Wednesday, April 9, 2014

Trip Pertama 2014 & Berita Sedih

Assalamualaikum w.b.t,

Salam bersiaran.

Dah lama tak update cerita-ceriti yang bersepah dalam kepala otak. Sekarang baru lah boleh dizahirkan.
Mintak maaf la ek, santapan mata kali ni agak kebasian sedikit. And more basi entry after this.

Orait. Now nak bercerita pasal my opening trip of year 2014. Ni di kira as trip belas kasihan la. Sebabnya tempat tinggal & makan di tanggung, berak cangkung. Even duit minyak, teksi and duit feri pun boleh claim. Pendek kata, trip kali ni budget trip la. Tumpang mother in law pegi meeting je.

Our destination is west coast area, Pulau Pangkor, Perak Darul Redzuan.

We start our journey by driving from Kajang, Selangor to Marina Island at 12.30pm++. From South-North Highway, we took exit LATAR to Manjung. The journey is about 238km only.

Source: Google Maps

Most people will take exit Bidor to Manjung, 265km. Maknanye if according to map, you turun dulu ke utara then u kene naik balik to west. Even some will take exit Gopeng/Ipoh, 289km. Others you also can exit Tanjung Malim, 262km to Manjung. Here I advice you to plan your route then you can save some fuel.

Kalau ikut jalan kampung yang I amik ni, just make sure you reach the point of place. If you not reaching certain point of places then you are out from your direction. Ikut jalan ni boleh singgah-singgah gak la, sebab time ni ada orang jual mentarang mentah, mentarang bakar, buah-buahan n etc. So tak boring sangat la. Boleh singgah beli kerepek gak kat Tanjung Karang.

Sampai Marina dah agak petang. Kiteorg naik feri 5.30pm to Pangkor Island. Sini tiket feri agak murah berbanding jeti Lumut. You can park your car here which max per day is RM10. And guess what, ferry ride to Pangkor only takes 10 minute from Marina Jetty, instead of 40 minutes from Jeti Lumut. So for those yang mabuk-mabuk laut tu, I suggest you naik la kat Marina.

While waiting for the ferry, sempat la shopping jajan sikit. Nazhan was sooooo excited nak nek ferry. 1st ride la katakan. Then ferry sampai, we have to walk a bit before sampai ferry. Masa ni tetibe Nazhan wat fobia plak tak mau naik ferry. Die kata tak payah la..Then Kraiiiii..aiyooo. Dah satu hal plak berdrama nak nek ferry. Sib bek masa tu kire kiteorg ni last2 sikit. Kalau kata que awal-awal tadi. Mau jem kat pintu ferry. At last masuk la jugak dia dalam perut ferry tu.

See adik relaxxxx je...

Ni la die budak takut nek ferry tu.

After awhile dalam ferry, berair mata bagai. Die kembali tenang and enjoy the ocean scenery. Sampai jeti je terus amik teksi van kat situ. On d way nak ke tempat penginapan yang telah diaturkan, amik peluang sembang ngan pemandu teksi tanya hal-hal di Pulau Pangkor. Dalam 15-20minit cam tu sampai la Purnama Beach Resort. For me semua pasal resort ok. Kecuali tak ada mini fridge je. Masa tu bawak bekal Daiman terpaksa la tumpang kat peti ais diorg. After check in terus siap-siap for dinner. And malam tu berehat je la dalam bilik sebab dah penat. Driver pun dah bungkang awal-awal.

The next day, ada sedikit aktiviti kat tepi pantai. Join la sukan-neka yang dianjurkan. Tapi tak menang pepe pun. 

Daiman bergolek-golek di tepi pantai.

When tak ade sukaneka yang aku boleh join melepak la ngan si kecik ni...

Abis sukanneka kiteorg balik semula ke chalet. Have Lunch. Then anak aku plak ngan wan die g main pool. Aku, again stay in the room sebab masa tu Daiman tido. Mr Rasaksa plak kene wat keje.

Petang kiteorg tong-tong reramai sewa van pusing pulau. Pangkor ni kecik je...so sekejap je la masa untuk pusing.

Ni tempat buat boat...Jangan memain tempahan dari oversea pun ade tau...

1 of the attraction in Pangkor...Tak naik atas pun...malas

Ni kolam yang ada ikan musat...makan 14 hari pun xabih.

Happy Famili...Nazhan like usual pandang tempat lain.

Dah pandai wat peace..nak wat selalu..

Macam pegi obese katanya

Budak ni steady je...

I loike taman die ni...Kota Belanda

This is what I found...

Actually masa pusing pulau ni, tempat yang paling lama kiteorg berhenti is tempat jual makanan kering like ikan bilis, ikan masin n etc. Macam-macam beli.

Then petang tu after dah abis pusing pulau, kiteorg jalan-jalan depan chalet. Banyak kedai2 jual cenderamata dan kedai2 makan. So kiteorg melayan je la ABC n Cucur-cucur sambil tengok orang mandi laut. MIL plak masa tu dah kene panggil for meeting.

Dah almost malam, kiteorg balik for dinner plak. Dinner malam tu BBQ and ade karaoke. Nak dijadikan cerita..masa diorg tghsyok karaoke skali blackout...kekekeke. Sib bek la masa tu dh abis makan. So kiteorg gerak je la balik bilik. Malam tu nak tido tak lena sebab panas. Plus a few person kat situ wat bising tak hengat. Panas hati MIL gua...hehe.

The next day when I wake up untuk subuh, sekali MIL dapat news that her mom has passed away. Innalillah~. serta merta bangun bersiap bagai terus amik first ferry to Marina and bertolak balik. Pagi tu anak-anak tak mandi, and luckily beg sume dah siap packing malam tu.

Alhamdulillah, perjalanan balik kiteorg dipermudahkan. Sampai elok-elok2 je arwah sudah dimandikan dan dikafankan. Kiranya sempat la MIL menatap arwah wat kali terakhir. Semoga arwah ditempatkan bersama-sama orang yang beriman. Al-Fatihah.



3 baby's note!:

aThidEaN said...

innalillah...bdebar bc sbb kt title dh gtau ada sad news...

i pon ske gi pangkor tp xleh lama nnt bosan

DYatie said...

Dec last year ke pangkor sbb ad retreat office. Bw la skli husb n anak n adik ipar. Tak smpt nk pusing stu pangkor. Last day kena rushing keluar sr situ sbb nak kenduri kwen kak ipar.

Btw han, salam takziah.

Umi Qi said...

Ya Allah...al-fatihah....sedih Umi QI baca...

Umi Qi dh pi pangkor sonok gak...tp pi setakat 2 hari jek...hehhe

Post a Comment