Tuesday, May 29, 2012

Cerita Hari Minggu

Assalamualaikum w.b.t,

How wow you readers? Fine??..Great?..Fabalous??...Harap2 sume2 nye sihat2 belaka.

Few days no update,..borink kah hidup den?...Biase2 je la ngan rutin2 yg normal.

Now my routine dh berubah ckit. X macam dulu. How its berubah?..huhu

Today is Nazhan's 2nd day kat rumah Ibu. For those yg baca status kat FB they know. Aceehh cam ade je la org nak follow aku kan....I will folloooww uuuuuu! (nyanyi lagu mambang kuning)

OK....bersambung kisah nazhan...

Before this Mak (selang sebuah rumah) jaga die. Sejak aku start keje and nazhan umur 2 bln aku dah hantar kat Mak untuk jaga. Nazhan ngan mak serta famili mak memang rapat. He is like part of the famili. And kalo anak2 mak rindu kan nazhan, diorg akan suruh mak amik jugak time weken just to play with him. Kerenah Nazhan mak sorg je boleh layan,..org lain x mampu nak layan kerenah nazhan yang macam2 tu. Nazhan merengek, nazhan xmo tido, nazhan nak lenjan2 atas badan mak, nazhan suke jerit kuat2 kat rumah mak, nazhan merajuk guling2 ngan mak. Everything Mak yg handle kan. Kadang x sempat masak utk famili melayan kerenah nazhan. Bile die tgk nazhan sakit, or nazhan kurus,..cepat2 die cube sembuhkan nazhan...die akan bg nazhan bambam balik...masak best2 bagi nazhan makan. And setiap kali mummy amik nazhan dr rumah mak, mesti rasa cam hantap ckit dr biasa. If taska, dapat kah nazhan dapat layanan cam ni?..Sedih, soon mak kene pindah. X lama je lagi. Minggu depan wedding anak2 mak. Pas tu mak akan packing2 barang untuk pindah. Thank you Cik Ros sebab jaga nazhan macam anak/cucu sendiri. And sebab mak jugak nazhan byk belajar vocab ngan mak. Segala susah payah mak jaga Nazhan hanya Allah je yang membalas.

Now Nazhan dah stay rumah Ibu, and of course once sampai depan gate Nazhan mesti nangis2 panggil "mummy...mummy"...Pity him!,..What to do baby boy, mummy needs to work. Needs to find some extra necessity utk our famili. Dan alhamdulillah, pengganti Mak pun sama macam mana Mak jaga sebelum ni. Thank you Ibu aka Kak Lani bersabar dengan kerenah nazhan.

Sementara nak tunggu die besar ckit nak masuk taska/tabika..bagi la pengasuh jaga dulu. Nak hantar tempat lain, rasa risau plak. Because we know our baby better. Tp my mum said, not to worry much as baby will be independent once die stay ngan orang lain. Harap nazhan pun sama. Be independent bile x bersama mummy.

So Alhamdulillah, once again Allah beri lagi rezeki untuk dapat pengasuh yang baik yang sangat bertanggungjawab menjaga anak orang lain seperti anak sendiri.

Another story about our weken few days ago. We had 2d n 1n at Aminah's Home. It's my late granma house in Tepeng. What a wonderful day to be there. The place of my childhood memory.

1st Day.
Bertolak around 10am sampai around 1pm lebiy. Sampai terus lunch nasi tomato mama. I miss her nasi tomato. Tp this time die gune beras basmathi which I x brape gemar. Suke lagi kalo gune beras biasa. But still fine bile makan ngan ayam masak merah n jelatah. I miss my mum's cook actually. Then he bring dessert as well, Apple Crumble Pie. Owwhh yummiiesss,..sedap sbb x brape manis. I should bring back whipping cream baru bertambah sedap.

Aktiviti selepas makan is,..MANDI SUNGAI! cam biase la tempat die x lain x bukan Sungai Trong lah. Dah jadi tempat rekreasi pun. N tempat ni jugak lah a few recorded died here bile air lepas dr atas bukit.
Tp that day cuaca sangat cantik,..x panas sgt..x mendung sangat. Sesuai untuk we all sefamili nak bermandi manda. Nazhan pun mandi jugak. Waahh die dh tunjuk minat nak swim,..berkepak2 dalam air. Hehehe...tunggu nanti mummy ajar ye!

Petang tu lepas swim sume kepenatan. Masing2 belasah berdengkur seround dua. Nazhan pun penat sangat. Tido sampai maghrib. And malam kiteorg lapar tp xmo belasah dh ns tomato mama. Aku tingin nak makan sotong kangkung. Tempat favourite kami Pasar Ahad kat Changkat Jering which no longer jual hari Ahad. Die dah start jual since tghari Sabtu sampai malam. Kat sini yang best nye, sotong kangkung, mee rebus, mee kari, laksa, n satay. Ini ape yang kami makan since membesar kat tepeng. Nice hoookaayyy.

Selesai Dinner amik peluang pusing Taiping. All historical story about taiping,..my mum memories,..my dad memories kene kejar ngan pondan pun kuar. Well I pun ade cerita gak kat situ. I tadika kat masjid hijau tu and almost nak masuk sek ren taiping. By that time nak school dh pindah to Perlis. And macam biase jugak la, kene pusing tasek tepeng walaupun malam2 x nampak apa2. Suke melihat kecantikan pokok2 kat situ. 1st plan nak masuk Zoo Tepeng. Tp cam ramai plak. So cancel. Balik je la rumah terus.

2nd Day.
Pagi ni bfast lg kat tempat same di Pasar tu. Aku sental mee rebus die plak. Pergghh memang best la kuah die. Even Mee kari yang hubby order pun sangat memuaskan hati. Memang rasa kari die yang sesedap rasa di tambah pula dengan kerang2...aduhaii. Superb la.

Lepas tu ke Bandar Taiping lg skali just to bring nazhan bersukan neka kat situ. Ye la kan, sekali skala bg atok n wan die main ngan cucu kat taman permainan. Bapak aku tu yang paling excited ngan cucu, die la heret cucu tu main macam2 sambil hubby temankan skali. Lepas dh bersukan...n ape yg kami bfast tu dah hadam...P pekena cendol kat depan sekolah KE plak...waduh-waduh..panas2 pekena cendol ngan laksa. Memang ngam sangat2!. Owhh heaven. Pas tu ingat time lunch nak ajak p pekena Mee Mak Jah, bile teringat cuti sekolah. X jadi, nanti jadi cam ari tu...Que sepanjang2,..last2 p pekena mee udang kedai lain.

So for lunch We decide utk pekena gulai ikan semilang. Ni feveret fish nih. Ikan semilang ni cam ikan keli gak la cume die more to laut. Ikan ni kalo masak tempoyak ngan timun perrgghhh meleleh ayaq liur,..goreng sambal ka...n gulai pun memang terbaik la. Kali ni sume lauk beli. My mum pun happy x kene masak. Ye la kan, dah mood holiday. Apesal plak nk kene masak.

Around 5pm mcm tu me and hubby pun cabut balik kl. Weken yang singkat tp penuh pengisian bersama keluarga. I like. And still rasa x puas 2 hari bersama famili. Nak2 plak adik aku keje kat sarawak tu balik. Memang gosip je la kroje nye. I miss vacation with my famili. Diorg nak p trip mancing kat Langkawi soon, aku x dpt nak follow...huuuwaaaaa! Nak ikut...


Progrees nak beli rumah: Loan dalam applying process. Please doakan kami ye kawan2. thank u! =)

Wednesday, May 23, 2012

Japanese Food at Home

Assalamualaikum w.b.t,

Sape sini suka makanan Jepun? So sesape yang suke mesti familiar ngan Sushi King, Sakae Sushi, Sushi Zanmai and many more. And kalo nak lagi best, Japanese Buffet Restaurant like Jogoya, Tenji, Gonbei San and etc. And ari tu hubby banje lunch set kat Kura Japanese Resto kat One World, not so bad n pricey as well.

Abis2 cikai pun dah teringin sangat tp poket kuar rama-rama boleh lg enjoy sushi kat Carrefour and Jaya Jusco (JJ)

Kalo nak tau lebih lanjut bleh search Japanese food kat sini Malaysia Most Wanted Food.

If you ask me what my favourite,..it would be

raw sushi
sashimi
vegetable tempura

Miso soup (my lecturer call it sup stoking busuk!)

and my current super duper crazinest obsessed favaourite is

Cold/Zaru Soba

Come,..let me share you what is it..
Cold soba dishes
Chilled soba is often served on a sieve-like bamboo tray called a zaru, sometimes garnished with bits of dried nori seaweed, with a dipping sauce known as soba tsuyu on the side. The tsuyu is made of a strong mixture of dashi, sweetened soy sauce (also called "satōjōyu") and mirin. Using chopsticks, the diner picks up a small amount of soba from the tray and swirls it in the cold tsuyu before eating it. Wasabi and scallions are often mixed into the tsuyu. Many people think that the best way to experience the unique texture of hand-made soba noodles is to eat them cold, since letting them soak in hot broth changes their consistency. After the noodles are eaten, many people enjoy drinking the water in which the noodles were cooked (sobayu), mixed with the leftover tsuyu.[8]

source : Wikipedia


These are the ingredient how to make a cold soba;

varieties of dried soba
Instant Soba
I bought this at 100yen shop
Grated Wasabi
grated wasabi
 
grated ginger

soba sauce
sliced spring onion
This is my version of ingredient

Method:
  1. Boil a water and put the soba in, like cooking maggi.
  2. Once the soba is cook, not aldente or mushy like maggi kembang, straine it through running water until it cold.
  3. Then wash it until the water looks clear.
  4. Straine it again and arrange on zaru (if u had la...if not just pun on ur plate)
 In another small bowl pour the sauce around 2-3 spoon. For me, it is a bit salty so i will add some water which will make the sauce diluted n taste better. Add some sliced onion spring and grated ginger if you want.

How to eat it??

You just dip the soba in the sauce and eat it.

But my way of eating cold soba is a lil different.
I will dip those soba in a small bowl mix with grated ginger, wasabi and sliced onion. Using chopstick you just slluurrrppp it!....nyum nyum. I think Mr Rasaksa would describe this better. hehehe

I would like to try other japanese food like sushi, but he said not worth it to spend. Better off to Sushi King.

Since Mr Rasaksa was graduated from Japan, so he do the translation for me! Or by the way if you can find this ingredient from BMS organic cause my last visit there I saw organic dried soba, Jaya Jusco mostly they have japanese stuff, 100yen, Daiso, Isetan, Village Grocer at Bangsar Village and Cold Storage.

Owwhh before that I want to share the calories in Cold Soba which is;

Nutrition of soba
100 grams of soba yields 344 kcal (1,440 kJ) of energy.[citation needed] Soba contains all eight essential amino acids, including lysine, which is lacking in wheat.
Soba contains a type of polysaccharide that is easily digested. Soba noodles also contain antioxidants, including rutin and quercetin, and essential nutrients including choline, thiamine and riboflavin.


Sooo people,..you can change from Maggi to healthy Cold Soba...easy to cook as well.
sharing sources from Google and Wikipedia.
Recipe inspired from Just Hungry

ps: balik ni nak wat la...lapaq soba!

Tuesday, May 22, 2012

Merompak di Airport

Assalamualaikum w.b.t,


Amacam??!!...Dah layan video di atas?...Korunk rasa cam mana?...Selamat x nak gune beg cam ni nak fly? Selamat ke nak gune beg berzip?..huhu Scary kan....

See senang je kan orang nak bukak beg kite. Can we just trust anyone there??...Owwhh seriau I tengok k.


Thursday, May 17, 2012

Proses Beli rumah..Leceh!

Assalamualaikum…
Kabare sume?..Enak2 belake kah?...Bahaso gapo dio aku kecek nih?..Ok,..aku merapu je!
Blog aku ni kejap on..kejap off…kejap ntah pepe…haiihh…susah nau nak consistent writing. Nak blog pasal mende2 tp masa…oowwhh masa di mana kah dikau? Sambil wat keje ofis nak bloging memang x feel…Ko akan rasa seperti boss menunggu dateline d belakang ko…with rotan dgn spek mata besar bingkai hitam nya…dah macam hape je aku describe nih.
Tingin nak blogging sambil lepak2 di café..minum favourite latte with slice of cake or scone…then tibe2 idea mencurah2 masuk. Menulis sambil senyum2 simpul…Berangan je la bleh…nak kuar weken enjoy sengsorang pun payah. X sampai hati plak nak tinggal anak laki kat umah.
Current story now,..
Aku dalam process nak beli rumah. Dah sampai masanye untuk kiteorg berhybernasi di rumah sendiri. Dah sampai seru kot,..

bukan cam ni pun...berangan je!
Kirenye last month kiteorg start hunting tru Mudah.my …. Then g visit site untuk melihat condition rumah. Kire byk gak la rumah yang kiteorg tengok. Dari single storey low cost, flat low cost, dable story low cost, sampai la terrace , corner lot and semi-d..Until la the last house hubby tunjuk, dekat je ngan umah MIL. 1 kawasan, just different taman je.
Hhhmmm not bad. Rumah very bery the basic, cume ade old kitchen cabinet, and closet tampal kat master bedroom. And this house is Semi-D (dable storey) with keluasan 2.8k sqrf. After visit that house and meet the owner, I realized that rumah tu design ground floor die just like my family’s ex-house in Perlis the bungalow that used to be our home. And suddenly it brings back most of my childhood memory. Then I’m asking myself, is that a good sign or what? Of course la kan…kite kene ade instinct to evaluate whether we are making the right decision or not.
We deal the price with owner, and he agreed that much. But I’m still worried if bank x luluskan our loan. Scared!...Tp at the same time ade la sedikit keyakinan untuk proceed the process to buy the house. Kire ranap abis la sume saving2 yang ade utk bayar 2%+8% and legal fees. Tak pe lah..hubby cakap kite anggap je buying house is another term of investment gak…for lifetime! =)… So ok lahhh!
Now we are done paid owner 2% booking. Settle gak sembang ngan lawyer utk kuar kan draft S&P. Nak apply loan ni pun satu hal. Macam2 nak kena ready ikut keperluan bank. More or less same je.
1.       Payslip, last 3 months
2.       EPF/EA Form
3.       IC copy
4.       Bank Statement
5.       Confirmation Letter
6.       S&P draft/original
Sume dah ready kecuali no 6 tu je, and maybe nextweek nak kene apply cuti berurusan dgn bank. Masa kiteorg dah decide nak beli umah tu and inform owner, nak cari lawyer memang susah. Tp ade a few lawyer membantu gak la dr segi quoting price diorg. Last2 hubby decide utk gune lawyer owner je bg cepatkan process,..penat tanye sane sini…But appreciate with all helps that you gave.
Ghupenye leceh sunggoh kalo nak beli rumah subsale ni,..even kalo nak jual rumah pun susah. Kene bayar itu lah..ini lah...process yang agak leceh and sumenye involve RM ok! Hubby ckp masa beli rumah development baru pun x susah cam ni. Dugaan kot...=)
Kalo d tengok kan pada keadaan rumah tu, macam byk mende gak la yang nak kene wat. My salary dah x cukup utk bayar mende lain. Dulu komitmen kete je, now rumah plak. Hangus lg duit gaji. Tp mudah-mudahan keputusan yang kiteorg buat ni betul dan mohon Allah sentiasa memudahkan urusan kami dan sentiasa merasa cukup dengan rezekiNya.
Mohon jugak kawan2 mendoakan agar impian kami untuk memiliki rumah tercapai ye..thank u!
Insyallah kalo berjaya dapat rumah ni,..maybe we can plan for next baby...hehehe. Doakan skali ye!

Ps: sorry no house picture disclosed...dah confirm ngan bank will share with u all k...

Wednesday, May 16, 2012

Qaseh Qistina 2nd Beday Bash


Assalamualaikum w.b.t,

On Sunday last week, had a blast evening attending Qaseh Qistina 2nd Beday Bash at Kidzsport and Gym Bangsar Village. Last year pun aku g gak and masa tu Nazhan baby lagi. Now die dah todler lil monster.

The food is great, spagetti, mihun goreng, french fries, nugget, cocktail sausage, n many more. And best part is lamb grill. nyum nyum...Food more or less the same like last year. Cume this time ade candy buffet which I x sempat pun nak snap, sibuk melayan perut dan anak.

Nazhan behave je ari tu. He ate lot of fruits. Nak bg die makan mende lain cam x sesuai je. Aku siap bawak bekal prune lg incase xde food bersesuaian. Lucky la beday Qaseh ni ade fruits...Enjoy very much.

After party, Nazhan pegi beriadhah kat situ. Kemain lg die explore sume mende. Almaklumlah dulu x bleh nak main, duk dalam ball pool je. Now berkejaran aku ngan die. Phheww,..berpeluh hocaay! And time ni la die wat perangai xmo balik...
To people who miss Nazhan, here u go.....
daapppp...dh pandai makan sendiri

nghhaapp...mummy tukang amik gambar...so daddy layan..

khusyuk makan buah...

nazhan with daddy...sibuk belek eskem pop

Nazhan with mummy

linda, me, edy, eja, wanie n hafiz

my famili with wanie's famili

My babyboy kiss beday girl...Happy Beday Qist!

Overall,..the event was great...we enjoy our time there. Thank you mama wanie, papa hafis n baby Qaseh Qistina for having us on ur birthday party. Semoga menjadi anak kebanggaan mama n papa, serta menjadi anak solehah dunia n akhirat.

Published with Blogger-droid v2.0.4

Wednesday, May 9, 2012

Video Tergempar!

Assalamualaikum w.b.t

Supposed nye time ni aku dh tido. Esok pg nak bangun siapkan barang nazhan n siapkan diri sendiri nak p keje lg. Tp tetibe nak wat entry utk besok...advanced! =p Sambil2 tu layan cite Kuch-Kuch Hota Hai. Mesti ramai yang tonton cite ni. It remind me of zaman sekolah menengah, 1998 PMR. And zaman kolej, which each room ade theme memasing. Ade yg suke hindustan, ade yg suke cite korea, jepun n many more. I miss you all n memories in KYPMKB.

Ok, entry ni not about cite hisdustan ke ape. Tp entry kali ni about kisah benar....jeng jeng jeng...


So hari ni FB tergempar dgn video penderaan seorg budak dengan mak die. Video ni kisahnye di rakam tahun 2011 and ibu tersebut telah pun ditangkap. From sumber tertentu mengatakan anak itu anak luar nikah n ibunya di rogol. So kirenye budak tu adalah anak yg x di ingini la...Saya percaya ramai yg di luar sana bengang, marah, rasa nak wat macam2 kat mak budak tu, even yg merakamkan video tu pun kene maki gak. And byk2 lg judgement yg kite wat terhadap video tu.

But like one of my fren Deep said, "nobody know what really happen behind every close door". Cube korunk la berada dalam situasi tersebut. What will you do?...Bukan kehendak die pun. Tp ape yg saya cube nak relate kan..die mungkin mengalami tahap kemurungan yg kritikal. Or maybe Postpartum Depression. Or dalam bahasa mudah...MEROYAN!

So dalam situasi tersebut tak mustahil untuk dia melakukan perkara yg di luar jangkaan. Hati ibu yang normal, yang penuh rasa kasih sayang of course akan terasa bila melihat budak tu di pukul dengan bantal (sib bek bantal kalo kayu??), cubit, sepak n etc. Tp hati ibu tersebut??...Xde sape pun memahami. Poor to both, mother and baby. Kedua2 nye mangsa keadaan...Si ibu di rogol n melahirkan anak luar nikah tanpa kerelaan die...Anak tu pulak di pukul tanpa sebarang sebab munasabah.... 
We should learnt from the video, jd kan pengajaran. Stop making any judgement...Feel sorry for them is okay...What best is pray for both of them. I believed in any mother's heart, mesti ade sekelumit kasih sayang. If not, budak yg di dera tu mungkin dah di bunohnye....ye tak!

Ok la...time to sssslllleeeepppp.....zzzzzzzz

Ps: pesanan ni utk saye juga! ^_^!

Wednesday, May 2, 2012

Healthy Snack For All

Assalamualaikum w.b.t,

Change your lifestyle...cceeewwaaahhh!!

Just wana share with you one recipe that I've made masa kid's cooking workshop ari tu. This recipe is really inspiring by simple resources like yogurt, fruits (most preferable fresh fruit..but canfruits also can) and granola.

On Monday, after meeting with clients I spend sometime doing healthy shopping at Organics BMS. I bought prune and raisin for Nazhan and bought myself and hubby a vanilla Almond Agave Granola & organic Soya Miso. I like miso soup as it contain lots of protein and this time would like to try organic miso. My curious is the taste. huhuhu...havent try it yet. Owwhh...it remind me Cold Soba ingredients that I bought last time and havent cook it...Later I will share this Cold Soba Recipe.


I've try few granola which I bought from JJ, but never taste as good as this one. And I'm soooooo in love with this granola. Click this link Granola, for further reading.

My new healthy snack....mmnomnomnom

How to consume this:
  1. You can eat it alone like eating nuts
  2. You can have it like cereal, add some milk
  3. You can sprinkle it on your ice-cream, creamy dessert, etc.
  4. You can make yogurt parfait, by arranging the fruits, yogurt n granola in layers.
  5. You can turn it into Granola Bar.
Don't you think it's interesting???

So here is a recipe that I've made on Monday night, simple dessert for hubby and baby before they eat dinner. This is based on the ingredients that I had that day. Basically you can use any fruits that can be complemented with yogurt. Mine, I have strawbery and mango which i put in layers. Example, arrange 1st layer with mango then yogurt, later strawberry and yogurt again. Lastly I sprinkle the granola on top. Or else you can layer it in the middle  as well. Taste??...They like it very much!...Cam hubby ni suke healthy stuff so got compliment from him la. hehehe

Yogurt Parfait my style.....

And last night, I saw mango on dining table. And in the fridge I saw my milk. Ok...not my booby milk that I've stored for Nazhan ya. This is Good Day fresh milk in the fridge. Before that I was thinking to make a mango lassi but too bad my fresh farm yogurt has finished. So i replaced with milk. I blend this 2 ingredients but taste is not so sweet. Just taste the sweetness from mango sucrose. U can add sugar if you want. While I tasting it, the shake becoming thicker. And I believed if I store in frezer it would turn into ice-cream. Suddenly it became one healthy ice-cream recipe for baby.

Creamy Mango Milk Shake

Hopefully this can be my healthy diet menu....

 
Published with Blogger-droid v2.0.4