin...tinggal nak goreng ikan n wat air asam tomato je. 2 mende ni kalo wat awal2 x sedap.

Semenjak jd housewife, ini la keje aku. Kalo x baking, cooking!,..kalo x cooking, ngankang! Ngankang tengok tv ler, x pun aku surfing. Preparation utk coming soon biz. Biz ape?? Jual org!..Hahaha, sape nak register?? =p. Kot kot la borink duk mesia ni,..aku jual ko kat Australia ke, US ke..memane la!....hocay! cite aku dah terbabas.

Ni aku nak cite pasal something or kenangan yg ter'pop up' mase aku tgh masak td. Tetiba timbul2 awan-awan dialog....

Aku teringat kat umah actually. Teringat kat mama, papa n adik2 aku. Well now adik2 aku sume jauh2. Rindu nak sepak terajang maki hamun gurau senda kami adik bradik. Tambah-tambah lagi angah. Dia ni sekepala ngan aku. And dia sekepala ngan kawan2 pompuan aku and kawan2 pompuan die but no GF. Tp die bukan gay cume dia lelaki budi bahasa. Tanye mak nenek mane yg x suke die??..Even adik aku jj n zaid pun bleh dikatakan mak nenek sume suke. Alhamdulillah mama papa berjaya didik kami dengan budi bahasa dengan org2 tua. Tp sesama kami,..hahahaha. Bedal aje leeerr!

Mama!..well die ni nurse yg keje shift. Kirenye since aku lahir aku tgk die dh baju putih riben biru la *staff nurse*. Kami adik bradik selalu kene tinggal la ngan die. So kurang la ckit kasih sayang mak nih...and die nih garang giloss ok. Sib bek la papa ni cool. So kami semua ni dari kecik2 dah di asuh wat keje pompuan...aku ni memang wajib la kan!..Bleh dikatakan keje umah macam sapu laman, sapu dalam rumah *or vacuum*, cuci baju *mesin yg buat*, sidai baju, lipak baju, cuci leher baju before basuh mesin, masak menghidang sume laa, adik-adik laki aku kene wat. Nak tau sebab ape?

Mak aku cakap, mak aku nak train x kire laki ke,..pompuan ke,..mesti tau wat keje2 rumah! Esok2 dah kawin bleh wat sendiri, ni ayat utk adik2 aku la..Kalo dh kawen, wife keje ke, pantang ke ape haaa bleh tolong2 wat keje rumah ni. Sekarang the result is, memang diorg wat mende2 nih. Masak kadang tu teror gak dr aku. Ntah rempah ape die campur, goreng2 n kasi aku rasa...aku makan sampai licin. Ade bakat terpendam gak adik2 aku nih.

Now aku faham kenapa mak aku nak kiteorg pandai wat keje rumah.

1. Nanti org tua2 suka! hahaha.
2. Exra bonus la kat lelaki, tau wat sume.
3. Membantu isteri2 bile dah kawin nnti.
4. tambah sendiri...

Even bukan nk cakap la. Bapak aku pun wat keje rumah ok. Since kawen ngan mak aku then dapat kiteorg adik bradik ni memang bapak aku la wat keje rumah bile mak aku knock out. Pagi2 die masak air wat bekfas ns goreng tadika papa's version *ooowwhhh ini sgt sedap ok*, x pun roti bakar je la...then masuk baju dlm washing machine, basuh,..then sidai baju...haa time ni kadang2 mak aku tukang lipat n susun baju dlm almari,..kdg2 masak for lunch or dinner,..vacuum rumah pun die wat gak...seeeeee my dad??..Cam ne la mama x sayang cam ni. hehehe..

Masa kiteorg baby mama cakap segala urusan kiteorg papa la yg handle kan,..dr mandi sampai la ke tido sume tu,..except for bg susu mama la kan..kalo papa aku terorr pun bg susu botol je la! hek hek...

And i would like to implement this to my baby Nazhan. Die xkan terkecuali dr lakukan keje2 rumah nih. So esok2 bile kawin, die akan sama2 tolong wife die uruskan hal2 rumah tangga. Contohi Rasullullah! =)

Alhamdulillah, hubby pun x terkecuali. Tp die ni nak kene ketuk dulu baru jalan. Kene kasi injection 'semangat' dulu baru buat. Sib bek la aku sayang die...huhuhu. But i wont forget those thing that he has sacrificed for me. He did things that me smile too sometime. Daddy u still got merit point from mummy! =)

For me no exception laki or perempuan untuk wat keje rumah nih. Kan ke sweet bile hubby n wife same2 wat keje rumah..Lg pun dah same2 pegi cari duit...untuk housewife plak, why dun hubby give a break sumtime dr wat keje umah ni n hubby amik alih...This is wat we women call romantic without a penny. Dah kate action speak louder than words kan, to show that u love ur wife give her a massage or a time to rest from hustle bustle handling housework...=)


Ps: Happy Belated Birthday Papa!...You are the Greatest Father in the world!


Friday, July 8, 2011

The Simple-est Contest Ever!! The Bald Baby Contest

Assalamualaikum,

It's Nazhan 1st online contest....

THE BALD BABY CONTEST

6 JUL - 6 AUG 2011

Objektif: Bagi menghargai bayi-bayi botak atau kurang rambut sedunia oleh Amir.

First time Amir nak buat contest :) So sebab first time, kita bermula dengan yang paling simple;

1) Post satu gambar anak / anak buah / anak kawan anda semasa 'botak'/selepas cukur rambut/atau memang takde rambut macam Amir DAN letak caption yang menarik / funny / attractive tidak lebih dari 10 perkataan. The simpler the better. State nama baby juga as identification.

2) Tinggalkan comment di entry ini (The Simple-est Contest Ever!! THE BALD BABY CONTEST) as a record of your paticipant.

Do i look like wana smile??...or wana cry?
< Hadif Nazhan Bin Fakhrul Amzari >

Syarat:
1) Gambar yang dipertandingkan haruslah gambar baby (0-12 months). Tidak Mengapa kalau bukan gambar current, gambar masa baby pun boleh :)
2) Satu penyertaan sahaja bagi setiap peserta.
3) Tarikh tutup : 6 AUG 2011 sebelum 4.00PM
4) The best picture and caption will be chosen as the Winner! Only ONE winner.
5) Keputusan Amir (pengadil) adalah muktamad tau.

Simple je kan? :)


Hadiah:

Mothercare Sleepsuits - 3 packs

*Design and Size (age) may differ from the picture based on the winner. Say baby girl wins, organizer will choose appropriate design for her :) Amir has a great taste so don't worry.

Come and Join the Contest!!


Saturday, July 2, 2011

Half year is gone!

Assalamualaikum,


 
walamak wei...tup tup dah masuk bulan 7,..half year gone! Ape pencapaian?? Nan adooo!!...eh wait wait...ade ade...my son! hehehe =)

Lame sungguh x berapdet blog ku ini...Orang len cerita dah macam2. Aku ni terperam je sume source..haddoii. Padahal x keje pun!

Ari tu plan nak tukar personaliti blog ni, still lagi tersangkut2. Myb dalam minggu ni aku akan cari masa utk tukar paparan blog nih.. Dah lame pun pakai skin nih...nk plak merasa skin layer len!

Owh masaa...sungguh pantas ko berlalu...byk mende yg aku nk kene catch up! Byk mende yg aku nk kene kejar!

Semoga dengan half year yg berbalance nih, aku dapat capai ape yang aku nak!...

To all my frens and famili members yg dah kawin dan bakal jd pama,..BIG CONGRATS to all of u!