Tuesday, May 29, 2012

Cerita Hari Minggu

Assalamualaikum w.b.t,

How wow you readers? Fine??..Great?..Fabalous??...Harap2 sume2 nye sihat2 belaka.

Few days no update,..borink kah hidup den?...Biase2 je la ngan rutin2 yg normal.

Now my routine dh berubah ckit. X macam dulu. How its berubah?..huhu

Today is Nazhan's 2nd day kat rumah Ibu. For those yg baca status kat FB they know. Aceehh cam ade je la org nak follow aku kan....I will folloooww uuuuuu! (nyanyi lagu mambang kuning)

OK....bersambung kisah nazhan...

Before this Mak (selang sebuah rumah) jaga die. Sejak aku start keje and nazhan umur 2 bln aku dah hantar kat Mak untuk jaga. Nazhan ngan mak serta famili mak memang rapat. He is like part of the famili. And kalo anak2 mak rindu kan nazhan, diorg akan suruh mak amik jugak time weken just to play with him. Kerenah Nazhan mak sorg je boleh layan,..org lain x mampu nak layan kerenah nazhan yang macam2 tu. Nazhan merengek, nazhan xmo tido, nazhan nak lenjan2 atas badan mak, nazhan suke jerit kuat2 kat rumah mak, nazhan merajuk guling2 ngan mak. Everything Mak yg handle kan. Kadang x sempat masak utk famili melayan kerenah nazhan. Bile die tgk nazhan sakit, or nazhan kurus,..cepat2 die cube sembuhkan nazhan...die akan bg nazhan bambam balik...masak best2 bagi nazhan makan. And setiap kali mummy amik nazhan dr rumah mak, mesti rasa cam hantap ckit dr biasa. If taska, dapat kah nazhan dapat layanan cam ni?..Sedih, soon mak kene pindah. X lama je lagi. Minggu depan wedding anak2 mak. Pas tu mak akan packing2 barang untuk pindah. Thank you Cik Ros sebab jaga nazhan macam anak/cucu sendiri. And sebab mak jugak nazhan byk belajar vocab ngan mak. Segala susah payah mak jaga Nazhan hanya Allah je yang membalas.

Now Nazhan dah stay rumah Ibu, and of course once sampai depan gate Nazhan mesti nangis2 panggil "mummy...mummy"...Pity him!,..What to do baby boy, mummy needs to work. Needs to find some extra necessity utk our famili. Dan alhamdulillah, pengganti Mak pun sama macam mana Mak jaga sebelum ni. Thank you Ibu aka Kak Lani bersabar dengan kerenah nazhan.

Sementara nak tunggu die besar ckit nak masuk taska/tabika..bagi la pengasuh jaga dulu. Nak hantar tempat lain, rasa risau plak. Because we know our baby better. Tp my mum said, not to worry much as baby will be independent once die stay ngan orang lain. Harap nazhan pun sama. Be independent bile x bersama mummy.

So Alhamdulillah, once again Allah beri lagi rezeki untuk dapat pengasuh yang baik yang sangat bertanggungjawab menjaga anak orang lain seperti anak sendiri.

Another story about our weken few days ago. We had 2d n 1n at Aminah's Home. It's my late granma house in Tepeng. What a wonderful day to be there. The place of my childhood memory.

1st Day.
Bertolak around 10am sampai around 1pm lebiy. Sampai terus lunch nasi tomato mama. I miss her nasi tomato. Tp this time die gune beras basmathi which I x brape gemar. Suke lagi kalo gune beras biasa. But still fine bile makan ngan ayam masak merah n jelatah. I miss my mum's cook actually. Then he bring dessert as well, Apple Crumble Pie. Owwhh yummiiesss,..sedap sbb x brape manis. I should bring back whipping cream baru bertambah sedap.

Aktiviti selepas makan is,..MANDI SUNGAI! cam biase la tempat die x lain x bukan Sungai Trong lah. Dah jadi tempat rekreasi pun. N tempat ni jugak lah a few recorded died here bile air lepas dr atas bukit.
Tp that day cuaca sangat cantik,..x panas sgt..x mendung sangat. Sesuai untuk we all sefamili nak bermandi manda. Nazhan pun mandi jugak. Waahh die dh tunjuk minat nak swim,..berkepak2 dalam air. Hehehe...tunggu nanti mummy ajar ye!

Petang tu lepas swim sume kepenatan. Masing2 belasah berdengkur seround dua. Nazhan pun penat sangat. Tido sampai maghrib. And malam kiteorg lapar tp xmo belasah dh ns tomato mama. Aku tingin nak makan sotong kangkung. Tempat favourite kami Pasar Ahad kat Changkat Jering which no longer jual hari Ahad. Die dah start jual since tghari Sabtu sampai malam. Kat sini yang best nye, sotong kangkung, mee rebus, mee kari, laksa, n satay. Ini ape yang kami makan since membesar kat tepeng. Nice hoookaayyy.

Selesai Dinner amik peluang pusing Taiping. All historical story about taiping,..my mum memories,..my dad memories kene kejar ngan pondan pun kuar. Well I pun ade cerita gak kat situ. I tadika kat masjid hijau tu and almost nak masuk sek ren taiping. By that time nak school dh pindah to Perlis. And macam biase jugak la, kene pusing tasek tepeng walaupun malam2 x nampak apa2. Suke melihat kecantikan pokok2 kat situ. 1st plan nak masuk Zoo Tepeng. Tp cam ramai plak. So cancel. Balik je la rumah terus.

2nd Day.
Pagi ni bfast lg kat tempat same di Pasar tu. Aku sental mee rebus die plak. Pergghh memang best la kuah die. Even Mee kari yang hubby order pun sangat memuaskan hati. Memang rasa kari die yang sesedap rasa di tambah pula dengan kerang2...aduhaii. Superb la.

Lepas tu ke Bandar Taiping lg skali just to bring nazhan bersukan neka kat situ. Ye la kan, sekali skala bg atok n wan die main ngan cucu kat taman permainan. Bapak aku tu yang paling excited ngan cucu, die la heret cucu tu main macam2 sambil hubby temankan skali. Lepas dh bersukan...n ape yg kami bfast tu dah hadam...P pekena cendol kat depan sekolah KE plak...waduh-waduh..panas2 pekena cendol ngan laksa. Memang ngam sangat2!. Owhh heaven. Pas tu ingat time lunch nak ajak p pekena Mee Mak Jah, bile teringat cuti sekolah. X jadi, nanti jadi cam ari tu...Que sepanjang2,..last2 p pekena mee udang kedai lain.

So for lunch We decide utk pekena gulai ikan semilang. Ni feveret fish nih. Ikan semilang ni cam ikan keli gak la cume die more to laut. Ikan ni kalo masak tempoyak ngan timun perrgghhh meleleh ayaq liur,..goreng sambal ka...n gulai pun memang terbaik la. Kali ni sume lauk beli. My mum pun happy x kene masak. Ye la kan, dah mood holiday. Apesal plak nk kene masak.

Around 5pm mcm tu me and hubby pun cabut balik kl. Weken yang singkat tp penuh pengisian bersama keluarga. I like. And still rasa x puas 2 hari bersama famili. Nak2 plak adik aku keje kat sarawak tu balik. Memang gosip je la kroje nye. I miss vacation with my famili. Diorg nak p trip mancing kat Langkawi soon, aku x dpt nak follow...huuuwaaaaa! Nak ikut...


Progrees nak beli rumah: Loan dalam applying process. Please doakan kami ye kawan2. thank u! =)

0 baby's note!:

Post a Comment