Tuesday, October 23, 2012

Business is ON! PTBS

Assalamualaikum w.b.t,

Alhamdulillah, Syukur ke hadrat Illahi. Setelah mendapat keizinan dr Mr Rasaksa. Akhirnya perkhidmatan yg sebelum ini tergendala dahulu, sekarang sedia untuk diberi kepada yang memerlukan.

Sejarah:

Perkhidmatan ini bermula ketika saya telah bekerja tetapi belum berkahwin. Idea mula timbul bila setiap hari minggu ada kelapangan yang saya hanya berehat di rumah tanpa melakukan apa-apa kerja. Kerja rumah tu biasa la kan kene buat. Masa ni saya tinggal bersama makcik. So sebelum kahwin saya terpikir apa salah nye kalo saya menimba pengalaman sebagai seorang pengasuh. Some sort of preparation before jadi Mama. Real MAMA! Lagi pun hari minggu x buat apa-apa better generate some income and experience. 

And lagi satu, saya terpengaruh ngan cite2 orang putih. Hahaha..kan diorg akan hired babysitter kalo nak kuar g dating. Have time together. 

Ye la kan, ustaz pun kate "Dalam rumah tangga akan ada mak, ayah, suami, isteri dan anak. Hubungan suami isteri perlu di jaga." 

Nak tau cite ape? Yang paling dekat ialah





Ni la die di mana aku dapat idea tu..tp diorg ni cam nanny full time. But me just part time cam movie2 yang lain tu. Banyak sangat laa movie yang tunjuk nanny part time...

And this is where the idea comes from as my dream to open a daycare one day.


These are my inspiring movie actually. Tp tu la..berangan tu senang tp nak wat tu satu hal. It's not bout mind blocking ke ape, it's about capability and other risk management. Not that simple..tp insyallah with 1st step in can lead to 2..3..4...and more steps right. *prayforme*

Pengalaman :

So I started dengan iklan kat sini OLX.com.my.

My 1st client is Kak Masyitah, name baby die Daniel. I ade letak gambar die kat blog ni. Few wekens gak la babysit. Masa tu Daniel is Baby 3 months. They are new parents, rumah pun x complete lg. So masa tu diorg ni suke hangout n shopping without baby. Ye la..susah la ckit nak pilih2 perabot bagai kan. Nak nek moto, to avoid jammed in KL. Lg pun baby so young. I pun x bawak kuar baby.

2nd client Kak Munizah, baby Ady. Owwhh baby ni almost 2y kalo x silap. Sangat petah. I selalu follow mak die g hangout ngan kawan2. And I jaga anak die, while die boleh la bergossip ngan kawan2. Alaa mcm kite2 gak, hangout and gossip.

The rest byk email tp most nye x dapat la nak babysit if I ade sumthing to do on weken or orang lain dah book. It depend on my availability jugak la. It's very flexible.

Ingat nak continue after kawen. Tp dah start preggy pulak. So kire macam x jalan sangat dah perkhidmatan ni.

And now, after some one has emailed me requested me this services so I rasa mcm okaayyy. Let's discuss with Mr Rasaksa dulu cm mane. End up, die agree. Cume I x bleh la nk g jaga kat rumah orang mcm i single dulu. Not fair la kan tinggal anak sendiri utuk jaga anak orang lain. And hubby pun terabai gak.

So dengan secara rasmi nya, saya re-launch balik blog 

Semoga Berjaya! Aminnnnn~


0 baby's note!:

Post a Comment