Friday, October 28, 2011

Soon He's 10

Assalamualaikum w.b.t,
Happy Friday sume. Kejap je rasa. Tau-tau je dah jumaat. Esok Lusa Isnin menjelma balik. Since masa berlalu dengan pantas tau tau je anak teruna aku dah nak masuk 10 bulan. Next week Jumaat he’s 10.

Hadif (Yang Mempunyai Matlamat) Nazhan (Yang Jauh dari Yang di Keji) seperti namanya sangat determine, sangat bersungguh, suka mencuba, suka mengexplore, suke wat jantung mummy n daddy berdegup kencang melihat lagak ngeri die.

Sepanjang die umur 9 bulan banyak sungguh achievement die.
  • At 9 months mostly ape yg kiteorg makan die makan gak.
  • At 9 months die dah bleh berjalan. This week die dah bleh jalan more than 10 steps. Last week jalan je ckit jatuh, jalan ckit lg jatuh. Now not anymore.
  • At 9 months walau pun dh bleh berjalan, speed merangkak die semakin laju. Even memanjat tangga sangat cepat. Aiiiyooo anak ku…
  • At 9 months die dah membebel bahasa dia,..and latihan vocal x kira masa. Kejap kang aaaaaaaa,..kejap kang bubbly….jadi Qari ye dear.
  • At 9 months dah pandai babye org…n dah pandai give me 5 or high 5. Flying kiss masih dlm practice.
  • At 9 months dah gune training mug. Lepas ni by 1 year daddy nk potty train nazhan. (motif nak jimat pampers)

Alhamdulillah! Sepanjang 9 bulan nak masuk 10 bulan nix de la susah mane pun nak jaga nazhan. Die x jaga malam nak main. Die jugak jarang sakit (Alhamdulillah!). Die sentiasa nk melakukan sesuatu yang baru. Die x jemu2 mengexplore semua mende.


Sunday, October 23, 2011

Nyte Mumbling..

Assalamualaikum w.b.t,

Lagi 5 minit nak ke pukul 12, 23/10/2011. Semakin menghampiri Bulan 11. Semakin hampir ke penghujung tahun. Achievement masih lg x seberapa. Tetibe now rasa nak merapu kat sini. Merapukah?...ntah!

Lately banyak sangat cite pasal Nazhan. Dah jadi blog anak kah? Tp kalo nak dilihat pada caption blog ni, it about my own version of fairytales. Why I choose this caption. Well most fairytales that we read have happy ending. While mine, I duno how my endings going to be like. But what I have been through it's like a roller coaster ride. There always be up n down.

I love to read others pepel blog as well. Cara penulisan yg ade trademark memasing. But I would like to improve which is after this I will write more that close to my heart.

So ok la kot. Dah 12 lebiy. Hubby n Baby dah pun tido. I better follow their footstep. Hehehe...

Gudnyte everyone!

Ps: Tomorrow Insyallah will be at Azlin Sister/Brother's Wedding at Klang. Then be at my aunt house in Shah Alam. Kazen's Gath.


Friday, October 21, 2011

Shaklee dah sampai

Assalamualaikum w.b.t,

Alhamdulillah,..akhirnya barang yang di pesan telah pun sampai. I order Shaklee ngan Faheem Wardrobe (Iffah) ni semalam (20/10/2011) and ari ni dah sampai (21/10/2011). See how fast she did her job. Dulu pun masa order breastpump pun same. Siyesly senang berurusan dengan die.

this is what I got in the package

she even provide me tablet case

you will get this info too

and this...remember it's a supplement ok!

boleh contact sini...do mention my name ZIHAN..=)

Thank you Iffah for helping me..Hanya Allah membalas jasa baik awak.

 

Thursday, October 20, 2011

Faheem Wardrobe membantu saya...

Assalamualaikum w.b.t,

Just wana share with all of you about this person. It's almost about 1 year ago, while I'm browsing searching for a breastpump and I bump into this website Faheem Wadrobe.

 

Kat sini I dapat beli breastpump Medela Freestyle set dgn harga RM1500 je. Kalo kat market luar memang x dpt. Sumenye RM 2k ke atas. And nak tempah kat kawan2 oversea mane de terpikir time tu. Masa tu Iffah stay kat area KL. So after last payment on the day deliver baby, petang tu hubby g pick up kat rumah die which is not far away from our house. Bukan die xleh pos tp dah dekat kan better la g amik lg cepat.



After balik dr berpantang I figure out my susu x brape nak kualiti & kuantiti pun kurang. Cam ne nak buat stok lg. To make sure Nazhan kenyang I have to feed him few time. Then Iffah again tell me to take shaklee supplement. Alhamdulillah susu meriah. Sekali pump je 10oz. Itu dulu...

Now...

I dh lame x consume Shaklee. And shaklee kat umah pun dah abis. Terus I message Iffah and she just confirmed me that Shaklee will arrive tomorrow. Wow! that fast??...Thank you Iffah.

Sejak I jadi pengguna shaklee hanya dengan Trial Pack Breastfeeding Set I rasa ianya sangat sesuai dgn I n bagus. Susu banyak, pekat n khasiat shaklee yg I consume masuk ke badan Nazhan.
Sepanjang penyusuan lengkap Nazhan selama 6 bulan die x penah sakit.
No Fever! No Flu! No Cough!...

Nazhan hanya dapat demam pertama masa die 8 bulan. Time ni shaklee dh abis pun.
Alhamdulillah produk Shaklee and doa serta tawakal telah membuatkan susu meriah n Nazhan sihat. 

So now I'm waiting for my shaklee to arrive so I can continue breastfeeding Nazhan until he's 2 years old! Challenging yet it's my responsible for his right!

Doakan saya ye! Doakan juga kawan saya Iffah agar biz nye sentiasa maju dan kerana kesudiannya membantu ibu yang dalam kesusahan mcm saya!


Wednesday, October 19, 2011

Nazhan dan Gincu...

Assalamualaikum w.b.t,

Ini story berkisar masa PD trip ari tu. On that trip mama bg die makan dragon fruit. Sedap n manis. Kalo wat ice krim gerenti terangkat. Nazhan ni memang dr baby kiteorg ajar die makan buah. Start with peach, banana, tembikai n macam2 lah die dah telan. Paling best tgk die makan durian. haaaa terorrr wooo!

Since ari tu aku x pack makanan die pepe, so bg la die makan buah dragon fruit ni...waahh stgh biji boleh habis ok.

Ni masa lepas breakfast...
    
Ni 1st time makan Dragon Fruit..terus jd dragon cute with lipstick!

    
This lepas balik dr swimming. Lapar x hengat!

Nazhan now dah ade 4 batang gigi, 2 gigi arnab kat atas, 2 gigi tikus kat bawah...
Sib bek die x start gigit orang lagi. Soon this cute little pumpkin will turn to little monster or else little rascal.
Please Nazhan dun be notty so much k...

Friday, October 14, 2011

Nazhan makan Sushi...

Assalamualaikum w.b.t,

On Wednesday last week, untuk caver treat convo my hubby so like usual Sushi la. 1st plan nak bawak g makan Japanese Buffet kat StarHill. But terlepas promo tu, at the end enjoy kat Sushi King je la.

Nazhan aaaaaa

Open your mouth...

ngamm...nyum..nyum

Buurrppp,..nazhan abiskan!

Ok gambar akhir tu memang x la kan. Tu sume hasil rembatan aku, hubby n MIL. Nazhan makan telur je yg hubby order.

Owwwhhh RAW Salmon sangat mengujakan...Nak Oyster plak nih!!
Next month la pegi japanese buffet...bleh makan sashimi secara melantak menkedarah.



Thursday, October 13, 2011

Nak Mak, Tak Mau Ibu...

Assalamualaikum w.b.t,

Bersiaran dengan hingusan n batukan n demaman...at the same time rasa high dengan ubat. Sepatutnya smlm publish 1 entry, tp entry tu ntah hilang ke mana...Bengang penat mengarang.


Smlm nak dijadikan cerita, Ibu Pengasuh Nazhan called. Die dh x sanggup jg nazhan lg dah. Hohoho!

So start ari ni Mak Pengasuh jaga Nazhan balik. N Nazhan is happy.

I think I know why Nazhan xmo duk umah Ibu. Masa 1st day after amik Nazhan dr umah ibu I nampak 1 bekas gigitan mulut budak. Aduhaiii...Keciann sunggoh anak Mummy nih! Dalam hati, kalo aku dpt budak tu mau aku gigit die balik. Dh lekat bekas gigit sampai tinggal lebam. Aku bukan pe, risau kalo2 kene jangkitan pepe. That's y aku x suka nak antar die kat Taska or Nanny yg jg anak ramai. Bak kate mama, ms die setahun dua ni la jg betul2. Die baru hidup n baru nak experience life. Tp disebabkan xde choice aku antar la jugak. 1st day Nazhan ade la nangis kejap2,..2nd day antar nangis terus time masuk umah...ari ke-3 pun same. Aku suspect insiden gigit tu sebab kan die nak nanny dukong je xmo duk bawah men2. Die xmo gak duduk dalam walker die. Die xmo berenggang langsung ngan nanny. Yg pastinya die ketakutan, feel unsecured sebab ade lil monster gigit die. huuuuu kesiannnnn~,..Nazhan, he is a friendly boy with any babies and kids. Aku kalo bleh nk die bersosial, belajar berkawan ngan org len...tp kene buli plak!

Tu pasal Nanny die called cakap x sanggup lg dah nak jg nazhan. Sampaikan ari tu Nazhan not giving her any chances to cook, or even worst go to the toilet. Nanny ckp sempat masak telur goreng je bg laki die makan. Anak2 org yg die jaga pun mandi n makan lambat sebab nazhan nak dukung je.

Today when he stayed with Mak, die cam ceria n happy mcm selalu.

Pro n Con Mak & Ibu.

Mak - RM300 sbln, nazhan sorang je, rapat ngan famili Mak (suami mak, anak2 mak sume jg nazhan), tambah duit makan nazhan.

Ibu - RM250, Nazhan n frens, baru kenal n take time to bond.

Xpe la, bayar mahal ckit. Janji Nazhan Happy!

Monday, October 10, 2011

Nazhan's PD Trip

Assalamualaikum w.b.t,

Sorry!..Ini entry peram seminggu. Nak update tp bz ngan training. So here is the moment....

Al-kisah buat pertama kalinya Nazhan mandi pool n laut. Such a beautiful moment togeder.

Nazhan swimming with Daddy

hantu air

Believe me or not, I did dip Nazhan in the pool and he seem not panicking at all...

curious with the sand

marching to the beach

nazhan n daddy's moment

play with the sand

day 2: sleep while morning breeze walking

day 2: showered after swimming

Insyallah lepas ni mummy akan selalu bawak nazhan g pool, but we must buy ur neck float dulu k.

Layan video Nazhan..




tata...till next trip!

Saturday, October 8, 2011

Training The Trainer Course


Assalamualaikum w.b.t,

I just finished my 5 days course. Phhhewwww!...Will be back to office nextweek. I believe there will like tonnes of works are waiting for me...Anyway, my bosses already texted me that we r going to be super bz with POC (proof of concept).

So this is a bit of what I'm doing for 5 days.

Title : Training The Trainer Course (3T)
Date & Time : 3 October - 7 October 2011
Venue: Pembangunan Sumber Manusia Berhad (PSMB)
Organizer: Malaysian Institute of Management 

I never feel this fun while attending a course. But this course is really enjoyable, fun and we laughing a lot. Here you not only listen to a lectures but you can voice out ur opinion, share knowledge as everyone here came from different background n professionals, we play games, we do presentation and etc. Am I gona be a trainer? Weeellll, I been sent here by my management. So most probably we see if they want me to be a trainer, then I be. But I got 1 oppotunity from one of my fren who attending this course,..He offer me to do part time. Join him be a trainer as well. And I say YES to him. So now I need to come out a proposal for him to review.

Most pictures below is my 2nd day of training,..

a drawing that desrcibes urself

 Our Trainer, awesome guy!

Training Members

Team 1 Malaysia

My Team Hibiscus

Me concertrate,...

Lecture session,..

We also create a group in facebook for us to share experience, knowledge and seminar with everyone.

Glad to meet everyone of u.....