Tuesday, August 7, 2012

2 Celebrations

Assalamualaikum w.b.t,

Salam 18 Ramadhan 1433H...

Actually aku ari ni mood x brapa nak ada. Plus sakit tekak aku ni dah 18 hari x baik2. Asyik batuk2 je, nak bercakap pun susah. Semalam almost mcm nk kene asma. Batuk yang menekan2 dada. Xtau nk makan pe lg dah nak bagi baik batuk ni. Siyesly kerengkong ni rasa perit n gatal ya amat. Doakan saya cepat sembuh ye kawan2.

Lagi 11 Ramadhan kita akan menyambut Syawal. Apa persediaan korunk?..Dah shopping baju raya ke? Bape pasang?..Pakai sedondon ke tahun ni?...Mesti meriahkan korunk...Aku?

Hmm tahun ni x brapa nak raya sangat. Raya biasa2 je. Mean here, aku n hubby x kisah sgt la pasal baju kiteorg. Mcm aku pun x tau lg nk beli ke x...tp untuk anak tu wajib ada lah. Tak tau bile nk p merayap shopping. Next week dah plan nak wat kuih raya. X wat banyak pun, myb sejenis 2 je. Yang lain, tunjuk2 je. Persiapan lain untuk raya ala kadar je la...at the moment $$ byk tertumpu pada nak masuk rumah.

Yesterday on weken, Alhamdulillah. Kami sekeluarga besar telah pun mengadakan majlis bacaan Yasin dan Terawikh berjemaah di rumah baru. Ambil keberkatan sempena bulan Ramadhan, semoga rumah yang bakal kami duduki ni menjadi sebuah syurga duniawi yang harmony, bahagia, aman damai dan mententeram kan jiwa. Bacaan Yasin turut di adakan untuk biras yang bakal melahirkan anak, and at the end of the ceremony after iftar is sambut Hari Kelahiran Abah. He's now a retired man.

Cite pasal rumah, byk sunggoh perkara2 yang perlu difikirkan dan perlu di lengkapkan. Like one of my fren said, it take years to build a house! Ok, agree. My part is to complete the kitchen. It will be my biggest territory in the house other than master bedroom. So my plan for kitchen I need to buy refrigerator & washing machine which is my budget is roughly around rm2.3k...huuuuu hangus~ Currently boleh dikatakan halfway dah siap kemas.

Nak di jadikan cite, my kitchen is indirectly became green kitchen. It's because of the floor tiles is green. The cabinet also the owner has paint it pastel green. Tp I rasa macam nak paint lain je, just to beautify it. Oleh disebabkan tu most item kat kitchen pun dh jd hijo.

Perabot2 utk ruang lain, hubby cakap die akan take care. Feeuhh!...hehehe

Now boleh lah berangan nak beli barang untuk rumah or berangan macam mane nak deco rumah. Tp nak jadikan kenyataan tu kene ade $$ la ye...takpe, berangan still FREE!...hehehe

Anyway sorry to say, no picture this time for this entry. X sempat nak snapy2 ari tu.

Take care n selamat berbuka.

2 baby's note!:

Syima Syaz said...

sama lah... berangannnn memanjang.nak paint sana, paint sini mcm lah rumah tu i punya! hehe....

kitorang dah siap2 budget utk beli sofa n bedroom set baru tapi tetiba dapat surat cinta dari loan study... ayah plak guarantor.berbalah-balah... langsung budget utk furniture dah melayang ke loan study. nasib baik husband paham..
kecewa btl....

Zihan Zamberi said...

Syima,..I pun tgk keadaan. bukan bleh semua benda serentak kan..hopefully ade lah rezeki kami nak beli barang2 ni...tp rumah pun x 100% cuci abis lg..huhu..lantai tu nak kene selalu mop..still berdebu...

Post a Comment