Tuesday, October 23, 2012

Business is ON! PTBS

Assalamualaikum w.b.t,

Alhamdulillah, Syukur ke hadrat Illahi. Setelah mendapat keizinan dr Mr Rasaksa. Akhirnya perkhidmatan yg sebelum ini tergendala dahulu, sekarang sedia untuk diberi kepada yang memerlukan.

Sejarah:

Perkhidmatan ini bermula ketika saya telah bekerja tetapi belum berkahwin. Idea mula timbul bila setiap hari minggu ada kelapangan yang saya hanya berehat di rumah tanpa melakukan apa-apa kerja. Kerja rumah tu biasa la kan kene buat. Masa ni saya tinggal bersama makcik. So sebelum kahwin saya terpikir apa salah nye kalo saya menimba pengalaman sebagai seorang pengasuh. Some sort of preparation before jadi Mama. Real MAMA! Lagi pun hari minggu x buat apa-apa better generate some income and experience. 

And lagi satu, saya terpengaruh ngan cite2 orang putih. Hahaha..kan diorg akan hired babysitter kalo nak kuar g dating. Have time together. 

Ye la kan, ustaz pun kate "Dalam rumah tangga akan ada mak, ayah, suami, isteri dan anak. Hubungan suami isteri perlu di jaga." 

Nak tau cite ape? Yang paling dekat ialah





Ni la die di mana aku dapat idea tu..tp diorg ni cam nanny full time. But me just part time cam movie2 yang lain tu. Banyak sangat laa movie yang tunjuk nanny part time...

And this is where the idea comes from as my dream to open a daycare one day.


These are my inspiring movie actually. Tp tu la..berangan tu senang tp nak wat tu satu hal. It's not bout mind blocking ke ape, it's about capability and other risk management. Not that simple..tp insyallah with 1st step in can lead to 2..3..4...and more steps right. *prayforme*

Pengalaman :

So I started dengan iklan kat sini OLX.com.my.

My 1st client is Kak Masyitah, name baby die Daniel. I ade letak gambar die kat blog ni. Few wekens gak la babysit. Masa tu Daniel is Baby 3 months. They are new parents, rumah pun x complete lg. So masa tu diorg ni suke hangout n shopping without baby. Ye la..susah la ckit nak pilih2 perabot bagai kan. Nak nek moto, to avoid jammed in KL. Lg pun baby so young. I pun x bawak kuar baby.

2nd client Kak Munizah, baby Ady. Owwhh baby ni almost 2y kalo x silap. Sangat petah. I selalu follow mak die g hangout ngan kawan2. And I jaga anak die, while die boleh la bergossip ngan kawan2. Alaa mcm kite2 gak, hangout and gossip.

The rest byk email tp most nye x dapat la nak babysit if I ade sumthing to do on weken or orang lain dah book. It depend on my availability jugak la. It's very flexible.

Ingat nak continue after kawen. Tp dah start preggy pulak. So kire macam x jalan sangat dah perkhidmatan ni.

And now, after some one has emailed me requested me this services so I rasa mcm okaayyy. Let's discuss with Mr Rasaksa dulu cm mane. End up, die agree. Cume I x bleh la nk g jaga kat rumah orang mcm i single dulu. Not fair la kan tinggal anak sendiri utuk jaga anak orang lain. And hubby pun terabai gak.

So dengan secara rasmi nya, saya re-launch balik blog 

Semoga Berjaya! Aminnnnn~


Monday, October 22, 2012

Pine-Dew Popsicle

Assalamualaikum w.b.t,

Hollaa everyone...Happy Monday!!..What??..Monday Blues??...aiiyakk...Mine so far great lah.

Ok, kali ni pun aku pospon cite company trip tu. huhuhu

Just nak share something I did for Nazhan yesterday. On Saturday I had Kid's Fun Cooking Working with Qrezant, and ade la balance2 ckit2 buah tu. Some of it dah buat juice, and ade balance ckit lagi. Masa menggeledah kabinet atas terjumpe la bekas eskem yg terbiar lame beli kat Daiso dulu. Now baru terasa nak wat eskem home-made kat nazhan which is made from fruit puree.

eskem pine-dew popsicle

Recipe:

A few cubes of Pineapple.
A few cubes of Honey-Dew.

1. Blend all the ingredients together and pour into the ice-cream case.

Senang kan! Nak sodap ko tambah lah ape2 like madu.


See,..he luvs ice cream very much. Now nazhan x perlu nak berebut baskin mummy lagi dah. You have your own eskem. Pas ni sure Mr Rasaksa akan cakap, "ok mummy,..u can stop buying ice-cream since u can make healthy one". Was thinking nak wat eskem mix vegetable untuk Mr Rasaksa. Agak-agak sedap tak?

huhuhu...imagine i make him brocoli ice cream??..yearkkss

Actually x semestinye nak kene beli bekas eskem tu ye...u can be creative like using plastic cup, cup dadih tu ke, or paper cup pun bleh. U just need to but the popsicle stick. Alah..cucuk satay pun bleh! *againwhyaminotthinkingthiswaylasttime*.

Selamat Ber Eskem Sume...

Thursday, October 18, 2012

Cooking Mood On..

Assalamualaikum w.b.t,

Sepatutnye aku nak update cite Company Trip ari tu,.tp ade kemalasan di situ maka aku wat entry terkini je la. Company Trip tu aku cover lain time ok.

Semalam I'm EL bawak anak g check up and aktiviti berjimba bersama hubby. He has to work from home. Tp x bape nk work gak la melayan kerenah wife die nih. And semalam my bro yang bongsu sampai kat rumah but sempat lagi aku buli die g shopping kat tesco. Ask him to buy barang nak masak for dinner.

Actually last week after work on Thursday I went to JJ to change size of my tracksuit. Then i g ding dong ding dong jap kat barang basah. Ternampak lah kambing yang telah di marinate. Aku peminat kambing. Let say if there is meat & mutton on the table, I will go for MUTTON!..heaven with mint sauce.

So last night masak la ala2 western gitew. Aku kn kene diet ckit....cikit je la!..hohoho

Juice sayur..

Jus sayur ni request by Mr Rasaksa. Yes my Mr Rasaksa is a vegetarian punye rasaksa. hahaha....
Dalam erti kata lain nye some sort of kambing gak la...preffered more veges than poultry, meat and seafood.

Recipe:
1 Timun Sederhana
1 Carrot Sederhana
5-6 biji Tomato Ceri
Air ikut suka...kalo suke pekat kurang kan air. Air masak bleh...air soojjukk pun bleh!

Grill vege & lamb

Yang ni memang senang la kan...vege (potato, carrot, onion) tu aku gaul ngan black pepper and olive oil. Lamb sah2 dh siap marinate, just grill with butter or olive oil...then i arrange all this on baking tray and bakar jap dalam oven...if u grill on pan tu macam dh ok..x bakar dalam oven pun bleh...

The result as below....

Dinner : Buttered Corn Rice + Steam Brocoli + Grill Vege & Lamb..

Sekian terima kasih...catatan smlm as suri rumah separuh masa.

Thursday, October 11, 2012

Company Trip n BabySitter



Assalamualaikum w.b.t,




Esok company aku tutup untuk sehari. Kiteorg sume akan pegi trip to Pahang. Which part of Pahang akan di ceritakan kemudian bersama2 gambar yang mungkin agak best...mungkin ye! This my first trip ke tempat tu..nanti i review ye u ollss..

Bile kata nak g trip ni, aku terpaksa tinggalkan 2 hero kat rumah. Plan mulanya nak bawak tp bile payment for per head like RM1k++ maka x jd. Mr Rasaksa pun kate x payah..Nak bleh je tp share2 la sayanggg...tp die kate with that amount bleh fly obersi,..so aku menurut perintah!

Nak pegi trip ni of course la tinggai anak is BIG issue. Tinggai laki xpe lg,..memang die suke kalo aku tinggai2 kan die...dapat merasa bujang u ollss. Tp hari2 pun aku rasa bujang gak...hoho. Well nazhan ni still BF ngan aku especially when I'm home. Cume bile die kat BS je die minum FM. Tp ari tu tinggal sekejap ngan my parents, 1 hari x susu until I came home. Aduhaiiii anak! So this time he's not going to see me for 3 days. Xtau la nanti cm mane, imagin la kalo bangun pg je,..Muummmmyyy...mummmyyyy! nangis scream2 cari aku...padahal kat bathroom je kot. Die punye meraung cam org dera die...mandi cepat2 then kuar susukan die...baru la behave ckit. Aiiiyyooo... Ni 3 hari harap2 laki aku x stress...tp nk stress mendenye kalo MIL aku nnti yg jaga die kan...huhuhu..

Next Issue is BabySitter! Haiihh aku nih x abis2 ngan BS prob. Kali ni prob die antara dua...haaa amik ko. Skrg ni aku ade 2 org BS yg nak jaga Nazhan. 1 tu yg skrg ni, Kak Lani. 1 lg Bs lame Nazhan Cik Ros. Cik Ros ni tersangat la rindukan nazhan. Issu dulu die kene kuar dr rumah sblh umah mil aku ni. Cari rumah x jumpe2. So aku hantar kat Kak Lani. 2 minggu gak la teriak meroyan nazhan tu. Now dah serasi, kamching plak ngan Cik Baiti, tukang urut aku masa pantang dulu. Ape2 ckit..neenekkk! Neenneekk! Sampai cik Baiti cakap sejuk je hati bile penat2 lepas urut die panggil manja2 gitew. Aku pun heart melt dengar...huuuu.

Now Bs kak lani ni nak kene pindah which a bit far from rumah die skrg. Owner rumah die suh pindah dalam masa seminggu. Jumaat ni last. Giler x berhati perut kan. Luckily la dapat rumah kat area tu gak tp agak jauh ke dalam. Aku plak dek sebab cuak ari tu terus gtau Cik Ros ni. Aku pun pelik kenapa BS nazhan asyik kene masalah pindah randah nih.

Cik Ros plak memang beria-ria nak bela balik nazhan sorg ni. Maklumlah dah  bonding satu famili. Imagin la kalo anak2 die balik, tanye nazhan mane. Sanggup amik nazhan kat rumah nak main2, bawak g jalan bagai. Syukur Alhamdulillah dipertemukan dgn pengasuh baik hati cam ni. Cik ros ni cam mak mak ckit. So die memang jaga nazhan bebetul. And dengar kate die nak jaga budak lg,..boring agaknye duk sengsorang kat rumah.

So skrg ni aku nak kene decide sama ada nak nazhan stay di jaga oleh kak lani which is rumah die agak jauh terperosok kat dalam or nak bg balik je kat Cik Ros jaga which rumah die kat Sek nearby rumah MIL? Which one? Dua dua ni ok...how? Should I toss a coin?

Actually die more rasa serba salah...kalo bg sini takut org ni kate plak...tp kalo tak bg sini ari tu dah cakap plak...aiiyoyoyoyooooo.

Ps: Grup name Angry Bird...Dear Bird & Birdie...hadoii.

Wednesday, October 10, 2012

Mana Nak Cari?

Assalamualaikum w.b.t,

Entry kali ni pasal BUAH!...BU-AH! hahaha

Ni cerita bukan sebarangan buah hookayy...ni buah dah hampir pupus dari pandangan mata saya. This buah I penah enjoy habis-habisan which is years ago...zaman sekolah rendah.

Tadi kat FB ade 1 of my fren share gambar buah ni.....

Buah Nam Nam

Rasa terliur sangat tengok buah nam nam nih...menyicah sedap wooo!

And buah2 kat bawah ni sape penah makan??...Kalo dulu senang je nak dapat,..either ko pegi umah kawan ko dalam kampung or kat nat (pasar pagi). Kalo kat nat tu confirm bleh dapat/jumpa buah2 nih. Ni kire as snack bg org2 kampung. Tp ade gak org kampung cam laki aku x penah jumpe or try buah2 nih. haiiihhh...kalo aku ngidam esok cam mana la agaknye...die ni memang bangsa wat dek je! Name nak p cari utk aku...duk berjenuh la ngan die...aiii apesal bahasa kampung aku dah kuaq plak nih...hehehe

Buah Cermai

Buah Keriang Kecik

Buah Keriang Besar

Buah Keranji

Buah Jentik2


Buah Tampoi/Larah

Sesapa ada pokok nih or benih pokok ni,..or apa2 jua bentuk yg boleh aku tanam gtau la ek...Aku nak anak aku plak merasa buah2 kampung nih. Aku rasa anak aku lebiy tau stoberi dari buah2 ni. Buah-buah ni kire cam buah-buah tradisional gak la...cam kuih2 tradisional tu...kuih bauhulu n bla bla...

Ayaq liuq aku duk meleleh lg sebenarnye ni mengenang kan buah nam nam...n buah cermai cicah bersama sambal kicap....ooowwhhh heaven! << berangan!

Aku ingat nak wat penanam semula pokok2 ni kat kebun abah...nanti nak usul kan kat abah n Mr Rasaksa.

Sebut pasal pokok nanti aku share pokok ape aku tanam kat rumah...till next entry.

Ok la..nak p attend EC.

Friday, October 5, 2012

My BridesMaid aka My Kazen

Assalamualaikum w.b.t,

Byk rupenye entry pending yg I x publish lg kan..

Just to share 1 gud news here that....My Bridesmaid is engaged on 16 Sept 2012.
Kalo tgk date consider as sooo basi entry. hehe...Basi pun basi lah kan...korunk telan gak kan!..nngghhee

So come and join me curik gambar from her FB page....hehe

Ketibaan rombongan pihak lelaki...

Hantaran Tunang Lelaki & Perempuan

She with her Future Mother In Law

With her mum and dad...

Me & Her...we are sagittarians! Have things in common...

Pinkish!

Engagement Ceremony

We that day...Blueish!


Nak kenal sape tunang die??

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*


*

*

*

*

*

*


*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

Saje kan aku ni nak kasi panjang2...

Taaadaaaa....



Aina & her fiance...

Surprisingly he is Unitenian! Same batch, Same college, Same course but different Majoring with me.
What a truly small world, I have seen him a lot when I was in Uniten. X sangka rupenye aku memandang bakal jodoh sepupu ku rupenye. And they only meet 1 or 2,..in half year if i'm not mistaken. Then later decide to get engage after her parents said the time has come for her to be at the phase of life. I can say it is a family arrangement. Barakallah to you my cousin...cant wait till your BIG HUGE DAY!

Ps: Nak kene blocked date for famili events...

Wednesday, October 3, 2012

Syukran Allah..

Assalamualaikum w.b.t,

Syukur Ya Allah...Allahu Akbar!...Allahu Akbar!...Allah yang maha Pengasih, Pemurah dan Penyayang.

As my lawyer messaged me just now...asking me to explain the landlord why he has not received the money, I straight away called bank officer. At first he did not picked my phone, so I sms him regarding the issue arise. And later he called me, informed me the money has disbursed yesterday. He appologized coz forgot to inform me yesterday as busy with his preparation for a convention. Ok then,..appologize accepted! He then asked me to call bank's lawyer to know details.

Alhamdulillah, lawyer's representative informed me that they already sent the cheque to our lawyer for next process. Syukran ya Allah!...Now the house is now '25 years later' ours!

To show my gratitude to Allah, I would to fasting for 3 days.

Ps: Now bekerja keras untuk langsaikan hutang....

Tuesday, October 2, 2012

RM1k Challenge is Officially Begin...

Assalamualaikum w.b.t,

Berlalu lah sudah Syawal..Kini Zulkaedah menjelma...ayat klise again "cepatnyee masa berlalu".

Since the offer is on, so I should not delay myself to slim down, get my ideal weight and body shape.

From my previous entry I did mentioned about a reward if I got myself a slim figure. It's mean I can have 2 things in 1 time.

First is Figure (RM)...and secondly Body Figure (ehem ehem,..fewiitt!).

Life is great don't you think?

There is no term and condition. No time limit. Just as long as I'm slim is enough to win myself the rewards.

At the moment, I started to control my food. I took fruits and drink plenty of plain water everyday in the office. And I still need to have my coffee in the morning. Will try to reduce it too especially the sugar part. Owwhh I am a sweet tooth person, craze bout sweet pastry, candy, ice cream n so on. And it's been already 2 weeks I have practise this, and also have my cheats day as well...hehe. I can see my blouse is no longer wraping my arm...feuuhh!

Below is a Food Graph.
- Low Carb Food Pyramid -

I am trying to follow this kind of diet plan, reduce the 1st 3 upper parts and increase more especially on the 1st 4 lower parts. Hopefully it does work on me! Or should my husband follow this with me?? Mati aku nanti mak die tgk anak die kuyus balik...x bg makan kah??!!...Tp most of time balik umah mama, MAKAN!

And ehem ...ehem...I also taking this one product to help me out. Well yeahh..some people said that if I stick to certain healthy diet program which still allowed u to eat and enjoy ur food and exercise... again EXERCISE!! which at the moment i just do my house chores like sweeping, moping n bla bla..and it does helps right? Dont you think?...Think laaaa..ok. I do need to exercise for my fat, flabby, round, bunchitness tummy!..

I will make a review about it if there is a change on my weight n figure....wait for the result ya! =)

Owhh yess 1 more thing before I forgot, Please do pray for me to get the price k! muahhs


Ps: now sibuk google low card recipe!