Monday, April 14, 2014

Bring On Labour Naturally

Assalamualaikum w.b.t,

How are you? Dah pertengahan bulan 4. Hew hewww...Dah menghampiri setengah tahun. Mengingati masa dengan mengingati mati....

Alhamdulillah..And tahniah kepada kengkawan yang baru menjadi ibubapa..Welcum to the club! And for those yang menambah bilangan ahli keluarga tahniah juga diucapkan. Bertambah-tambah bilangan umat Nabi Muhammad s.a.w.

Sebut pasal kelahiran I nak share sikit some related story. My story about birthing. Birthing is Adventurous and yet it's Fun. Some of my fren diorg sangat teruja tentang kelahiran. Me too. Selepas kelahiran Nazhan, I've waiting patiently for the next pregnancy and birthing. Trauma?..X langsung.

Nowadays kedengaran ramai yang overdue (more than 40 weeks). In the group mentioned 36 weeks is no longer full term and 40 weeks is no longer due date.  Why is that? Then you should join and learn more about birthing. Orang selalu risau kalau lepas EDD nak kene induce la,..itu la..ini la. And I believed ramai yang ditakut-takutkan dengan menda-menda ni.

To talk about birthing process itself I tak mampu. Not up to the stage yet. Masih lagi membaca dan bertanyakan orang. But I would like to share some of my experience on post due and induce.

Some of you (yg kenal I) sure penah tgk status I 2013 kat FB kan. Meroyan pasal tak giving birth lagi. You may read this Forty Weeks Uno Day, Emotional Preggy Mum and last but not least cerita kelahiran BabyDM My Natural Birthing HIS Way.

Dalam Emotional Preggy Mum, I ade share what kind of natural way to induce labour. And here I list a few which is suggested; credit to Babble

1. 
Ramai orang yang berpengalaman bagi nasihat yang ini bila dah hujung-hujung kehamilan. Kekerapan harus di ambil kira.


2. 
Yang ni rasanya tak ramai yang buat, 


3. 
Any kind of spicy food. Me prefer Tom Yam.


4. 
Ni Dr selalu buat dengan izin patient. You can request too.


5. 
Teringat jus nenas hubby wat. nyum nyum


6. 
Ini pun voley. Memang hubby sengaja langgar bumper tu. Dang!


7. 
Teringat sayur lemak terung and pajeri terung.


8. 
Tak mampu nak wat yang di atas tu...Ini pun boleh.


9. 
Ramai yang tak tahu kegunaannya ketika process kelahiran pun boleh guna


10. 
That is why any kind of exercise is good. Belly dance, pilates & yoga does help. Menari goyang-goyang inul is the best. =D


11. 
Yang ni mintak advice dulu k. Virgin Coconut pun membantu.


12. 
Yang biasa orang buat...

13. 
Tak pernah jumpe oil ni


14. 
This also help, consume as early of 30-36 weeks. Even boleh continue untuk breastfeeding.


15. 
Yang ni pun biasa orang buat. Naik turun tangga macam ketam jalan.

What ever way that have been listed as above, please get Dr advice first. You know your condition better.

Lain-lain is, makan kurma tu jangan lupa. And of course for muslims jangan lupa solat taubat, solat hajat, baca yassin, and etc.

MOST IMPORTANTLY REMEMBER! That baby will come when he is ready – sometimes no matter what you will to happen, baby will not come when we would most like it! The greatest gift you can give your baby right now is the gift of choosing his own birthdate, should the both of you be healthy.

Other Source:
Baby Centre
BellyBelly
Actually ade banyak lagi sources, all u need to do is google! =)

So to all my post due date friend, All the Best in birthing process.

Wednesday, April 9, 2014

Trip Pertama 2014 & Berita Sedih

Assalamualaikum w.b.t,

Salam bersiaran.

Dah lama tak update cerita-ceriti yang bersepah dalam kepala otak. Sekarang baru lah boleh dizahirkan.
Mintak maaf la ek, santapan mata kali ni agak kebasian sedikit. And more basi entry after this.

Orait. Now nak bercerita pasal my opening trip of year 2014. Ni di kira as trip belas kasihan la. Sebabnya tempat tinggal & makan di tanggung, berak cangkung. Even duit minyak, teksi and duit feri pun boleh claim. Pendek kata, trip kali ni budget trip la. Tumpang mother in law pegi meeting je.

Our destination is west coast area, Pulau Pangkor, Perak Darul Redzuan.

We start our journey by driving from Kajang, Selangor to Marina Island at 12.30pm++. From South-North Highway, we took exit LATAR to Manjung. The journey is about 238km only.

Source: Google Maps

Most people will take exit Bidor to Manjung, 265km. Maknanye if according to map, you turun dulu ke utara then u kene naik balik to west. Even some will take exit Gopeng/Ipoh, 289km. Others you also can exit Tanjung Malim, 262km to Manjung. Here I advice you to plan your route then you can save some fuel.

Kalau ikut jalan kampung yang I amik ni, just make sure you reach the point of place. If you not reaching certain point of places then you are out from your direction. Ikut jalan ni boleh singgah-singgah gak la, sebab time ni ada orang jual mentarang mentah, mentarang bakar, buah-buahan n etc. So tak boring sangat la. Boleh singgah beli kerepek gak kat Tanjung Karang.

Sampai Marina dah agak petang. Kiteorg naik feri 5.30pm to Pangkor Island. Sini tiket feri agak murah berbanding jeti Lumut. You can park your car here which max per day is RM10. And guess what, ferry ride to Pangkor only takes 10 minute from Marina Jetty, instead of 40 minutes from Jeti Lumut. So for those yang mabuk-mabuk laut tu, I suggest you naik la kat Marina.

While waiting for the ferry, sempat la shopping jajan sikit. Nazhan was sooooo excited nak nek ferry. 1st ride la katakan. Then ferry sampai, we have to walk a bit before sampai ferry. Masa ni tetibe Nazhan wat fobia plak tak mau naik ferry. Die kata tak payah la..Then Kraiiiii..aiyooo. Dah satu hal plak berdrama nak nek ferry. Sib bek masa tu kire kiteorg ni last2 sikit. Kalau kata que awal-awal tadi. Mau jem kat pintu ferry. At last masuk la jugak dia dalam perut ferry tu.

See adik relaxxxx je...

Ni la die budak takut nek ferry tu.

After awhile dalam ferry, berair mata bagai. Die kembali tenang and enjoy the ocean scenery. Sampai jeti je terus amik teksi van kat situ. On d way nak ke tempat penginapan yang telah diaturkan, amik peluang sembang ngan pemandu teksi tanya hal-hal di Pulau Pangkor. Dalam 15-20minit cam tu sampai la Purnama Beach Resort. For me semua pasal resort ok. Kecuali tak ada mini fridge je. Masa tu bawak bekal Daiman terpaksa la tumpang kat peti ais diorg. After check in terus siap-siap for dinner. And malam tu berehat je la dalam bilik sebab dah penat. Driver pun dah bungkang awal-awal.

The next day, ada sedikit aktiviti kat tepi pantai. Join la sukan-neka yang dianjurkan. Tapi tak menang pepe pun. 

Daiman bergolek-golek di tepi pantai.

When tak ade sukaneka yang aku boleh join melepak la ngan si kecik ni...

Abis sukanneka kiteorg balik semula ke chalet. Have Lunch. Then anak aku plak ngan wan die g main pool. Aku, again stay in the room sebab masa tu Daiman tido. Mr Rasaksa plak kene wat keje.

Petang kiteorg tong-tong reramai sewa van pusing pulau. Pangkor ni kecik je...so sekejap je la masa untuk pusing.

Ni tempat buat boat...Jangan memain tempahan dari oversea pun ade tau...

1 of the attraction in Pangkor...Tak naik atas pun...malas

Ni kolam yang ada ikan musat...makan 14 hari pun xabih.

Happy Famili...Nazhan like usual pandang tempat lain.

Dah pandai wat peace..nak wat selalu..

Macam pegi obese katanya

Budak ni steady je...

I loike taman die ni...Kota Belanda

This is what I found...

Actually masa pusing pulau ni, tempat yang paling lama kiteorg berhenti is tempat jual makanan kering like ikan bilis, ikan masin n etc. Macam-macam beli.

Then petang tu after dah abis pusing pulau, kiteorg jalan-jalan depan chalet. Banyak kedai2 jual cenderamata dan kedai2 makan. So kiteorg melayan je la ABC n Cucur-cucur sambil tengok orang mandi laut. MIL plak masa tu dah kene panggil for meeting.

Dah almost malam, kiteorg balik for dinner plak. Dinner malam tu BBQ and ade karaoke. Nak dijadikan cerita..masa diorg tghsyok karaoke skali blackout...kekekeke. Sib bek la masa tu dh abis makan. So kiteorg gerak je la balik bilik. Malam tu nak tido tak lena sebab panas. Plus a few person kat situ wat bising tak hengat. Panas hati MIL gua...hehe.

The next day when I wake up untuk subuh, sekali MIL dapat news that her mom has passed away. Innalillah~. serta merta bangun bersiap bagai terus amik first ferry to Marina and bertolak balik. Pagi tu anak-anak tak mandi, and luckily beg sume dah siap packing malam tu.

Alhamdulillah, perjalanan balik kiteorg dipermudahkan. Sampai elok-elok2 je arwah sudah dimandikan dan dikafankan. Kiranya sempat la MIL menatap arwah wat kali terakhir. Semoga arwah ditempatkan bersama-sama orang yang beriman. Al-Fatihah.



Thursday, April 3, 2014

FasZStyle Pretty Dress

Assalamualaikum w.b.t,

Alhamdulillah,..Dah launch FB Fasz Style. So my blogfrens here can visit my store kat FB k.

Yesterday just upload new Pretty Dress. Jangan lupa visit k..Kalau ada yang berkenan bgtau la...=)

Thank you so much for those who are supporting me. I started small hopefully it will grow. InshaAllah more item will come in. Do not forget to continue support me all the way.




For more detail of the dress please do visit the pretty dress link.

Thank you. ^_^!

Tuesday, April 1, 2014

Baby Business FasZ Style

Assalamualaikum w.b.t,

Alhamdulillah...masih di bumi Allah ini. Apa kabare pembaca-pembaca berita blog ku sekelian? Ku doakan kalian sentiasa sihat walafiat di bawah lembayung rahmat Allah.

Tak ada nak cerita apa-apa sangat. Cuma nak share...nak kongsi sesuatu dengan semua orang di sini...

I am .................................................

hhmmmmm.....not pregnant lah!

a Business Woman. A small..small one only. As a start....

Project FasZ Dessert still going on...cuma tak boleh nak wat promosi besar-besaran untuk market. Kerana dua tangan ini tak mampu menanggung lagi. Lain lah kalau aku kaya...tak. Kalau aku dah berhenti kerja. Hard actually to resign. So kita berbusiness la secara part time dulu.

Introducing to you....  FasZ Style, jual baju bajan budak dan orang dewasa.


For a beginning I letak Baby Suit dulu. X banyak pun 4 set je. Dress will upload soon. Kira test market dulu la. I know many has been selling baby stuff. But I can resist too selling what is nice to you my frens.

So jangan segan-segan review FasZ Style ok. Kalau segan p duk bagan...kekekeke.
Kalau rasa cantik beli la ok...x semestinya untuk anak sendiri...untuk anak buah, anak kawan...n any kids yang bertuah. Boleh jugak request packing cantik-cantik for gift too.

Till then....tq for reading. =)