Thursday, April 5, 2012

Resipi Ulat Mulong untuk Nazhan

Assalamualaikum w.b.t,

Waaaahhh rajin pulok dah mummy nazhan ni wat entry.
Kali ni kite nk share resipi ulat mulong untuk anak2 kite ye!
Yes,..ulat mulong nih sangat lah sedap...lemak berkrim cam mkn cheese (cm la penah mkn!!)


Amacam sedap x tgk gambar tu??...hohohoho (gemuks-gemuks lak tu)

X mungkin aku nak bg mini rasaksa ni makan ulat mulong...kes kes..tp worst thing so far die penah makan is tanah n cat's food (share mamam mknn adik die) masa tgh tolong Mr rasaksa mengemas belakang rumah. hohohoho...die menge'test' antibodi die...alhamdulillah xde pepe bad effect. Still strong, cute and notty like always.

Ok my version of ulat mulong is this.....


Haaa nampak cam serupe kan...hehehe. Sengaja wat comel2 cam ulat mulong so senang mini rasaksa nak makan. Kalo besar gabak nanti die still akan sumbat sume dalam mulut die (exactly mcm Mr Rasaksa sumbat sushi dalam mulot....sah ikut perangai bapak die)...kalo x bleh kunyah die akan luahkan balik...aiseh!

So ini resipi ulat mulong aka mini che mek molek...


huhu...x same lgsung che mek molek nih ngan mini che mek molek hakuu.. (-_-)!

Ok resipi die cm kat bawah nih;

Keledek (rebus dan di lenyek)
Tepung Gandum 
Tepung Jagung

Gaulkan sume skali and gune 2 sudu kecik utk shape seperti ulat mulong.
Since keledek dh manis so x payah campur gule. Mcm I campur kentang ckit.

Ooowwhh ye, xde sukatan...sebab aku wat ni pun sukatan suke suki aku. Sebab ni sume belen2 yg tinggal kat dapur.

So I goreng mende ni cam cucur dalam minyak sayur. Or else nak lebih sihat bakorrr je dalam ketuhar. Aceh melayu sgt...ok OVEN!

Agak kekuningan sila angkat...walllahhhh... Siap!

Mini rasaksa keep on repeating eating ulat mulong that day...for evening snack.

Kalo kite punye version che mek molek besar gedabak tu, ade syrup gule kat dalam.

Agaknye kalo weken ni wat ns kurma or ns kismis untuk die, die makan ke x haaa??..

Hoookkaaayyy selamat mencube! =p

Ps: teringat kenangan aku ngan Azlin wat kuih Che Mek Molek ni sampai keras sebab terlebih tepung...huhu


2 baby's note!:

aThidEaN said...

intro gambar geli den nak klik link kat fb grup td..seb baik tak makan betol2 ulat tu

Nurulhuda|Adlie said...

nak kirim ulat boleh? hehe, thank you for ur help, i beli 2 aritu pun tak makan habis lg, suka makan buah masammmm je mana taknya, haha once mengidam delima i let u know ;) thank you againnnnnnn!

Post a Comment