Friday, September 7, 2012

NAK Kaya RAYA

Assalamualaikum w.b.t,

Al-Kisah Nak jadi kaya Raya (sila nyanyi rentak senario yeee!)....

Salam 20 Syawal!...Wahh dah 20?? lg 10 hari dah nak abishh syawal...Mesti lepas ni sibuk org nak wat open house. This weken je dah ramai org invite, xtau la dapat pegi semua ke tak...kalo x dapat tu mintak maaf la ye.

Aku ni,..dah 20 Syawal baru nak hupdate..Kalo kate rendang, dah jd serunding pun! Kalo kate lauk raya lain, aku xtau la dah jadi hape kalo simpan 20 hari...dah kering or berulat2 kot...eeyyarkks! *saje matikan selera korunk*

So korunk tahun ni raya mana?..Umah mak pak or rumah mak pak mertua?..or rumah mak nenek korunk?

Aku tahun ni raya kat umah parents,..yeehhaaa! Harus lah bergembira kan. Tp sume nye tahun ni bersederhana sahaja. Aku tahun ni x beli baju raya pun, nazhan n hubby pun sama. Nazhan pakai je baju melayu tahun lepas yg makpak hubby beli kan. Aku, ntah laaahh...*sigh*. Nak cari pink belacan punye pasal..last2 x jumpe. Kalo jumpe pun beading die x syantekk lgsung! Hubby plak xmo baju melayu. Katenye wat penuh almari je. Baju die time sek n kolej dulu pun bleh pakai. huhuhu....So tiada pembaziran di situ.
Alhamdulillahhhhh~

Actually kami sebenarnya habiskan all the $$ utk rumah baru. Even hubby bagi duit beli baju raya pun aku spend kat rumah. Xpe lah...bak kate die...kalo kat umah ni investment berpanjangan.

Raya kali ni kiteorg x drive. Kiteorg balik nek tren. Nazhan dah besar so xde masalah sgt kalo balik ngan public transport nih. Kalo kecik lagi mau la balik ngan kete macam siput bab nak sampai perlis. Tp tu la..kekurangannya balik ngan ketapi ni xleh nk ngangkut byk2. So xde la menyoping kat Pdg Besar or Wang Kelian utk di bawa balik. Even raya pun aku pakai crocs bodo aku je...kalo nek kete bleh gak heret heels byk2 kat seat blkg.

Bertolak ke perlis malam jumaat, KL Sentral sgt pack. huhu...Kalo time berbuka tu memang penuh giler. Sib bek la dpt tempat kat Chicken Rice Shop tu. Mula2 berangan la ngan hubby nk break fast kat Le Meridien. Kan sebelah je...kalo x Hilton ke..too bad that day dah abis promo break fast die...huhu. And kiteorg tapau McD je la utk sahur.

best je mkn snake snack!

Daddy Booo-Chak!

This time kiteorg x dapat lower bed. Sume duk katil atas. Imagin Mil pun kene panjat. Aku risau die sakit lutut je. Sib bek kat station mane ntah, die dapat duk katil bawah. Aku plak terpaksa beralih tempat sbb nk bf nazhan. Die plak aku xleh nak letak tepi katil. Kang terjelepuk plak...mau gegar satu tren dgr die nangis! Along the journey kiteorg tido je la....

Sampai Sabtu pagi, duk sekejap kat rumah siap-siapkan ape yang patut utk wat rendang n etc. Tengahari tu kiteorg g Hosp A.Star visit my aunt (kakak my dad) who is suffered Cancer stage 4. Die baru lepas kemo masa kiteorg g visit die. Met few of my cazens there. While I'm writing this, she's no longer with us. She has left all of us few days ago. Al-Fatihah to her~

Alhamdulillah this time raya, rendang, kuah kacang n everything went well. Taste good! Not like last year. It was bad time for me as I miss some of the ingredient last time. Mama kene wat rendang ayam plak tambahan lauk sbb rendang daging dh abis.

First Raya
Nak pergi semayang raya pun still x bleh sebab anak ni bukan mau duk diam. So I stay at home with my mum, preparing the foods for relatives and nebours (sukesukijeejanebourskan!!) to come very soon after semayang. Kalo nebor umah aku memang cam tu, lepas semayang je g attack umah jiran. Sebab after that diorg sume nak balik kg diorg yg dekat2 tu. Perlis kan...or Kedah je...apela sgt kan! hehehe

As our traditions every year, after semayang raya then diorg makan2 dulu. Top up breakfast pg tu b4 g semayang. Then sume standby kat ruang tamu utk bersalaman and lastly bergambar. This year x dpt plak duit raya dari my parents. Huhuhu...

Nazhan & Daddy

Acah ngan Tok Papa & Tok Mama

Sempoi Raya...

Dah setle traditions tu, layan la tetamu if diorg datang. Or else kiteorg balik umah atok yg jaraknye dalam 12-13km dari rumah kiteorg. Dari Kangar to Balai Baru, xde la jauh mane kan. This time beraya ngan my uncles, aunties and kazens. Pas tu lepaks2 tunggu org datang. Mostly relatives mane yg dtg visit kubur akan singgah umah my grandma. Which I cant recognise most of them. huhuhu

Kali ni, x pegi mane sgt pun. Pegi rumah atok sedara and visit my aunt yg sakit tu je. Petang je kiteorg bertolak balik kampung hubby kat Tandop (agaknye kalo baca entry raya lepas lebiy kurang same je..this could be entry last raya di kampung i..huwa huwa huwa). Balik kampung die pun same, duk rumah je malam tu tgk TV.

Second Raya.
Hari ni baru lah g beraya rumah sedara-mara hubby. Too bad x pegi pun rumah makcik hubby yg Biskut Y die sedap giler tu tp mama telah pun menapau biskut tersebut utk aku. Eh x, mkcik tu tapaukan utk aku. Wakakaka...And I'm eating it all alone...Heaven wooo!

Ni la biskut y tu..korunk panggil ape?

Ptg ckit, kiteorg g rumah rumah atok sedara hubby. And each time kiteorg pegi rumah die, wajib die hidangkan air kiwi hijau yang marveles itew. Imagine a famili of 8 cam tu sampai 3 jags die hidang. Giler lahap kan...hahaha. N yg best gak kerepek bawah ni. Dalam lilitan tu ade ikan bilis. Owwhh siyes nyummy..2 balang kiteorg abiskan. Bleh?..dtg rumah org perabih kuih die...hehe. 




Malam tu, after pekena Ns Lemak Royale, abah belanja...baru la kiteorg balik semula ke Kangar.

Ns. Lemak Royal Aloq Staq!

Die mcm nasi kandaq gak..Ns die wangi dgn rempah2 n kuning2. Agaknye kuning tu yang wat kan die ROYAL kot!...hehe. Lauk2 die pun cam lauk Ns. Kandaq gak la...cume kuah kari n kuah campuran die agak pedas n pekat...Memang ppiiiaaooww laa! Aku mkn separuh ja...perut kembung!

Kalo balik sana xdak Jalan-Jalan Cari Makan, x sah! Wajib ada dalam schedule.

Third Raya.
Disebabkan MIL and sefamili nak datang beraya rumah besan nya. Maka kami pun bertungkus lumus menyiapkan hidangan. Ngan hubby2 skali turun dapuq, tolong2 apa yang patut. Hari tu menu agak istimewa.

  • Daging Rusa Masak Lada Hitam
  • Daging Rusa Bakaq
  • Ulam petai n daun pe ntah!
  • Few Sambals
  • Sayuq campuq
  • Kari Kapla Ikan

Daging rusa tu adik aku yang kat Bitangor tu bawak balik. Sedap weh!..Rasa errmm...rasa daging lah. Lembut dr daging lembuuuuu.

Malam ni my MIL balik dulu ke kajang dgn adik2.

Fourth Raya.
Plannye nak g rumah kengkawan. But most of them not at home pegi beraya. So kiteorg sume duk je la kat umah. Pegi rumah pakngah pun xdak org. Kire nye spent quality time ngan my famili je la. Tgk Nazhan mandi kat luar.

Nazhan's eye peace!

Tengok la tu...aksi budak kpop eye peace mandi kat luar pakai pampers. Time ni hujan renyai2..n die sibuk je nak main air. So let go je la...Teringat time kecik2 dulu, my parents bg mandi hujan kat kwsn rumah atok. Berlari2 kiteorg kat kwsn rumah atok tu kalo time ujan.

Fifth Raya.
Dah plan nak p jalan-jalan penang. Bawak adik aku skali, escort! Kiteorg sampai Penang elok2 je time lunch. But before dat hubby ajak g RoadWalk or die panggil Lorong/Jalan Kulit. Ntah aku pun x familiar sgt ngan nama tu. Kat sini ada pasar yg jual barang2 antik. Lame la jugak die duk membelek. Last2 aku yg beli..buah n kerepek! Lapar dooh jalan2 kat situ...dahaga x igt punya. Then hubby bawak jalan2 tgk sekolah rendah lama die and rumah lama famili die kat penang. After that dah terlampau lapar kiteorg pun ke area komtar and sekitarnya mencari Ns. Kandaq. Last2 makan kat tepi Chow Rasta ja. Ceh! Penat je pusing2...x jumpe Ns Kandaq line clear or beratoq. huhu...Ns Kandaq tepi tu kira orait2 je la. Setakat bleh tibai n masuk perut.

Ni la ns kandaq ala-ala kadar tu...

budak yg suke makan kari..

Bro n his foot food!

Dah pekena Ns. Kandaq, hubby mintak laksa penang plak!..Aiihh, kuat la plak laki mak ni makan. Selalunye nak kontrol2 je keje. Kali ni...mcm nk makan sume mende. Setle Laksa, p jalan depan ckit n pekena lg. Kali ni Chendul! huhu...Each of them having one and me having air pegaga. Tp tetek x kembung plak..Ye la kan, org kate jus pegaga ni milk booster gak. Maybe x rasi pun dgn I. Kat Chow Rasta tu sempat la beli jeruk kelubi after so long x makan. Last makan ms sek rendah kat Changkat Jering.

Ni la die tempat Chendul tu...Ramai giler!

Then kiteorg off to MakLang house kat Tanjung Tokong. And hubby tunjuk rumah mama sewakan kat orang area tu jugak. X jauh dah la dr rumah my aunt. Abis beraya, kiteorg proceed to Batu Feringgi and Teluk Bahang. Singgah sebentar kat Penang National Park. Hubby dah berangan nak bawak kiteorg naik boat g merayap kat pulau nearby..sekali tanye per boat rm80, x berbaloi utk 3 dewasa n sorg toddler. So kiteorg simpan niat, maybe next trip bawak big famili g jenjalan kat situ.

pose tepi laut...fisherman harbour...wekk!

we are famili! *akugemoks*

Last but not least,..gambaq nazhan n daddy!

freestyle pose by nazhan n daddy!

Dah bergambar lebiy kurang kat situ, kiteorg pun balik kangaq semula. Adik drive! Heaven bleh tido! =)

Sixth Raya.
Hari ni hujan sepanjang hari. Plan nak g merayap rumah kawan2 pun tergendala. Memang xleh p merayap langsung. Plus my kazen, Abg boy kajang and famili dtg beraya. Mama masakkan lunch utk diorg. Maklumlah susah bebenau nak sampai umah mak sedara dia nih. So mama bg pekena cukup2, pe lg daging rusa lah!...hehe..after that terbungkang anak branak. Me, Ina (wife die) & My mum bergosip sampai bergegaq dapuq...hehehe. Sronok plak sekali skala bersembang ngan Ina. Mak aku pun happy.

Petang tu kiteorg get ready nak nek tren balik KL. So sad to leave my famili. Almost cry but ...sobs sobs..

That's my update...xde pe sgt interesting bout my raya this time.

So what about yours??



0 baby's note!:

Post a Comment