Thursday, November 29, 2012

Me & 10 Weeks

Assalamualaikum w.b.t,

Hollaa everyone!

Few days x update pepaham je lah hormon. ahahaha...hormon la sangat aku ni..

10 weeks - Dah bukak buku merah semalam. Bos bek hati lepas kan saya 3 jam. Thanx boss, will get u more projects.

Cume after this nak kene wat blood test plak kat klinik lain. Skrg ni KK SK yang aku g ni dah tukar time. Kalo dulu aku slalu g hari khamis (hari utk ibu mengandung). Now die dah tukar plak ke Zone. So zone aku is Wednesday. Dan kali ni, check up mak and anak pun on the same date.

Smlm pegi pun tinggal masa dalam sejam je klinik nak tutup. Ade la 2-3 orang tgh check up budak. So I'm the only mum yang baru nak bukak buku merah for 2nd baby.

For u 2nd baby mother, bawak la previous buku merah untuk rujukan nurse tu. Memudahkan die. Cam aku siyesly xtau, tp die x la marah pun. Siap melawak2 ngan aku.

Alhamdulillah BP ok, berat je aku rasa cam overweight. Tp so far maintain je. So die tanye la history penyakit kronik dalam famili. Alhamdulillah, even my granparents ade history penyakit kencing manis, darah tinggi and jantung but my parents xde plak ade penyakit ni. Alhamdulillah, MasyaAllah,,mudahn dijauhkan penyakit ni dari keturunan kami. Tp aku x sure la kan 2nd pregnancy ni cam mane. Hopefully xde prob macam 1st pregnancy la.

Mild nausea n vomit tu ade lah ckit2. Tapi jarang2 berlaku, only when I lambat makan je. Angin masuk badan...baru rasa mcm2. Then kalo i driving pun rasa nak muntah!

Bab makan plak, I rasa cm nak makan macam2. Tp I end up x abis makan. So pelik. Yesterday I could not even finished 1 plate of my favourite kueyteow. Ari tu i merajuk ngan my mum sbb x wat kan sambal ikan bilis favourite i. huuuuu. I dh try wat tp i rasa x sedap. siyesly I nak die yang watkan. Rasa kadang tu nak panggil je die duk ngan I. Tp kejam la plak kan, panggil just to cook for me. hehehe

So itu lah saje update saya. I know it's Boooorrriinggg! But wait till next entry, wana share something lame gak...hahaha. Tak...tak...this one interesting! Wait aaaaa...daaa!


Friday, November 23, 2012

Wishlist 2nd Baby Part 1

Assalamualaikum w.b.t,

Hahahahahahaha...awal sangatkan. Ni kire mengidam untuk 2nd baby. Nazhan dulu ade gak pakai ni tp on weken je la. Now was thinking nak gune sepenuh nye utk 2nd baby.

Cloth Diaper

2013 New Colour Previews
Itti Bitti 

or 

Grovia

or

ANY BRAND IN THE MARKET...


Can anyone suggest any website/blogshop that sale in package? Now dah nak kene start budget2 untuk adik Nazhan. It's very tight. But insyallah,..ade hikmahnye. Banyak lg ni kalo nak di fikir kan...xpe, ianya akan menyusul kemudian! =)

Happy Friday and Happy Weekend.


Ps: Yayyy tomorrow is my kid's fun cooking class!! Creative Food!

Wednesday, November 21, 2012

WW : Hadif Nazhan from 0 to Hero

Assalamualaikum w.b.t,

Fresh From Oven

Day 1

A Week

Week 2

Week 3

Week 4

1 Month

2 Months

3 Months

4 Months

5 Months
6 Months

7 Months

8 Months

9 Months 

10 Months

11 Months

1 Year



Tuesday, November 20, 2012

Random Preggy Mum

Assalamualaikum w.b.t,

Nak almost abis time rehat, curi2 masa jap hapdate blog. How's everyone today? Had a great day so far?

Well mine not so much. I can't concentrate much on my job. haiihh...*x baik mengeluh*

Yeaahh so true. Each pregnancy is different. This time I feel fatigue, nausea (not in the morning) and no mood. In easy word is LAZY!. Tadi dah sempat pun muntah kat ofis. And every morning rasa cam letih sangat. Macam lah semalam ko bertukang malam2 kan...eh! Tp owwhh siyesly  penat. Pg tadi rasa ngantuk sgt. Sib bek pikir nak antar nazhan g umah BS je. Kalo x mau ku tido lg.


Bangun pagi2 skrg ni dah taktau nak pakai baju ape. Nak iron baju pun rasa malas. Rasa nak pakai loose pant ngan big tshirt je. Seluar keje sume dh x muat. See baru 2 bulan, dah x muat..dulu 2 bulan relax je pakai  tight jeans..now?? Harapan je la! Ni adelah akibat x jaga perut. Lemak gelebeh yg senantiasa wat aku nampak preggy. Now dah truly preggy + buncitness = 4 months preggy. Padahal 2 bulan je baru. *sigh*

Pas ni nak kene mula kan exercise plak and multivits kot..sebab tenaga sangat 0. Lepas nih Mr Raksasa kene la teman kan g jenjalan kat park mcm dulu. Owwhh cant wait! (padahal skrg pun bleh je!)

Nazhan so far ok la. Tp clingy sangat ngan mummy...most of the time mummy. Kalo dulu bleh lah relax lg, sebab jap2 daddy. Pas ni I'm sure daddy kene fully take care of him sebab nye I dh x bleh nak layan die sangat. Nak dukung2 bagai memang x dapat dah. Tp ye la, dah besar2 ni daddy die pun xnk berdukung sangat. But sometime he wants attention. Until now nazhan still BF especially at night. Tp dah x sekerap dulu. Cume now I dah x rasa selesa, dah rasa perit and sakit. So we bottle train kan die, die nak la tp still nak nenen gak. Rasa cam nak sapu peria je kasi die give up but my fren told me selagi mampu and die nak, no effect to my baby then ok je cont BF. Ntah la...rasanye mcm x mampu je. Cume harap2 bleh bertahan lah.

Since preggy ni, macam2 dah start pk. Kadang rasa cam penuh otak nak pikiaq. Xpe nanti I share ngan korunk ye...Yea u all like my famili dah. hehehe =)


Monday, November 19, 2012

Shake n Take & Pregnancy

Assalamualaikum w.b.t,

Kembali bersiaran setelah 12 hari x bersiaran. Saya x bz tp saya malas. Syndrom yang sama saya alami ketika mengandungkan nazhan. Mood kemalasan nak hapdate.

Happy 9 weeks preggy to me! Tup tup...dh 9. Huhuhu journey will go on. So far like my 1st pregnancy, I xde alah pepe sgt. Xde rasa loya2, nausea ke ape. Alhamdulillah sampai skrg I'm survive. Cume saya mudah mengantuk walaupun dh tido awal. Saya lapar (itu normal), tp rasa full. Mungkin angin dalam badan. Ape yang saya nak makan saya dapat, like air negha, sotong goreng tepung, laksa, sotong kangkung n etc di perlis and perak. Alhamdulillah hubby ikutkan saja selera saya.

And guess what, I dh beli storage bottle. Hahaha giler syok. Sebut pasal storage bottle, I tak tau nak wat ape ngan botol lame? Selalunye kene dispose kan after 6m? Ke bleh gune lg? Rasa cam nak kene DIY ngan botol2 ni. Now dah kene start mengira budget untuk kehadiran adik Nazhan. Since banyak lg barang nazhan yang boleh digunekan, maybe recycle je balik baju2 lame, toys, carseat, stroller and etc. So my list now dh shorten ckit.

Orait. Another story mory I nak share. Last 2 weeks I received a parcel, and this arrived! I bought it kat Groupon. Actually the plan is for my diet program but tup tup...I preggy plak! Tapi barang ni x rugi pun, I cont with preggy diet plan. Sure hubby suke tgk i byk mkn fruits and vege byk2. Just blend wat juice. Mule2 Mr Rasaksa tengok die kate, "huh..rugi je beli mende nih!..Mcm la xleh pakai blender". Alaaaa blender untuk rumah punye. Ni utk simpan kat ofis.

Ni la die mende alah tu....

credit to Google.

My version....

ni la blender die, comey sgt!

Ni buah yg i beli kat bawah ofis. Senang kan!

This is what I like....

Tadaaaa my breakfast.

Recipe:
* few cuts of water melon
* few cuts of honey dew
* few pieces of small mandarin orange.
* add some sugar (optional)

With 1 button for few seconds you can have healthy drink.

Sangat sesuaikan utk orang2 yang nak diet, untuk pregnant mum cam I and sesuai utk semua orang actually. Now my officemate pun dah nak 1. =)

Product review;
1. It's cute, small and easy to carry.
2. Blade die bagus, mean x berketul2 la buah yg u masukkan. Smooth!
3. Easy to wash.

Have a nice day u ollss..

Wednesday, November 7, 2012

Pregnancy Apps

Assalamualaikum w.b.t,

Hoollaaa...

Thank you for all your wishes & prays....*hugs*

I have also informed my both parents a day before the entry. They are happy for me too. Nazhan is going to be a Big Brother. And people has noticed that he act more like a brother lately. It's a sign actually.

Now I'm in 7 weeks plus. At this phase I feel fatigue but no morning sickness. Phheww...but i guess my body full of gas. If I dont take anything for breakfast then I feel like morning sickness symptom.

Since I knew that I'm preggy, I install an apps to my phone. I'm android user so most apps are free to install.

Before Preggy I App P Tracker for Period Counting

This is the interface. I like the colour. 

Here you can add note in the calendar include with symptom, mood & etc.

Once I knew I pregnant, I install this apps. Babycentre is famous if you google. Even Malaysia has Babycentre link as well.


This is the interface for Babycentre. Boring looks and feel.


This one is Baby Bump App.

The interface is like this. You can snap your picture. You can read the info, make a journal, take photo and chat in the community.

I'm Expecting App 




Interface for I'm Expecting ni sangat comel. 


And last but not least,..Safe Pregnancy.
For M2B you can get an information from here too.

This is what you can view.

But remember, sometime apps sahaja tidak mencukupi. You can browse more using Internet. Most info are almost the same. This is a guidance for our pregnancy journey.

Last time masa preggy kan nazhan, I'm not using smartphone. So xde lah apps ni bagai. I just read from the net. But now alhamdulillah. Having this apps is interesting.

Ade smartphone ni pun susah gak. Now I selalu je berebut almost everything ngan die. If he sees my phone, then definitely "game..game...mummy gameeee". If i turn on HyppTV, then he says pororo, pocoyoo,..or upin. When I'm using laptop then he will touch the screen (igtkn touchscreen gadget) or knocking the keys. Ooowwhhh dear...he wants almost every of my stuffs.

I think I need to request 1 for him from Mr Rasaksa. huhuhu

Tuesday, November 6, 2012

Guess What??!!

Assalamualaikum w.b.t,

It's been a while x blog. Not in the mood. Plus the material pun x snap. X best la kan blog without picas.

Woraittt...

There is a news that I want to share with all my lovely frens (readers..ade kah??).

Some of you might knew it earlier. But to make it official I would like to announce it here....

Hopefully after this all of you will pray for me and my family.


*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*


*

*

*

*

*

*


*

*

*

*

*

*


*

*

*

*

*

*






Alhamdulillah...it's something that I'm not expected..especially for this year.
I am expecting next year...But Allah knows better.

So I hope I can update you all, my journey through 2nd pregnancy. 
It could be a different experience this time.
So far I dun experience much of morning sickness.

Yea, soon Nazhan will be a brother and our family is growing bigger.
Semoga Allah memudahkan urusan kami sekeluarga...amin~