Saturday, December 31, 2011

Sewa Barang Baby

Assalamualaikum w.b.t,

Last time I promise nak wat satu entry where i nk bg sewa barang baby I which is no longer used by us. Sila rujuk gambar2 di bawah. Reason why i want to rent this out is like i mention before...Nazhan dh x bape nak gune barang2 ni and Nazhan xde adik lg nk reuse barang2 ni. So I sewa kan pd org yg ade budget constraint. Tp akan di sewa kan secara berperingkat.

1. My Dear Walker (Orange)
Walker ni Nazhan x nek dah. Tp die wat tolak, x pun die akan belek konon2 cam repair la..

2. Snow Bear Home & Car Warmer
Yg ni I selalu pakai time travelling jauh2. Bleh warm dalam kete.

3. Sweet Cherry Infant Carrier/Carseat

4. Sweet Cherry Stroller 8

5. Mother Car Baby Walking Wing/Assistant (Blue)
I gune ni masa die baru mula berdiri and keen to walk but kaki lembik tak balance lg

For Item No 3 & 4 will be rent out next year 2012. Reason: Baby still using it.

Term & Condition:

1. Pay the deposit base on the item price (will be return back the deposit after client return back the item in good condition)
2. Plus you need to pay rental monthly.
3. Self pick up at our place or maybe check point.
4. If the Item that you return has a bit damage then it will be deducted from your deposit.

Any enquiries can email me here pu3cleopatra[a]gmail[dot]com or zihan.zamberi[a]gmail[dot]com.

Tuesday, December 20, 2011

Ramai pasangan muda bercerai di Perlis

Assalamualaikum w.b.t,

Owwhhh Nooooo....


KANGAR – Sebanyak 450 kes penceraian telah direkodkan di Perlis sepanjang
sepuluh bulan pertama tahun ini.



Pengerusi Jawatankuasa Agama Islam, Jawatankuasa Hadhari dan Pembangunan As-Sunnah Negeri, Jafperi Othman berkata, lebih merisaukan kebanyakan kes berkenaan melibatkan pasangan yang usia perkahwinannya di bawah 10 tahun.

Menurutnya, kelompok umur yang paling banyak dalam kes penceraian iaitu
di bawah 40 tahun.



Katanya, tujuh punca utama menyebabkan berlaku penceraian
telah dikenalpasti pihaknya.

“Antaranya, kurang pengetahuan ilmu agama dan rumah tangga, perkahwinan
pada usia muda dan suami mengabaikan tanggungjawab.

“Selain itu, campur tangan pihak ketiga, suami berpoligami, masalah
komunikasi dan ekonomi juga menjadi faktor,” katanya ketika menjawab soalan Mat
Hassan (BN-Kuala Perlis) pada Sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Perlis ke-12 di
sini semalam.

Menurut Jafperi, bilangan kes penceraian yang berlaku pada tahun lalu
iaitu sebanyak 522 kes dengan kaum Melayu adalah yang paling banyak.

Bagi menangani kes penceraian daripada terus meningkat, pihaknya
bersama Jabatan Agama Islam Negeri serta agensi lain sentiasa melakukan pelbagai
program.

“Contoh program berkaitan kekeluargaan yang tetap dan berjadual, kelas
pengajian agama, seminar, ceramah umum dan banyak lagi,” ujarnya.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.


Sumber : Kosmo! Online - Negara


Thursday, December 1, 2011

Fakta Tentang Baby

 Assalamualaikum w.b.t,

Just nak share this facts about baby.

‎16 FAKTA MENAKJUBKAN TENTANG BAYI BARU LAHIR YANG ANDA MUNGKIN TIDAK TAHU

# Bayi tiada kepala lutut. Ia tidak membentuk sehinggalah bayi berusia 6 bulan.
# Bayi tiada air mata. Mereka menangis dan menjerit tetapi air mata sebenar tidak wujud sehinggalah bayi berusia 5 minggu.
# Mereka mempunyai lebih tulang. Orang dewasa mempunyai 206 dan bayi pula 300 tulang. Kebanyakan dari tulang tersebut bercantum semasa bayi membesar.
# 4 dari 10 bayi mempunyai tanda lahir. Nazhan ade kat bontot.
# Bayi mempunyai deria bau yang kuat. Boleh mengenali bau badan ibu sebaik dilahirkan.
# Penglihatan bayi kabur sebaik sahaja dilahirkan.
# Rambut bayi yang tumbuh semasa dalam rahim ibu akan gugur beransur ansur dan digantikan sepenuhnya
oleh rambut baru apabila berusia 6 bulan.
# Bayi baru lahir secara genetiknya mempunyai deria bunyi yang kuat. Boleh membezakan bunyi-buyian dan boleh mengenali suara ibu serta merta semasa dilahirkan
# Deria rasa bayi masih tidak berbentuknya sepenuhnya semasa lahir. Tidak boleh membezakan rasa seperti manis atau masin dengan baik. Patut la selambe Nazhan belasah 2-3 ulas droyan
# Jantung bayi baru lahir berdenyut diantara 120-160 degupan seminit berbanding dengan degupan jantung orang dewasa iaitu 60-80 seminit.
# Bayi bernafas lebih cepat iaitu 30-50 nafas seminit berbanding dengan orang dewasa 16-20 nafas seminit.
# Berat bayi bertambah 2 kali ganda dari berat semasa lahir pada usia 6 bulan.
# Mendengarkan music klasikal menambah kepintaran bayi. Daddy Nazhan selalu dengarkan waktu malam since dr dalam perut.
# Bayi baru lahir tidur 15-20 jam sehari.
# Bayi cuma mempunyai satu lapisan kulit sebab itulah ia akan alah dan kemerahan dengan senang kepada losyen wangi, sentuhan kasar, gigitan serangga dan sebagainya.
# Bayi mempunyai kebolehan menyelam sebaik dilahirkan tetapi kebolehan tersebut akan hilang dengan cepatnya. Better ajar Nazhan sekarang.

Resource from Persatuan Ibu-Ibu Mengandung