Monday, April 30, 2012

Nazhan's Ball....ooppsss

Assalamualaikum w.b.t,

Today, Monday is Malas Day nk upload entry.
So I upload gambar nazhan,...shooopppiinnngggg! (aksi tangan lembut di bahu).


video

Kiteorg x beli pun balls tu...kalo beli huhuhuhu makin semak la rumah MIL. Tunggu kite ade rumah sendiri dulu ye Nazhan,..then mummy will deco one playroom for you. Insyallah~

oowhh yee...sile jgn pedulik suara mak nazhan yg nyaringggg tu! =p

Friday, April 27, 2012

Borak-Borak Bersalin


Assalamulaikum w.b.t,

Esok ade event Borak-Borak Bersalin, ade sesape join x?

Jom join event ni, as preparation to deliver baby secara normal, natural and gentle.

Nak tau lebih lanjut tentang homebirth, waterbirth, birth position, unnecessary birthing procedure n anything about birthing boleh join.

Apabila bercakap mengenai Bersalin dan Melahirkan, kita sudah cukup masak dengan di limpahi dengan cerita-cerita "seram"..SUDAH TIBA MASA NYA kita berjumpa dan berbual (atau borak) mengenai mencapai pengalaman bersalin yang...

TENANG...
POSITIF..
INDAH..
MANIS....
MEMBINA IMAN...
FITRIYYAH...
AMAN...

Program yang santai bersama ahli-ahli (dan bukan ahli) The Gentle Birthing Group Malaysia.

Program ini PERCUMA
Sesuai untuk bakal ibu, yang sedang hamil, ibu mertua (hehe), ibu ber-anak 2, 3...

Program ini di kendalikan dalam Bahasa Malaysia


Tarikh: 28/4/2012 (Sabtu)

Masa: 10pg - 12tgh
Tempat: 
Moms Basic, 21F, S.U Mall, Saujana Utama, Sg.Buloh, 47000 Sungai Buloh,

Ps: hopefully I've courage to try water-homebirth for my next baby (which I duno when =p)

Thursday, April 26, 2012

Duit Simpanan Nazhan

Assalamualaikum w.b.t,
Huhuhu berminggu rupenye ku x letak entry. Nak menaip x sempat. Kan best kalo cakap je sume entry tertaip secara automatik. Haven nyee!..X payah nk terketar2 menaip.
Ade ke voiceblog? Vlog ade la kan??...video blog. Tp dah 1 hal nk upload video. Kalo kate speed bandwidth ni bagus xpe la. Ni slow cam siput…
Nak cite pasal ape ek?..Ape lg yg x tercite or tershare kat sini?...wait waiitt aaa…let me recall.
.
.
.
.
.
.
Ok…Ingat dah!
Ni pasal duit anak I. Anak I kecik2 ni byk plak simpanan die. Mak die je tukang perabih simpanan. Simpan 50%,..abiskan 100%...muuahahaha. Tp bukan abiskan duit anak. Duit sendiri. Since lil monster lahir until now memang ade je org kasi. Terima kasih banyak2,..murah rezeki kalian kerana murahkan rezeki anak I. Betul la kate orang, rezeki anak ni datang dalam pelbagai bentuk. X semestinya dalam bentuk wang semata-mata, mungkin dalam bentuk lain seperti kesihatan, keperluan harian, makanan n many more. Dan x semena2 ape yg dapat kat anak, parents pun merasa gak. Contohnye cam atok die beli eskem kat cucu,..cucu x abis makan…sape yg makan??....hahaha of coz la mak pak die kan??..x ke namenye rezeki tu…huhu buuurrrppp….Alhamdulillah~
So mumies sekalian, ape yg anda wat ngan duit anak anda? Simpan?..Belanja utk keperluan anak?? Or what?
And for M2B, should be ready financial plan for your kids as the world nowadays is not that cheap. Price will be increased in many sectors. Be prepared…unless if you are rich!..7 keturuan x abis makan itu lain cite ye.
Me n Mr Rasaksa xde lah kayo mano. Gaji pun Alhamdulillah cukup la untuk kami meneruskan kehidupan. But for kids we already planned. Kire skrg ni kene beringat-ingatlah sebelum tiba masa yg x menentu tu.
Duit lil monster since lahir sampai la d latest masa birthday die ari tu dah pun kami simpan. As parents, kami diamanahkan untuk jaga hak die. Dari tersimpan kat rumah, kami pk better invest or simpan kat mane2 yg boleh memberi pulangan untuk die kelak, untuk kegunaan die di masa akan datang.
Plan kami bermula dengan ambil insurans untuk Nazhan masa die masih lg dalam perut. We sign up for PruMyChild which covered since baby in the womb, and kami amik part2 penting macam hospitalization and education plan for lil monster. Seperti yg korunk tau la kan, bil hospital skrg x mcm dulu murah je. Yes boleh je kalo nk pegi gov, tp still gune duit kan. Apetah kite nk choose best treatment and we go for private. Education pun same. Xkan nk harap subsidi kerajaan je. Nak harapkan PTPTN?? MARA? JPA?? Pinjaman itu Hutang…dan Hutang itu Beban. Harap dengan education plan ni boleh jd fund utk education die nanti. Skrg ok la, Mr Rasaksa bayarkan sampai die bergaji esok, bayar lah sendiri. And masa ni Mr Raksasa ckp, masa die bayar nanti pun mungkin dah murah cikit lah.
Some of his money kiteorg labur kat Amanah Hartanah Bumiputera under Maybank. Nak tambah x bleh, limited RM500 je. Tp dengar hari tu dah bleh tambah, xtau betul ke x…Tunggu next collection la kot!
And last but not least, Tabung Haji. Balance duit yg die dapat masa majlis akikah, orang visit kat rumah and masa birthday die kiteorg labur utk saham akhirat die. Dividen TH pun boleh tahan gak, antara yg tertinggi. Me and hubby pun daftar skali ari tu. And dijangka 2048 baru kami bleh pegi Haji. Masa tu umur kami dah 65 tahun…umur Nazhan plak 37 tahun. Itu cume anggaran, tp kite kene ikut que jugakkan. Kalo ade anjakan pun mungkin sebab orang mati ke, orang x cukup saving ke…still lambat gak la kan. Bagi I daftar je la awal untuk die, x rugi pun.. Lega me and Mr Raksasa bile kami bantu die bukak peluang pegi Haji lebih awal. Sementara nak sampai giliran tu sempat lah die kumpul duit nk g haji. As long ade RM1.3k dalam akaun dah boleh register untuk pegi Haji.
Bile pk2 zaman skrg mude2 dah bleh pegi HJ..mesti best kan. Pegi time mude ni lagi bagus. Dah tua2 baru nak pegi nk kene pk soal kesihatan n so on. My mum ckp, masa mude ni byk tenaga..duk hotel jauh2 pun boleh jalan lg. X perlu nk amik hotel mahal2 duk depan masjid. Tp kalo dah tua nk jalan pun nnti susah, x larat…Ape pe pun depend on rezeki kite. Doakanlah agar dipermudahkan setelah kite berusaha.
For those yg xtau mcm I sebelum ni…Account 1 KSWP boleh digunakan untuk investment like public mutual n so on and untuk daftar haji. Account 2 plak untuk duit rumah, education loan and kesihatan. So sape yg nak daftar haji tp akaun TH x banyak bleh gune Account 1 KWSP ye. Macam I !!
Actually ade banyak pilihan bank untuk parents mula wat simpanan untuk anak2. Up to you nak pilih yang mane. Ade sesetgh parents die memikirkan sama ada simpanan tu islamik ke x,... You know what best for your kid’s future.
As for me, the choices that me and Mr Rasaksa have made is the best for lil monster. Tapi tu la, ni baru sorg!...kalo kuar lg 2-3 orang cam ne?..huhu. Xpe, sentiasa beringat setiap anak ade rezeki die kan. Mudah-mudahan Allah murahkan rezeki kami dan anak2.

Ps: tingin nak p haji bersama anak2!! Amin~


Sunday, April 22, 2012

Fun Kids Cooking Class

Assalamualaikum w.b.t,

Just nak iklankan ini,

Ade mummies yg interested nak anak diorg join...sila register!...
Terbuka untuk anak lelaki dan perempuan....

Benefit:
They learn about fruits, shape, quantity and learn to be independent! Do it yourself...

HURRY UP!!

Friday, April 6, 2012

Nazhan balik Kampung

Assalamualaikum w.b.t,

Again...terlampau rajin sampai malas nk kuar lunch, so makan meggi je sambil tu bleh update blog. So rajin ke malas nih?...hew hew hew...

Last month we all satu famili balik kampung. Di mana lg kalau bukan Kota Kayangan.
Plan tu dah lame nak balik tp selalu je xde kesempatan. So this time gue balik jugak. Ye la kan sementara mak ayah masih ade ni la nk kene tgk2 kan...kalo dh xde esok x gune dah. Azam tahun ni every quarter nak balik kg tgk mak ayah.

This time balik kiteorg x drive mcm selalu. Walau pun x jem tp kami hanya mahu jadi penumpang je, relax2 sambil menikmati perjalan yg agak jauh itu. Menikmati la sgt kan perjalanan yg almost 11 jam tu. Lame gilerrr kan....

Untuk saving tenaga dan poket, kiteorg pilih naik tren KTMB.

Kalo nk hubby n wify satu bilik pun boleh...lg senang!

This one also not bad...selalu memang amik ni pun.

Tambang KTMB (KL Sentral - Arau)

9.10 dh kene ade kat KL Sentral, sampai Arau around 8 lebih. Ok la, tido je kat dalam coach tu. Nazhan xde la meragam sangat cume die suke nk menegur org kat dalam tu. Nak berjalan-jalan. And bagi mummy yg menyusu senang je. Baring, tutup langsir and feeding ur baby. I penah experience naik train nak balik raya. Ooowwhhh sgt meriah ok, famili duk satu coach agak meriah bile time nk bersahur. I plak time tu duk dalam tu makan roti je...huk huk. Kalo i hangkut famili i mesti best balik raya kg. hehehe

nazhan ngan daddy kat katil atas

nangis sebab nk kuar mummy x bg..

Sampai Arau, adik I dtg amik. 1st kiteorg g pekena Ns Kandaq Ayam Madu. Tp dh x brapa best tempat die sebab dh berubah g fudcort...kalo dulu kat pasar lama bawah pokok besaq. So makan x brapa feel sgt la. Ooohhh yes, bile balik perlis mcm2 jenis makanan nk makan. Siap wat list.

1. Ns Kandaq Ayam Madu
2. Cheese Naan - x sempat pekena
3. TomYam Wang Kelian
4. Pulut Ayam Wang Kelian
5. Sotong Celup Tepung, Kola Pelis
6. Laksa Kola - ni pun sama
7. Masakan Acik & Atok (selalunye lauk kg, sayur pucuk manis, rebung madu,)

cucu tok mama ni rajin...after mandi tghari tu, tolong menyapu plak!!

Now dh bulan 4, pama ckp dlm awal bulan 5 ni or ujung bulan 5 buah Mangga Harum Manis akan keluaq. So cam biase la, mesti booking 2-3 kotak punye pos sini. Ni antara Mangga terbaik woo..kat tanah peghelih ja dia tumboh..kat tempat lain xdak. Kalo x caya try la tanam! Kot2 bleh export p Harrods. Jgn x tau. Buah ni kena booking dulu. Gred AA suma lepaih luaq negheri...

Duk kat kampung ni relax2 je. Lepak2 tgk tv, g jalan2. Tp toll n parking free...hehe. X macam sini gerak je ckit siap la tol, parking n so on.

Trip to Wang Kelian, saja ja pi nk survey kereta kat Nazhan. Huhuhu...jauh giler kot. Harga antara 1500-3500 Bhat. Ok la kot kalo nk di bandingkan ngan harga di KL. This car batery operated siap ade controller. Tp tunggu Nazhan besar ckit la kot. But in plan la mende alah tu. Memandangkan balik nek ketapi so xleh la nk beli. Xkn nak suh Mr Rasaksa drv kete tu/moto tu balik KL kn...miahahahhahaha. Mr Rasaksa amaze tgk ATV utk budak tu, katenye "..ni bleh pakai kat kebun ni"..Ha'a pakai kat kebun la sangat..bukan budak yg naik..bapak budak yg excited terlebiy.

Ade byk jenis, kereta, jip, atv n motor.

Nazhan test drive..

Balik dr Wang Kelian, kiteorg singgah kejap kat Gua Kelam. Ingatkan nak masuk dalam. Tp org jaga tu ckp belum siap lg, ade construction tgh wat. Well maybe this due tu banjir yg teruk melanda Perlis hari tu.
So baby pun bermandi manda kat situ. Saja sejukkan badan die. Kiteorg yg tua2 ni tgk je la. Maklum je la, ni xtvt terjah je. Mane ade bawak pakaian spare ke hape...so terkebil2 je la tgk anak main air. Jeeelllesss...
  
Daddy teman nazhan main air...

nazhan with his sedara

pikcas after pekena tomyam.... 

After few days kat sane kiteorg pun gerak balik. Rasa x puas stay kat kampung. Tp apakan daya. Tugas mencari rezeki di kota perlu diteruskan. Sediy...siap nangis2 masa pama antar naik ketapi. Padahal bukan x jumpe dah...Tp tiap kali memang macam tu, sebak!

Insyallah 2nd quarter or maybe raya balik sane lg. Hooyayyy raya tahun ni di perlis. =)


Ps: stesen ketapi arau dh roboh...teringat ns lemak best kat sini. Babye kenangan!

Thursday, April 5, 2012

Resipi Ulat Mulong untuk Nazhan

Assalamualaikum w.b.t,

Waaaahhh rajin pulok dah mummy nazhan ni wat entry.
Kali ni kite nk share resipi ulat mulong untuk anak2 kite ye!
Yes,..ulat mulong nih sangat lah sedap...lemak berkrim cam mkn cheese (cm la penah mkn!!)


Amacam sedap x tgk gambar tu??...hohohoho (gemuks-gemuks lak tu)

X mungkin aku nak bg mini rasaksa ni makan ulat mulong...kes kes..tp worst thing so far die penah makan is tanah n cat's food (share mamam mknn adik die) masa tgh tolong Mr rasaksa mengemas belakang rumah. hohohoho...die menge'test' antibodi die...alhamdulillah xde pepe bad effect. Still strong, cute and notty like always.

Ok my version of ulat mulong is this.....


Haaa nampak cam serupe kan...hehehe. Sengaja wat comel2 cam ulat mulong so senang mini rasaksa nak makan. Kalo besar gabak nanti die still akan sumbat sume dalam mulut die (exactly mcm Mr Rasaksa sumbat sushi dalam mulot....sah ikut perangai bapak die)...kalo x bleh kunyah die akan luahkan balik...aiseh!

So ini resipi ulat mulong aka mini che mek molek...


huhu...x same lgsung che mek molek nih ngan mini che mek molek hakuu.. (-_-)!

Ok resipi die cm kat bawah nih;

Keledek (rebus dan di lenyek)
Tepung Gandum 
Tepung Jagung

Gaulkan sume skali and gune 2 sudu kecik utk shape seperti ulat mulong.
Since keledek dh manis so x payah campur gule. Mcm I campur kentang ckit.

Ooowwhh ye, xde sukatan...sebab aku wat ni pun sukatan suke suki aku. Sebab ni sume belen2 yg tinggal kat dapur.

So I goreng mende ni cam cucur dalam minyak sayur. Or else nak lebih sihat bakorrr je dalam ketuhar. Aceh melayu sgt...ok OVEN!

Agak kekuningan sila angkat...walllahhhh... Siap!

Mini rasaksa keep on repeating eating ulat mulong that day...for evening snack.

Kalo kite punye version che mek molek besar gedabak tu, ade syrup gule kat dalam.

Agaknye kalo weken ni wat ns kurma or ns kismis untuk die, die makan ke x haaa??..

Hoookkaaayyy selamat mencube! =p

Ps: teringat kenangan aku ngan Azlin wat kuih Che Mek Molek ni sampai keras sebab terlebih tepung...huhu


Wednesday, April 4, 2012

Stressed Medicine


Assalamualaikum w.b.t,

hi readers...how wow u?...feel wow? wooowww...



ok..i just want to share my new things in April.

Ni adelah ubat aku utk kurng kan stress...kurangkan gemuk n kurangkan sakit kepala..

hooo yes..teh longan tu cam biase la my milk booster n my calming drinks.

Those chocs are my stressed relief medicine.

That tin is my new routine to slim down.(tahu kat huby sure die condem lg)

Lil cute thing tu new way to release migraine pain. This one from cosway. Aku dh x larat nk amik pil everytime sakit kepala..bau die ala2 mint gitu...rs cm yoko2 pun ade gak...

that's for now..tata

Published with Blogger-droid v2.0.4

Tuesday, April 3, 2012

Bahagiakah Aku?

Assalamualaikum w.b.t,

Tajuk yg agak terangsang...hehe...selamat membaca!


A minor change can make huge difference to the people we loved.
Perhatikan ayat DMFK di atas, untuk bahagiakan diri ialah dengan berbuat baik dan bahagiakan orang lain. Apa itu bahagia? I believe everyone has their own definition to interpret what is happiness is all about. Bahagia yang macam mana kita nak?..Bahagia yang macam mana kita cari?...Macam mana nak bentuk rasa bahagia itu? Apakah faktor2 yang boleh membuatkan kita rasa bahagia? Siapa yang boleh membahagiakan kita? Bagaimana mencari bahagia itu?
Saya percaya apabila kite wat satu perkara yang kecil itu kadangkala nya mampu membahagiakan diri sendiri mahu pun orang lain. As u can see the words above,..sms I luv u pd org tersayang,..sms I’m sorry kpd org yg kite lukai or kpd org yg kite wat salah n TQ pada yang membantu. As simple as that pun orang masih simpan ayat2 ni. EGO! Walhal kalo anda beritahu kpd org tersebut, berbahagia lah org tersebut…dan achievement on that day could be, awak telah buatkan seseorg rs bahagia. Simple!..ade kuarkan duit? Alaa setakat bape sen utk duit sms pun nk berkira?? Sedangkan impact nye is priceless. Duit rokok boleh beli bang, xkn sms sayang kat bini pun berkire?? =p
Since I’m married myb byk focus pd marriage stuff la. Maybe gak ade related ngan org2 bujang ni. Ape org bujang single mingle xleh happy ke?..Xleh rs bahagia? Maybe lebiy bahagia dr orang yg berkahwin…mungkin!
Tapi berkahwin x semestinye x bahagia…n x semestinya bahagiaaaaa je. Of course lah hidup yg like a roller coaster ride ni ade bermacam2 rasa. But wat I can say is, lepas kawen ni lauk makan hati adalah perkara normal bg setiap org pompuan,..laki ade??. Ok pe, bahagia la gak kn makan hati dari x makan pepe langsung…Ade setengah org makan penampar pun bahagia…aduhai~
So mostly akan berharap bahagia selepas kawen. Bahagia like happy ending fairytales…happily ever after! But what the price you pay for the happily ever after tuh??..Of course to get happiness or untuk berasa bahagia mestilah ada rasa derita, perit maung, sakit hati n mcm2 lg. Kalo x rasa mende2 ni kite xkn tahu yg kite rs tu adalah bahagia. So maknenye perlu ade pengorbanan utk Happily ever after tu…sampai ke mana??...of course la nak bawak sampai ke syurga! Jauh journey nye nih….
Kadang-kadang tertanya pd diri sendiri susah sgt ke nak buat org rasa bahagia, especially pasangan kite la. Dengan org lain kite bleh say thank you, say sorry but dengan ur partner. Haram ape pun x sebut. Padahal partner kite lah yg selayak2 nye utk kite jaga hati die. Tp den xtau la kalo ade sstgh org tu luxurious things baru nak happy. Itu deman nak penampor namenye...dah kalo laki ko gj RM3k nak mintak BMW3s...memang x la. Depend la,..ade stgh org memang cam gitu. Tp org cam I ni, cepat berpuas hati depend pd kemampuan org yg memberi tu la kn (syuukuuuurrr bak kate lain nye)..
Like simple tazkirah by my father in law. Kalo kite nk wat kebaikan (which mendatankan kebahagian pd org lain) dgn sebiji kurma pun boleh. How???....u take this half n u take the other half. Sharing is caring.
To all people, jom sama2 kita bahagiakan diri kite dengan membahagiakan org len. Tp if orang lain x dpt membahagiakan kita atau pun berkira sangat nak bahagiakan kita,..nak wat cam mana kan..mean dia adalah manusia yang paling rugi di muka bumi ni.