Monday, April 14, 2014

Bring On Labour Naturally

Assalamualaikum w.b.t,

How are you? Dah pertengahan bulan 4. Hew hewww...Dah menghampiri setengah tahun. Mengingati masa dengan mengingati mati....

Alhamdulillah..And tahniah kepada kengkawan yang baru menjadi ibubapa..Welcum to the club! And for those yang menambah bilangan ahli keluarga tahniah juga diucapkan. Bertambah-tambah bilangan umat Nabi Muhammad s.a.w.

Sebut pasal kelahiran I nak share sikit some related story. My story about birthing. Birthing is Adventurous and yet it's Fun. Some of my fren diorg sangat teruja tentang kelahiran. Me too. Selepas kelahiran Nazhan, I've waiting patiently for the next pregnancy and birthing. Trauma?..X langsung.

Nowadays kedengaran ramai yang overdue (more than 40 weeks). In the group mentioned 36 weeks is no longer full term and 40 weeks is no longer due date.  Why is that? Then you should join and learn more about birthing. Orang selalu risau kalau lepas EDD nak kene induce la,..itu la..ini la. And I believed ramai yang ditakut-takutkan dengan menda-menda ni.

To talk about birthing process itself I tak mampu. Not up to the stage yet. Masih lagi membaca dan bertanyakan orang. But I would like to share some of my experience on post due and induce.

Some of you (yg kenal I) sure penah tgk status I 2013 kat FB kan. Meroyan pasal tak giving birth lagi. You may read this Forty Weeks Uno Day, Emotional Preggy Mum and last but not least cerita kelahiran BabyDM My Natural Birthing HIS Way.

Dalam Emotional Preggy Mum, I ade share what kind of natural way to induce labour. And here I list a few which is suggested; credit to Babble

1. 
Ramai orang yang berpengalaman bagi nasihat yang ini bila dah hujung-hujung kehamilan. Kekerapan harus di ambil kira.


2. 
Yang ni rasanya tak ramai yang buat, 


3. 
Any kind of spicy food. Me prefer Tom Yam.


4. 
Ni Dr selalu buat dengan izin patient. You can request too.


5. 
Teringat jus nenas hubby wat. nyum nyum


6. 
Ini pun voley. Memang hubby sengaja langgar bumper tu. Dang!


7. 
Teringat sayur lemak terung and pajeri terung.


8. 
Tak mampu nak wat yang di atas tu...Ini pun boleh.


9. 
Ramai yang tak tahu kegunaannya ketika process kelahiran pun boleh guna


10. 
That is why any kind of exercise is good. Belly dance, pilates & yoga does help. Menari goyang-goyang inul is the best. =D


11. 
Yang ni mintak advice dulu k. Virgin Coconut pun membantu.


12. 
Yang biasa orang buat...

13. 
Tak pernah jumpe oil ni


14. 
This also help, consume as early of 30-36 weeks. Even boleh continue untuk breastfeeding.


15. 
Yang ni pun biasa orang buat. Naik turun tangga macam ketam jalan.

What ever way that have been listed as above, please get Dr advice first. You know your condition better.

Lain-lain is, makan kurma tu jangan lupa. And of course for muslims jangan lupa solat taubat, solat hajat, baca yassin, and etc.

MOST IMPORTANTLY REMEMBER! That baby will come when he is ready – sometimes no matter what you will to happen, baby will not come when we would most like it! The greatest gift you can give your baby right now is the gift of choosing his own birthdate, should the both of you be healthy.

Other Source:
Baby Centre
BellyBelly
Actually ade banyak lagi sources, all u need to do is google! =)

So to all my post due date friend, All the Best in birthing process.

6 baby's note!:

Shakina Farhan said...

rasa nak try raspbery tea tu la nanti..

Zihan Zamberi said...

Shakina Farhan: U should...it's good..=)

ettyzukhair said...

nipple stimulation etty wat haha..bg ameer nenen..haha membantu gak kot..n exercise buat pelvic exercise

cenetos said...

kite suka bace pengalaman org2 bersalin..mase bace tu ade yg saye tersengih, terberkerut, terkejut, tergelak pun ade..mcm2..syiokk bace...hope saye ade rezeki jugak tahun 2014 nie.. aminnnn doakan saye..

salam perkenalan saye follow ;)

Zihan Zamberi said...

Mak etty..wow...impressive!

Cenetos, thank u so much..Salam perkenalan tu. InsyaAllah, mudah-mudahan Allah makbulkan permintaan tersebut.

Rose Azadir said...

nice sharing...anyway Assalamualaikum, saya blogwalking kat sini. Jemput datang ke blog saya http://ibu2ahmad.blogspot.com n saya follow sini, kalau sudi follow la saya balik yer...

Post a Comment