Tuesday, December 23, 2014

1st LRT Ride.

Assalamualaikum w.b.t,

It has been long time I kept this pictures for blogging. Nothing much, just about my son Nazhan. The excitement of a train ride. Actually this is his first time LRT ride. Before this he already experienced with KTMB Train (Senandung Langkawi) and Electric Train Service (ETS) to Ipoh. And so this time let him experience with LRT.

Masa tu singgah rumah my aunt kat Setiawangsa, like usual kiteorg pergi visit dia. And kiteorg ambil peluang ni bawak nazhan and daiman naik LRT plak, from Setiawangsa to KLCC.

Peerrghh lama gila tak naik LRT. Kalau dulu ini lah transport paling senang nak bergerak ke sana ke mari and tempat selalu lepak pun KLCC (lepak je la, tak shopping pun).

Normally kalau budak-budak naik LRT dan nak bagi dia rasa seronok lebih sikit, kita akan duduk bahagian hadapan sekali macam gambar di bawah.

The front view..fefeling naik roller coaster!

Sangat excited sampai tak pandang camera

Again tengok depan..amik feeling speed!

Sampai kat KLCC, just walk around sekejap kat park. Then walk inside KLCC. And budak bertuah ni dapat kasut kat situ.

Masa singgah kat Harrods sempat bergambar ngan BIG BEAR. Actually cari scone kat situ, tapi on that day dah abis plak.

And masa ni, My First Lil Pumpkin just turned to 3 years old.


Consider this as one of his birthday treat. Berapa banyak beday treat untuk die sorang je...hehehe.

Thursday, December 11, 2014

Blood Juice Just Like Bella

Assalamualaikum w.b.t,

Hoollaa everybody. Salam Thursday!

How's your weekdays so far? Yeaaa I know..most of Selangorians not working today! Jeles~

I wanna share with you something. Something that is good for your health.

Lately so addicted with juices. And I memang penggemar juice. Tak kisah la home made ke, kedai-made ke or beli yang ready made. Semua I tibai. But as you know la, mostly yang ready-made ni gula dia boleh tahan banyak juga. Kalau kedai-made or homemade boleh la adjust here and there. Request untuk less sugar or sugar-free and less ice or ice-free.

Now I addicted sangat dengan Miracle Juice! Tapi I panggil 'Bella Juice'. My cousin Aina la ni yang mula kenalkan kat I. I bawak die pergi kedai printing area UPM tu. There is a small shop jual buah and juice. Sebelum ni kalau pergi situ memang I akan beli juice. Tapi single fruit juice je, not mix like she introduce me to. I was surprise to see how reddish the juice, so red like a blood. And my mind terus teringat Twilight Saga: Breaking the Dawn Part I. When Bella pregnants and she need to drink a human blood to feed her baby. Hahaha mesti ramai yang rasa nak puke kan. Eeyyarrkkss!

But this juice is really super duper yummilicious nice. Once I taste it on that day, I could not forget how good it is. Since then, I will drive myself there just to buy that juice. Imagine with few type of fruits, it just cost you RM 5! Where got?? Tell me. Even I try other famous juice kiosk, the taste still cannot compare the street fruit juice stall. And I'm talking the same ingredients. The taste is sooooooo refreshing, tak sama macam juice kiosk tu. Tak sedap langsung, and mahal pulak tu. Same size and it cost me RM13++. I can get 2 out of it. And uncle ni pakai juice maker yang sempoi tu je. Bukan canggih manggih punye machine pun. Juice maker Panasonic tu je.

So here is the ingredient that I'm talking about.

  
 

Apple, Beetroot, Carrot & Celery

Kalau tengok pada ingredients mesti korang rasa buah and sayur ni senang je nak dapat kan. Tak de la mahal mana. Tapi kalau beetroot tu, kalau tengok kat Tesco RM9.90, tak per KG or biji. Sebab tak mention kat situ. I dah few time belek nak beli. Tapi cam mahal gak. Decide beli je la kat uncle tu. RM 5, ape ade hal. Tapi bila fikir-fikir balik, I nak gak my family to enjoy this miracle juice. Nanti la I beli, survey tempat yang murah2 ckit. =D *banyak sungguh Tapi aku*

Kalau you talk bout how much nak blend, part ni I fail. Sebab I selalu lupa nak tengok time uncle tu blend. So ikut rasa tekak korang la nak letak banyak mana. Beetroot tu kalau letak banyak nanti rasa kelat.

Here I share my personal picture.


Also called ABC Juice.

The Miracle Red Juice Just look at how many amazing benefits it can give.




Benefit of Miracle Juice (ABC Juice)

Juice prepared from apple, beetroot and carrot has gained the name of being miracle drink due to the innumerable advantages which can be benefited from both brain and body. The name this drink has acquired is all due to the several advantages, this was discovered by Chinese Herbalists who have found this to be helpful in treatment of lung cancer and several other diseases.
The magical benefits this drink gives has helped this drink in becoming popular throughout the nation for which there is a need only to get apples, carrots and beetroots all of which have to be put in a juicer to extract juice from them but will not have to be stored instead should be consumed immediately after it is prepared.
There is no need to follow some strict quantities to prepare this juice instead it can be prepared as per the taste which might even require addition of either more carrots or apples, for those who want best out of this juice should mix equal quantities of these ingredients to which lime juice can be added making it better option than sugar.
This juice is so nutritious only due to the presence of two vegetables and one fruit which is full of several lifesaving antioxidants, apple is full of Vitamins like A, B1, B2, B6, C, E and K along with nutrients like Folate, Zinc, Magnesium, Potassium, Phosphorus, Calcium, Sodium and Iron. While carrots are known to have vitamins like A, B1, B2, B3, C, E and K along with Niacin and Pantothenic Acid supported by minerals like calcium, magnesium, potassium and Selenium. Maximum advantage can be gained from carrots in their juice form rather than the vegetable eaten directly.
Beetroot is a vegetable which is known to help the heart in prevention of any cardiovascular diseases which are full of nutrients like Vitamin A, C, B-complex, iron, copper, magnesium and potassium along with several anti-aging agents.
Combination of these three is enough to provide the body with all the necessary nutrients to keep the body going throughout the day apart from which they also are known to provide long lasting benefits to the body health. Some of the advantages which can be gained from this juice include:
  1. This drink few years ago was suggested to those who have been suffering from lung cancer for which it is necessary to drink this for 3 months continuously after which it has been found that they have completely healed from this life taking disease. This drink is not just limited to lung cancer but also is known to treat all types of cancer by restricting the growth of cells which can lead to cancer.
  2. This juice is known to be perfect choice for development of various organ’s health like kidney, liver and pancreas saving them from various problems which also helps in strengthening of heart and lungs.
  3. It is already known that this miracle drink consists of beetroot which is known to look after the health of heart along with presence of carrot which is known to help in promotion of heart health with compounds like alpha and beta carotenes and lutein. When all the goodness from these both vegetables is mixed with apple aids in keeping the cholesterol levels down and having a control on the blood pressure also acting like a shield in front of heart from diseases.
  4. There are many who state that this miracle drink will also help in keeping the skin without any spots, pimples and also extending the time during which the skin keeps on ageing. Younger and fresh skin that is dream of many can be easily acquired by one glass of this miracle drink daily.
  5. This juice is also said to improve the entire digestive system in the body that protects stomach health saving it from ulcers, controlling the bowel movements and relieving chronic constipation.
  6. This is the best drink which will help in providing brain with all the necessary nutrients which in turn increases the memory and helps in proper functioning of brain.
  7. This works great even for the eyes and is suggestible exclusively for those who are forced to work on computer for several hours which might result in drying up of eyes, irritation and tiredness.
  8. This juice also works great in enhancing the immunity system at the same time safeguarding the body from different types of allergies, this works even in curing any sort of throat infections.
  9. This miracle drink is also known to detoxify the liver and blood purification thereby helping in increment of red blood cells production. (good for pregnancy)
  10. Women suffering with too much pain during menstrual cycle can also go with this drink since it is known to relieve from any such pains and cramps apart from this it is said to relieve pain from any sort of activities which might also include physical activities.
  11. This is also said to work wonders for those who are looking to lose some weight at the same time giving necessary energy without putting on additional calories.
In order to get maximum benefit from this miracle drink it is suggested to take it on empty stomach that too early in the morning and one hour after its consumption people can go ahead with their regular breakfast. But this does not have to be restricted only once but can even be take twice every day in the evening before 5 pm which may change from one person to another.
This drink can be taken for one month continuously or even 3 months for this drink to work effectively  making it part of diet to get benefit for longer duration.

Banyak kan benefit juice ni. Especially those yang kurang nak makan sayur tu, minum juice je. Senang!

Now I need to take out my juice maker...eh gune shake & take pun boleh. No worries, blender biasa tu pun boleh, tapi kene tapis la kalau tak suka rasa serdak-serdak tu.

So apa tunggu lagi, let start healthy life by eating and drink healthy. =)


Thursday, December 4, 2014

My DECEMBER 2014

Assalamualaikum w.b.t,

Hoollaa...me back again here.

Is there any reader that still read my blog?...kekeke...Soalan perasan!

December...My December...My Most Favourite Month in the Year.


# Why December is so Interesting? #


# December Birth Flower #

  
Narcissus & Poinsettia

Narcissus.
Associated with the tenth wedding anniversary. 
When the bright yellow daffodil pokes through 
late winter's ground, it's like a long-awaited friend 
returning home and a birth flower anyone would be 
proud to call their own. Symbolizing rebirth and new 
beginnings, particularly when presented in an abundant 
bouquet, daffodils promise happiness and joy
Poinsettia.
Also known as the Christmas flower, legend has it that 
poinsettias began as a humble weed. When a little girl 
– with no means for a grander gift – placed weeds on a 
church altar, they turned into brilliant red blooms. 
Symbolizing good cheer and merriment

# December Birth Stone #


No wonder I like this colour a lot.....

# December Birth Sign #
SAGITTARIUS

The Sensual ##Sagittarius - Sagittarius - Sagittarius Pride - Astrology - Zodiac Signs - Tune into Your Zodiac Strengths at www.DeniseDivineD.com - Get Your FREE Feng Shui for Love Report

And this year 2014 December, I'm so grateful that Allah has granted few of my wishes...Alhamdulillah. Hope more good things will come next year. I du'a same things for all of you...=)

#SwimmingInstructor
#FasZStuff > #FasZFood
#NewJobTask with #Increment.



Wednesday, November 12, 2014

Promo: SHEPHERD PIE!

Assalamualaikum w.b.t,

BUKA UNTUK TEMPAHAN 


HOMEMADE 
SHEPHERD PIE WITH CHEESE

RM 5/bekas 
(saiz:10cm diameter

Tempahan Minimum Untuk Penghantaran = 3 Bekas

Kawasan Penghantaran:
Hari Minggu (Sabtu/Ahad)
Bangi/Putarajaya: Stesen Petronas sebelah Lembaga Lebuhraya Malaysia, Bangi. (UNITEN)
Kajang: Masjid Kajang.

Hari Bekerja
Lakefield Sg. Besi
Putrajaya (Parcel E)
Bandar Utama (TV3)

Selain tempat di atas bayaran penghantaran akan dikenakan.

Untuk tempahan, sila hubungi:
Zihan (0124351712) SMS/WhatsApp.

Thursday, November 6, 2014

Resepi Mee Kicap

Assalamualaikum w.b.t,

Mee Kacip..eh silap! Mee Kicap, my favourite. Boleh dikatakan most family members tahu yang aku ni hantu kicap. Makan apa-apa pun mesti letak kicap. Kadang makaroni goreng pun ku bantai letak kicap. Kicap ni salah satu bahan penyedap makanan yang tiada tolok bandingnya. Dan kebanyakkan kita mesti tak lupa Telur Mata Goreng bersama Kicap adalah salah satu comfort food yang terbaik.

Last night tetibe teringin nak makan mee kicap, actually it's inspired by Dry Wonton Noodle. Ia merupakan makanan terkenal dalam kaum cina. Kalau aku ternampak makanan ni kat tempat makan tu, mesti aku order nih. And I can finish 2 plates ok. Yummeh! Nak buat Mee Kicap ni senang je. And with 2 stoves you can prepare this meal within 30 mins only. Cost plak takde lah mahal mana based on the ingredients. So I can say, this meal is very time and cost saving. Boleh jadi substitute dish kepada Mee Goreng Segera tu.


Jom kite tengok bahan-bahan die.

Bahan-Bahan A:
1 paket Mee Kuning/ Wanton Mee/ Mee Siput.
Sayur Pak Choy (ke Bak Choy??). Korang boleh guna sawi atau kailan juga.
Taugeh (optional)

Bahan-Bahan B (Sos Kicap):
2 sudu besar Minyak Bawang Putih
1 sudu kecil Minyak Bijan
2 sudu besar Kicap Pekat ABC (atau jenama lain)
1 sudu besar Kicap Manis
2 sudu besar Kicap Masin
2 sudu besar Sos Tiram

Bahan-Bahan C (Sup):
Ikan Bilis
1 Kiub Pati Ikan Bilis
Bebola Ikan
Kek Ikan
Bawang Besar + Bawang Putih (Optional)

Cara membuat:

Bahan A:
Kalau guna mee kuning, rebuskan seketika sampai sedikit kembang.
Wanton mee, celur sekejap-sekejap sahaja, kemudian rendam ke dalam air sejuk dan bilas.
Mee kering kene rebus sampai dia sedikit kembang (macam masak mee segera tu).
Kemudian mee ini di tos kering.


Sayur hendak lah dicelur seketika. Dan kemudian di toskan juga.



Bahan B:

Untuk minyak bawang putih, kita cuma goreng bawang putih sehingga garing. Macam kerepek tu. Minyak bawang putih akan digunakan untuk membuat sos dan bawang putih garing tu untuk 'garnishing'.

Masukkan kesemua bahan B tadi ke dalam 1 mangkuk, dan gaul sebati. Rasa sos harus lah manis-manis masin gitu. Tapi terpulang, kalau gemar manis tambahkan Kicap Manis atau sebaliknya.



Bahan C:

Untuk sup plak, rebuskan ikan bilis bersama kiub sehingga mendidih. Kemudian masukkan bebola ikan dan kek ikan bersama. Biarkan seketika.


Ini namanya sup ayam =D. Pun boleh jugak. Ikut suka nak sup macam mana. It's serve as side dish. Since saya tak buat daging/ayam grill bagai. So saya gunakan ayam yang disupkan untuk menggantikan daging/ayam grill tersebut. Lebih cepat sebenarnya.


Setelah kesemua hidangan siap, hiaskan seperti gambar yang paling atas. Sos Kicap saya di bawah skali, tak banyak sangat. Boleh campurkan sup skali. Memang kesedapan. Dan kalau nak lagi best, makan bersama cili kicap. Memang Thoorrbbaaikk!

Selamat Mencuba dan selamat mengicap! =D

Tuesday, November 4, 2014

Giveaway: Samsung Chromebook & Xiaomi Power Bank

Assalamualaikum w.b.t,

Entry kali ni, pasal GiveAway!

DEALHERO.MY tengah wat Giveaway uuu ooollsss.

Malas nak cakap bebanyak. Klik je bawah ni.



Hadiah yang dia offer sangat menarik hoookkayyy...

1 x Samsung 4G Chromebook
3 x Mi Power Bank

Waaahhhhh.....kalo menang Chromebook tu, alangkah bahagiaaa nyaaaa.
Tapi kalo rezeki setakat power bank je, pun not bad k. Boleh gune jugak! =)

Jangan lupa join ok. Just click the link up there and answer the question. Senang giler kot soklan die. Dah terang-terang jawapan dia. Tak payah nak bersuloh bagai. Ibarat soklan bocor giteww.

Selamat Menjawab and Menang!

Daa.

Monday, October 27, 2014

Kebetulan??!! Coincidently...


Assalamualaikum w.b.t,

Terasa nak bukak balik the first entry yang I buat. 1st entry launching Sweetpea-Pumpkin. Kalo ikut realiti I start blogging masa pertengahan semester di Uniten. Tapi masa tu banyak upload cerita kat Friendster. Unfortunately, tak sempat a.k.a terlupa nak back up before friendster berubah 360 degree to gaming port. Kat Friendster, ada banyak kenangan dengan orang-orang tersayang. Ehh orang-orang??!! kekekeke....

Bila I bukak balik 1st entry ni, It was 26th February 2009. Mean a year before I got married. And 26th Febuary 2010 (Friday) is the day that we got ourself married. Coincidently! Actually kalau diikutkan, banyak gak kes coincidently ni.

Apa cerita coincidently korang?

Ada lagi satu cerita coincidently, masa mula-mula kawan ngan Mr. Kuchikuchikun (YM!). I tengah cari lagu 1st Lady (Never be replaced). And coincidently terdengar lagu tu kat MySpace Mr Kuchikuchikun ni. Pe lagi...mintak lah kat die. Kemain punye banyak syarat nak bagi lagu ni. And tetibe hati I terdetik, "die ke jodoh aku??". Bahahahaha....now dah jadi laki cheq!

Masa kawan ngan dia banyak gak la mende-mende yang coincidently ter-find out. Hmmmm life became more interesting...


Ntah pe-pe la kan coretan 1st entry. *tekup muka dengan bantal*

Share la kisah 1st entry korang...bila and apa yang korang coretkan....I would love to read!

Daaa...Selamat Bekerja!

Sunday, October 26, 2014

Handbag and Dessert

Assalamualaikum w.b.t,

Me tengah sakit kepala ni. Tetiba rajin nak update blog. Here I am...updating blog! =p

Today, I went to my aunt L house to pick up my mama's handbag. Last 2 weeks if I'm not mistaken, she just came back from US. So my mom dapat tahu die g sana, pesan lah handbag satu.

Tak pernah-pernah nak pesan apa before this from my aunt. This time die pesan. Siap browse web bagai nak suh beli handbag jenis tu. She choose Coach. Not so fancy yet suitable with her age. Kat web tak ada pulak dia mention pasal diskaun. Tapi masa beli, my aunt said ade la dalam 20% diskaun. Tapi plus tax bagai, harga cam harga asal. Kira okay la kan. Kalau tak ada 20% tu, lagi mahal. Happy for her cause my mom ni jarang beli expensive stuff for her self. Die banyak beli kat I...hehehe.

Masa lepak-lepak kat rumah my aunt tadi, die surprise kan I with handbag gak. Ooowhh I sungguh teruja. Macam die tetau je I memang duk ngusha handbag. Thank you...thank you...thank you so much aunt L. I took it as my beday present in advanced. Ceewwaahhhh...=D

Then later I found out a few magazine masak-masak ni lah. Woooww...sangat tempting tengok gambar die. And based on ingredient, boleh ni buat. So next 2 weeks berkampung kat rumah die wat dessert. I can't wait. Harap-harap tak ada lah sebarang gangguan lain.

Dulu masa stay ngan die (single and working) rajin gak la wat dessert and masak-masak bagai. Bukan pe, sekali-sekala kena la tunjuk skill sikit. Lagi pun my aunt ni suka makan, so bila masak ade orang makan. Memang rasa dihargai sangat! =)

And hari ni, after tengok banyak sangat viral pasal Pisang Goreng Cheese tu, I pun beli la kat depan Petronas AU2 Taman Keramat tu. Asal die angkat pisang yang di goreng tu, ada je pelanggan beli. So pendek kata, memang macam pisang goreng cheese panas-panas. For me ok la kot. Tak ada la kata sedap sangat sampai jilat-jilat bekas. Okay la, kreatif! And harga abang tu jual RM5 for 1 bekas polistrin tu. Dalam ada 10 keping pisang goreng panas-panas then dia letak susu pekat tu, Then tabur cheese tanpa ada rasa kedekut and lastly choc rice. Not bad. Sangat layan time hujan lebat tadi.

Nak gambar ker?....sorry, tak sempat pisang goreng cheese nak selfie dah kene sambar! maybe next time ye.

Good Night!


Friday, October 24, 2014

Second Job

Assalamualaikum w.b.t,

Ahlan Wasahlan ya reader....
Apa khabar entay-entay sekalian?...

Eeewaahh...ape kes tetibe rahjin blogging nih? Kreejja sudah say-tel kah? Neehiiii...kuch-Nehi...

Okkkayy...agak merapu di situ. Well kerja mana boleh abis-kan? Kerja..kerja..kerja...dan kerja sampai la menutup mata. Kerja..kerja..kerja..nak bayar hutang! And jangan lupa, kerja ni pun ibadah gak. So kene la kerja Lillahi Ta'ala. Ikhlaskan diri bekerja untuk melaksanakan tanggungjawab yang lain-lain nya. Semoga hidup ini lebih diberkati.

So kerja yang ari tu almost comes to an end. Of course yang bermula pasti akan berakhir. Can't wait. It's been 6 years already since I started working and this is my 2nd company. 3rd company?..Never know. Teeheeee. So far I'm fine here. Now been exposing to other challenging task. It's challenging when you need to be at certain level and able to satisfy people. Part satisfy ni lah yang menguji kesabaran sikit. You need to be calm to gain new knowledge and experience. Maklum lah, susah nak memenuhi kehendak orang yang ade certain level of expectation nih. Tapi Alhamdulillah, once you dapat overcome part ni. You will smile. Berkat kesabaran untuk belajar of course there will be a reward waiting for you. Orang cakap what does not kill you, will make you stronger.

Here I am, stronger a bit then before. Tapi part of me macam serik pun ada. Rasa nak resign, rasa nak jerit kuat-kuat and macam-macam rasa lah. Mix feeling actually. Ooowwhh dear, macam mana lah kalau aku betul-sambung belajar sambil bekerja. Sure tunggang langgang rumah tangga. Mau laki aku amik sorang lagi. *but I know he won't*

Imagine lah hari tu...almost everyday balik kul 10pm. Then balik rumah sambung plak kat rumah sampai subuh. huhuhu. Laundry ke mana, dapur tak berasap, rumah tak bersapu and tak bermop. And macam-macam lah. Aku tengok keadaan rumah pun menangis. Korang tengok, lebih dari ngucap aku rasa.

Eh..ok lah..balik dulu. Nanti sambung kat rumah. *stop at 6pm (23/10/14)*

Bersambung semula (24/10/14)

huhu..semalam dah tak larat nak berblog di rumah.

Pagi-pagi ke tempat client for meeting. Alhamdulillah, mood sume ok. And next week submission.Yeeehhaaa freedoommm...freeeddoomm! I can't wait to finish this. So next week insha-Allah akan bermula la lagi satu chapter. Haaa chapter ape...nanti cerita. Tapi bukan preggy ya.

Dia ala-ala second job gak la. Nak buat biz online, macam orang-orang lain. Tapi time nak berbisnes ni la tetibe plak kroje macam xde besok. Nak market mende-mende pun tak boleh. And lagi satu, kalo nak berbisnes ni, it's something that you have passion doing it. Like my biras, jual toys sebab die have passion ngan toys. Like me??...I dah try a few and my problem is internal things that I cant discuss here. It's not big actually, but with 1 word or 2. Things will be settled. Tak pe...abaikan.

I pernah wat biz babysitter part-time. Duk KL dulu masyukk gak la. 1 day RM100 for 4 hours. Jaga anak expat and anak akak sorang tu. And after kawen, I move to kajang/bangi, takde dah. Maybe first, orang fikir I dah kawen tak ada masa nak jaga anak orang. Sibuk jaga anak sendiri. Second maybe orang fikir bayaran yang I kenakan agak mahal. Actually part kawen tu tak isu pun sebenarnya. My husband ok je kalau nak jaga anak orang. Yes, I have a babies, tapi tu pun bukan isu gak. Sebab budak-budak ni boleh bermain bersama. Part bayaran tu, well you can email and discuss with me. I bukan rigid sangat pun. =D
If ade sesape nak hantar lepas ni, boleh je email.


Now I ade lagi satu part time yang dalam plan I. Since dah ade skill and perlu brush up sikit lagi. I dalam plan nak apply certificate. After dah tauliah nanti baru I gtau. Jeng..jeng..jeng.

Well stay in big city ni, I think ramai je yang wat part time or second job. Tak kisah lah jual online ke, jual barang ke, fotographer ke, it's like a trend. Healthy trend where you turn your hobby into business. This what we called passion. You would not give up and always has plan to expand it. And to partners out there, always support your spouse. Be tolerate and considerate.

So here I would like to wish all the best to people out there who's struggle for their family and for a better life. Hope you all pray for me too! GAMBATE PEOPLE!

Wednesday, October 22, 2014

Mummy Bosan!

Assalamualaikum w.b.t,

Lifeee ooo Lifee.....mcm hilang sekejap life aku since involved ngan project. If next tender menang gak, again my life will drift away.

Salam bersiaran at 4.30 am. Masih cuba menyiapkan user manual sebaik mungkin. Hari ni dapat feedback kene tukar-tukar sikit. Terdapat beberapa kesilapan. Ye la kan, wat ikut kepala sendiri. And buat plak time-time 10pm ke atas sampai subuh. Kalau tahajud, takde harapan cenggini. Masya-Allah, lalai nye. Paham-paham je lah kalau wat kerja malam-malam ni, surely tersengguk-sengguk punya. Dah minum kopi pun, mata tu tetap juga layu seperti pintu kedai ditarik-tarik ke bawah.

Actually tak de topik sangat nak blogging. Nak wat review trip-trip lepas tak terbuat-buat lagi. Semua cerita dah basi. Tapi takpe, niat blogging nak simpan kenangan and maklumat serba ringkas sebagai rujukan.

Blog ni pun dah lama tak upgrade. Design pun dah lapok. List of blog pun tak update lagi. Dari dulu kata nak make up blog. Tapi tak terbuat-buat sampai sudah. Oooohhh time management again. Baru nak start wat, mesti ade je yang datang tarik kain. "Miiiii...Miiiiii...ni ni ni", ade je bende nak di tunjuknya. Kang panggil lagi, "mummy,..mummy,..nak air kosong sejuk!". So macam mana nak concentrate? Harapan je lah nak  make up blog. Diri sendiri pun dah tak brapa nak make up!

Now dah nak end of Oct. 8 days left and then November. Hooowaaaa...2015 is around the corner. Apa nak buat in 2015? Again, planning! One of it is to get pregnant for the 3rd time. Daiman Muttaqin pun dah 1 tahun 2 bulan lebih. Okay, I got another 4 months left to think. Tapi if 4 month lagi sempat ke baby 2015? Hew hew hew...

Huurmm kene start replanning balik ni. Apa yang nak di capai next year. Yeaahh, even-though this year tak berapa nak bagus. But I think I am doing fine. Upgrade to a certain level.

I think I have to stop now. Walaupun jari masih lagi nak ketuk-ketuk keyboard, mata dah tak mampu nak tahan. Kepala pun dah macam ikut mata sekali. Tak mampu dah nak bekerjasama dengan otak. Lain kali sambung lagi katanya.

Good Night!

Wednesday, October 1, 2014

Zalora Miss Me?

Assalamualaikum w.b.t,

Alohaa...ceyy, macam baru balik dari Hawaii plak...

Salam Blogging Semuaaa...

Bukak email ari ni...and saw and email someone miss me...


Pandai ko ye...time awal-awal bulan, dah dapat gaji..ko miss-miss plak ye.
Saje ler tew menggoda aku time-time gini...
Hmmm 20% ni agak menarik kannnn.....

So korang-korang...pe lagi. Check la email...kot-kot la Zalora miss jugak. Like me!

Jom Shopping~

Sunday, September 14, 2014

It's Happening Again!

Assalamualaik w.b.t,

Again!

Ku baru nak active berblogging semula. Namun apakan daya. Kerja di office bagaikan menimpa-nimpa.

Rumah pun macam tak terurus, ape tah lagi dapur. No operation at all, #FasZKitchenTemporaryClose

Suami and anak-anak sedikit terabai, tapi tetap di beri perhatian sewajarnya.

Cuma satu je yang goyah, masih belum diperbetulkan. Mampu ke tidak, urusan Allah!
Saya tunggu masa yang sesuai.

Aku sendiri pun terasa terabai...
Mandi pun sekadar memenuhi syarat mandi...tapi bukan mandi cowboygirl ya. Cuma tak mampu untuk memberi perhatian yang lebih detail.
Makan pun memang belasah gak, plan tak nak telan nasi. Ku stress maka ku telan juaaa...burrpp!

Lain-lain tu,..macam tongkang lahhh. Rimas sebenarnya...tapi tak mampu lagi nak memberi fokus di rumah. Mungkin setelah selesai kerja ni.

Ni pun berhenti seketika. Rasa nak muntah dah mengadap dokumen yang perlu diperbetulkan. Dah belajar cara-cara membuat paper master/phd (maklumlah user is high educated). Boleh apply kot pas ni......harapan!

OK lah...dah Maghrib. Nak bersiap untuk mende lain plak...before kembali mengadap dokumen ni. Esok mesti kene siap...WAJIB! Tak boleh tidak. Doakan Allah buka pintu hati dia untuk terima semua dokumen-dokumen saya.

10 dokumen dah submit. Ada lagi 7 dokumen masih perlu semakan dan diperbaiki. Berkemungkinan juga akan di suruh untuk semakkan semula.

Ku harap semuanya berakhir pada minggu ini. Doakan...tolong doakan!

Aminnnn~



Friday, September 5, 2014

New Task New Experience

Assalamualaikum w.b.t,

Hollaa everyone....kembali bersiaran di kaki gunung..Genting tu gunung ke?

Kerja yang tidak kesudahan. Adat ler tew dah keje bawah orang kan...

This time I was assigned to be documenter for 1 gov project. Such a wonderful agak perit experience. But it's good for my career development. Without experience how can we move farther.

Maybe bagi sesetengah orang mende ni tak challenging. But for me as I want to run from my routine doing sales & marketing, agak fun to try something new.

I nak cerita pasal projek ni tak boleh lagi. Tapi ini related dengan BI. Bukan Bahasa Inggeris ye, it's Business Intelligence. Kene tunggu projek ni deployed and Go Live! baru boleh cerita. Well MD pun dah suruh fokus on this as marketing material and later on we'll try to implement to other agencies as well. Sometime sound macam seronok but sometime stress gak nak menghadapi cabaran-cabaran. Tak mengapalah...Kerja Lillahi Ta'ala!

Project kick off since end of May, and I di minta berada di tempat client apabila diperlukan. Dalam bulan 6 tu kira most of my time berada kat tempat client. Started dengan wat minute meeting and Business Requirement Study (BRS). Actually before we officially drill down the requirement, we already had the list of requirement on what they want. Dari sini I mula untuk memahami business requirement diorang. So faham lah beberapa flow of apps yang akan di buat. Tapi ini baru 2nd stages after kick off. 'Kick off' ni bukan hanya term untuk bola sepak je, tapi untuk mulakan projek pun di panggil kick off gak.

Duk pung-pang-pung-pang sampai la weekend lepas kene kerja straight Sabtu, Ahad & Isnin. Sampai kan nak bawak family gi Zoo Negara pun cancel. Tunggu anak buah datang lagi then will treat them something. Sorry ye Danish & Zafran, maklong busy kene kerja adhoc. Insya-Allah datang lagi maklong treat g tempat best-best ye.

Like this everyday..tapi laptop tak blank ye..

Booster...

After finished the process that I'm lazy to share at the moment....
Here I am now in Genting Resort. It's FAT no that fat flabby or something. It's Final Acceptance Test. So here I created a testing script as a guideline for them to test the element.

view from my window...how I wish~

My faveret....Oysterrrrr..kalo ade sashimi lagi best...

Pool Side from my window...

Alhamdulillah~ the project has come to an end. Cuma ada la cikit pembaharuan nak kene wat. Dalam sebulan lagi mungkin deploy and Sign Off! Tapi sebelum tu ada training plak..I will do the training module plak!...Glad~

Can't wait to finish this and meet my boys. Dah promise to spend the weekend with them...
Wait for mummy my darlingsss =)...

bye~