Friday, January 23, 2015

Asthma Attack!

Assalamualaikum w.b.t,

I'm on MC today! Too bad huh...Syafakillah. Tak mengapalah, sakit kan penghapus dosa. Allah kasihkan hambanya dengan menguji sesuatu. Sebagai hamba aku bersabar dengan ujian Dia. Alhamdulillah, penyakit aku boleh lagi di kawal. Tak seteruk penyakit sahabat-sahabat lain yang lebih complicated.


I just took my meds, maybe sooner I need to sleep. Those meds make me sleepy.

Talking about asthma, it can be a serious disease. It could be mild and sometime even worst. According to my family history, at 1st it was only me. I got it since I was 3-4 years old. I still remember warded at Hospital Taiping. Then years later, my brother after me got it.

Mama & Papa orang yang paling struggle untuk sembuhkan aku. Macam-macam benda yang dicuba nya.

Mama send me swim & diving class (later will blog bout swimming). Masa tu mahal gila kot fees. RM200-300 sebulan. Sekarang dah murah. Sign up dengan Swimming Class. Fees budak-budak baru RM100 sebulan.

Dari segi ubatan, aku dah biasa nebulizer tengah-tengah malam. Ketuk rumah kakitangan klinik kesihatan untuk nebulizer. Dah biasa dengan warded (staff hosp. pun kenal). Dah biasa dengan ventolin, gigil macam orang drug addict. Bawak inhaler sendiri ke mana saja.

Dulu gune yang ini 

 
Sekarang I gune yang ini

Kalau makanan plak, macam-macam cuba untuk baik kan asthma ni. Yang seingat I lah, air gamat + madu, hati unta, udang lipan, and macam-macam lah.

As I remember last attack was in 1997-98 cm tu. Yang teruk lah. Pas tu tak de dah. mild attack tu pun bleh kira. But masa 2nd pregnancy kira asthma aku datang balik. Yang tahap melumpuhkan aktiviti kerja rumah. Since then dah lebih 5 kali neb including today, package skali injection.


Ini apa yang berlaku bila asma menyerang.


Masa daiman kena ari tu, I can feel how suffer he was just to breath. Rasa nak menangis, but I need to be strong for him.

Sebab-sebab berlakunya asma.



Food for asthmatic,




FACTS: Caffeine is found in coffee, tea, cola drinks and cocoa. Caffeine is a drug that is very similar to theophylline. Theophylline is a bronchodilator drug that is taken to open up the airways in the lungs and therefore relieve the symptoms of asthma, such as wheezing, coughing and breathlessness.

Lagi satu, jangan fikir orang asma ni tak boleh bersukan. Kalau tak boleh make sure anak murid tunjuk surat doktor. Ini mengatakan orang tersebut is severe asthmatic.

I am asthma, but it does not stop me for enjoying sport. Masa sekolah memang cikgu-cikgu yang tahu tak akan bagi I bersukan. Tapi I ni jenis degil, I sangat seronok main sukan. My primary school friend can clarify this. I play netball, volleyball, runner (100m,200m,4x100m,4x200m,4x400m), softball, sparring and I'm a swimmer. Asthma does not stop me. Dengan bersukan sebenarnya you boleh sembuh asma. Of course lah dengan izinNya jua.

So eat healthy, live a healthy lifestyle. InsyaAllah.

K la..dah ngantuk sebab telan ubat selsema. Have a nice Friday ahead.


1 baby's note!:

Julia Johari said...

Dear...u mc asma teruk ye....i pernah dengar nak ubati asma ni pelan2 cari hati unta yg dikeringkan...ada jual di makkah tp rasanya di malaysia sudah ada orang jual...cuba search nanti tau

Post a Comment