Wednesday, June 6, 2012

Nazhan's vocab progress

Assalamualaikum w.b.t,

Ari ni relax ckit setelah menghantar sebutharga tp ade lg 3 yg harus di siapkan. Ready utk berkhidmat di hari minggu. Boleh claim cuti..Yay!

Nothing much to update this time. Just wanna share my son's progress.
He's now dh 1 tahun 5 bulan...soon 18 months. Sekejap je masa berlalu...dh besar anak mummy ni! (ayat klise). Rindu gak sebenarnye nak preggy balik, tp bile memikirkan a few things should be settle 1st so we are pending this plan. Bapak nazhan cakap anytime je,..ye la bukan die nk jaga sangat pun. Boleh la ckp cam tu.

Nazhan sekarang ni dah byk bunyi. Macam2 vocab die dah tangkap.

Kalo kite sebut harimau...die akan bunyi "Aaauuummmmm" tp dengan nada harimau manje!
If kite sebut Gajah...die akan cakap "jajahhh"..
Itik ...."pap pap pappppp"
Cat..."meow..meow"...or else die panggil "jer"...name kucing die (Ginger)!
Pegi pasar nampak fish..."pish...pish"...kalo nampak akuarium pun same.

Kalo keluar rumah...nampak lori..."rorii".
Nampak lori putih..."roti'
Naik moto paknjang die...."toto"
Bile bus lalu..."baa",..s x lepas lg...hehehe

Kat rumah kalo aku masuk bilik air nak mandi or wewe...mesti die akan jerit dari luar "dahhh??"..
So I kene la respon "beelloommm!"...it will repeat till i kuar dari bilik air..

Tanye die nak something x...die akan kate nak...kalo x nak...die akan kate mau sambil geleng2..xmau la tu.

Ni lagi 1 tebiat die,..die masih lg menyusu badan especially bile I ade kat rumah. Susu fm x laku.
So setiap kali after die menyusu,..die akan selak baju I and poke my big fat belly. After poke die akan ckp "bie..bie" sambil tunjuk2 perut. I pun cakap lah ngan die,.."baby tido...baby sleep....sayang baby". (padahal lemak menggelebeh k!). Die pun pegang perut then kiss bertubi2...huhuhu. Or else die akan hempuk muka kat perut byk kali. Konon tanda sayang la tu. Then best part is,...die akan pegi kat bapak die sambil tunjuk perut daddy die ckp..."bie..bie". Of course la my response "yesss...dady's baby...go kiss baby". Die pun menonong g kat daddy die n kiss that perut buncit tu yg konon ade baby yang ntah bile nak kuar...hehehe.

And Nazhan ni die ade satu pe'el yang menggelikan hati. Contoh la, if we talking about him depan die...or marah2 die...nanti tibe2 die akan cakap "ciicakkk" (sambil jari tunjuk kat atas)..Owwhh anaakk, pandai sunggoh kamu mengubah topik ye. Then he will give you a BIG GRIN like this =D. Cam ne den nk cont marah??!!...huhuhu

Most of the time bile die sebut ciiiccakk...ciiicakkk..I sj akan confused kan die sebut caaaciiinggg!...hehe
Ciiccakk...Caacciingg...Cciicakk..Caacciinng...pas tu tetibe caaciingg...hehe.

Kalo nampak lipas je mesti sebut..."eeeyyaaarrkkss...eeeee"...nampak tahi kucing depan rumah pun die akan cam tu gak. N few days ago in history die terpijak kepala anak lipan sampai kemek. Patut la menjerit2 sambil terkinja2...ingat kan ape..sebab kat situ ade lipas gak. Then later baru realize ade lipan kat situ. Check kaki die, alhamdulillah xde pepe.

I'm greteful with what ever pencapaian Nazhan achieved now. And I will guide him all the way through the growing process. It's my achievement as well if he does achieve something, and like I share with all of you before I want him to be A Great Gentleman! amin~


4 baby's note!:

Maznie Omar said...

dah pandai byk dah Nazhan :) ... puas hati bfeed ni kan?, development anak cepat je :D

sweetlavender86 said...

hahaha.comelll je nazhan!dah laa gebuuu bambam.

ederq said...

haha comel ok. esp part ckp ada baby dlm perot tu hahaa

Zihan Zamberi said...

maznie: yep, byk gak la die catch up...alhamdulillah. rezeki susu die ade sampai skrg.

zura: x bape nk gebu dah..

ederq: hahaha...perut mumy die bunch..seiring perut daddynye..

Post a Comment