Wednesday, July 3, 2013

Naaaazzzhhhaaannnn

Assalamualaikum w.b.t,

Xde nak cite pepe sangat pun. Ni cite pasal anak teruna den...Huhuhu

Hadif Nazhan. Dah 2 Tahun 6 Bulan esok. Bakal jadi Abg long. Alhamdulillahhhh...
Membesarkan die xde la susah sangat. Dr kecik menyenangkan, challenging ckit2 tu ade lah.. Adat lah budak-budak kan..

Since lahir, nanges tu biasa2 je. Then menyusu plak no problem, botol bleh..nenen pun bleh. X memilih. Kiteorg just gune botol medela puting standard. After that botol pureen je sampai lah sekarang. Plan nk beli botol kaca. Tp Mr Rasaksa kate kang kalo die ngamok mau berderai botol tu. Ok forget it.

Bile kene sumbat FM, ok je. Xde alahan or efek ape2, Alhamdulillah. Susu pun AnMum je sampai stage 3 then tukar Dutch Lady 123 (sbln 4-5 bungkus).

Part pampers plak, DD die start gune pureen NB. Shifted to PetPet, then Drypers, pas tu Huggies, sometime Whoopee, ada masa plak Diapex and Fitti pun penah try. X penah gak cause trable like skin problem ke ape. Setakat bocor tu je la. And pampers yg saya beli haruslah RM 30 ke bawah. huhuhu ..CD ade few time je la pakai on weken.

Part makan ade certain food je x suke. Like telur sampai skrg die x suke.

Mende yg i prasan pasal die ni, die pandai amik hati. Example, die buat kite marah tp die tahu nk amik hati kite balik. So sumtime i tak tau sama ada nak marah dia or nak gelak. But most of the time end up hugs die ketat2..

Nowadays die dah pandai cakap. If u layan die u might end up gelak je la. Mcm2 merapu. I think that influences by Upin-Ipin and other people around him. Maklum lah rumah babysitter sume org besar je. Xde yg same age ngan die. So die biasa mix ngan org dewasa which xde la pelat budak2.

He also ringan tulang bantu i especially sidai and angkat baju. I will request him a hanger and later ask him to hang his clothes. Part angkat baju, die akan angkat yg sblh bawah je lah n put in the basket. Or else die akan mintak baju yg i ceraikan from hanger and masuk dalam basket gak. And now mintak tolong amik itu ini die dah boleh di harap. Semoga menjadi anak yg rajin ye sayang.

The latest is, last nite he went for a baby's check up with us. Most of the time memang bawak die pun sebab we want him to be part of the process. And after check up semalam, balik tu my tummy cramp hard and Mr Rasaksa like usual will rub my tummy and Nazhan pun rub same utk tenangkan adik baby. Balik tu die ckp, mummy cakit pewot. cakit agi..die akan dtg pegang pewot.

And this morning, selalunye die bangun die akan tanye org yang die x nampak. "Mummy..daddy ane?"...when i say daddy g mandi...he will reply "Oooooo" and search for daddy. If achu around he will ask where is his achu. But different from other day, today he asked me "Mummy,..baby ane?"...I was like, aiikk xkn ngigau kot. So i told him "Adik baby blum kuar lg...ni adik baby!" sambil tunjuk perut yg cekang lagi bulat nih. Mean here he is ready to be Abg long and help me to take care of his brother. I hope baby pop out very soon, as he needs to know Abglong is welcoming him to the world.

X sangka plak die bleh tanye adik baby....hopefully I wont missed much of his growing process. But I know I missed it to my babysitter when I left for work. Which I get an update everyday.

1 baby's note!:

e.t.t.y said...

awwwww abang shooo shuwitttt

Post a Comment