Wednesday, December 19, 2012

RabuNoWords: Soon to be 2

Assalamualaikum w.b.t,


Ps: What should I plan for him?

Monday, December 17, 2012

Babye 20's

Assalamualaikum w.b.t,

'tatty-teddy-bday-29th.jpg

Thank you to all of you who wished me on my born day.
My Gratitude to ALLAH S.W.T, who has given me a breath until today.
The most powerful and merciful that has giving me sustenance.
And He surrounded me with beautiful people like all of you.

And on my birthday, 
I also would like to wish the very best for people around me to have such a wonderful blessed life.

Thank you!

Friday, December 14, 2012

Wish: Backyard Awning Idea

Assalamualaikum w.b.t,

Selamat Hari Jumaat. Nice date is it 1 Safar (2) 1434. Alhamdulillah...Allah melanjutkan usia hingga ketika ini. This time I just to share what I wish for my house. Ceewaahh,..semenjak ade rumah sendiri macam2 berangan. But progress agak slow di sini kerana fulus kureng.

Actually ari tu ade la bincang2 ckit ngan abah n daddy pasal our house. At the moment hubby tgh nak siapkan rumah untuk Ginger. Tinggal nak pasang bumbung je lg. Tp i bet still kesian kat die sebab our backyard ni kosong..no awning, roof extension what ever u call it. So I have some sort of idea....

It's a future plan for backyard actually. Belakang rumah saya adelah membelakangi belakang rumah jiran saya. Xde space seperti lorong belakang seperti rumah2 yang lain. Hanya pagar yang memisahkan kawasan kami. But rumah die agak ke bawah, kiranya tinggi 5-6 kaki gak la rumah saya ni dari rumah die. Owner lame kiteorg ade wat extension kitchen ckit kat belakang tp malangnye dirobohkan dan yang tinggal hanya lantai semen yg x rata and tiang bumbung. Dan wat masa skrg ni, tempat ni jadi tempat kolam nazhan.

Ini adalah gambaran yang lebiy kurang saya nak utk back yard. Ia akan jadi tempat kucing saya, laundry area, tempat sidai baju time hujan, tempat lepak for bbq n kolam nazhan not to forget.


The closest picture that can describe what i want....






Saya nak bumbung kaca or polyglass so area belakang ni x gelap. Cahaya boleh tembus melalui kaca2 tu. And malam kalo lepak2 ngan hubby bleh nampak lg cahaya bulan n bintang. Kalo pasang bumbung polycarbonate, alamatnye gelap lah ckit. Mood mesti ala2 mandom gitu....x best!

Harap Mr Rasaksa faham design saya ni. Eventho for the time being since $$ x bape nak ada. just put cheap awning dulu to protect our cats. And sebab xde bumbung ni la saya x nak beli lg washing machine!..hehehe.

Kalo ikutkan banyak mende gak la nak bg cantek belakang tu. First nak kene rata kan simen (hubby plan nak buang simen tanam rumput..aiyakk!) and pasang outdoor tiles. Pas tu bumbung die which cost me a hand bomb. Then nak masuk outdoor furniture lg....Seee how kopaks us become nak spend on this.

So kene la menabung semula demi asset keluarga ni...


Ps: Contest Money Drop tu open lg x??...hehehehe

Tuesday, December 11, 2012

Family Foodie Trip

Assalamualaikum w.b.t,

Hi everyone,..Happy Tuesday!..Today still terasa kepenatan berfamili day last 2 weken. Padahal bukan drive pun. Jd passenger je. This one consider at my 1st Family Trip with famili in law after kawen. Penah plan itu ini, tp pospon atas sebab-sebab tertentu.

Since cuti weken pun just 2 hari, so kiteorg decide g yang dekat2 je. They decided a trip to Melaka. Melaka was not so bad actually with the food and beautiful attraction places. But I guess my famili more to Food Trip. Hehehe. Only the weather je on Sunday is HOT! Tepi laut kan...harus lah terasa panas bahangnye.

On Saturday morning, kiteorg bertolak ke Melaka dengan sebijik VAN SEWA (cost RM400+, diesel). Driver nya adelah my Mr Rasaksa and his brother. The journey was great, x jem sgt n x panas sgt. Plus most of the time passengers sume sleep je! heh heh...But we stop at Restoren Jejantas Melaka sebab dah lapar sgt. FIL treats us Asam Pedas yg bleh di terima tekak walaupun pd taste i agak masin.

Then we cont journey to our homestay, Homestay D'Alai.

Ni la die homestay tu...quite nice gak la. Ade Pool. And ada extra shalet kat luar. Now tgh wat 3rd pool kat belakang.

Front: Parking & Entrance


Contact Details

kat dalam ade lg 4 bilik, living hall n kitchen.

Ni kat pool side die, blkg tu kitchen.


 Ni canvas pool adult, 4" deep kalo x silap.
  
Ni bbq area.

 Duck Pool.

Kiteorg check in dalam kul 1-2 ptg cam tu. Disebabkan cuaca agak mendung dan renyai, diorg sume decide nak berkubang. 

kononnye berenang...

 baru lepas kene rendam ngan daddy...

skodeng tepi kolam...

After sesi mendugong, kiteorg gerak ke Pernu, Umbai. Ape lagi, pekena Ikan Bakaq la dgn ns. lemak kat Parameswara Ikan Bakar. Ok..I loikkee die punye ns lemak. Tp i xleh mkn byk sbb rasa nak mun...huuuu~

** Sorry food pikces x hamik sebab kelaparan **

Sudey kenyang kite bergambar dulu....kat tepi muara tu je!

see perut besar kan?...bon*** pun..huuu

Famili..

After that we hit Jonker Walk.

For those B2B nak cari ABC wood carving magnetic tu, bersepah kat situ.

Here I cari tart telur portugis x jumpe plak. Auntie tu just jual tart telur je...but that night jumpe la tp with non halal wraping food. So no tart that night! Pas tu kiteorg try eskem telur. I keep the case sebab ingat nak wat kat rumah,..tup tup hilang la plak! adieh...

After Jonker Walk, then mak buyong ni teringin plak nak makan Cheese Nan yang SIL promote. Tp sayang cheese nan without that green chutney memang x best. Just kuah Dhal. So I turn off ckit. Nevermind, later ask hubby gi makan kat Jalan TAR tu.

Balik je bilik terus fengsannnnn...

On Sunday plak, after wake up and breakfast lebiy kurang. Diorg mandi lg skali kat pool tu. Sampai kat kul 1 gak la. Then kiteorg terus check out for Jalan-Jalan Cari Makan. Ape lg kan, kalo datang Melaka x pekena Asam Pedas x complete laaa. So kiteorg pegi kat Asam Pedas Selera Kampung. For me Asam Pedas die x cukup kauuww.

After lunch, of course la kene pekena desserts kan. We off to Klebang Coconut Shake. Nice la, I loike it too! But too bad, I x dpt nak tapau sebab terlampau ramai orang. tsk...tsk...T____T

On the way nak kuar dr Melaka yang dah start jem, sempat jap singgah petrol pump sambil mak buyong g tapau jagung bakar n jambu batu. ooowhhh dear, jagung bakaq die memang best. Siap2 rendam lg ngan gravy, again sorry x sempat snap dah masuk perut!

The rest of the journey back to Kajang, we just sleep n sing zikir. Now Nazhan also can sing zikir. Hubby kate antar join ghasidah. hahaha...suara pun haluihhh jaa!

Before balik rumah sempat lagi singgah MAHA, it's final day! Serius bersesak2. Sambil2 tu makan. Makan lagi! Makan kepok lekor. Then tapau oblong burger. Pas tu tapau Apollo Melon lelong, RM1 sebijik! Sib bek la dah maghrib tu hujan. Kalo x mau lame lg kat expo tu.

Done Family Trip to Melaka. Next where??...Abah suggest g berkelah je!..Well my famili side plak, ari tu nak g cameron pospon! huuuuuu~

Best kan once awhile gather all famili member and do things together. I was thinking nak ajak g Janda Baik. Tu pun best gak..=)

So that's all my update....till next entry...


Psssstt....I'm entering 12 weeks now. 1st Trimester comes to an end soon. Hope my 'wanapukefeeling' will go away. Hope this time it's G...BIG G!...hehehe

Tuesday, December 4, 2012

Sushi & Pregnancy

Assalamualaikum w.b.t,

Holla everyone...

Hari ni I'm craving sushi...huhu. Sangat craving bila tgk raw salmon sushi.

Well yea,..byk article cakap raw food not good for pregers. But after I read the article. I bought some for me. Just a small treat!

Dont worry. I know what kind of raw food I cant take. Just a little, I believed it wont give much effect. Unless if i make it as daily food...then it will be another story.

Photo: at last...got myself raw salmon roll sushi..but still not enuf!!
How can I say NO to this??

The article : Is It Safe To Eat Sushi?


Ps: craving for nasi daun pisang...where's my bestmate?

Thursday, November 29, 2012

Me & 10 Weeks

Assalamualaikum w.b.t,

Hollaa everyone!

Few days x update pepaham je lah hormon. ahahaha...hormon la sangat aku ni..

10 weeks - Dah bukak buku merah semalam. Bos bek hati lepas kan saya 3 jam. Thanx boss, will get u more projects.

Cume after this nak kene wat blood test plak kat klinik lain. Skrg ni KK SK yang aku g ni dah tukar time. Kalo dulu aku slalu g hari khamis (hari utk ibu mengandung). Now die dah tukar plak ke Zone. So zone aku is Wednesday. Dan kali ni, check up mak and anak pun on the same date.

Smlm pegi pun tinggal masa dalam sejam je klinik nak tutup. Ade la 2-3 orang tgh check up budak. So I'm the only mum yang baru nak bukak buku merah for 2nd baby.

For u 2nd baby mother, bawak la previous buku merah untuk rujukan nurse tu. Memudahkan die. Cam aku siyesly xtau, tp die x la marah pun. Siap melawak2 ngan aku.

Alhamdulillah BP ok, berat je aku rasa cam overweight. Tp so far maintain je. So die tanye la history penyakit kronik dalam famili. Alhamdulillah, even my granparents ade history penyakit kencing manis, darah tinggi and jantung but my parents xde plak ade penyakit ni. Alhamdulillah, MasyaAllah,,mudahn dijauhkan penyakit ni dari keturunan kami. Tp aku x sure la kan 2nd pregnancy ni cam mane. Hopefully xde prob macam 1st pregnancy la.

Mild nausea n vomit tu ade lah ckit2. Tapi jarang2 berlaku, only when I lambat makan je. Angin masuk badan...baru rasa mcm2. Then kalo i driving pun rasa nak muntah!

Bab makan plak, I rasa cm nak makan macam2. Tp I end up x abis makan. So pelik. Yesterday I could not even finished 1 plate of my favourite kueyteow. Ari tu i merajuk ngan my mum sbb x wat kan sambal ikan bilis favourite i. huuuuu. I dh try wat tp i rasa x sedap. siyesly I nak die yang watkan. Rasa kadang tu nak panggil je die duk ngan I. Tp kejam la plak kan, panggil just to cook for me. hehehe

So itu lah saje update saya. I know it's Boooorrriinggg! But wait till next entry, wana share something lame gak...hahaha. Tak...tak...this one interesting! Wait aaaaa...daaa!


Friday, November 23, 2012

Wishlist 2nd Baby Part 1

Assalamualaikum w.b.t,

Hahahahahahaha...awal sangatkan. Ni kire mengidam untuk 2nd baby. Nazhan dulu ade gak pakai ni tp on weken je la. Now was thinking nak gune sepenuh nye utk 2nd baby.

Cloth Diaper

2013 New Colour Previews
Itti Bitti 

or 

Grovia

or

ANY BRAND IN THE MARKET...


Can anyone suggest any website/blogshop that sale in package? Now dah nak kene start budget2 untuk adik Nazhan. It's very tight. But insyallah,..ade hikmahnye. Banyak lg ni kalo nak di fikir kan...xpe, ianya akan menyusul kemudian! =)

Happy Friday and Happy Weekend.


Ps: Yayyy tomorrow is my kid's fun cooking class!! Creative Food!

Wednesday, November 21, 2012

WW : Hadif Nazhan from 0 to Hero

Assalamualaikum w.b.t,

Fresh From Oven

Day 1

A Week

Week 2

Week 3

Week 4

1 Month

2 Months

3 Months

4 Months

5 Months
6 Months

7 Months

8 Months

9 Months 

10 Months

11 Months

1 Year



Tuesday, November 20, 2012

Random Preggy Mum

Assalamualaikum w.b.t,

Nak almost abis time rehat, curi2 masa jap hapdate blog. How's everyone today? Had a great day so far?

Well mine not so much. I can't concentrate much on my job. haiihh...*x baik mengeluh*

Yeaahh so true. Each pregnancy is different. This time I feel fatigue, nausea (not in the morning) and no mood. In easy word is LAZY!. Tadi dah sempat pun muntah kat ofis. And every morning rasa cam letih sangat. Macam lah semalam ko bertukang malam2 kan...eh! Tp owwhh siyesly  penat. Pg tadi rasa ngantuk sgt. Sib bek pikir nak antar nazhan g umah BS je. Kalo x mau ku tido lg.


Bangun pagi2 skrg ni dah taktau nak pakai baju ape. Nak iron baju pun rasa malas. Rasa nak pakai loose pant ngan big tshirt je. Seluar keje sume dh x muat. See baru 2 bulan, dah x muat..dulu 2 bulan relax je pakai  tight jeans..now?? Harapan je la! Ni adelah akibat x jaga perut. Lemak gelebeh yg senantiasa wat aku nampak preggy. Now dah truly preggy + buncitness = 4 months preggy. Padahal 2 bulan je baru. *sigh*

Pas ni nak kene mula kan exercise plak and multivits kot..sebab tenaga sangat 0. Lepas nih Mr Raksasa kene la teman kan g jenjalan kat park mcm dulu. Owwhh cant wait! (padahal skrg pun bleh je!)

Nazhan so far ok la. Tp clingy sangat ngan mummy...most of the time mummy. Kalo dulu bleh lah relax lg, sebab jap2 daddy. Pas ni I'm sure daddy kene fully take care of him sebab nye I dh x bleh nak layan die sangat. Nak dukung2 bagai memang x dapat dah. Tp ye la, dah besar2 ni daddy die pun xnk berdukung sangat. But sometime he wants attention. Until now nazhan still BF especially at night. Tp dah x sekerap dulu. Cume now I dah x rasa selesa, dah rasa perit and sakit. So we bottle train kan die, die nak la tp still nak nenen gak. Rasa cam nak sapu peria je kasi die give up but my fren told me selagi mampu and die nak, no effect to my baby then ok je cont BF. Ntah la...rasanye mcm x mampu je. Cume harap2 bleh bertahan lah.

Since preggy ni, macam2 dah start pk. Kadang rasa cam penuh otak nak pikiaq. Xpe nanti I share ngan korunk ye...Yea u all like my famili dah. hehehe =)