Monday, April 29, 2013

HUSBAND's ROLE, MANNER & ENCOURAGEMENT

Assalamualaikum w.b.t,

Ingat nak load gambar pasal few babymoon stories yang dah basi tu. But i feel this time I wana share something more important.

Some kind of REMINDER or TIPS for HUSBAND!

Since I also pregnant why not if I'm sharing about HUSBAND's ROLE, MANNER & ENCOURAGEMENT. Some of husbands out there must be forgotten about this or maybe some of them taking granted or don't care at all. But heyyy guys, WAKE UP! Bukan hanya pembabitan anda dalam memberi sperma sahaja yang diperlukan untuk mendapatkan anak but u are solely involve in the whole process till they died. Some of you might be lucky not to experience the pregnancy symptoms but it's not an excuses for not being nice to your preggy wife!

Hope some of the material below will guide you (husband).


## Peranan Suami Ketika Isteri Mengandung ##

1. Suami hendaklah banyak bertaubat kepada Allah SWT.

2. Banyak membaca Al-Quran dan mengharapkan agar anak yang ada dalam kandungan isteri akan memahami keinginan baik yang terkandung dalam Al-Quran tersebut.

3. Suami hendaklah banyak berpuasa sunat, Isnin dan Khamis dll.

4. Suami hendaklah rajin mengerjakan solah berjemaah.

5. Elakkan pergi ke tempat yang tidak dibenarkan syarak.

6. Rajin menghadiri majlis ilmu dan orang-orang soleh.

7. Suami hendaklah banyak bersabar dalam menjalin hubungan dengan isteri.

8. Dilarang memakan benda-benda haram, begitu juga dilarang memberi isteri rezeki yang tidak halal, rasuah serta wang riba.

9. Banyak membaca doa keselamatan isteri yang sedang mengandung dan keselamatan anak dalam kandungan.

10. Dilarang membuka aurat kerana dikuatiri mempengaruhi akhlak anak yang akan lahir nanti.

11. Suami hendaklah menjauhi diri daripada marah dan benci pada isteri.

12. Banyak membaca surah Al Fatihah, Luqman, Yasin, Yusuf, Surah An Nahl ayat 78, surah Al A’raf ayat 189 dan ayat Kursi.

## Adab Suami Ketika Isteri Mengandung ##

Ketika isteri mengandung, suami hendaklah benar-benar bertanggungjawab terhadap isteri kerana perasaan isteri sangat sensitif pada saat itu. Ia sangat memerlukan perhatian daripada suami yang disayanginya. 


Ada beberapa perkara yang perlu suami lakukan terhadap isteri yang sedang mengandung :

1. Suami hendaklah menunjukkan rasa kasih sayang terhadap isteri, sebagai teman hidup yang paling dekat.

2. Hendaklah berlaku jujur dan setia terhadap isteri serta hindari daripada bersikap kejam terhadap isteri.

3. Selesaikan dahulu jika ada perselisihan faham yang berlaku dengan isteri sebelum masuk tidur.

4. Jangan mudah mengeluarkan perkataan talak kepada isteri.

5. Ketika isteri hampir bersalin, suami digalakkan membaca doa berikut, “La ila ha illa anta subha naka inni kun tum minadzolimin” maksudnya “Tiada Tuhan yang disembah melainkan Engkau Maha Suci. Engkau Ya Allah, sesungguhnya aku termasuk di kalangan orang yang zalim”

6. Suami hedaklah kerap solat sunat atau solat hajat dan mendoakan agar isteri dan anak dalam kandungan selamat.

 + Mengandung akan memberi tekanan terhadap wanita dari segi fizikal, ia harus menampung kandungannya, tubuh badannya bekerja lebih kuat. Jantungnya mengepam darah 40% lebih daripada keadaan biasa. Buah pinggangnya harus mengendalikan pembuangan kotoran bayinya. wanita mengandung juga mengalami perubahan emosi, maka tugas para suamilah yang menjaga hati para isteri +

## Dorongan Suami Ketika Isteri Bersalin ##

>> Suami yang soleh akan turut merasakan penderitaan isterinya walaupun tidak secara langsung. Suami harus banyak terlibat dalam proses jagaan kehamilan, kelahiran bayi dan perhatian terhadap isteri. Suami hendaklah memberi motivasi kepada isteri agar tetap tabah dan bersabar, di samping itu suami harus banyakkan berdoa dan beristighfar dan selawat. Dengan cara ini perasaan isteri akan menjadi tenang dan mudah bersalin.

>> Mengandung merupakan beban dan tekanan terhadap wanita. Dari segi fizikal, ia harus menampung kandungannya, tubuh badannya bekerja lebih kuat. Jantungnya mengepam darah 40% lebih daripada keadaan biasa. Buah pinggangnya harus mengendalikan pembuangan kotoran bayinya. Wanita mengandung juga mengalami perubahan emosi.

>> Waktu pantang dan selepas kelahiran, bayi juga dapat menimbulkan tekanan jiwa dan emosi isteri kerana ia harus menyusu dan membersihkan bayi antara 2-3 jam setiap malam. Suami yang baik akan berusaha mengurangi beban isteri dan turut menjaga bayi di waktu malam. Begitu seterusnya perhatian dan tanggungjawab suami terhadap isteri itu berterusan, semenjak hamil sehinggalah menjaga anak adalah pekerjaan yang harus dibantu oleh suami agar isteri dapat merasakan kebahagiaan dan keringanan dalam menjalankan tanggung-jawab yang berat itu.

>> Korbankan ego dan nafsu anda seketika wahai suami-suami. Layan la isteri anda seelok-elok nya ketika dia mengandung kerana dia sedang mengandungkan zuriat anda, waris anda. Saya kagum dengan suami yang beralah/mengalah dengan isteri ketika isterinya mengandung. Sweetnya kalau si suami empaty dengan isteri...bukan sekadar simpati.

>> Ketika isteri sedang sarat/sedang berpantang, jangan la anda pula si suami menggatal dengan perempuan lain. Jagala emosi dan hati isteri anda. Dia bergadai nyawa melahirkan zuriat anda kemudian menjaganya siang malam. Makan/tidur terganggu sedangkan anda pula berseronok di luar dengan perempuan lain. Keluar makan, menonton wayang, shopping dll. Tidakkah anda si suami terfikir duit yang anda keluarkan untuk berfoya-foya itu adalah lebih baik di laburkan untuk anak-anak. 


PS: Please bare in your mind, appreciate her!... Treat her like she is the most wanted SOULMATE not a SOULMAID!

Friday, April 26, 2013

Survey Nursing Feeding Bottle

Assalamualaikum w.b.t,

Last time entry pasal breastpump. Which I plan to have. Now pasal feeding bottle. Yep I'm BF mum. But once I off to work surely baby need bottle for feeding. Unless hubby would allow me for 6 months unpaid leave so i can exclusively breastfeed my baby then bottle maybe wont be a priority at the moment.

I plan to have these bottles for 1 year usage only or less 6-8 months. After that change to a cheaper bottle from Pureen or Anakku. Same like what we used for Nazhan before. Only for the 1st 6-8 months we used Medela and after that we switch to cheap n can change anytime bottle.

1. Comotomo - cam klakar but cute.


2. The First Years Breastflow - tp tgk cm susah nk basuh je tp match with my future BP.


3. Lifefactory / Cherub Baby - for long term x payah pk nk tukar botol.


4. Medela Bottle - Nazhan use this..

5. Bebe Confort - simple


6. Safety Plus




For MAM, TT, MOMMA feeding bottle I just dont like the bottle & teat design.
Dr Brown & Medela Calma looks like difficult to wash.
NUK I dont like the teat design. I like normal teat design as above pictures.

So far this is in my list. Mind to share what are you using for your baby?

Thursday, April 25, 2013

Susu Oh Susu..Nubian Goat's Milk!

Assalamualaikum w.b.t.

Celam celum sunggoh blog aku nih...jap ade jap xde...nak kate bz sgt, x pun...cume time je selalu x kene. Xleh nk concentrate fokus nak tulis blog. Mesti ade je mende lain come in the middle. So mood berblog selalu terbabas di situ.

This time nak share pasal SUSU! Salah satu dari makanan penting dalam Piramid Pemakanan.

Susu is best consume every twice a day. We need calcium for our bone, teeth n etc. Tp boleh je amik pemakanan lain yg mengandungi calcium.

I memang suka susu, what ever susu pun i minum. I have no problem to drink them. Even kalo sebarang dessert yg guna susu as ingredient I will luv it. Masa ni mostly susu lembu la...susu lain belum masuk anak tekak.

Masa preggy ni lg la banyak kene minum susu. Maklumlah share berdua ngan anak. 1st pregnancy, since knowledge x brapa nak byk I consume materna milk. Which macam2 feedback la i dpt from orang. Ade kate baik, ade kate x, ade kate it's a commercial product yg less valued n mcm2 lg. After gain some knowledge, for 2nd pregnancy I have change some pattern of lifestyle. I took fresh milk more than powder milk. Dulu saya x tertelan susu kambing, now it becoming one of my favorite.

Before this I selalu beli kat pasar2 which is small n expensive...range price from rm 6 - 7 for 150ml - 200ml. Rs cm hmmm tercekik gak la setiap kali nk membelinya. One day I decided to try Nubian sebab botol die menarik (masa tu botol kaca now dh bertukar gune botol plastik). Dulu senang je jumpe masa x minum, skrg agak sukar. 7E pun dh x nampak sgt.

Best thing about Nubian, die bleh wat home delivery. But u need to email them before they give you the contact person number. I have ordered 10 bottles last week which cost me only RM50 + RM3 for delivery. Cool is it. Cam Mat saleh or India yg delivery susu pagi2. =)

You may visit the link : NUBIAN GOAT'S MILK for further details.


Ni botol kaca lame die, cam botol Starbuck Frap tu

Ni botol baru, plastik! X tau nak DIY pe nanti.

Enjoys!

So here some info I would like to share...taken from someone's blog.

Kelebihan Susu Kambing

- Paling hampir dengan susu ibu (minuman terbaik di dunia selepas susu ibu)
- Para Nabi meminum susu kambing dan membela kambing (membela dan meminum susu kambing adalah sunnah)
- Tiada dijangkiti penyakit kambing gila (yang ada penyakit lembu gila)
- Kurang dijangkiti penyakit kuku dan mulut berbanding lembu
- Kambing mempunyai sistem pertahanan tubuh yang kuat
- Kambing betina beranak 2 kali setahun, 1 hingga 4 ekor berbanding lembu setahun sekali dan hanya seekor
- Lembu hanya mempunyai nafsu mengawan sekali dalam satu tahun berbanding kambing, setiap hari
- Susu kambing lebih mudah dihadam kerana ia hanya memerlukan 20 minit berbanding susu lembu memerlukan 2 jam

Khasiat Susu Kambing

Susu kambing paling berkesan dan lebih berkhasiat jika dibandingkan dengan susu lembu dalam menyembuh serta mencegah penyakit "dalaman" antara lain:

- Penyakit deman kuning
- Penyakit lemah jantung
- Penyakit darah tinggi
- Penyakit migrane/kerap merasa pening kepala
- Penyakit sendi, sakit urat saraf dan buah pinggang
- Penyakit batuk kering atau TB
- Penyakit yang menyerang jantung, limpa dan hati seperti hipertitis
- Penyakit saraf dan tulang belakang yang dialami bila usia semakin lanjut
- Cukup bermanfaat bagi mereka yang mengalami lemah tenaga batin
- Sesuai diminum diwaktu pagi (sebelum bersarapan) dan malam (sebelum tidur). Jangan guna air panas kerana boleh merosakkan khasiatnya. Bancuh dengan air suam sahaja

Susu Kambing Adalah Yang Terbaik Selepas Susu Ibu

- Membantu dan menguatkan sistem imunisasi tubuh
- Bersifat alkali bukan asidik
- Sesuai untuk semua peringkat umur, dari bayi dalam kandungan sampailah kepada orang tua
- Meningkatkan daya kepekaan, penumpuan dan ingatan
- Mengimbangi kadar kolesterol dan kandungan gula dalam darah
- Mudah dicerna (menyerap dalam tubuh badan) dan tidak menyebabkan alahan
- Membantu melancarkan sistem penghadaman dan permasalahan usus
- Merawat dan menyembuhkan penyakit kanser, demam kuning, gastrik, ulser, buasir, asthma (lelah), migrain (sakit kepala), penyakit kulit, insomia (sukar tidur), senggugut, darah tinggi, lemah jantung, kencing manis, batuk kering dan gout
- Menguatkan jisim tubuh yang sihat (tulang, gigi, otot, sendi, kulit dan tisu saraf
- Memulihkan tenaga batin dan awet muda

Credit to: KHASIAT DAN KELEBIHAN SUSU KAMBING


Wednesday, April 17, 2013

My Choice

Assalamualaikum w.b.t,

I Choose To .......



When...

I'm Stressed.
I'm Furious.
I'm Angry.
I'm Being Pushed.
I'm Sad.
I'm Touched.
I'm Happy.

Ps: feel nervous and I'm crying. Hopefully everything is fine!

Thursday, April 11, 2013

Review: MiPump First Year


Assalamualaikum w.b.t,

Just a simple review. I know this is not a famous wanted hospital recommended pump.
But I have suggested my gud fren to use this pump, since her budget is limited. And she's satisfied.

Cuma ari tu I tanye review die, pump die give problem sebab air masuk tube. To me it's normal issue when it comes to tube masuk air n effect motor. The rest die kate ok. Some people share motor die agak bising.

Masa Expo Baby kat Mid Valley on 5-7 April 2013 ari tu, ade First Year punye booth. So dapat lah aku try jap breast pump MiPump nih. Tapi xdelah aku lekap kan kat T*t*k, just letak kat tapak tangan nak rasa die punye suction.

Bagi aku MiPump ni lebiy kurang Madela Freestyle(MFs) gak. Kite bleh laraskan level suction, cume die xde memori cam MFs. MiPump punye breastshield plak sangat lembut, cam best je. Siap bleh lentur2 lagi. Macam MFs jugak, die electric n bateri operated. Guna bateri AA je dah bleh survive. Pump anywhere u want. But bateri MFs die leceh ckit (once expired nk kene beli cam tu gak). Cume die x sefreestyle MFs. Die ade 1 handle utk hold dable pump. Another concern is motor die punye sound (skali sound die rosak daaaa *skrippramlee*), sama je cam bunyi motor MFs. Kalau i dulu xnk die bising sgt coz I pump around 4am, i letak bawah bantal. haha,..sound proof sgt kan!

Harga Plak...Jeng jeng jeng....masa expo tu harga die RM399 but if you g kedai baby yang lain like Manjaku, Twinbaby ke...harga die dalam rm354 (if i'm not mistaken). Ade stgh tu RM300++ je. Cheap kan. Design die sangat sleek and ringan lg dr MFs.



So for those yang agak budget constraint tu bleh la put this as an option. As for me, I cant wait to have one for my spare pump. Maybe I will place this pump in the office.

Doakan semoga dimurahkan rezeki baby kedua saya! =)


Ps: Baby Feeding Stuff - storage bottles, icepack + bag, feeding bottles, MiPump (request this as birthing prezy from hubby bleh?? =p)

Thursday, April 4, 2013

Terencat

Assalamualaikum w.b.t,

Dah lame x menaip scara karangan. Sowi lah. X bz pun tp phone wosak..aiyoyoyoooo.

Maka terencat lah segala posting yg nk d publish tu. But will update my boring life utk tatapan sume...coz i kan ade seciput reader! Hehehe...hadooo ke?

Now phone dh ok...dh upgrade software. Which terasa cm gune phone baru. Padahal just software ngan bateri je. Huhu

Tp i'm a satisfied client. Cepat je Samsung Service Centre kat Endah Parade ni setlekan prob i.

Now agak terkial2 nk get use to new interface. But wont take that long actually to adapt.

Ok lah..almost 11.30pm. Time for preggy mum to sleep. Just finished washing dish n tido kan nazhan. Pas ni mandi n titon.

So this entry consider as penutup bg 4 april 2013.

Nanayte sume!