Thursday, March 12, 2015

Air Fryer or Halogen Oven

Assalamualaikum w.b.t,

Hollaa everyone...how are you? How's your weekdays so far?

Mai rapat sini sat, nak tanya nih...korang rajin masak tak?
Kalau kat dapur tu mesti rasa nak ada semua peralatan memasakkan..Macam Master Chef giteww!
Dari dapur 2 sumbu nak 4 sumbu. Dari ada sumbu nak plak yang gune heating tu. Dari ketuhar gelombang mikro, oven, slow cooker, blender, food processor and macam-macam lagi lah. Pendek kata semua bende kita nak ada dalam dapur kan, complete!...Nafsu..nafsu.

Kali ni nak cerita pasal Air Fryer! Haaaa mesti menjadi kegilaan kaum wanita untuk memiliki nya. Konon for health la goreng tak gune minyak. Sangat trending menatang ni sekarang. Kalau tengok FB or IG Seller Air Fryer ni, ade je yang order mintak belikan from oversea. Murah ckit dari Mesia katanya! Ada a few brand yang famous dalam Mesia nih. I dah senaraikan kat bawah. Boleh je cari kat Lazada.com.my. Starting price untuk air fryer ni dari RM250 - RM1500. Huhuhu...mahal jugak tu. Tapi guna ada kot 2-3 kali sebulan. Kalau laki aku, dia bising dah pot pet pot pet.

Yang dibawah ni adalah beberapa brand yang famous...

 
Phillips
Tefal

Living Basix LB100 Jet Fry Oil-Free air Fryer
Living Basix

Butterfly

Morgan

And ada a few lagi yang lebih kurang design dia from China and way cheaper.

So selalunya orang akan goreng ayam, goreng nugget, fries and any frying stuff la dalam air fryer ni. Kalau tengok pada muatan, agak terhad.

As for me, I prefer lagi my convection halogen oven.
Image result for halogen convection ovenImage result for halogen convection oven
 Image result for halogen convection oven Image result for halogen convection oven

Kat atas ni ade macam-macam jenis,..and macam-macam design. And yes, size agak bulky. Konsep dan function sama cam air fryer cuma dia boleh wat lebih dr air fryer. Air fryer tak muat ko nak masuk sekor ayam. Harga halogen ni pun tak mahal. You can get it below RM300. Jimat banyak di situ.

Image result for halogen convection oven
This look exactly like mine!

So normally kalau aku nak roast chicken ke..grill lamb ke...or ikan bakar ke, aku akan masuk kan dalam ni. Kalau nak bake cake pun boleh. Tapi aku tak bake la cake dalam ni, sebab aku dah ada oven. Takde lah oven berbau ayam or seangkatan dengan nya. Haha that's me. Just like my mom where we really take care of our kitchen stuff. Even kalau balik rumah die, she wont allowed me to roasted something in her baking oven. Her oven is mainly for baking, so that her cake wont smell or taste like chicken. kakakaka.

We have been using this convection oven at my parent house almost 16 years. Masa tu duk sewa rumah kecik, mana ada space nak bakaq2 macam rumah kat Beseri (huge garden). So halogen oven ni la yang bakaq daging, ayam, ikan n etc. Dan paling penting oil free and of course carbon free. Kalau bakaq ala-ala bbq tu memang sedap rasa smokey die tapi tercemar sikit la dengan karbon.

Cara di atas ni adalah cara yang sihat untuk memasak makanan harian. Later perhaps I will share what I cook using this halogen oven.

Klik untuk Resipi Halogen Oven Recipe Book, Recipe by Coopers
Bacaan lanjut Wiki Halogen Oven

10 baby's note!:

cinet said...

Good sharing sis zihan..nepsuu nak beli air fryer gak ni..but think twice lepas baca entry yg ossem ni..hehehe

Nice bw here..;)

cinet said...

Good sharing sis zihan..nepsuu nak beli air fryer gak ni..but think twice lepas baca entry yg ossem ni..hehehe

Nice bw here..;)

Zihan Zamberi said...

Thank you Cinet..Tu la, napsu sampai terlupa praktikal or not to have it...yang berduit and dapur besar takde halangan. Boleh beli and simpan kat dapur (which most of the time for display only)...hehehe

mamawana said...

Canggih cam mewah jer

Zihan Zamberi said...

Mamawana...yang mana satu canggih and mewah?

mrs kayrul said...

kenan ngan jenis butterfly tue...bila erk nak murah lagi...lama sgt usya kat lazada x turun2 lagi harga...huhuhu

JeffreyShockley said...

About Air Fryer. If you are looking to buy a new and smart air fryer for health purpose, then Buffalo Cookware will also provide you air fryer at a reasonable price. click more

nurul hidhayah said...

Salam..boleh masak keropok ikan x guna halogen oven ni??

nurul hidhayah said...

Salam..boleh masak keropok ikan x guna halogen oven ni??

DAVE said...

I think you should go for air fryer because of quatity and price.Check out some good air fryer on my blog

Post a Comment