Wednesday, June 26, 2013

Forty Weeks & Uno day

Assalamualaikum w.b.t,

Hoolllaaaa....hi everyone! Yeaahhh dun be surprise as I still can update my blog. At the moment I'm not in the hospital or labor room. I'm in the office..sangat berdedikasi kan. I came to work on off depend on my condition actually. If I feel fine and boring to stay at home alone so I come to work. Nak g ronda2 shopping mall xde geng, x best!

I have past my 40 weeks yesterday. N no birthing sign. Until last night, when I do a check up the Dr said that I'm already dilated 1cm. Haahhh 1cm only??..haiiyaa very slow the progress.

I go back last night with hope that I will deliver in my sleep. Hehehe. Obviously that is not going to happened. Like Nazhan last time, after Dr K dilated me 2cm and the next morning I have delivered him to the world. I guess this time a bit challenging. But Baby DM please help mummy ok in labour room. Daddy will catch you, no worries!

This morning I wake up beside my Mr Rasaksa, saw him feeling lazy to work. He likes hoping that he can get PL already. hahaha...to bad daddy. Ur baby is still trying to make a way out from mummy's tummy. While I took bath, I saw a brownish mucus coming out. Feel excited already as the birthing process has begin. Yiippppiieee...

My fren told me, that maybe baby DM wana come out same birthday with her which I cant wait that long. If not tonight most possible tomorrow. Baby DM which date you prefer 130626 or 130627?? Hhmmm let him decide while I wana think what I would like to have before deliver DM out. hehehe

Overview: Natural Ways To Bring On Labour, you may refer to this link if u wanted to know further.

To all of you my frens, please pray for me and my baby ya. Wish us luck in Labour Room!

Monday, June 24, 2013

Tips Buat Suami Ketika Isteri Berpantang

Assalamualaikum w.b.t,

Today is sharing is caring entry. These tips I got from FB...so credit to u.

Tips Untuk Suami Ketika Isteri Sedang Berpantang

1. Para suami, bangunlah lebih awal sebelum isteri bangun dari tidur selama tempoh berpantang. Sediakanlah air mandian untuk isteri anda. Rebuskan daun-daun kayu untuk air mandian si isteri. Biasanya seminggu pertama, digalakkan mandi air rebusan daun ini untuk kembalikan kesegaran badan. Kalau susah nak jumpa daun-daun ubat untuk mandian, cukuplah sekadar menyediakan air suam untuk mandian isteri (bagi yang tak mempunyai water heater).

2. Sediakan sarapan untuk isteri seawal mungkin. Sebaiknya lepas solat Subuh, sediakanlah sarapan untuk isteri anda…Kalau boleh, tidak perlu sambung tidur semula…Kalau tak dapat sediakan sarapan yang agak berat, memadai segelas milo dan roti bakar..Pasti isteri anda rasa amat dihargai.

3. Cubalah belajar untuk mandikan baby anda walaupun baby anda masih lembut badannya.. Kalaulah anda tiada kemahiran mandikan baby ataupun tak berbakat langsung, sekurang-kurangnya bantulah isteri, ibu atau mentua sediakan air mandian. Bayi biasanya dimandikan dengan air suam untuk elakkan hypothermia. Pada peringkat awal, kawalan suhu badan bayi masih lemah.

4. Jika kelahiran ini bukan kelahiran yang pertama (maksudnya sudah ada 1-2 anak sebelumnya), pastikan segala urusan anak-anak itu diuruskan. Janganlah diharapkan isteri yang baru melahirkan itu untuk menjaga anak-anak yang lain. Biarkan si isteri berehat sepenuhnya dengan bayi yang baru dilahirkan. Urusan-urusan yang dimaksudkan merangkumi makan-minum, mandi, pakaian sehinggalah menidurkan anak.

5. Sediakan keperluan-keperluan yang sering dianggap remeh, berhampiran isteri seperti sebotol air minuman berserta gelas, tuala, bakul baju kotor, majalah dan buku kegemaran (untuk mengelakkan boring).

6. Sentiasa berada di sisi isteri untuk menghulurkan bantuan apa-apa yang perlu. Jangan sampai isteri terpaksa menjerit-jerit memanggil untuk minta bantuan sedangkan si suami tertidur di depan televisyen selepas menonton astro.

7. Pastikan persekitaran isteri dan bayi sentiasa bersih dan kemas. Bantu isteri mengumpulkan pakaian kotor dan basuhlah pakaian-pakaian itu. Tidak susah sekiranya anda menggunakan mesin basuh. Jangan harapkan isteri untuk bangun berjalan untuk membasuh dan menyidai pakaian. Dalam tempoh berpantang, yakinkan isteri tugasan membasuh, menjemur dan mengangkat pakaian boleh dilakukan oleh anda. Setakat melipat tu, tak apalah dilakukan oleh isteri sebab ia termasuk dalam kategori kerja ringan.

8. Sungguhpun anda letih, janganlah ditunjukkan depan isteri. Isteri perlukan semangat untuk pulih dari kesan-kesan melahirkan. Jika suami tiada semangat, sentiasa lesu dan lemah, isteri akan rasa sedih dan mungkin menggalakkan terjadinya kemurungan atau post-partum depression.

9. Ikhlaskan diri menjaga isteri anda kerana dia adalah amanah. Jika sebelum ini isteri menghabiskan lebih 365 hari dalam setahun menjaga makan minum, pakaian anda dan anak2 lain, apalah salahnya memanjakan dia hanya untuk tempoh 40 hari berpantang. Inilah masanya anda buktikan cinta dan kasih sayang anda padanya.


Selalunye, sesape yg xde mak or MIL mmg hubby kene wat la. Tu pun kalo hubby tu faham la tanggungjawab die, penyayang n etc. Tp kalo kene laki x amik kisah, lantak je lah, or yg x brapa nak pedulik tu sabar2 la ek dalam pantang makan hati.

Like me I also wish Mr Rasaksa can perform all task up there. Tp nak wat cam mane, die x brape nak pandai lg. Dulu masak sayur air pun bleh hangus...huhu. Kalo jaga baby die no hal, cume nak jaga aku part makan tu je agak berterabur ckit. Xpe..still got time to practise ye Mr Rasaksa. 3rd baby will be homebirth and own confinement.

Ps:..Still xde contraction...*sigh*

Friday, June 21, 2013

Baby's Room

Assalamualaikum w.b.t,

Finally Baby's Room is ready...not fully ready tp boleh gune la. Yang x abis nye tu part painting and wall decoration. Boleh plak Mr Rasaksa tersalah cat...huhu. Pas tu nak tunggu die cat plak, hazablah jawabnye. Xpe lah, hopefully Mr Rasaksa bleh continue after balik dr confinement nanti. Haiihhh bile laa nak branak nih...

Dah lame berangan nak Baby's Room nih. At last..alhamdulillah. My gratitude to Allah and big thanx to Mr Rasaksa.

Basically this room is not only a baby's room. It will be my 1 week confinement room, massages room and breastfeeding room. This room also will be Nazhan's room as well, he will share with baby DM.

For the baby's room, barang yang I belum dapat/siap lagi  is Baby Changing Table, Baby Monitor, Rocking Chair (by FD) and Study Table for Nazhan. But maybe BCT is not that necessary.

I managed to DIY a door sign by using what ever stuff in my art tool box. And also using recycle stuff.

DIY: Baby's Room Door Sign 

Single bed yang hubby beli ni bleh jadi macam kerusi kayu jati panjang tu. Cume I x letak kusyen or bantal2 je lagi. Supposed nye this wall Mr Rasaksa should painted, but then die g painted window side. And blame me sebab cakap 'the wall beside the window'. Salah ke?..or total grammatically error?..hehehe

Consider as Bilik Confinement & Breastfeeding

Ni katil Nazhan dulu, tok papa n tok mama belikan. Masa duk rumah MIL x pakai pun pasal limited space. So I bg kawan I pinjam. Now dah duk rumah sendiri baru lah bleh pasang n gune. Rasa cam nak cat kaler lain je bed tu.

Single bed tu for Abglong nanti tido ngan Baby DM

At the moment they share dulu almari ni, nanti ade extra budget will buy a new one for Baby DM plak. I x letak sticker pepe kat almari tu, sbb rasa cm huduh plak letak sticker Angry Bird. Nanti beli sticker lain.

Almari AbgLong & Baby DM

I x jadikan bedroom diorg as playroom, sebab when sleep time they should sleep not playing. Play area is bawah tangga at Living Hall. Kalo kawan2 die(anak our frens, their cousins) datang bleh main kat area tu. My mum dulu pun x suke kalo kawan2 datang and main dalam bilik. What the heck you bring your frens play in your bedroom (private place). And if you watch Nanny 911 u will understand what I'm saying.

Hopefully it will improve more after this, as I plan something for the wall deco. $$ again!


Thursday, June 20, 2013

Waiting for the BIG SIGN!

Assalamualaikum w.b.t,

Salam 1 Dunia! Well...well..welll.....Alhamdulillah. Saya masih lg di sini, blum branak2 lg. Bernafas di bumi Allah yang luas terbentang dan sedang menghitung hari menanti kehadiran permata kedua FASZ, baby DM!

Yup Baby DM, we already have a name for him. But we only reveal his full name on the 7th Day, after his dad registered at JPN. It's mean confirmed! hehehe..

What an exhausted day for me. Yeaaa preggy mum with 'exhausted' feeling is a best friend at this moment. I feel sleepy, my body is aching, my tummy is cramping n bla bla bla...the list continues.

Not like my first pregnancy, I feel energetic. I can walk the whole shopping mall in Klang Valley till the 40weeks, but this time I feel like a soggy cake! Tired..cannot stand longer. Sakit pinggang..panjat Office at Level Two. Still driving. House chores pun wat lg. Cume part masak tu ikut mood ckit.

Now I'm in 39 weeks ++. And last time check up on 36 weeks Dr said that the baby is already 3.3kg. So imagine how heavy he is now. By the final weeks..the weight can be increased up to 10% more…hew hew hew..Now I’m scared! And seriously I dh x larat nk carry perut. Rs cm x sbr nk suh baby DM kuar.

And on last Tuesday night check up baby DM is already  3.5kg. Alhamdulillah...healthy!

Hopefully my frens here doakan saya untuk kelahiran kali ini dipermudahkan, dipercepatkan dan doakan kami berdua selamat. And lagi satu doakan agar saya mendapat melahirkan bayi ni according to my Birth Plan.

If you read my previous entry, I did mentioned a bit about Birth Plan. More details bout Gentle birthing you may google or join FB Group: The Gentle Birthing Group Malaysia. Not only mother should learn this but Father also should involved in the pregnancy process till delivered.

Gambar sepanjang x berbloging yang lepas;

Kek sempena Mother's Day

DIY Incubator: 1st baby puyuh daddy menetas...excited!

Cleaning the Medela Freestyle...

Medela's Friend..

Father's Day Celebration in advanced! 

Medina's 1st Beday with her Atok's Beday too.

Mumy Asfarina with lil Princess Medina

Geng Bapak-Bapak bersama Anak

From Raw to Cooked Chick Wings & Roasted Deer!

Using this....

Nazhan's Obsession: Ambulance, Kren, Fire Truck, Police Car, Bus, Train, Helicopter, Aeroplane..

Sebelum saya mengakhiri entry hari ni,

Saya ingin memohon kemaafan daripada kalian semua
 sekiranya ada di antara kalian tidak berpuas hati dengan entry2 saya. 
Atau pun ada kiranya saya terkasar bahasa dan 
menyinggung perasaan kalian semua.

MAAFKAN DI ATAS SEMUA KESALAHAN SAYA..