Thursday, June 28, 2012

Balik Kampung Berdua..

Assalamualaikum w.b.t,

Sakit jiwa sunggoh nk tunggu reply from hotel for function. Rushing due date set by clients. Aiiyoo, dup dap dup dap...Most hotel dah fully booked, cume tinggai hotel yg agak cikai je. Hard to find one now coz sume org sibuk gak nak wat meeting/seminar b4 puasa. haiiihhh...

Esok Jumaat, guwe kerja half day. Petang tu nak bertolak balik Perlis. 1st time balik kampung without hubby. Ye la kan, as usual ujung2 bulan,..ujung2 quarter of the year mane bleh kaco,..bz semedang nk close acc. Time ni selalu nye, kene sabar byk2. Kali ni travel balik kampung with baby n my bro. He's going to drv us all the way to Perlis. Hahaha..sib ko la dik...coz i duno how to drv manual anymore!.

Ada sedikit rasa takut2 sebab nk kene handle baby sorg2. Die ni lambat ckit panas enjin. Take time nak dekat org.

Balik KL nanti from IPOH nanti naik ETS. Sib bek lg, pama plan nak balik tepeng on sunday. So I requested them send us to Ipoh Railway Station. Journey x lama around 2 hours je. Kalo kater nk nek bus lame plak, 7 hours plus. Then kalo naik plane, $$ tatak! Nanti hubby habis keje amik kiteorg kat KL Sentral.

Schedule kali ni agak tight, mcm YB plak!

Jumaat malam sampai, maybe rest or heading to atok house. Wajib nih balik kene lawat atok aku.

Sabtu plak, attend my best fren wedding. Then afternoon g visit my aunt sakit. And kalo sempat visit my fren, tgk baby baru die. Malam plak Famili Feast. Kali ni balik harus la ngadap sotong goreng tepung! Yehaaa..

Ahad, siap2 balik tepeng n terus g ipoh. Balik ke KL.

Short trip with short visit. Lg sebulan balik lg for Raya.

Hopefully travelling berdua ni, Nazhan will behave n x nyusahkan mummy. No ragam2!

Friday, June 22, 2012

Tips Membina Keluarga Bahagia

Assalamualaikum w.b.t,

Bacaan Ringkas di hari Jumaat.

‎10 TIPS UTAMA DALAM MEMBINA KELUARGA BAHAGIA

1. Melaksanakan syariat Islam dengan ikhlas dan bersungguh-sungguh, sentiasa mendoakan kesejahteraan dan keselamatan ahli keluarga dan berakhlak mulia. Kata-kata yang baik dan penghargaan mesti menjadi amalan harian seisi keluarga.

2. Memupuk dan mempamerkan kasih sayang tanpa syarat. Era telekomunikasi sekarang seharusnya digunakan semaksima mungkin... untuk berkomunikasi dan menyatakan sayang sesama ahli keluarga. Kanak-kanak sebagai contohnya lebih gemar dan ghairah berbual melaui telefon, manakala pasangan suami isteri mungkin lebih mudah menyatakan sayang melalui SMS.

3. Sentiasa peka pada perasaan ahli kelurga dan bertanya tentang perasaan mereka. Elakkan diri daripada membuat andaian tentang sesuatu keadaan, malah keraplah bertanya tentang perasaan secara peribadi.

4. Memahami gender dan tahap umur ahli keluarga; contohnya kanak-kanak, remaja dan warga tua. Ini akan membantu kita menjadi lebih peka pada perubahan-perubahan yang berlaku yang dilalui oleh ahli keluarga dan menghormati mereka secara hikmah.

5. Berkongsi masalah dengan ahli keluarga. Masalah akan menjadi lebih terurai dan kecil bila diceritakan kepada ahli keluarga yang memahami dan menjadi pendengar yang baik, bersikap terbuka, memberi nasihat dan sokongan kepada alternatif lain yang boleh menyelesaikan masalah yang dihadapi. Galakkan anak-anak memberi pandangan dan meluahkan perasaan mereka sejak kecil kerana ini menyebabkan mereka mempercayai kita ahli keluarga dan memudahkan mereka menyuarakan masalah mereka. Ahli keluarga pula secara total memberi bantuan dan sokongan untuk menyelesaikan masalah yang mereka hadapi sebaik dan secepat mungkin.

6. Mencintai ilmu dan sentiasa menimba ilmu dan berusaha untuk kemajuan diri. Ilmu yang baik terutama ilmu agama haruslah sentiasa diterapkan agar ianya menjadi perisai keburukan dan insentif kepada kebaikan. Setiap ahli hendaklah sentiasa menyokong kemajuan ahli yang lain dalam pelbagai bidang seperti pelajaran, sukan, kerjaya mahupun dakwah.

7. Amalan berbincang, bermuhabah dan tegur menegur antara ahli keluarga dapat membantu membentuk peribadi yang mulia.

8. Lakukan aktiviti-aktiviti masa berkualiti bersama ahli keluarga seperti bergurau, bercerita dan bersukan bersama seperti bermain badminton, congkak, atau pun sekali-sekala boleh berriadhah di pantai, melawat tempat-tempat menarik dan sebagainya. Aktiviti sebegini boleh menenangkan fikiran dan mendamaikan jiwa lebih-lebih lagi anda sentiasa menghadapi kehidupan seharian yang serba cepat dan menekan.

9. Yang berat sama dipikul, yang ringan sama dijinjing. Bantu membantu dalam amalan seharian rumahtangga amat diperlukan. Jadi setiap ahli bertanggungjawab dengan rutin seharian seperti membasuh pinggan sendiri selepas makan, mengemaskan bilik masing-masing dan membantu ibubapa dimana perlu. Dengan kata lain, pastikan setiap ahli keluarga berfungsi agar tidak ada pihak yang tertekan atau terbeban dengan kerja yang tidak sepatutnya dibuat mereka.

10. Sentiasa mengaktifkan diri dengan aktiviti-aktiviti sihat bersama jiran dan masyarakat setempat seperti bergotong-royong membersihkan kawasan, melibatkan diri dalam sesuatu majlis seperti perkahwinan dan juga aktiviti riadah seperti bersukan. Galakkan juga anak-anak membantu bersama. Ahli keluarga berusaha menjadi pemimpin dalam masyarakat mampu mengubah masyarakat di sekeliling mereka.

Semoga tip-tip tersebut dapat menjadi pedoman dan membentuk kita menjadi lebih peka tentang tanggunjawab masing-masing. Wallahu a'lam...





Thursday, June 21, 2012

What Women Are Looking For...

Assalamualaikum w.b.t,

This is something in my mailbox when I registered at Like A Garment.
So perhaps this would benefit you men and women.

We have mentioned that a couple that wishes to have a successful relationship must understand each other’s needs. A husband must take into account that a woman’s needs and expectations are different than a man’s. Great intimacy can only be achieved if a woman finds a complete, fulfilling relationship.
 
 
So what are women looking for in a marriage?
 
 
Women get married to find a special best friend. They want someone who will share their secrets, laugh and joke with them, love them, cherish them, adore them, be romantic with them, and make them feel beautiful and sexy. They want someone who will be attracted to them emotionally through their personality, and attracted to them physically through their bodies.
 
A woman wants a partner who will strive together with her through this life; laughing and rejoicing through the good times, and sticking by each other and supporting each other through the bad times. She wants a man strong in his deen who can stand up and take the responsibility of the household, and help raise the children in accordance with Islam.
 
 A woman wants her husband to be her friend, companion, and soul mate.
 
Any good husband must realize that a woman’s primary need is emotional.He must take into account the prophetic tradition “The best of you are those who are best to their wives,” [Sahih al-Bukhari], and then strive to be the best to his wife.
 
Men have been assigned the responsibility by Allah to take care of their wives, and this entails treating them with love and respect, and striving to make them happy. If a husband can fulfill his wife’s primary needs, not only will Allah reward him, his wife will be content with him, and together the couple’s life will be more harmonious. Moreover, when a woman’s needs are fulfilled she will be more willing to fulfill her husband’s needs.
  
The best way to satisfy a woman’s emotional needs is to listen to her and respond to her with compassion. By listening to her intently, with your undivided attention, and taking a genuine interest in what she has to say, she will feel loved, cherished and important. Realize that when she approaches you with her problems, she doesn’t necessarily want solutions, she just wants sympathy and understanding.

Speaking from my opinion, this is what I need and what I want the most, before anything else come to the picture. Once Men fullfiling this simple deed, She will fullfilling everything for you. This deeds can make women feel solid and bold...again, does it involved any money? Just a small action of listening, speaking (nice words) which does not required any single cent.

Sweet is it when she return back home later than you, you welcum her home with a smile, a hug and drink just like how she did all the time for you. A hug after tiring day will place back the diligent spirit in her. Same like little kids, lots of hugs and touch will make them grow with confident.

Remind me of Adit's romantic scripts in Eiffel I'm In Love, "Kalo lu mau kerja, boleh. Tapi tidak boleh melebihi jam kerja guwe!" . Why?...Because he wants his wife being able to welcum him at home.

It's not going to be simple and easy but it's not that hard to build a famili with Mawaddah Warahmah. From 1 single step, it will lead you other steps to the top. InsyaAllah!. All the best to my married frens out there.

Ps: Have you find ur ultimate special besterestest friend that will lead you together to HEAVEN??

Wednesday, June 20, 2012

Halwa Telinga & Hati

 Assalamualaikum w.b.t,

How's everyone day? Fulfilling or still empty. Lepas baca ni sure x empty.

It just something that I want to share. Majlis Ilmu secara virtual, secara video. Basically if the office is too silent, with no bosses and colleagues are out for meeting this is what I am doing. Ye la kan, nak join majlis ilmu kat masjid bilenye. Most I will listen through my note or my lappy.

Tp alhamdulillah kat ofis ade wat setiap 2 minggu, di selang seli dengan bacaan yasin, solat hajat & berjemaah dan usrah/halaqah, solat berjemaah & solat hajat.

But sometime rohani kite juge perluka pengisian. So my choice is Ceramah Ustaz Kazem. Penerangan yang straight forward, up to date with issues, kelakar and pengisian yang bagus. And aku orang peyghak, dengor je ler mee-ker berceloteh.

Antara video from youtube,


 Lelaki Dayus

Sabar Dengan Kerenah Isteri

Dah malas nak load video, gua letak link straight to utube gak!


Sambil2 tangan menaip membuat kerja, telingar mendengar utk pengisian dalam hati. And at the same time belajar hukum hakam. Bekerja dan Menambah ilmu melalui teladan ceramah.



Tuesday, June 19, 2012

MOOD SENTAP

Assalamualaikum wbt,

Sangat sangap xde mood. Sangat sakit otak memikirkan sesuatu, life and work!

Mood sekarang, SENTAP!

Sentap sebab nk kene tahan sume mende.
Sentap sebab nak kene jaga hati orang lain. Tp ade orang kesah??!!
Sentap when there is no hopes, wishes or dreams anymore.
Sentap when people decide something for me...y?
Sentap when you dont know me much, never try to understand me much and still try harder to judge me in many ways. So pride and prejudice.
Sentap bile orang suke sangat cakap menyindir2 and perli2! *so busuk!*

But it's ok,..Now aku SENTAP and yes aku akan SENYAP.


Wednesday, June 6, 2012

Nazhan's vocab progress

Assalamualaikum w.b.t,

Ari ni relax ckit setelah menghantar sebutharga tp ade lg 3 yg harus di siapkan. Ready utk berkhidmat di hari minggu. Boleh claim cuti..Yay!

Nothing much to update this time. Just wanna share my son's progress.
He's now dh 1 tahun 5 bulan...soon 18 months. Sekejap je masa berlalu...dh besar anak mummy ni! (ayat klise). Rindu gak sebenarnye nak preggy balik, tp bile memikirkan a few things should be settle 1st so we are pending this plan. Bapak nazhan cakap anytime je,..ye la bukan die nk jaga sangat pun. Boleh la ckp cam tu.

Nazhan sekarang ni dah byk bunyi. Macam2 vocab die dah tangkap.

Kalo kite sebut harimau...die akan bunyi "Aaauuummmmm" tp dengan nada harimau manje!
If kite sebut Gajah...die akan cakap "jajahhh"..
Itik ...."pap pap pappppp"
Cat..."meow..meow"...or else die panggil "jer"...name kucing die (Ginger)!
Pegi pasar nampak fish..."pish...pish"...kalo nampak akuarium pun same.

Kalo keluar rumah...nampak lori..."rorii".
Nampak lori putih..."roti'
Naik moto paknjang die...."toto"
Bile bus lalu..."baa",..s x lepas lg...hehehe

Kat rumah kalo aku masuk bilik air nak mandi or wewe...mesti die akan jerit dari luar "dahhh??"..
So I kene la respon "beelloommm!"...it will repeat till i kuar dari bilik air..

Tanye die nak something x...die akan kate nak...kalo x nak...die akan kate mau sambil geleng2..xmau la tu.

Ni lagi 1 tebiat die,..die masih lg menyusu badan especially bile I ade kat rumah. Susu fm x laku.
So setiap kali after die menyusu,..die akan selak baju I and poke my big fat belly. After poke die akan ckp "bie..bie" sambil tunjuk2 perut. I pun cakap lah ngan die,.."baby tido...baby sleep....sayang baby". (padahal lemak menggelebeh k!). Die pun pegang perut then kiss bertubi2...huhuhu. Or else die akan hempuk muka kat perut byk kali. Konon tanda sayang la tu. Then best part is,...die akan pegi kat bapak die sambil tunjuk perut daddy die ckp..."bie..bie". Of course la my response "yesss...dady's baby...go kiss baby". Die pun menonong g kat daddy die n kiss that perut buncit tu yg konon ade baby yang ntah bile nak kuar...hehehe.

And Nazhan ni die ade satu pe'el yang menggelikan hati. Contoh la, if we talking about him depan die...or marah2 die...nanti tibe2 die akan cakap "ciicakkk" (sambil jari tunjuk kat atas)..Owwhh anaakk, pandai sunggoh kamu mengubah topik ye. Then he will give you a BIG GRIN like this =D. Cam ne den nk cont marah??!!...huhuhu

Most of the time bile die sebut ciiiccakk...ciiicakkk..I sj akan confused kan die sebut caaaciiinggg!...hehe
Ciiccakk...Caacciingg...Cciicakk..Caacciinng...pas tu tetibe caaciingg...hehe.

Kalo nampak lipas je mesti sebut..."eeeyyaaarrkkss...eeeee"...nampak tahi kucing depan rumah pun die akan cam tu gak. N few days ago in history die terpijak kepala anak lipan sampai kemek. Patut la menjerit2 sambil terkinja2...ingat kan ape..sebab kat situ ade lipas gak. Then later baru realize ade lipan kat situ. Check kaki die, alhamdulillah xde pepe.

I'm greteful with what ever pencapaian Nazhan achieved now. And I will guide him all the way through the growing process. It's my achievement as well if he does achieve something, and like I share with all of you before I want him to be A Great Gentleman! amin~


Monday, June 4, 2012

Gonbei San Japanese Buffet



Assalamualaikum w.b.t,
Ollaa everyone. Kinda hectic week for me. Last week my schedule fully occupied. Same goes to this week. I had 4 to 5 tenders to submit. And yes I need to be in the ofis this coming weken. So updates will be like on n off.

Last week eventho that I'm so busy going here and there, completing things here n there I still manage to meet my bestie Azlin. I've purchased Gonbei San Lunch Buffet promotion by Groupon, so I treat her as a Bridal Shower Private Party. hahahah...yaa loorrhh just the 2 of us. Gonbei San is located at Starhill. So by the time I'm step in to the mall, kinda 'peghhakk'. Well it's not my place for shopping but a place to enjoy good food. Nyum nyum...

This is what I enjoy most when having Japanese Buffet.

Ooouuhh I love oyster...tasteee gggoooodd! Something that I cant describe by words.
Like usual raw sushi (salmon n octopus) and softcrab sushi.



Next meal is vege tempura and cold soba....this one very common that I've shared with you all before. Kalo g sushi king, die punye vege tempura pun not bad.



After that I get sashimi salmon, tuna n ape ntah..x ingat name die. And yg dalam mangkuk kecik2 tu is seaweed ngan abalone kot yg dihiris nipis...x igt gak...tp sushi king ade! =)



Pas tu sembat rembat chicken sukiyaki. It's like soya soup with vege tapi agak manis.
But very refreshing once masuk mulut. hehehe

 

Settle with sukiyaki, then we proceed plak ngan dessert. Aku suke kuih kacang liat2 tu sebelah tart n choc cake..yang lain common je.



For me overall Gonbei San x sebest Tenji ngan Jogoya. More food and variety.

Semalam tgk Yummy Trail..rasa cam nk g try Ninja Jones plak!...hehe..tp tgk blog review cam mahal nak mammmppp....

Tunggu gaji berkoyan dulu la baru p...=)


Ps: Nervously waiting the result for our loan approval....

Published with Blogger-droid v2.0.4