Friday, December 20, 2013

Runaway Love

Assalamualaikum w.b.t,

Yesterday, while driving back home I was listening to my old mp3 collections song.
Suddenly this song strike my ears. Listening to those words make me cry.

Why?

I was thinking about nowadays generation. Our youth. Even us a parents and community especially.

Try to understand every phrases below....

Runaway love (8x)

Now little Lisa's only nine years old

She's tryin' to figure out why the world is so cold
Why she's all alone and they never met her family
Momma's always gone and she never met her daddy
(this could be single unmarried mother situation)


Part of her is missin' and nobody'll listen

Momma's on drugs, gettin' high up in the kitchen
Bringin' home men at different hours of the night
Startin' with some laughs, usually endin' in a fight
(I bet you can understand and imagine the situation)


Sneakin' in her room when her momma's knocked out

Tryin' to have his way and little Lisa says ouch
She tries to resist but then all he does is beat her
Tries to tell her mom but her momma don't believe her

(This part where her mom's friend take granted on her)

Lisa's stuck up in a world on her own
Forced to think that Hell is a place called home
Nothin' else to do but get some clothes and pack
She says she's 'bout to run away and never come back


Runaway love (8x)

Little Nicole is only ten years old

She's steady tryin' to figure why the world is so cold
Why she's not pretty and nobody seems to like her
Alcoholic step-dad always wanna strike her
(In our society if not alcoholic could be drug addict)


Yells and abuses, leaves her with some bruises

Teachers ask questions, she's makin' up excuses
Bleedin' on the inside, cryin' on the out
It's only one girl really knows what she's about
(Being abuse mentally and physically)


Her name is little Stacy and they become friends

Promise that they'll always be tight 'til the end
Until one day, lil' Stacy gets shot
A drive-by bullet went stray up on her block
(Not yet in Malaysia)


Now Nicole's stuck up in a world on her own

Forced to think that Hell is a place called home
Nothin' else to do but get her clothes and pack
She says she's 'bout to run away and never come back


Runaway love (8x)

Little Erica is eleven years old

She's steady tryin' to figure why the world is so cold
So she pops *** to get rid of all the pain
Plus she's havin' sex with her boy who's sixteen
(nowadays most youth are being exposed)


Emotions run deep as she thinks she's in love

So there's no protection, he's usin' no glove
Never thinkin' 'bout the consequences of her actions
Livin' for today and not tomorrow's satisfaction
(most youth just wanna have fun without knowing the consequences)


The days go by and her belly gets big

The father bails out, he ain't ready for a kid
Knowin' her momma would blow it all out of proportion
Plus she lives poor, so no money for abortion
(stucked up and later throw away the baby)


Erica is stuck up in a world on her own

Forced to think that Hell is a place called home
Nothin' else to do but get her clothes and pack
She says she 'bout to run away and never come back


Runaway love (8x)

Runaway love (8x)

Runaway, runaway love


Don't keep runnin' away
I'll run away with you
If you want me to



Yeah, I can only imagine what you goin' through, ladies

Sometimes I feel like runnin' away myself
So do me a favor right now and close your eyes
And picture us runnin' away together
When we come back, everything is gonna be okay
Open your eyes



In the lyrics simple action to make when we are facing a problem is to R.U.N.A.W.A.Y...
But how far we can run?..When it's attached to us...

We can't runaway...nor we can't hide....We have to gather all strength and fight back or face it...Figure out a solution...

Hopefully 2014...I will be strong enough to face the challenge. Not to runaway....

Wednesday, December 18, 2013

Me Three Zero

Assalamualaikum w.b.t,

Alhamdulillahhhhhh...MasyaAllahhhhh...SubhanaAllah....Allah masih memberi aku peluang untuk bernafas di bumi penuh barakah ini selama 30 tahun (dah masuk extra 1 hari).

I'M 30...Thirthy...Three Zero...

Rasa cam budak2 lagi...huhu. Apa nak jadi ni...padahal anak dah 2. Kalo zaman dulu anak dah 3-4...wuhuhuhu.

Thank you so much to all of you who has wished me and pray for me. Hanya Allah sahaja yang dapat membalas segala doa kebaikan kalian. And I'm praying the same good thing happen in your life too.

Thank you to Mr Rasaksa...I loiikkee your present. Thank you...Thank you...





Semoga dipertemukan pula dengan Four Series! InsyaAllah...Who am I the next 10 years? hhmmmm


Monday, December 2, 2013

SitiAwan Wedding Trip

Assalamualaikum w.b.t,

What a fun-tiring weekends! Had a blast moment with my families and cousins. Again, Congratulations to my cousin Aina and welcum to the family Hanafi. The family grows bigger. And now it's our phase of marriage and have a kids.

After half day working, rushed back home and pack stuff. Ingat nak bertolak lepas sembahyang Jumaat, plan ke laut. Tangan still kene hands on the lappy. Haiihhhh....

Around 3pm plus baru gerak to Lumut. This time ikut Bidor-Teluk Intan. Nak guna Latar tapi jalan tu tutup. Tak tahu kenapa. Supposed 3-4 hours journey, but drag a bit because of raining. Around 8pm lebih sampai kat rumah Pengantin. Kitaorang tak gerak terus pergi homestay. Have a dinner there and berkumpul family members.

Actually petang semasa kiteorang dalam perjalanan. Sesi Akad Nikah sedang berlangsung di sebuah masjid. Sorry my dear cousin, tak dapat attend your solemnization. Alhamdulillah, semua berjalan dengan lancar walaupun ada sedikit kelewatan.

30 November 2013 - The Wedding Day

Sementara menanti keluarga dari Penang bersiap, snap dulu gambar 3 anak teruna berkotak nih. Cam berjanji plak nak pakai baju kotak-kotak. Sambil menunggu tu diorang sental rambutan. Agaknye dah lapar kot tunggu makcik-makcik diorang make up. Nazhan kalau nampak rambutan, menda lain dia tak kisah dah. Dia ni hantu buah-buahan. Ada buah je dah cukup, boleh survive. Boleh kawan ngan tarzan dia nih. hehehe

3 sekotak...eh!

Banyak gambar tak sempat nak snap. Even kiteorang tak sempat nak bergambar dengan pengantin. Sebab anak-anak dah keletihan. And masa pengantin sampai berarak masuk rumah, me sibuk membasuh yak daiman. Tetau je pengantin dah kat pelamin cam ni.

Sesi menepung tawar

Aina & Hanafi

Selepas memerut, sedap je dia tido kat daddy dia. Tapi memang pun, kalau kat daddy mesti senang je dia tido. Daddy enjut2 sikit dah lena. Tu pasal after susu je terus pas kat daddy dia, senang bagi tido.

Daddy Mithali
 When I look at them, it remind me that one day I will be in the situation too. Same like how I thing long time ago where one day I will be in motherhood phase and now they are in Grand-motherhood phase.

Geng Mak-Mak Jemah...

Sekali sekala bertemu macam ni lahh...

Sepupu Sepapat

Sepupu, Makcik, SIL & Atok

Tak sempat jua menyaksikan upacara potong kek...

Green Wedding Cake

1 December 2013 - Sweet Escape

Today we decide to have a good family time at Teluk Batik. Biasalahhh nak bagi seronok budak-budak je. MakPak budak dah tak berapa nak seronok. Sebab malas nak tukar2 baju. Dulu Teluk Batik ni cantik, pasir putih. But now dah jadi cam PD. Plus since ada boat-boat untuk water sport telah mencemar sedikit pantai tersebut. Badan my niece penuh dengan selaput minyak. Nasib baik la Nazhan buat perangai tak nak mandi.

Bawah ni my pictures tak mandi hokay. Just cuci muka and gosok gigi je. Dah kata nak kuar awal-awal pegi pantai kan. So ku sarung seluar sahaja. Well I can say my skin looks better than before. Kalau ikutkan sebelum ni, muka bangun tido adalah seperti Mak Lampir. But gambar di bawah ni adalah kesan-kesan positif dengan pengambilan EPHYRA (acecece wat marketing plak!). Yang si kecik tu, produk Alpha Lipid+Gulsan Delima+Aurawhite....kekekekekeke. Kulit die lagi cantek dari kulit makpak dia.

Daiman & Me..lepak by the sea

the beach - Teluk Batik

 Ni lah dia permandangan dari tempat lepak mummy & Daiman. Malas nak pegi kat pantai tu. Sebab air berminyak. And this time bagi Daiman explore rasa memijak pasir. Kawan tu punya lah sengih2 dapat pijak pasir. Gedik-gedik jari kaki cute dia tu. Sekali kau...preeeeettttttt puuutt puuttt! Dia memerut daaa....pagi-pagi memang time dia memerut.

Selesai aktiviti bersama keluarga kat Teluk Batik. Around 3pm kitaorang gerak balik Kajang. This time ikut Sabak Bernam - Kuala Selangor tu. Ingatkan boleh sampai awal. Sekali sesak lah plak. Masa sepanjang jalan Tanjung Karang tu, nampak a few gerai mentarang. Apalagi bungkus lah sikit bagi mak. Kitaorang sempat belasah mentarang bakar. Tapi sayang, sambal cicah dia tak sedap. Kalau dapat air asam kicap tu, perrrggghhhh memang sedap giler2 lah. Tu pun makan sepinggan je. Nak makan lelebih takut jadi mende lain plak.

Now U See

Later It's Finished!

Lauk tambahan since tak makan tengah hari. BEEEELLUUUTTTT!
Before this tak berani langsung nak cuba. Kalo sebut belut je, rasa nak muntah. Tapi semalam, belut goreng kunyit panas-panas makan bersama nasi adalah sangat sedap. Agaknye kalo buat masak tempoyak ke, masak asam pedas ke, or tomyam, gerenti lagi ssseeedaaappppp.

Superb Belut Goreng Kunyit!

So lepas ni boleh lah order BEEELLLUUTTTT lagi. Balik Perlis boleh pi cari Laksa Belut...ngeh ngeh ngeh.

InsyaAllah, bulan depan balik Tepeng plak. Weeehuuuu...dah terbayang sotong kangkung, laksa, bihun sup, mee udang, gulai ikan semilang yang terbaik di sana. Tak lupa buah-buahan keliling rumah arwah wan yang menanti kami kait and makan.

Dear December, Please Be Good To Me. Be nice! It's my month! =)

Thursday, November 28, 2013

Jari Menari Kembali

Assalamualaikum w.b.t,

Lama tak menapak kat sini. Terhenti seketika jari-jari domok ini menari di dada keyboard...ceewaaahh!
Nak kata tak ada masa, mustahil! << Ayat klise

Masa tu ada cuma jari-jari domok ni sibuk menggentel mende lain.....apekah??

Hokayyy...enough merapu meraban.

Ni saja izinkan jari-jari ini menari seketika sementara tunggu officemate kosong kan surau untuk sesi mengepam. Yea...mak anak dua ini kene sustain pengeluaran kerana demand DM telah meningkat naik...mencanakkkk tahap kelaparannya! Kuusss semangat, anak lelaki la katakan...

Ku harapkan rezeki ku murah...rezeki anak-anak ku murah....rezeki suami ku pun turut murah.
Tak kisah lah...apa-apa rezeki pun terima...selebihnya aku percaya ianya dugaan kerana kasih sayangNya.

Esok separuh hari. Separuh lagi perjalanan menuju ke Lumut. Sepupu ku kawennnnn aka x-bridesmaid aku dulu ....Barakallah!

Masa untuk berkumpul sanak saudara...yang paling penting dapat jumpa ayahanda dan bunda. Semuanya akan turut serta...adik-beradik lengkap semuanya. Alhamdulillah.

Di beri kenikmatan untuk bertemu lagi....can't wait.

Soon 3puluh...just around the corner. Azam Baru mix with Azam Lama.

Kali ni work more harder...harder than before...lebihkan kesungguhan.

Harap MALAS berkurangan...sshhuhhh ko malas...go away!

Thursday, October 31, 2013

Jinbei For Sale!

Assalamualaikum w.b.t,

Helloo everyone... Have something for your baby....

It's called JINBEI KIMONO

from Google : Jinbei Kimono

Nazhan Wear Blue Jinbei

This is originally imported from JAPAN.

There is 2 colours: BLUE & WHITE



Size: 90 (1 pieces left) and 95 (1 pieces left)

(suitable for boy & girl 1 year above)

PRICE: RM60 RM 50 + RM6 (postage)

Email : pu3cleopatra[a]gmail[.]com

  • Blue 90 - Available
  • Blue 95 - (sold)
  • White 90 - (sold)
  • White 95 - Available




Thursday, October 3, 2013

Penjagaan MiPump

Assalamualaikum w.b.t,

Salam Oktober buat sekelian readers. Walaaweeeyyy lg 2 bulan 2014! haiihh..2013 not so much achievement. Cam mano nih??!!

Alhamdulillahhh..I got few gud feedback bout MiPump First Year. Thank you for quoting me in your blog Ana Farhana.

Dulu ade one of my friend pun komen about this. Masa tu die tengah cari pump, then I suggested this pump. Since it's cute like MFs, electric and batery operated, easy to handle, and sweet colour also. And most important it's Double Pump and it's affordable (price below RM400). I target to get one of this for 2nd baby. Alhamdulillah, I got it!

For your information, man-mana pump yang ade tube memang akan terjadi 'backflow' kalo tak handle betul-handle. Sebab kalo berlaku 'backflow' maka liquid akan memasuki tube dan seterusnya ke motor pump. So akan timbul isu motor pump rosak.

Let me share with you on how to handle MiPump Double.

Ni di antara alatan-alatan MiPump. Mipump ade valves which I have connected with bottle adapters. Bottle adapters tu yang dalam bekas sebelah Flexi-Fit Breastshield.

MiPump Equipment

Kalo takde electric or nak pump anywhere, you boleh guna battery AA pasang kat Pump Cradle (like below pic) and attach pump to the cradle.

Pump Cradle: Battery AA Operated

Ni pump die. "Commeeeyyy tak pummpp?" (ala-ala kak ton). Ok I know, die x mcm MFs ada timing and memory. Tapi boleh control level of suction.

Electric Operated

Ni hose connector to bottle adapter. Basically lepas pump, I akan pull out the connectors with hose.

Hose connectors

To pengguna-pengguna MiPump. Selepas pump, pull out the connectors mcm gambar di bawah.

Connectors and Bottle Adapters.

After pull out the hose and connectors, you can keep everything in the bag. Accessories MiPump yang kene basuh is breastshield, bottle adapter together with valves and bottles. And kering kan. Kalo nak sterile, make sure accessories getah lembut-lembut tu tak payah sterile ok. Takut nanti rosak.

Bag yang cute.

This is how I arrange my MiPump. For cooler bag, I'm still using MFs.

Peringatan: Hose/Tube x perlu basuh ye.


Sentap tengok new upgrade First Year Pump. Touch screen tuuuuuuuu....
BreastFlow Memory Pump


Wednesday, September 25, 2013

Simple Update

Assalamualaikum w.b.t,

Now I'm berehat sekejap before another client's visiting. Yeah totally 100% in SALE!
Hate it but I guess it's for a moment only. For those who in sales they will understand me!

This week is my 3rd week back to working mother's life. Dah try and error with a few wake up clock. The best is 6am. By 7.15am I need to send my boys to babysitter's house. Ooowhh dear, I just hope the time is longer, so I can spend lots of time with this tiny-attention-seeker-men! I come back at 7pm, to pick them up. Sometime I cried because of this situation.

Since last pregnancy I not take leave for my check up, now I to replace my hours. By 8am should reach office and by 6pm going home. I have like few weeks more to replace the hours and later I can have more morning session with my babies. Bertabahlah wahai hati!

So nak share something dengan peminat Subway. Who loves the cookies?? Have anyone tried?

I currently dengan officemate suke giler kot cookies ni, especially White Macademian Cookies! Yang lain tu tak berapa sangat. My obsession begin with Macademian Garret Popcorn, since then love love love macademian. Then my colleague bought a Macademian Cake in-conjunction of my boss birthday. 

kedai bawah ofis

it's big crunchy at the side and chewy in the middle...

My sister in law pun suka gak. Luckily dalam famili ade fan Subway Cookies. Now dah x pandang Famous Amos tu.
Daiman 2 months old

Sedikit kisah pasal little boss ni. At 1 month old die dah mula membebel. Dah pandai memberi respon (kuarkan bunyi) bila kite meng-agah die. Cepat sunggoh ko membesar nak, clock please stop ticking! 

At 2 months few days ago die dah mula ketawa sedikit besar.  ambooiii... Nampaknye tumbesaran die cepat ckit dr abang. Daiman, mummy have u currently to enjoy ur baby mode ok. Bukan suh awak cepat2 grow.. 
And he's now 5.6kg. He's a mummy's milk champion. And semalam update from babysitter, die dah pandai bukak stoking. haiihhh...

Bertelur di dahi

Ni abanglong kawasan, semalam dahi dah bertelur. Agak teruk dari mana-mana kemalangan kecil di rumah sebelum ni. Mummy feeding kan baby kat atas. So tak tau cerita sangat. And daddy plak tak tengok dia ni. Yang pasti die terhantuk meja makan. Mula2 tu tgk sedih gak, muka die worried la. Berkerut dahi. Then I bantai gelak, asked him "Ajan ok?!..haa notty lg. Bengkak teruk nih. Kene jumpe Doktor." Terus die nangis. Wakaka. Siyesly funny tgk muka die with the benjol. Then I picit2 tanye sakit tak, die jawab tak. Mean he's ok la tu. Biasalah 'Anak Jantannnnn'.


Ps: yesterday entry which upload this morning, laptop issue!