Wednesday, October 10, 2012

Mana Nak Cari?

Assalamualaikum w.b.t,

Entry kali ni pasal BUAH!...BU-AH! hahaha

Ni cerita bukan sebarangan buah hookayy...ni buah dah hampir pupus dari pandangan mata saya. This buah I penah enjoy habis-habisan which is years ago...zaman sekolah rendah.

Tadi kat FB ade 1 of my fren share gambar buah ni.....

Buah Nam Nam

Rasa terliur sangat tengok buah nam nam nih...menyicah sedap wooo!

And buah2 kat bawah ni sape penah makan??...Kalo dulu senang je nak dapat,..either ko pegi umah kawan ko dalam kampung or kat nat (pasar pagi). Kalo kat nat tu confirm bleh dapat/jumpa buah2 nih. Ni kire as snack bg org2 kampung. Tp ade gak org kampung cam laki aku x penah jumpe or try buah2 nih. haiiihhh...kalo aku ngidam esok cam mana la agaknye...die ni memang bangsa wat dek je! Name nak p cari utk aku...duk berjenuh la ngan die...aiii apesal bahasa kampung aku dah kuaq plak nih...hehehe

Buah Cermai

Buah Keriang Kecik

Buah Keriang Besar

Buah Keranji

Buah Jentik2


Buah Tampoi/Larah

Sesapa ada pokok nih or benih pokok ni,..or apa2 jua bentuk yg boleh aku tanam gtau la ek...Aku nak anak aku plak merasa buah2 kampung nih. Aku rasa anak aku lebiy tau stoberi dari buah2 ni. Buah-buah ni kire cam buah-buah tradisional gak la...cam kuih2 tradisional tu...kuih bauhulu n bla bla...

Ayaq liuq aku duk meleleh lg sebenarnye ni mengenang kan buah nam nam...n buah cermai cicah bersama sambal kicap....ooowwhhh heaven! << berangan!

Aku ingat nak wat penanam semula pokok2 ni kat kebun abah...nanti nak usul kan kat abah n Mr Rasaksa.

Sebut pasal pokok nanti aku share pokok ape aku tanam kat rumah...till next entry.

Ok la..nak p attend EC.

5 baby's note!:

Fieda said...

umh sy still ada pokok buah nam-nam tp sy org ganu panggil buah katak puru hehehe...kerian tu pun best kan..skrg mmg da pupus kot buah2 ni sume...

Zihan Zamberi said...

oo ye ke...kat ganu?..jauhnye..tu lah penah dgr gak buah katak puru...sedap kn buah ni..

Nor Arinee Mat Saaud said...

wohooo bestnya entry ni!!!
mmg i pon sgt suka buah2 yg u tungukkan tu. mana nak cari sekarang ni

zackmohd said...

Saya terjumpa pokok keriang dot kat hutan melintang ...buah tgh lebat.terus beli untuk wat benih...insyaallah dlm 4.5 tahun lg dpt lah merasa buahnya kot...:)

hassan busu said...

asalam...boleh mintak buah nam nam..kwn nk rasa mkn nyr

Post a Comment