Tuesday, August 20, 2013

2nd Confinement Experience

Assalamuakaikum w.b.t,

Today is my final day of confinement (next confinement perhaps another 2 years..pfftt!). Wuuhuu...time ni baru haku nak hapdet. Cite branak pun delay..so sume entry jadi delay gak. Ye la kan, korunk kalo entry huruf banyak2 mane nak baca. Kalo ade entry gambar2 baru best, ye dak??!! =p

Masa 1st branak dulu x merasa sangat confinement. Confinement masa tu ala-ala kadar je. Sebabnye mak den still kroje n bapak den pun. Balik kg berpantang rumah atok. Berpantang sekali ngan makcik, masa tu die dah 2-3 weeks confinement.

Kalo dulu pagi2 je pakcik (suami makcik, adik ipar papa I) siapkan air mandi made from daun2 like serai wangi, pandan n etc.

Kali ni mandi air panas je.

Kalo dulu aku wat dek je nak pakai stokin, memang x pakai langsung most of the time.
Kali ni x pakai stoking ko akan dengar mak aku pekik2 suh pakai stoking. Sometime aku bukak, rimas!

Kalo dulu aku tunggu beberapa kali je.
Kali ni aku bertungku agak banyak kali gak la. Sehari sekali, waktu pagi after mandi.

Gune tungku besi je. Laki aku x sempat nk merembat batu kat memane sungai. Kalo bertungku ni kene baring, then tekan2 sekeliling perut. Jgn tengah2 plak, maknjang aku cakap nanti urat kembang. Then letak kat belakang. After that kat celah2 kangkang. Pas tu letak kat bontot, bawah lutut n lastly tapak kaki.

see stoking n tungku tu?

Lepas bertungku mak aku akan ikatkan bengkung macam ni...


Mula2 tahap ketat die bersesuaian dgn keadaan badan ko and lelame die akan menjadi mengecil..mengecil..n mengecil. X suka part pakai bengkung ni bila nak duduk and nk breastfeed anak. X selesa. Kene bf secara baring mengiring baru ok.

Lepas dah kemas bengkung bagai, baru lah boleh makan. Tujuan bengkung ni samalah untuk mengawal jumlah pengambilan makanan.

Sebelum makan aku kene minum ini dulu untuk buang darah2 kotor, kembalikan kesegaran badan and tenaga dan mengeluarkan angin badan. Selain dari tu memperbanyakkan susu. Terasa bengkak u olls.

Sib bek mende alah ni aku bleh telan. Kire ok lah, x payah tutup hidung bagai. Cume air jamu herba tu agak payau dan pijar. So untuk hilangkan rasa tu minumlah air halia. Air halia die sodap cam rasa F&N Ginger Beer tu...hehehe. Bergassss woo..masa bukak tudung botol ni meletop bagai. Tu yg ganti ikat ngan plastic merah tu. Xtau tudung tu melantun mana.

HomeMade Air Jamu (Kuning:herba2 n brown:halia+madu) drpd tukang urut.

Menu confinement I, marveles. Maklumlah air tangan MAMA. Minggu 1st air tangan mil. The rest air tangan my mama. Menu mil dulu, byk wat sup ikan, and mesti ada sawi. Sawi is good food for BFMum. Macam lembu, susu die byk sebab makan rumput (hijau). Bile balik rumah mama, lauk macam2. Minggu 2nd lauk pauk goreng je. 3rd weeks dah berkuah ckit. 4th week kuah dh bleh byk. Tp kadang2 tu mama masak je la ikut selera den. Macam-macam gak la den makan, selagi tidak memudaratkan. Ayam, Ikan, Daging sume sental. Kecuali seafood and sayur yg sejuk, berangin n etc.

I x pakai pilis sgt, nanti pening. Param pun x.

Since I'm a BFMum, so I byk minum air suam at least 3L. And I also drink milo, horlicks, habbatusauda (mcm bancuh kopi), and kopi kampung. Signifikan minum kopi masa pantang adalah untuk mengeluarkan air dari badan. Baru I tau. Kalo I minum kopi mesti I rasa nak kencing by certain hours. Agak kerap kencing. Ni experience I la, orang lain I xtau. Tp kalo ikutkan ade je produk slimming gune kopi/caffeine kan..itulah sebabnya.

Esok I akan mandi Nifas and wat servis scrub skali ngan makcik. Sebelum tu sesi ngurut badan dulu as penutup confinement. Tapi kalo ikutkan plan, balik kajang nanti nak ngurut lagi ngan tukang urut sana. Sedap wehhh.

Alhamdulillah. Syukur sume dah berakhir. Tp ade banyak lg pantang nk kene ikut, which is pantang bersama 100 days, pantang air sejuk, air kelapa, laksa n etc. Kalo tang pantang makan ni rasanya, pantang tengok je lahh..hehe.

Sorry I skip intro baby DMFA. nanti yeeee...

Ps: ahad depan dh nk balik kajang. haiih..back to employee life, wife life, n etc..


2 baby's note!:

sweetlavender86 said...

time nk cepat kuruss adelah mase pantang.heeee.zura mase 1st bby tu mmg pntg betul..n cepat sgt bdn susut.sbb mil jaga.ahaha.die mmg ketat gile bab pntg.plus kita pun takut nk melawan ckp mil..msuk beranak ke-2 kurang sket pantang..pkai bengkung tu kurang.sbb mak keje.ayah je ade.mase la die reti nk ikat..tapi mmg perasan perut buncit skang ni.huhu..next bby nk pntg balik betul2.biar la seksa sket janji utk kemudian hari.,haha

Chekgu Azrine said...

Take care sis..syiokkan dh hbs pantang

Post a Comment