Wednesday, December 19, 2012

RabuNoWords: Soon to be 2

Assalamualaikum w.b.t,


Ps: What should I plan for him?

Monday, December 17, 2012

Babye 20's

Assalamualaikum w.b.t,

'tatty-teddy-bday-29th.jpg

Thank you to all of you who wished me on my born day.
My Gratitude to ALLAH S.W.T, who has given me a breath until today.
The most powerful and merciful that has giving me sustenance.
And He surrounded me with beautiful people like all of you.

And on my birthday, 
I also would like to wish the very best for people around me to have such a wonderful blessed life.

Thank you!

Friday, December 14, 2012

Wish: Backyard Awning Idea

Assalamualaikum w.b.t,

Selamat Hari Jumaat. Nice date is it 1 Safar (2) 1434. Alhamdulillah...Allah melanjutkan usia hingga ketika ini. This time I just to share what I wish for my house. Ceewaahh,..semenjak ade rumah sendiri macam2 berangan. But progress agak slow di sini kerana fulus kureng.

Actually ari tu ade la bincang2 ckit ngan abah n daddy pasal our house. At the moment hubby tgh nak siapkan rumah untuk Ginger. Tinggal nak pasang bumbung je lg. Tp i bet still kesian kat die sebab our backyard ni kosong..no awning, roof extension what ever u call it. So I have some sort of idea....

It's a future plan for backyard actually. Belakang rumah saya adelah membelakangi belakang rumah jiran saya. Xde space seperti lorong belakang seperti rumah2 yang lain. Hanya pagar yang memisahkan kawasan kami. But rumah die agak ke bawah, kiranya tinggi 5-6 kaki gak la rumah saya ni dari rumah die. Owner lame kiteorg ade wat extension kitchen ckit kat belakang tp malangnye dirobohkan dan yang tinggal hanya lantai semen yg x rata and tiang bumbung. Dan wat masa skrg ni, tempat ni jadi tempat kolam nazhan.

Ini adalah gambaran yang lebiy kurang saya nak utk back yard. Ia akan jadi tempat kucing saya, laundry area, tempat sidai baju time hujan, tempat lepak for bbq n kolam nazhan not to forget.


The closest picture that can describe what i want....






Saya nak bumbung kaca or polyglass so area belakang ni x gelap. Cahaya boleh tembus melalui kaca2 tu. And malam kalo lepak2 ngan hubby bleh nampak lg cahaya bulan n bintang. Kalo pasang bumbung polycarbonate, alamatnye gelap lah ckit. Mood mesti ala2 mandom gitu....x best!

Harap Mr Rasaksa faham design saya ni. Eventho for the time being since $$ x bape nak ada. just put cheap awning dulu to protect our cats. And sebab xde bumbung ni la saya x nak beli lg washing machine!..hehehe.

Kalo ikutkan banyak mende gak la nak bg cantek belakang tu. First nak kene rata kan simen (hubby plan nak buang simen tanam rumput..aiyakk!) and pasang outdoor tiles. Pas tu bumbung die which cost me a hand bomb. Then nak masuk outdoor furniture lg....Seee how kopaks us become nak spend on this.

So kene la menabung semula demi asset keluarga ni...


Ps: Contest Money Drop tu open lg x??...hehehehe

Tuesday, December 11, 2012

Family Foodie Trip

Assalamualaikum w.b.t,

Hi everyone,..Happy Tuesday!..Today still terasa kepenatan berfamili day last 2 weken. Padahal bukan drive pun. Jd passenger je. This one consider at my 1st Family Trip with famili in law after kawen. Penah plan itu ini, tp pospon atas sebab-sebab tertentu.

Since cuti weken pun just 2 hari, so kiteorg decide g yang dekat2 je. They decided a trip to Melaka. Melaka was not so bad actually with the food and beautiful attraction places. But I guess my famili more to Food Trip. Hehehe. Only the weather je on Sunday is HOT! Tepi laut kan...harus lah terasa panas bahangnye.

On Saturday morning, kiteorg bertolak ke Melaka dengan sebijik VAN SEWA (cost RM400+, diesel). Driver nya adelah my Mr Rasaksa and his brother. The journey was great, x jem sgt n x panas sgt. Plus most of the time passengers sume sleep je! heh heh...But we stop at Restoren Jejantas Melaka sebab dah lapar sgt. FIL treats us Asam Pedas yg bleh di terima tekak walaupun pd taste i agak masin.

Then we cont journey to our homestay, Homestay D'Alai.

Ni la die homestay tu...quite nice gak la. Ade Pool. And ada extra shalet kat luar. Now tgh wat 3rd pool kat belakang.

Front: Parking & Entrance


Contact Details

kat dalam ade lg 4 bilik, living hall n kitchen.

Ni kat pool side die, blkg tu kitchen.


 Ni canvas pool adult, 4" deep kalo x silap.
  
Ni bbq area.

 Duck Pool.

Kiteorg check in dalam kul 1-2 ptg cam tu. Disebabkan cuaca agak mendung dan renyai, diorg sume decide nak berkubang. 

kononnye berenang...

 baru lepas kene rendam ngan daddy...

skodeng tepi kolam...

After sesi mendugong, kiteorg gerak ke Pernu, Umbai. Ape lagi, pekena Ikan Bakaq la dgn ns. lemak kat Parameswara Ikan Bakar. Ok..I loikkee die punye ns lemak. Tp i xleh mkn byk sbb rasa nak mun...huuuu~

** Sorry food pikces x hamik sebab kelaparan **

Sudey kenyang kite bergambar dulu....kat tepi muara tu je!

see perut besar kan?...bon*** pun..huuu

Famili..

After that we hit Jonker Walk.

For those B2B nak cari ABC wood carving magnetic tu, bersepah kat situ.

Here I cari tart telur portugis x jumpe plak. Auntie tu just jual tart telur je...but that night jumpe la tp with non halal wraping food. So no tart that night! Pas tu kiteorg try eskem telur. I keep the case sebab ingat nak wat kat rumah,..tup tup hilang la plak! adieh...

After Jonker Walk, then mak buyong ni teringin plak nak makan Cheese Nan yang SIL promote. Tp sayang cheese nan without that green chutney memang x best. Just kuah Dhal. So I turn off ckit. Nevermind, later ask hubby gi makan kat Jalan TAR tu.

Balik je bilik terus fengsannnnn...

On Sunday plak, after wake up and breakfast lebiy kurang. Diorg mandi lg skali kat pool tu. Sampai kat kul 1 gak la. Then kiteorg terus check out for Jalan-Jalan Cari Makan. Ape lg kan, kalo datang Melaka x pekena Asam Pedas x complete laaa. So kiteorg pegi kat Asam Pedas Selera Kampung. For me Asam Pedas die x cukup kauuww.

After lunch, of course la kene pekena desserts kan. We off to Klebang Coconut Shake. Nice la, I loike it too! But too bad, I x dpt nak tapau sebab terlampau ramai orang. tsk...tsk...T____T

On the way nak kuar dr Melaka yang dah start jem, sempat jap singgah petrol pump sambil mak buyong g tapau jagung bakar n jambu batu. ooowhhh dear, jagung bakaq die memang best. Siap2 rendam lg ngan gravy, again sorry x sempat snap dah masuk perut!

The rest of the journey back to Kajang, we just sleep n sing zikir. Now Nazhan also can sing zikir. Hubby kate antar join ghasidah. hahaha...suara pun haluihhh jaa!

Before balik rumah sempat lagi singgah MAHA, it's final day! Serius bersesak2. Sambil2 tu makan. Makan lagi! Makan kepok lekor. Then tapau oblong burger. Pas tu tapau Apollo Melon lelong, RM1 sebijik! Sib bek la dah maghrib tu hujan. Kalo x mau lame lg kat expo tu.

Done Family Trip to Melaka. Next where??...Abah suggest g berkelah je!..Well my famili side plak, ari tu nak g cameron pospon! huuuuuu~

Best kan once awhile gather all famili member and do things together. I was thinking nak ajak g Janda Baik. Tu pun best gak..=)

So that's all my update....till next entry...


Psssstt....I'm entering 12 weeks now. 1st Trimester comes to an end soon. Hope my 'wanapukefeeling' will go away. Hope this time it's G...BIG G!...hehehe

Tuesday, December 4, 2012

Sushi & Pregnancy

Assalamualaikum w.b.t,

Holla everyone...

Hari ni I'm craving sushi...huhu. Sangat craving bila tgk raw salmon sushi.

Well yea,..byk article cakap raw food not good for pregers. But after I read the article. I bought some for me. Just a small treat!

Dont worry. I know what kind of raw food I cant take. Just a little, I believed it wont give much effect. Unless if i make it as daily food...then it will be another story.

Photo: at last...got myself raw salmon roll sushi..but still not enuf!!
How can I say NO to this??

The article : Is It Safe To Eat Sushi?


Ps: craving for nasi daun pisang...where's my bestmate?