Tuesday, April 3, 2012

Bahagiakah Aku?

Assalamualaikum w.b.t,

Tajuk yg agak terangsang...hehe...selamat membaca!


A minor change can make huge difference to the people we loved.
Perhatikan ayat DMFK di atas, untuk bahagiakan diri ialah dengan berbuat baik dan bahagiakan orang lain. Apa itu bahagia? I believe everyone has their own definition to interpret what is happiness is all about. Bahagia yang macam mana kita nak?..Bahagia yang macam mana kita cari?...Macam mana nak bentuk rasa bahagia itu? Apakah faktor2 yang boleh membuatkan kita rasa bahagia? Siapa yang boleh membahagiakan kita? Bagaimana mencari bahagia itu?
Saya percaya apabila kite wat satu perkara yang kecil itu kadangkala nya mampu membahagiakan diri sendiri mahu pun orang lain. As u can see the words above,..sms I luv u pd org tersayang,..sms I’m sorry kpd org yg kite lukai or kpd org yg kite wat salah n TQ pada yang membantu. As simple as that pun orang masih simpan ayat2 ni. EGO! Walhal kalo anda beritahu kpd org tersebut, berbahagia lah org tersebut…dan achievement on that day could be, awak telah buatkan seseorg rs bahagia. Simple!..ade kuarkan duit? Alaa setakat bape sen utk duit sms pun nk berkira?? Sedangkan impact nye is priceless. Duit rokok boleh beli bang, xkn sms sayang kat bini pun berkire?? =p
Since I’m married myb byk focus pd marriage stuff la. Maybe gak ade related ngan org2 bujang ni. Ape org bujang single mingle xleh happy ke?..Xleh rs bahagia? Maybe lebiy bahagia dr orang yg berkahwin…mungkin!
Tapi berkahwin x semestinye x bahagia…n x semestinya bahagiaaaaa je. Of course lah hidup yg like a roller coaster ride ni ade bermacam2 rasa. But wat I can say is, lepas kawen ni lauk makan hati adalah perkara normal bg setiap org pompuan,..laki ade??. Ok pe, bahagia la gak kn makan hati dari x makan pepe langsung…Ade setengah org makan penampar pun bahagia…aduhai~
So mostly akan berharap bahagia selepas kawen. Bahagia like happy ending fairytales…happily ever after! But what the price you pay for the happily ever after tuh??..Of course to get happiness or untuk berasa bahagia mestilah ada rasa derita, perit maung, sakit hati n mcm2 lg. Kalo x rasa mende2 ni kite xkn tahu yg kite rs tu adalah bahagia. So maknenye perlu ade pengorbanan utk Happily ever after tu…sampai ke mana??...of course la nak bawak sampai ke syurga! Jauh journey nye nih….
Kadang-kadang tertanya pd diri sendiri susah sgt ke nak buat org rasa bahagia, especially pasangan kite la. Dengan org lain kite bleh say thank you, say sorry but dengan ur partner. Haram ape pun x sebut. Padahal partner kite lah yg selayak2 nye utk kite jaga hati die. Tp den xtau la kalo ade sstgh org tu luxurious things baru nak happy. Itu deman nak penampor namenye...dah kalo laki ko gj RM3k nak mintak BMW3s...memang x la. Depend la,..ade stgh org memang cam gitu. Tp org cam I ni, cepat berpuas hati depend pd kemampuan org yg memberi tu la kn (syuukuuuurrr bak kate lain nye)..
Like simple tazkirah by my father in law. Kalo kite nk wat kebaikan (which mendatankan kebahagian pd org lain) dgn sebiji kurma pun boleh. How???....u take this half n u take the other half. Sharing is caring.
To all people, jom sama2 kita bahagiakan diri kite dengan membahagiakan org len. Tp if orang lain x dpt membahagiakan kita atau pun berkira sangat nak bahagiakan kita,..nak wat cam mana kan..mean dia adalah manusia yang paling rugi di muka bumi ni.



1 baby's note!:

The.Confession.Of.Ainlicious said...

love this babe...inspiring :)

Post a Comment