Friday, April 6, 2012

Nazhan balik Kampung

Assalamualaikum w.b.t,

Again...terlampau rajin sampai malas nk kuar lunch, so makan meggi je sambil tu bleh update blog. So rajin ke malas nih?...hew hew hew...

Last month we all satu famili balik kampung. Di mana lg kalau bukan Kota Kayangan.
Plan tu dah lame nak balik tp selalu je xde kesempatan. So this time gue balik jugak. Ye la kan sementara mak ayah masih ade ni la nk kene tgk2 kan...kalo dh xde esok x gune dah. Azam tahun ni every quarter nak balik kg tgk mak ayah.

This time balik kiteorg x drive mcm selalu. Walau pun x jem tp kami hanya mahu jadi penumpang je, relax2 sambil menikmati perjalan yg agak jauh itu. Menikmati la sgt kan perjalanan yg almost 11 jam tu. Lame gilerrr kan....

Untuk saving tenaga dan poket, kiteorg pilih naik tren KTMB.

Kalo nk hubby n wify satu bilik pun boleh...lg senang!

This one also not bad...selalu memang amik ni pun.

Tambang KTMB (KL Sentral - Arau)

9.10 dh kene ade kat KL Sentral, sampai Arau around 8 lebih. Ok la, tido je kat dalam coach tu. Nazhan xde la meragam sangat cume die suke nk menegur org kat dalam tu. Nak berjalan-jalan. And bagi mummy yg menyusu senang je. Baring, tutup langsir and feeding ur baby. I penah experience naik train nak balik raya. Ooowwhhh sgt meriah ok, famili duk satu coach agak meriah bile time nk bersahur. I plak time tu duk dalam tu makan roti je...huk huk. Kalo i hangkut famili i mesti best balik raya kg. hehehe

nazhan ngan daddy kat katil atas

nangis sebab nk kuar mummy x bg..

Sampai Arau, adik I dtg amik. 1st kiteorg g pekena Ns Kandaq Ayam Madu. Tp dh x brapa best tempat die sebab dh berubah g fudcort...kalo dulu kat pasar lama bawah pokok besaq. So makan x brapa feel sgt la. Ooohhh yes, bile balik perlis mcm2 jenis makanan nk makan. Siap wat list.

1. Ns Kandaq Ayam Madu
2. Cheese Naan - x sempat pekena
3. TomYam Wang Kelian
4. Pulut Ayam Wang Kelian
5. Sotong Celup Tepung, Kola Pelis
6. Laksa Kola - ni pun sama
7. Masakan Acik & Atok (selalunye lauk kg, sayur pucuk manis, rebung madu,)

cucu tok mama ni rajin...after mandi tghari tu, tolong menyapu plak!!

Now dh bulan 4, pama ckp dlm awal bulan 5 ni or ujung bulan 5 buah Mangga Harum Manis akan keluaq. So cam biase la, mesti booking 2-3 kotak punye pos sini. Ni antara Mangga terbaik woo..kat tanah peghelih ja dia tumboh..kat tempat lain xdak. Kalo x caya try la tanam! Kot2 bleh export p Harrods. Jgn x tau. Buah ni kena booking dulu. Gred AA suma lepaih luaq negheri...

Duk kat kampung ni relax2 je. Lepak2 tgk tv, g jalan2. Tp toll n parking free...hehe. X macam sini gerak je ckit siap la tol, parking n so on.

Trip to Wang Kelian, saja ja pi nk survey kereta kat Nazhan. Huhuhu...jauh giler kot. Harga antara 1500-3500 Bhat. Ok la kot kalo nk di bandingkan ngan harga di KL. This car batery operated siap ade controller. Tp tunggu Nazhan besar ckit la kot. But in plan la mende alah tu. Memandangkan balik nek ketapi so xleh la nk beli. Xkn nak suh Mr Rasaksa drv kete tu/moto tu balik KL kn...miahahahhahaha. Mr Rasaksa amaze tgk ATV utk budak tu, katenye "..ni bleh pakai kat kebun ni"..Ha'a pakai kat kebun la sangat..bukan budak yg naik..bapak budak yg excited terlebiy.

Ade byk jenis, kereta, jip, atv n motor.

Nazhan test drive..

Balik dr Wang Kelian, kiteorg singgah kejap kat Gua Kelam. Ingatkan nak masuk dalam. Tp org jaga tu ckp belum siap lg, ade construction tgh wat. Well maybe this due tu banjir yg teruk melanda Perlis hari tu.
So baby pun bermandi manda kat situ. Saja sejukkan badan die. Kiteorg yg tua2 ni tgk je la. Maklum je la, ni xtvt terjah je. Mane ade bawak pakaian spare ke hape...so terkebil2 je la tgk anak main air. Jeeelllesss...
  
Daddy teman nazhan main air...

nazhan with his sedara

pikcas after pekena tomyam.... 

After few days kat sane kiteorg pun gerak balik. Rasa x puas stay kat kampung. Tp apakan daya. Tugas mencari rezeki di kota perlu diteruskan. Sediy...siap nangis2 masa pama antar naik ketapi. Padahal bukan x jumpe dah...Tp tiap kali memang macam tu, sebak!

Insyallah 2nd quarter or maybe raya balik sane lg. Hooyayyy raya tahun ni di perlis. =)


Ps: stesen ketapi arau dh roboh...teringat ns lemak best kat sini. Babye kenangan!

3 baby's note!:

ettyzukhair said...

bestnye...harum manis nk kuar dh!!

ZihaN ZamberI said...

mak etty...jom balik kg same2!!...hehe

yUmIe said...

last year i outstation for 2weeks kt kangaq on early april.gigih cari harum manis,tp time tu xkuar lg.nsb ade staff kt client site i tu tlg bg b4 we all blk.ouhhh sedap gilerr!!i plak time tu xtau rpenye i dh conceive.ptt le duk ngidam n pulun sgt mkn mangga kt sna.haha

Post a Comment