Thursday, May 22, 2014

Busy & Tiring

Assalamualaikum w.b.t,

Ollaa everyone. Sorry la dah 6 hari peram cerita. Nak masuk dalam draft pun tak sempat. 

Ni amik masa jap sementara menunggu official project document. Bukan tak nak letak entry tapi seriously busy kat ofis. Time lunch kuar just utk makan je. Actually dah 2 minggu stay kat ofis client di Cyberjaya. Ingat kan dah settle x payah pegi dah, sekali semalam on the way back to KL dah ade reminder to be at client place today and tomorrow.

Since tak de draft, normally I will blog according to my picture stored in my phone. But this time could be a priority entry. Kalo nak ikutkan bersepah gambar dalam phone yg in que utk di blog kan. Will curi-curi masa untuk wat entry.

This few days I've been missing to somewhere actually. Trip 4 days & 3 nights. Ada drama yang saya akan share nanti. Dulu ada gak drama masa babymoon Yogyakarta tapi saya langsung tak sentuh pasal tu. Maluuuu wehhhh....drama seabad.

Trip kali ni mengujakan dan agak meletihkan. Kesuntukan masa untuk enjoy semua benda. Tapi tak se best trip yang lepas to Club Med Cherating. Need to check whether I blog about this or not. huhuhu....see see see,..banyak entry lapuk...huhu.

Ok lah..need back to work. later will meet u again....wait ok!

Friday, May 16, 2014

Pisang & Hati

Assalamualaikum w.b.t,

Salam Jumaat semua....

I just want to share a story where it is sent by MIL.

Harap dapat dijadikan pedoman buat kita...

 

       Maryam, guru kelas tadika menganjurkan satu permainan yang sungguh menarik untuk murid-muridnya. Setiap murid diminta membawa beg plastik yang berisi pisang yang tertulis nama orang yang paling mereka benci ke kelas pada esok hari... Jadi, jumlah pisang yang perlu dibawa bergantung kepada jumlah orang yang dibenci. Keesokan harinya, setiap murid membawa beg plastik berisi pisang masing-masing.

      Ada yang membawa tiga biji, ada juga lima biji dan paling banyak lapan biji. Semuanya sudah ditulis nama orang yang paling mereka benci. 

'Sekarang simpan pisang tu. Jangan lupa bawa ke mana sahaja kamu pergi selama seminggu. Inilah permainannya. Selepas seminggu, kita akan tahu keputusannya' beritahu Cikgu Maryam.

Kanak-kanak tersebut menyimpan pisang masing-masing di dalam beg. 

     Hari demi hari berlalu, pisang tersebut mula berbintik-bintik dan akhirnya menjadi busuk . Kanak-kanak itu mula merungut dan marah. Mereka tidak menyukai permainan itu lagi kerana selain beg berat, badan berbau busuk. Ada yang menangis, enggan meneruskan permainan Seminggu berlalu, pagi-pagi lagi murid-murid Maryam sudah bersorak. Permainan sudah tamat. Tidak ada lagi beban dan bau busuk yang perlu dibawa.

' Okey semua, apa rasanya bawa pisang dalam beg ke sana ke mari selama seminggu?' tanya Cikgu Maryam. 

     Semuanya serentak mengatakan mereka benci permainan itu. Mereka hilang kawan, sering diejek dan terpinggir. Lebih teruk lagi, terpaksa tidur, makan, mandi, bermain dan menonton TV dengan bau busuk .

'Itulah sebenarnya yang berlaku kalau kita simpan perasaan benci pada orang lain dalam hati. Bau busuk kebencian itu akan mencemari hati dan kita akan membawanya ke mana saja kita pergi. Jika kamu sendiri tidak boleh tahan dengan bau pisang busuk hanya untuk seminggu, cuba bayangkan apa akan jadi kalau kamu simpan kebencian sepanjang hidup kamu' beritahu Cikgu Maryam. 

Maryam mengingatkan anak muridnya supaya membuang jauh-jauh perasaan benci 
daripada membebani hidup.. Kemaafan adalah yang terbaik. Menyayangi lebih baik daripada membenci..!! 

PENGAJARAN DI SEBALIK CERITA: 

• Jauhi perasaan hasad dengki, menjadi batu api, cucuk menyucuk kepada orang lain dan kawan sendiri, selalu mengadu-ngadu dan membuat fitnah atas perkara yang remeh dan kecil. Kerana KAMU akan sentiasa dipandang hina dalam hidup.

• KAMU tidak akan bahagia dalam kehidupan. Dan jangan lupa sesungguhnya Allah sentiasa melihat dan mendengar.Allah tahu apa yang sebenarnya berlaku, walaupun KAMU mengatakan ia tidak, nescaya Allah itu Maha Mengetahui. Insya'Allah sumpahan KAMU dengan nama Allah akan mendapat balasan di dunia ini juga.. bukan  untuk di akhirat nanti…. kerana kamu mempermainkan nama Allah dan kebesaranNya untuk menganiayai seseorang.. dan 

INGATLAH SESUNGGUHNYA DOA ORANG TERANIAYA SELALU NYA DIMAKBULKAN….. 

"Warnakan diri dengan keikhlasan..lukiskan diri dengan senyuman. Gambarkan wajah dengan kemuliaan. Lakarkan budi dihati dengan kesucian" 


Dari As Syeikh Nasir bin Muhamad Asmarqandi dalam kitabnya Tanbihul Ghafilin menyebut dalam bab wara’ bahawa tanda-tanda wara’nya seseorang manusia itu ada sepuluh iaitu;

1- Menjaga lidah dari ghibah.

2- Meninggalkan pekerjaan suka kepada buruk sangka.

3- Meninggalkan amalan suka menghina orang lain.

4- Sentiasa memejamkan mata dari melihat benda yang haram.

5- Sentiasa berkata benar.

6- Mengingati dan bersyukur di atas nikmat yang diterima.

7- Membelanjakan hartanya ke jalan yang benar.

8- Tidak mengharapkan kedudukan duniawi dan tidak sombong.

9- Menjaga solat lima waktu dengan penuh kesempurnaan.

10- Mengikut sunnah dan menyertai jamaah.


 Wallahua’lam. 

Thursday, May 15, 2014

Passive Writer

Assalamualaikum w.b.t,

Salam sejahtera to everyone...again after 1 month baru nak update blog. Lately I've been busy with work.
Now dah start busy dengan project. Nak update but end up in draft.

So how's everyone life? Great?...Mine like norm..boring but busy.

My kids they are growing so fast...but hopefully I'm not missing anything seeing them grow.

Rasa nak active blogging but...how to say haa..

Orang kata curi-curi time masa kerja update blog...tapi I rasa bersalah plak.
Time kat rumah memang I spent most with my babies & husband. Kalo ngadap tenet pun via phone.
Nak update blog through phone I rasa cam a bit complicated. Nak letak gambar bagai, tak sama macam guna laptop.

Zaman U dulu after class or time cuti rajin gak blog. Time mula-mula kerja...Time sibuk nak kawen....Time preggy,....Time dapat anak. Masuk anak kedua dah kureng nak update. Why hah??

Tengok mummies lain selamber je bloging byk entry. haiiihhhh....again I think my time management is ke laut.

Will see after this. Am I able to blog lots story. I saw a few pun dah wat new design bagai...me? New design dah pending almost 2 years...melampau kan.=p Orang lain dah siap main domain bagai...guwe? again ke laut. kekeke

Sebut pasal ke laut...nextweek will be a trip ke laut. Wooowwweee...unfortunately hubby and sons x ikut. Just me and frens. Try to review about it ok.

1st of all I need to view back my draft and publish those...

Hope you gals not forgetting this blog ya....hew hew hew