Wednesday, August 15, 2012

Kad Raya Digital

Assalamualaikuma w.b.t,

Apps : Picsay & Picsplay in Samsung Note


Monday, August 13, 2012

Shopping Raya!

Assalamualaikum w.b.t,

Salam 24 Ramadhan,..Eh! Tarikh mule kapel ngan hubby dulu....

Owhh siyes...aku dh xde mood nak kroje. Dis week cume nk complete kan keje je. Pagi2 drive to ofis dengar lagu raya...ooowwhh tersangat lah efeknye...Dah rindu bau sawah di perlis...Dah rindu nak balik jumpe pamatok (3 serangkai) kat perlis.

So xde pe sangat nak hapdate...just cite2 on weken je.

Last Saturday ade sesape g sales kat Macy Minlon tak?...Ade vanidah imran n few more artis. Diorg ade wat contest room but too bad aku x dpt nak participate sebab lappy aku xdisplay web content...aku cm wat the h kan...maybe aku punye flash kot problem. Tapi aku x pegi pun, sebab after balik dr kelas tu terus balik umah sebab minggu ni kene decide nak beli peti ais n buat kuih raya.

After abis kelas rushing back home, terus pick up hubby. Luckily Nazhan tido, baru tido actually after merajuk macam2 ngan daddy die. Dapat lah mummy chances kuar berdua je ngan daddy. Susah woo lately nih mummy nak kuar ngan daddy. Huk huk,...g survey peti ais je pun! Punye lahh lame survey, so decide amik kat HLK. Alang2 dah beli peti ais, hubby cakap angkat skali ceiling fan. Total dlm RM1.9k...ok x? Next time aim washing machine plak.

Setle beli peti ais. Balik rumah, wat kuih plak. Alaaa bukan kuih susah2 pun. Kuih Honey Cornflake je. Nak wat kuih berat2 maybe lain tahun lah. Ni kire 1st time baking kat rumah sendiri. Alhamdulillah, kitchen dah bleh gune. Cume x spenuhnye complete.

Then on Sunday, hubby bermurah hati nak bawak anak bini g menapak kat IKEA. Tujuan aku nak p beli rug utk kitchen je. Tp biasa la kan IKEA, mesti ko angkat bende lain gak. Igtkan rug yang aku amik tu dah murah giler skali amik ko...RM159! Nak lap kaki je kot....aku salah tgk price tag, RM45. Errrgghh sakit hati aku. And aku baru realize td. Huuuwaaaa...pegi kedai lagi 1, below rm50 je. Ooowhh aku sangat terkilan! Agak-agak boleh tukar x?..eh tukar mende plak...g pulangkan balik??

Then masa g jalan2 masuk lah satu kedai ni which i cant recall nama die. Tp kedai kitchen utensil alah sume tu. Skali ternampak lah menatang ni, tersergam indah display kat cermin. So aku pun tergatai mulot la p tanya dia how much.

Korunk nak tau x ape menda nya??...It's one of my wishlist!
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Taaaaaddddaaaaaaa.....


Kitchen Aid Mixer....normal price RM3k++

Yang tinggal kat display hanya colour Metalic Chrome, Green Apple & Empire Red.

So I took Empire Red as display below.

Kitchen Aid Mixer....RM2599

And to be honest this one is not totally mine 100% pun....hahahaha

It just soon to be mine if my mum is retired from baking...
As for now it's belong to my MUM. She still baking and need it so much. Her Kenwood Mixer has spoilt few years ago due to her doter loves to bake at that time. The bowl is plastic and turn to pieces already. My advice if you wana buy a mixer, please to buy metal bowl. It can lasting for years. My current mixer already show the sign, the bowl has crack inside.

Since it's Raya Promotion, the shop gave Kitchen Aid Hand Blender. Another 1 item of my wish list.

Kitchen Aid Hand Blender...worth RM500++

Worth every penny right with this kind of gift after Sale.


Ps: Baju raya sendiri pun x beli lg!!...Harga rug lap kaki lg mahal dr baju raya aku kot~...*sight*

Friday, August 10, 2012

Career Change??

Assalamualaikum w.b.t,


I'm just having fun trying out the apps in Facebook.

Well, yeaaaahh..It's come to my thought that I'm looking forward to change my career which at this moment I'm in IT Business Development. What I'm doing now is something to do with Sales & Marketing. Out of my study line. Well at a time I'm happy with what I'm doing now. But sometime I'm not. I believed in any career there will like ups and downs right?..Most of you having the same things right?

For those who knows me, which career or job that suit me best? Refer as above option.


Thursday, August 9, 2012

Qreazant's Workshop Staff Iftar

Assalamualaikum w.b.t,

Ramadhan has almost come to an end. Raya will come soon. And still I'm not preparing anything much. This weken want to make simple kuih raya. Hopefully x malas when the day comes.

This is my 2nd iftar kat luar. 1st iftar kat luar masa join mama with Kettha Iftar. Ingat nak melobi at the same time...tp xpe la. Next time!

Kali ni iftar kat NJ Zenith Bangi, belakang Papa Rich. Or nama baru die Haslina Lim something. Can't remember their full name. It's a Chinese Muslim restaurant which is better ckit la dr Abdullah Chan.

I enjoyed a few foods served by them. Dishes ni ordered by Eza (Qreazant Owner) and they started cooking once she arrived there. Very convenience as u can pray at the 1st floor.

Here I have a chance to meet another instructor, Pn. Azrina. She's a Batik Drawing instructor who is going to deliver a 2nd baby end of this year. Congrats to you. Aahh,..rasa cam nak plak 2nd baby! huhuhu....

Antara menu nye (u can view the picture) Sayur kailan which i rasa die deep fried and very tasty, Sayur Campur with Abalone (I think), Mix vege omelet (x pandang pun pasal telur kot), Siakap asam pedas (based on my tastebud), daging masak xtau..hehe n last my mostttt feveret, Ayam masak portugese as mentioned by Eza (kalo eza salah, aku pun salah gak la). They mix the fried chicken with mayonese.

After settle sume makanan, ade plak sesi cookie testing. Of course la kene try kan, apetah lg bile di offer oleh tokei kedai. Ooowwhh sedappp...die punye tart nenas memang best. Doh die krisp and melt in ur mouth. Then try almond biscoti pun sedap and almond honey pun best. Aiiyyaakk...rasa cm kene beli pas ni! Nak bawak balik ps. Tp macam x cukup tangan je...huk huk huk...

So I recommended for those yg suke nk mencube chinese cooking style.

Untuk hari ni rasanya makan ala kadar from PARAM je kot. Xtau nape lately ni suke bebenau makan ns tomato. Esok Jumaat!!..*sigh* sbb Sabtu ade kelas. Xleh nak g shopping. Tapi rasa cam nk serbu IKEA je minggu nih...hoho.

With my Famili

Family Azrina (Batik Drawing Instructor)

The glorius n nyuminess food!

Cooking testing...sume sedap!

Picture: credit to Facebook Qreazant.

Wednesday, August 8, 2012

RabuNoWords: Nazhan's Sister

Assalamualaikum w.b.t,

Ginger & Nazhan..menyakat each other!

Published with Blogger-droid v2.0.6

Tuesday, August 7, 2012

2 Celebrations

Assalamualaikum w.b.t,

Salam 18 Ramadhan 1433H...

Actually aku ari ni mood x brapa nak ada. Plus sakit tekak aku ni dah 18 hari x baik2. Asyik batuk2 je, nak bercakap pun susah. Semalam almost mcm nk kene asma. Batuk yang menekan2 dada. Xtau nk makan pe lg dah nak bagi baik batuk ni. Siyesly kerengkong ni rasa perit n gatal ya amat. Doakan saya cepat sembuh ye kawan2.

Lagi 11 Ramadhan kita akan menyambut Syawal. Apa persediaan korunk?..Dah shopping baju raya ke? Bape pasang?..Pakai sedondon ke tahun ni?...Mesti meriahkan korunk...Aku?

Hmm tahun ni x brapa nak raya sangat. Raya biasa2 je. Mean here, aku n hubby x kisah sgt la pasal baju kiteorg. Mcm aku pun x tau lg nk beli ke x...tp untuk anak tu wajib ada lah. Tak tau bile nk p merayap shopping. Next week dah plan nak wat kuih raya. X wat banyak pun, myb sejenis 2 je. Yang lain, tunjuk2 je. Persiapan lain untuk raya ala kadar je la...at the moment $$ byk tertumpu pada nak masuk rumah.

Yesterday on weken, Alhamdulillah. Kami sekeluarga besar telah pun mengadakan majlis bacaan Yasin dan Terawikh berjemaah di rumah baru. Ambil keberkatan sempena bulan Ramadhan, semoga rumah yang bakal kami duduki ni menjadi sebuah syurga duniawi yang harmony, bahagia, aman damai dan mententeram kan jiwa. Bacaan Yasin turut di adakan untuk biras yang bakal melahirkan anak, and at the end of the ceremony after iftar is sambut Hari Kelahiran Abah. He's now a retired man.

Cite pasal rumah, byk sunggoh perkara2 yang perlu difikirkan dan perlu di lengkapkan. Like one of my fren said, it take years to build a house! Ok, agree. My part is to complete the kitchen. It will be my biggest territory in the house other than master bedroom. So my plan for kitchen I need to buy refrigerator & washing machine which is my budget is roughly around rm2.3k...huuuuu hangus~ Currently boleh dikatakan halfway dah siap kemas.

Nak di jadikan cite, my kitchen is indirectly became green kitchen. It's because of the floor tiles is green. The cabinet also the owner has paint it pastel green. Tp I rasa macam nak paint lain je, just to beautify it. Oleh disebabkan tu most item kat kitchen pun dh jd hijo.

Perabot2 utk ruang lain, hubby cakap die akan take care. Feeuhh!...hehehe

Now boleh lah berangan nak beli barang untuk rumah or berangan macam mane nak deco rumah. Tp nak jadikan kenyataan tu kene ade $$ la ye...takpe, berangan still FREE!...hehehe

Anyway sorry to say, no picture this time for this entry. X sempat nak snapy2 ari tu.

Take care n selamat berbuka.

Thursday, August 2, 2012

How to tell them ??

Assalamualaikum w.b.t,

Just to ponder something and share with all of you....

Do you recognise the picture below?

Di klasifikasikan sebagai Kes Bunuh (Wallahualam) - Eksekutif Pentadbiran TV9 (Syaleza Jaffar)


Have you read this story?


Semua orang tahu kisah di atas kan...Sedih sunggoh baca kedua2 kisah ni. And ade jugak kisah yang lain tidak kurang jauh beza nya. But this one consider as the latest sad news.

What I can see here,..dari kedua kes ni, both meninggalkan anak kecil yang lebiy kurang sebaya dgn Nazhan. Nazhan is now 1y 7m..

Ooowwhhh I'm cried reading both stories. Tp yg x tertahan is Kemalangan di Keramat tu.

Sediy jugak bile dengar berita semalam, apabila anak Syaleza bertanyakan di mana kah ibunya...
How to answer?

And soon of cause, Anak Hafeeze & Edayu akan bertanya di mana kah ibu dan ayah nya...
How to tell him?

How to tell them? That they wont able to hug, to kiss, to cry n most...to hear their parent voices.

And since that sad news of tv9 exec, I keep asking myself of how are we going to tell the todler that our spouse or both has passed away ?..

Imagine if they still fully BF...the closest bonding ever made!
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Sedih mengenangkan nasib ke 2 nya....

Even kite yang tua ni maybe boleh menerima or other words nya Redha Dengan KetentuanNya. Kita faham. Tp still..kite akan merasa 1 kehilangan bila kita x dapat melihat orang tersebut, x dapat memeluknya, x dapat mencium nya lagi dah....dan yg paling menyedihkan,..we will never hear their voices anymore...

Al-Fatihah buat para Arwah....


Ps: rupanya leteran seorg ibu, suara tegas seorg ayah...adalah muzik yang paling indah alunannya...yang pada suatu ketikanya...kita akan merinduinya apabila dia jauh dari kita.