Sunday, September 30, 2012

Cave Again..Most DIY!

Assalamualaikum w.b.t,

Salam Hari Minggu...Esok Dah Kroje! *huuuuuu =( *

Cuti weken 2 hari memang x puas....sangat x puas,..sangat x cukup masa,..mcm2 nak wat on weken and still keep on continuing next week.

This weekend kiteorg melepak kat rumah in law. Most possible every weken kiteorg akan stay sini. As everyone knew kiteorg dah masuk 'our own sweet cave'. Dah tido2 kat sane, dah masak2, mandi2 kat sana n macam2 kat sana.

Since dapat kunci masa bulan puasa dah macam2 kiteorg wat utk rumah tu. Tp yang minor2 je la like pasang  kipas, pasang kelengkapan toilet and electrical. And credit to my hubby sebab die wat sendiri je pasang kipas tu sume and untuk toilet pun die wat gak. So kiteorg save a lot utk pemasangan tu sume. Imagine if 1 kipas, kos pemasangan die RM50...kalo dah 5 kipas? So sume tu bleh masuk poket sendiri. =)

Untuk toilet plak, since my parent nak datang ari tu die wat pemasangan shower pipe and etc for 3 bathrooms. Wahhh saya sangat bangga ngan Mr Rasaksa. He manage to do that.  Again we save, tak payah dah upah tukang pipe.

And like me, since dah ade rumah sendiri...dapur sendiri...as promise to hubby...saya pun dah masak mcm2 untuk die. Alhamdulillah Mr Rasaksa x byk komen. Die makan je ape yg saya masak. Actually I'm trying to cook as healthy as possible like balancing the dishes and minimise the oil usage. Selalunye saya akan masak fish/poultry/meat 2 jenis, Sayur or Ulam 1 jenis, sekurang-kurangnye ade 3 jenis la. I'm happy to cook for him.

I dah imagine macam2 untuk rumah tu. Tp bleh imagine je la. Fulus belum ada lg utk wat sume tu. Xpe..pelan-pelan kayuh. Untuk laman, Mr Rasaksa dah start tanam Philippine Carpet Grass. Jenis Philippine ni lembut ckit dr carpet yg lg satu tu. Cant remember jenis ape, tp Japanese is fine carpet grass agak yg  mahal ckit. Tp dah abis plak kat nursery tu. Punye lah eager nak cantik kan laman << Mr Rasaksa la ni! Kiteorg singgah Sg Buloh after g tunang kazen (alamak x wat entry lg). At first plan just nak reke2 survey2 je...sekali beli la pokok (ade entry nanti). And the next weken tu kiteorg g lagi borong rumput, 1 x 2 kaki carpet grass dalam RM1.50. Murah kan!...hehe

Mula tu I berkenan ngan Pearl Grass, daun die pendek2 ckit compare ngan Cow Grass. Maintenance die sangat mudah. Tp dah Mr Rasaksa berkenan Philippine Carpet Grass, ikutkan je la..lg pun die yg nk maintain kat luar tu.

Rumah sume dah agak ok...Tp kiteorg punye loan, bank x reimburse lg kat owner. Aiiyaakkk...sepatutnye dah bleh settle. Tp insurance plak yg bg problem kat kiteorg. Since amik ngan Islamic Bank (bukan bank islam) die ade stated for MRTA. Ade kate rugi amik..tp i pun x sempat nk study detail lg. Bukan pe..duk delay2 nanti kene penalty plak...huuuu. So next week haruslah aku push org bank ni.

Nanti I update with picas ya!


Friday, September 28, 2012

No Life No Entry


Assalamualaikum w.b.t,

It's been weeks I have not write anything here. I have no life to tell you about...hahaha.
Funny is it I'm confess that I have no life...haha..Life? huurrmmm,..my hands are lazy to type thousand words. So  I leave all of you with the quote....


Once dah steady, I'll be back and writing ya.

Happy weekend everyone!


Friday, September 14, 2012

Parent's Trip to My Cave

Assalamualaikum w.b.t,

Kembali bertugas ari ni setelah semalam berjimba2 bersama keluarga. Dan hari ni, pg tadi..my mum, dad n bro sudah bertolak pulang ke kayangan. Arrghhh sedihnye..suke if they stay at my house but too bad i cant be there coz bz working...

My Mum & my bro has arrived here on last Saturday evening. With all my wedding gifts. Baru sekarang boleh gune. While my dad with his frens attending a weeding somewhere at Bukit Beruntung or Jelutong. Actually my dad who planned to come as he has a gathering with his AFATS's fren for fren doter's wedding, golf treat n feast. But later my mum decided to join him with separate car and stayed at my house.

Since they came, I can say that we are officially moved in last week. But i think after this we will rotating with MIL house and my house.

So bile dah diorg ada kat rumah ni, haruslah keluar berjalan kan. So malam 1st tu bawak diorg dinner ramai2 ngan famili in laws kat Malee Sg. Kantan. Banyak plak tu order. Lauk2 biasa je, ala Thai. No pictures taken as sume org lapar.

Sunday morning, kiteorg g breakfast kat mil house. Then off to my aunt's house in Klang and lastly to Shah Alam, another aunt's house. Kat umah makyang best giler dapat makan nasi lauk masak lemak with belimbing buluh, see kecur liur i di buatnye. And makyang also made us mee goreng. Delicious!
On the way back to my house, we went to KL Sentral to fetch my dad. And malam tu g dinner ngan Abanglong n Kak Ina di Sultan Hadramawt Bangi. And I think this is the best Ns Arab so far.

You can visit here for details : Sultan Hadramawt

After that I'm working and they are having own activities such as, sleep, watching tv, cooking, going out..visit my aunt at Sg. Ramal..visit his pet-bro in Banting and etc. But still they feel like nuthing when I'm not around and of course the house is not like fully furnish with astro or internet. You can imagin right how does it feel...huhu (my bad actually)

So Me & Hubby took leave yesterday(thursday), bring them out. And we went to IKEA. Too bad my bro x ikut. Nasib ko la dik...kiteorg g makan sedap2.

Kalau pegi IKEA mesti la cuba makanan di atas ni kan?..This is my first time. hahaha..

Memang agak byk kali jugak ke sini, tp bila tgk manusia berduyun tu maka kesanggupan itu kurg. Sebab pegi pun time puasa, time org bersesak...tp since semalam pegi time weekdays. Dapat lah den men'treat' satu Famili. Yang Sandwich tu je x rasa sbb hubby x offer pun..sobs sobs..

 Mr Raksasa mamam..

Saya yang gemokss, my mum, my dad wit nazhan..

After makan, barulah ade tenaga nak berjalan and shopping. Hahaha best part is, my mum berkenaan couch and nak bawak balik nek Kia Spectra..mane nk lepas kan. But then memang bleh tahan gak la mak den memborong. Aku beli barang2 penting je...like iron rod for hanging clothes, mangkuk 4 nazhan, bedsheet n etc. Sib bek die dtg bawak spectra tu je, kalo bawak kontena...hahaha kan ke haru. Tu pun die x jumpe steamer letrik yg besar utk baking. Around 6.30pm baru kiteorg kuar dr situ. Then masa duk angkut barang nk simpan kat kereta jumpa plak FB fren Adi & Sara (nick die). Yg jumpe tu Sara je, cant believe myself bile ade org tegur kat luar...budget retis plak! (tobat pas ni xde sape dah nk tegur aku kat luar) Aku x bape cam sgt org, sbb kdg tu tgk kat FB/Blog lain...tgk kat luar lain. Jangan serik tegur I je kalo jumpe, ade chance kite bleh g coffee talk! =D

Memang penat giler sampai aku rasa langit aku berpusing, siyesly aku rasa nak pitam. Sampai rumah relax2 tukar tshirt loose ckit, mama suh aku baring angkat kaki tinggi2 and rehat. Suh aku tido. Memang x dapek laa nk tido. Perut dh berkeroncong mintak di isi...tp alhamdulillah la. Kurang ckit rasa pening tu.

And last night, pegi dinner plak kat Wong Solo Kajang. Mule2 memasing xmo makan kat sini. Last2 my dad kate puas hati. Bukan pe tu, die nak pegi makan kat Restoren Garuda Kampung Baru, Nasi Padang. Insyallah next trip bulan 10 ni, kite g makan kat Garuda ye papa.

After relax2 kekenyangan, lepak2 jap...sekali cakap lah pasal diet, pasal body muscle la wat so ever. And of course la kan die tegur aku same..

"Along, if kamu kurus balik cam dulu. Kempis perut tu. Papa bagi RM 1000."

Erkkk...aku macam terkedu sat...RM1000.

"Ok,..no prob! Skrg ni pun Along dah turun to 60kg. Another 11kgs more to my ideal weight before preggy"

Ooowhh haruslah aku menyahut cabaran die tu kan. RM1k sape xnaaaakkk! =) ...heehehe.

Best part is, valid sampai aku kurus b4 next baby. Amacam??

Wana join My Biggest Loser Challenge??

Pagi tadi masa kiteorg nak kuar keje and diorg pun nk siap2 balik. Aku cam sebak ckit. Ye lah kan. Duk rumah cam tu haruslah ade mak ayah baru lah ceria. Or else after this memang balik rumah tu utk tido je la..lain2 time duk umah mama. At least sume ade.

Kalo duk rumah tu walau pun bertiga with Mr Rasaksa & Nazhan tp still like alone. Ye la kn..Mr Rasaksa bukan jenis nak menyembang sgt. Everything keep to himself, kalo cakap pun cam cakap ngan dinding. Bual2 ngan Nazhan, apelah yg die faham sgt kan. Aku pun x fhm ape die ckp. Layan kan aje baby talk die tu.

Before ending this entry, wanna wish you Happy Malaysia Day! X perlu bersatu kerana politik yang telah diperkotak-katikkan. Tp bersatu lah sebagai manusia sejagat, berbilang kaum, agama dan bangsa. Demi Malaysia!

Eh, patriotik plak!

Funny Face : Chipmunk & Alien Effect with iMac..cool!


Wednesday, September 12, 2012

WW: Nazhan's Sketch

Assalamualaikum w.b.t,

Nazhan likes sketching..


Friday, September 7, 2012

NAK Kaya RAYA

Assalamualaikum w.b.t,

Al-Kisah Nak jadi kaya Raya (sila nyanyi rentak senario yeee!)....

Salam 20 Syawal!...Wahh dah 20?? lg 10 hari dah nak abishh syawal...Mesti lepas ni sibuk org nak wat open house. This weken je dah ramai org invite, xtau la dapat pegi semua ke tak...kalo x dapat tu mintak maaf la ye.

Aku ni,..dah 20 Syawal baru nak hupdate..Kalo kate rendang, dah jd serunding pun! Kalo kate lauk raya lain, aku xtau la dah jadi hape kalo simpan 20 hari...dah kering or berulat2 kot...eeyyarkks! *saje matikan selera korunk*

So korunk tahun ni raya mana?..Umah mak pak or rumah mak pak mertua?..or rumah mak nenek korunk?

Aku tahun ni raya kat umah parents,..yeehhaaa! Harus lah bergembira kan. Tp sume nye tahun ni bersederhana sahaja. Aku tahun ni x beli baju raya pun, nazhan n hubby pun sama. Nazhan pakai je baju melayu tahun lepas yg makpak hubby beli kan. Aku, ntah laaahh...*sigh*. Nak cari pink belacan punye pasal..last2 x jumpe. Kalo jumpe pun beading die x syantekk lgsung! Hubby plak xmo baju melayu. Katenye wat penuh almari je. Baju die time sek n kolej dulu pun bleh pakai. huhuhu....So tiada pembaziran di situ.
Alhamdulillahhhhh~

Actually kami sebenarnya habiskan all the $$ utk rumah baru. Even hubby bagi duit beli baju raya pun aku spend kat rumah. Xpe lah...bak kate die...kalo kat umah ni investment berpanjangan.

Raya kali ni kiteorg x drive. Kiteorg balik nek tren. Nazhan dah besar so xde masalah sgt kalo balik ngan public transport nih. Kalo kecik lagi mau la balik ngan kete macam siput bab nak sampai perlis. Tp tu la..kekurangannya balik ngan ketapi ni xleh nk ngangkut byk2. So xde la menyoping kat Pdg Besar or Wang Kelian utk di bawa balik. Even raya pun aku pakai crocs bodo aku je...kalo nek kete bleh gak heret heels byk2 kat seat blkg.

Bertolak ke perlis malam jumaat, KL Sentral sgt pack. huhu...Kalo time berbuka tu memang penuh giler. Sib bek la dpt tempat kat Chicken Rice Shop tu. Mula2 berangan la ngan hubby nk break fast kat Le Meridien. Kan sebelah je...kalo x Hilton ke..too bad that day dah abis promo break fast die...huhu. And kiteorg tapau McD je la utk sahur.

best je mkn snake snack!

Daddy Booo-Chak!

This time kiteorg x dapat lower bed. Sume duk katil atas. Imagin Mil pun kene panjat. Aku risau die sakit lutut je. Sib bek kat station mane ntah, die dapat duk katil bawah. Aku plak terpaksa beralih tempat sbb nk bf nazhan. Die plak aku xleh nak letak tepi katil. Kang terjelepuk plak...mau gegar satu tren dgr die nangis! Along the journey kiteorg tido je la....

Sampai Sabtu pagi, duk sekejap kat rumah siap-siapkan ape yang patut utk wat rendang n etc. Tengahari tu kiteorg g Hosp A.Star visit my aunt (kakak my dad) who is suffered Cancer stage 4. Die baru lepas kemo masa kiteorg g visit die. Met few of my cazens there. While I'm writing this, she's no longer with us. She has left all of us few days ago. Al-Fatihah to her~

Alhamdulillah this time raya, rendang, kuah kacang n everything went well. Taste good! Not like last year. It was bad time for me as I miss some of the ingredient last time. Mama kene wat rendang ayam plak tambahan lauk sbb rendang daging dh abis.

First Raya
Nak pergi semayang raya pun still x bleh sebab anak ni bukan mau duk diam. So I stay at home with my mum, preparing the foods for relatives and nebours (sukesukijeejanebourskan!!) to come very soon after semayang. Kalo nebor umah aku memang cam tu, lepas semayang je g attack umah jiran. Sebab after that diorg sume nak balik kg diorg yg dekat2 tu. Perlis kan...or Kedah je...apela sgt kan! hehehe

As our traditions every year, after semayang raya then diorg makan2 dulu. Top up breakfast pg tu b4 g semayang. Then sume standby kat ruang tamu utk bersalaman and lastly bergambar. This year x dpt plak duit raya dari my parents. Huhuhu...

Nazhan & Daddy

Acah ngan Tok Papa & Tok Mama

Sempoi Raya...

Dah setle traditions tu, layan la tetamu if diorg datang. Or else kiteorg balik umah atok yg jaraknye dalam 12-13km dari rumah kiteorg. Dari Kangar to Balai Baru, xde la jauh mane kan. This time beraya ngan my uncles, aunties and kazens. Pas tu lepaks2 tunggu org datang. Mostly relatives mane yg dtg visit kubur akan singgah umah my grandma. Which I cant recognise most of them. huhuhu

Kali ni, x pegi mane sgt pun. Pegi rumah atok sedara and visit my aunt yg sakit tu je. Petang je kiteorg bertolak balik kampung hubby kat Tandop (agaknye kalo baca entry raya lepas lebiy kurang same je..this could be entry last raya di kampung i..huwa huwa huwa). Balik kampung die pun same, duk rumah je malam tu tgk TV.

Second Raya.
Hari ni baru lah g beraya rumah sedara-mara hubby. Too bad x pegi pun rumah makcik hubby yg Biskut Y die sedap giler tu tp mama telah pun menapau biskut tersebut utk aku. Eh x, mkcik tu tapaukan utk aku. Wakakaka...And I'm eating it all alone...Heaven wooo!

Ni la biskut y tu..korunk panggil ape?

Ptg ckit, kiteorg g rumah rumah atok sedara hubby. And each time kiteorg pegi rumah die, wajib die hidangkan air kiwi hijau yang marveles itew. Imagine a famili of 8 cam tu sampai 3 jags die hidang. Giler lahap kan...hahaha. N yg best gak kerepek bawah ni. Dalam lilitan tu ade ikan bilis. Owwhh siyes nyummy..2 balang kiteorg abiskan. Bleh?..dtg rumah org perabih kuih die...hehe. 




Malam tu, after pekena Ns Lemak Royale, abah belanja...baru la kiteorg balik semula ke Kangar.

Ns. Lemak Royal Aloq Staq!

Die mcm nasi kandaq gak..Ns die wangi dgn rempah2 n kuning2. Agaknye kuning tu yang wat kan die ROYAL kot!...hehe. Lauk2 die pun cam lauk Ns. Kandaq gak la...cume kuah kari n kuah campuran die agak pedas n pekat...Memang ppiiiaaooww laa! Aku mkn separuh ja...perut kembung!

Kalo balik sana xdak Jalan-Jalan Cari Makan, x sah! Wajib ada dalam schedule.

Third Raya.
Disebabkan MIL and sefamili nak datang beraya rumah besan nya. Maka kami pun bertungkus lumus menyiapkan hidangan. Ngan hubby2 skali turun dapuq, tolong2 apa yang patut. Hari tu menu agak istimewa.

  • Daging Rusa Masak Lada Hitam
  • Daging Rusa Bakaq
  • Ulam petai n daun pe ntah!
  • Few Sambals
  • Sayuq campuq
  • Kari Kapla Ikan

Daging rusa tu adik aku yang kat Bitangor tu bawak balik. Sedap weh!..Rasa errmm...rasa daging lah. Lembut dr daging lembuuuuu.

Malam ni my MIL balik dulu ke kajang dgn adik2.

Fourth Raya.
Plannye nak g rumah kengkawan. But most of them not at home pegi beraya. So kiteorg sume duk je la kat umah. Pegi rumah pakngah pun xdak org. Kire nye spent quality time ngan my famili je la. Tgk Nazhan mandi kat luar.

Nazhan's eye peace!

Tengok la tu...aksi budak kpop eye peace mandi kat luar pakai pampers. Time ni hujan renyai2..n die sibuk je nak main air. So let go je la...Teringat time kecik2 dulu, my parents bg mandi hujan kat kwsn rumah atok. Berlari2 kiteorg kat kwsn rumah atok tu kalo time ujan.

Fifth Raya.
Dah plan nak p jalan-jalan penang. Bawak adik aku skali, escort! Kiteorg sampai Penang elok2 je time lunch. But before dat hubby ajak g RoadWalk or die panggil Lorong/Jalan Kulit. Ntah aku pun x familiar sgt ngan nama tu. Kat sini ada pasar yg jual barang2 antik. Lame la jugak die duk membelek. Last2 aku yg beli..buah n kerepek! Lapar dooh jalan2 kat situ...dahaga x igt punya. Then hubby bawak jalan2 tgk sekolah rendah lama die and rumah lama famili die kat penang. After that dah terlampau lapar kiteorg pun ke area komtar and sekitarnya mencari Ns. Kandaq. Last2 makan kat tepi Chow Rasta ja. Ceh! Penat je pusing2...x jumpe Ns Kandaq line clear or beratoq. huhu...Ns Kandaq tepi tu kira orait2 je la. Setakat bleh tibai n masuk perut.

Ni la ns kandaq ala-ala kadar tu...

budak yg suke makan kari..

Bro n his foot food!

Dah pekena Ns. Kandaq, hubby mintak laksa penang plak!..Aiihh, kuat la plak laki mak ni makan. Selalunye nak kontrol2 je keje. Kali ni...mcm nk makan sume mende. Setle Laksa, p jalan depan ckit n pekena lg. Kali ni Chendul! huhu...Each of them having one and me having air pegaga. Tp tetek x kembung plak..Ye la kan, org kate jus pegaga ni milk booster gak. Maybe x rasi pun dgn I. Kat Chow Rasta tu sempat la beli jeruk kelubi after so long x makan. Last makan ms sek rendah kat Changkat Jering.

Ni la die tempat Chendul tu...Ramai giler!

Then kiteorg off to MakLang house kat Tanjung Tokong. And hubby tunjuk rumah mama sewakan kat orang area tu jugak. X jauh dah la dr rumah my aunt. Abis beraya, kiteorg proceed to Batu Feringgi and Teluk Bahang. Singgah sebentar kat Penang National Park. Hubby dah berangan nak bawak kiteorg naik boat g merayap kat pulau nearby..sekali tanye per boat rm80, x berbaloi utk 3 dewasa n sorg toddler. So kiteorg simpan niat, maybe next trip bawak big famili g jenjalan kat situ.

pose tepi laut...fisherman harbour...wekk!

we are famili! *akugemoks*

Last but not least,..gambaq nazhan n daddy!

freestyle pose by nazhan n daddy!

Dah bergambar lebiy kurang kat situ, kiteorg pun balik kangaq semula. Adik drive! Heaven bleh tido! =)

Sixth Raya.
Hari ni hujan sepanjang hari. Plan nak g merayap rumah kawan2 pun tergendala. Memang xleh p merayap langsung. Plus my kazen, Abg boy kajang and famili dtg beraya. Mama masakkan lunch utk diorg. Maklumlah susah bebenau nak sampai umah mak sedara dia nih. So mama bg pekena cukup2, pe lg daging rusa lah!...hehe..after that terbungkang anak branak. Me, Ina (wife die) & My mum bergosip sampai bergegaq dapuq...hehehe. Sronok plak sekali skala bersembang ngan Ina. Mak aku pun happy.

Petang tu kiteorg get ready nak nek tren balik KL. So sad to leave my famili. Almost cry but ...sobs sobs..

That's my update...xde pe sgt interesting bout my raya this time.

So what about yours??



Tuesday, September 4, 2012

Mood Off Entry

Assalamualaikum w.b.t,

waaahh wahhh tgk my frens punye blog sume nye dah hapdet...aku je x hadap nk hapdet lg.

Oowhh before that nak wish Salam Syawal to all. N i believe sume masih lg beraya, almaklumlah syawal sebulan. Open house pun slagi x abis syawal selagi tu la on n open.

Nak hapdet cite raya...nanti dulu la ek..

Nak hapdet cite rumah...pun kene tunggu abis cite raya lah...

Nak hapdet cite2 personal ....lagi la kan kene tunggu que haidar.

Mood den tertinggal kek mano ntah...nak hapdet pun maleh!

Hapdet ni je la dulu...untuk mengubat kesunyian n kerinduan korunk!! winddeeww keeww?? (soklan nk makan penampar)

Tetibe rasa cam nak kuyus cara express...komen ckit HerbaLife vs Alpha Lipid SDII.

Thank you.