Friday, September 5, 2014

New Task New Experience

Assalamualaikum w.b.t,

Hollaa everyone....kembali bersiaran di kaki gunung..Genting tu gunung ke?

Kerja yang tidak kesudahan. Adat ler tew dah keje bawah orang kan...

This time I was assigned to be documenter for 1 gov project. Such a wonderful agak perit experience. But it's good for my career development. Without experience how can we move farther.

Maybe bagi sesetengah orang mende ni tak challenging. But for me as I want to run from my routine doing sales & marketing, agak fun to try something new.

I nak cerita pasal projek ni tak boleh lagi. Tapi ini related dengan BI. Bukan Bahasa Inggeris ye, it's Business Intelligence. Kene tunggu projek ni deployed and Go Live! baru boleh cerita. Well MD pun dah suruh fokus on this as marketing material and later on we'll try to implement to other agencies as well. Sometime sound macam seronok but sometime stress gak nak menghadapi cabaran-cabaran. Tak mengapalah...Kerja Lillahi Ta'ala!

Project kick off since end of May, and I di minta berada di tempat client apabila diperlukan. Dalam bulan 6 tu kira most of my time berada kat tempat client. Started dengan wat minute meeting and Business Requirement Study (BRS). Actually before we officially drill down the requirement, we already had the list of requirement on what they want. Dari sini I mula untuk memahami business requirement diorang. So faham lah beberapa flow of apps yang akan di buat. Tapi ini baru 2nd stages after kick off. 'Kick off' ni bukan hanya term untuk bola sepak je, tapi untuk mulakan projek pun di panggil kick off gak.

Duk pung-pang-pung-pang sampai la weekend lepas kene kerja straight Sabtu, Ahad & Isnin. Sampai kan nak bawak family gi Zoo Negara pun cancel. Tunggu anak buah datang lagi then will treat them something. Sorry ye Danish & Zafran, maklong busy kene kerja adhoc. Insya-Allah datang lagi maklong treat g tempat best-best ye.

Like this everyday..tapi laptop tak blank ye..

Booster...

After finished the process that I'm lazy to share at the moment....
Here I am now in Genting Resort. It's FAT no that fat flabby or something. It's Final Acceptance Test. So here I created a testing script as a guideline for them to test the element.

view from my window...how I wish~

My faveret....Oysterrrrr..kalo ade sashimi lagi best...

Pool Side from my window...

Alhamdulillah~ the project has come to an end. Cuma ada la cikit pembaharuan nak kene wat. Dalam sebulan lagi mungkin deploy and Sign Off! Tapi sebelum tu ada training plak..I will do the training module plak!...Glad~

Can't wait to finish this and meet my boys. Dah promise to spend the weekend with them...
Wait for mummy my darlingsss =)...

bye~

2 baby's note!:

Ibu Fahim said...

Best of luck...you for sure CAN do it...
By the way, best nyer oyster tuw...;-)

Zihan Zamberi said...

Thank you Ibu Fahim...yeass..saya tengah kuat semangat untuk abiskan...tak pernah facing issues cam ni...but issues is good for experiences....
Osyter tu...huhuhu toksah cakap lahh...memang best! =D

Post a Comment