Thursday, January 16, 2014

H.O.N.E.S.T

Assalamualaikum w.b.t,

I just read the article below from other blog. Too bad, people nowadays are not being honest and they think they can't be traced. Kalau kata tak ada teknologi sekali pun, Allah Maha Melihat.


Akibat cuai ketika berurusan di ATM. Seorang wanita kerugian RM2000. Kejadian berlaku di RHB Festival City, Menurut mangsa dia memasukkan kad ATM di mesin RHB bertujuan untuk urusan pendaftaran no telefon. Setelah selesai, dia meneruskan urusan di ATM CIMB bersebelahannya tanpa mengeluarkan kad ATM di mesin RHB yang dia berurusan sebelum ini.

Dia yang cuai dan terlupa terus pergi setelah urusan selesai dengan meninggalkan kad yang masih di berada di dalam ATM RHB. Setelah balik ke pejabat, dia membuat semakan melalui RHB Internet Banking dan mendapati RM2000 ringgit telah dikeluarkan dari akaunnya.



Mangsa kemudian membuat laporan polis dan hasil semakan melalui CCTV mendapati 2 orang gadis mengambil kesempatan mengeluarkan duit melalu akaunnya di ATM tersebut.






10/1/2014:- I went to RHB ATM at festival city to register my mobile no. resit keluar saye amik and continue to ATM CIMB sebelah ATM RHB tu without realizing my card is still in the RHB ATM. balik ofis, check RHB internet banking ade withdrawal from my account-RM2k. Baru sedar kad tinggal, buat report kat balai polis, then went back to Festival City and asked for the cctv recording. These two girls saw the opportunity and withdraw my money.siap sengih2 sambil withdraw my money. Haih..so careless you Nurul Ain! Ni peringatan untuk diri sendiri and all of you jugak.semoga ape yang jadi to me tak kena dekat orang lain. Has it been a nice and honest person yg gi kat atm tu, I might not hilang my money. Now in the process of dapatkan gambar from the camera at the ATM. Will upload the video bile ade mase. Thank you en Hubby for helping me throughout the process..

Be careful everybody!
Sesiapa yang mengenali suspek hubungi balai polis berhampiran..sila SHARE


It remind me those day when I work part time with kak Eleena, jaga wedding booth kat Ampang Point.

Ada satu masa tu I go to withdraw my money from RHB atm machine. And masa tu I que behind an old Indian guy. Die plak masa tu cam well you know old man, slow and was like looking at something, turn here and there everywhere. After he withdraw the money, he took the bank card and leave. He's not taking the money. At that time it was my turn to withdraw, and I saw a bundle of thick RM50 note. I took it and straight away approach that old man, inform him that he did not take the money that he just withdrew. He thanks me a few time, a lots. And I say it's ok, it's yours by the way not mine. Guess what coming out from his mouth??..."May God blessed you dear". He later smile not like I saw him before, sad and wondering around! And it does made my day beautiful. Not because what I did, but his pray! Indeed I blessed by Allah. That day might be his, my day?..We'll never know.

It's not that I AM PROUD of it. But it's remind me about wrong deed. Kalau hari ni kita boleh buat kat orang macam tu, macam mana pulak kalau esok-esok orang lain pulak yang buat macam ni kat kita? Imagine duit tu kita save for emergency, for future usage and someone else sewenang-wenangnya ambil dan belanja. Apa kita rasa? $##@$%^&(*^$%^#%#$@$#%^&(*&$% kannnn...

So for people out there, please be extra cautious when you withdraw from ATM.
Always double check!
It's ok if that does happened to you, learnt!


0 baby's note!:

Post a Comment